" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - "Третій Тост" №15-16 (519-520) серпень, 2014 рік Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40987108 Відвідувачів
Урядовий портал
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
"Третій Тост" №15-16 (519-520) серпень, 2014 рік Надрукувати Надіслати електронною поштою
ІЗ УКАЗУ
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Про відзначення державними нагородами України
     За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, високопрофесійне виконання службового обов’язку постановляю:
у Збройних Силах України:
Нагородити орденом «За мужність» І ступеня
МІХНЮКА Олега Івановича (посмертно) – старшого сержанта.

                  Президент України       Петро  ПОРОШЕНКО.
№ 660/2014.
м. Київ,
21 серпня 2014 року.

ІЗ УКАЗУ
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Незалежності України
     За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм постановляю:
Нагородити орденом "За заслуги" ІІІ ступеня
АРТАБАЄВА Зубера Борисовича - волонтера, члена громадської організації "Київська міська спілка ветеранів Афганістану"
ВАСИЛЬЧЕНКА Віталія Васильовича - волонтера, члена громадської організації "Київська міська спілка ветеранів Афганістану"
КРИВОШЕЯ Дмитра Михайловича - волонтера, члена громадської організації "Спілка ветеранів Афганістану Оболонського району міста Києва"
ХАРЧЕНКА Володимира Олександровича - волонтера, члена правління Спілки ветеранів Афганістану Деснянського району міста Києва
Присвоїти почесні звання:
"ЗАСЛУЖЕНИЙ ЮРИСТ УКРАЇНИ"

АНІСІМОВУ Герману Миколайовичу - юрисконсульту Харківської обласної спілки ветеранів Афганістану Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
Президент України     Петро  ПОРОШЕНКО.
№ 676/2014.
м. Київ,
23 серпня 2014 року.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

Про утворення Державної служби України у справах
ветеранів війни та учасників антитерористичної операції

     Кабінет Міністрів України постановляє:
     1. Утворити Державну службу України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики.
     2. Установити, що Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, зокрема щодо забезпечення їх адаптації та психологічної реабілітації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням, технічними та іншими засобами реабілітації, забезпечення житлом ветеранів війни, надання їм освітніх послуг, соціальної та професійної адаптації військовослужбовців, які звільняються з військової служби, інших учасників антитерористичної операції та осіб, звільнених з військової служби, організації їх поховання.
     3. Міністерству соціальної політики разом з Міністерством фінансів під час підготовки пропозицій щодо внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2014 рік” передбачити видатки, необхідні для забезпечення виконання завдань і функцій, покладених на Державну службу України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.
     4. Міністерству соціальної політики у двотижневий строк подати в установленому порядку Кабінетові Міністрів України проект положення про Державну службу України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, а також пропозиції щодо затвердження граничної чисельності її працівників та розміщення Служби.
 
Прем’єр-міністр України
А. ЯЦЕНЮК.  
м. Київ,
11 серпня 2014 року.
№ 326.

Ветераны Украины не поедут в Москву

Правление Украинского Союза ветеранов Афганистана приняло решение не принимать участия в мероприятиях Международного Союза «Общественный комитет ветеранов войны» в Москве.
В связи с войной на территории Украины, в которой продолжают погибать ее граждане, в том числе и воины-интернационалисты,  Правление УСВА приняло коллегиальное решение отказаться от направления своей делегации  для участия в III Московском  международном слете воинов-интернационалистов стран СНГ, Балтии и дальнего зарубежья,  посвященном  25-летию окончания войны и вывода советских войск  из Афганистана, 75-летию  начала Второй мировой войны и 100-летию начала  Первой мировой войны.

Пресс-служба УСВА.

Вічна пам'ять
Загинув Олег Міхнюк

Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)  з великою скорботою сповіщає, що 20 серпня 2014 року під час виконання бойового завдання в районі проведення антитерористичної операції під Луганськом загинув наш бойовий побратим, заступник голови УСВА  Міхнюк Олег Іванович.
 
Олег Іванович Міхнюк народився 27 жовтня 1965 року в смт Мала Дівиця Прилуцького району Чернігівської області. Після закінчення середньої школи трудову діяльність розпочав машиністом баштового крану. У 1982 році вступив до Київського політехнічного інституту, після закінчення першого курсу 1983 року був призваний до лав Збройних Сил і направлений для виконання інтернаціонального обов’язку до Республіки Афганістан. Після звільнення в запас здобув вищу освіту за спеціальністю інженера.
Усе своє життя Олег Іванович присвятив служінню Вітчизні, віддавав цій справі всі сили і досвід. У період з 1983 по 1985 рік у бойових діях в Афганістані був тяжко поранений, але, не зважаючи на жодні обставини, після лікування повернувся до своєї частини і з честю продовжував виконувати військовий обов’язок. За мужність і героїзм був нагороджений двома орденами Червоної Зірки і медаллю «За відвагу».
Після звільнення з лав Збройних Сил активно включився в роботу із захисту ветеранів та інвалідів війни, членів сімей загиблих учасників бойових дій.
У 1989 році був одним з ініціаторів і безпосереднім учасником створення Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). У 1990–1991 роках – комсорг ЦК ВЛКСМ Центру реабілітації  для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна», з 1991 року – начальник медико-соціального відділу УСВА, де займався дієвим захистом інтересів, насамперед, учасників бойових дій в Афганістані та воєнних конфліктів в інших країнах, інвалідів війни, членів родин загиблих в Афганістані.
У 1997 році виступив ініціатором створення Всеукраїнського дитячого патріотичного об’єднання «Майбутнє України». Талановитий організатор, він постійно проводив велику роботу з виховання молоді на патріотичних, історичних і бойових традиціях українського народу.
У 1998 році був призначений заступником голови УСВА з питань  медико-соціальної реабілітації і військово-патріотичного виховання молоді, відпрацьовував шляхи співробітництва з органами  виконавчої влади щодо виконання Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» стосовно ветеранів війни і сімей загиблих, вдосконалення системи, що забезпечує лікування, зміцнення фізичного і морально-психологічного стану ветеранів війни і сімей загиблих, підвищення їх соціальної активності, надання всебічної моральної і матеріальної підтримки ветеранам війни, членам сімей загиблих.
За особисту відвагу і значні досягнення в соціальному захисті ветеранів та інвалідів війни, членів сімей загиблих учасників бойових дій нагороджений орденами «За мужність» другого і третього ступенів.
Олег Іванович з перших днів брав активну участь у подіях Євромайдану 2013–2014 років у Києві, був командиром восьмої «афганської» сотні самооборони Майдану. Завдяки своєму практичному, бойовому і життєвому досвіду спромігся не допустити кровопролиття між конфліктуючими сторонами.
Маючи великий бойовий досвід, багато зусиль доклав до організації, підготовки й навчання бійців, які беруть участь в антитерористичній операції на сході країни. Міністром оборони України був відзначений іменною вогнепальною зброєю.
Олег Іванович одним з перших записався добровольцем і брав активну участь у боях за відстоювання суверенітету й цілісності нашої держави.
Звитяга, мужність і героїзм нашого бойового побратима упродовж всього його короткого життя залишиться для нас яскравим  прикладом самовідданого служіння Батьківщині, українському народові в ім’я збереження України.
Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) висловлює щирі співчуття рідним, близьким, усім бойовим побратимам і співробітникам УСВА у зв’язку з загибеллю заступника голови УСВА Міхнюка Олега Івановича.
  Світла пам’ять про Олега Івановича назавжди залишиться в наших серцях.

23 серпня в Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України  розпочалось прощання з Міхнюком Олегом Івановичем. У траурній церемонії взяли участь рідні й близькі, воїни-інтернаціоналісти з усіх регіонів країни, керівники  урядових установ, народні депутати, представники міністерств, Київської міськдержадміністрації, громадських ветеранських організацій, військовослужбовці Збройних Сил України, бойові побратими з батальйону «Айдар», в якому воював загиблий герой, ветерани Євромайдану, мешканці столиці.
Голова УСВА Сергій Червонописький на церемонії прощання висловив родині загиблого, бойовим побратимам, ветеранам Афганської війни глибокі співчуття у зв’язку з тяжкою втратою. Він подякував батькам за виховання мужньої і чуйної людини, справжнього патріота, який все своє життя віддав служінню українському народу.
Труну з прахом героя з військовими почестями на артилерійському  лафеті в супроводі тисяч людей було перевезено до церкві Воскресіння Христового – Храму пам’яті загиблих і ветеранів Афганістану, де Предстоятель Української Православної Церкві Митрополит Онуфрій відслужив панахиду.
Міхнюка Олега Івановича поховали на Лук’янівському військовому кладовищі. Вічна пам'ять нашому бойовому побратиму, справжньому патріоту і другу.  Герої не вмирають!

Воїни-«афганці» – українській  армії
Біда – одна на всіх
Ми мали надію, що Афганська війна – це єдина біда, яку нам довелося перенести через своє серце і душу, але сталося ще жахливіше у рідній країні. Гинуть наші воїни, мирне населення, захищаючи Батьківщину від сепаратистів-бойовиків. Немає спокою в жодній домівці, знову Україна захлинається від «Вантажу-200» і материнських сліз.
З самого початку АТО «афганці» по всій Україні стали оббивати пороги військкоматів, щоб поповнити ряди народної армії. Чверть століття  минуло після виведення військ з Афганістану, але військові навички і практика дають перевагу кожному з нас. Сидіти і дивитись, як знищують нашу державу, наш народ, ми не можемо.
Як і по всій країні, так і в Сквирському районі на Київщині, воїнам допомагають чим можуть. Від нашої громади на схід країни направлено благодійній вантаж, який за покликом сумління транспортував наш бойовий товариш Володимир Іванович Кабаль. Він побачив зруйновані будинки, чув постріли, вибухи, скрегіт техніки, бачив жахливі умови проживання  бійців. Наш народ ніколи не стояв осторонь чужої біди, а тут своя біда прийшла в дім.
Наша «афганська» організація вирішила також зробити свій внесок. Як завжди, генеральний директор ТОВ «Грона» Ірина Петрівна Тарасенко і директор Ніна Михайлівна Левенчук надали транспорт, бензин, печиво, цукор, борошно, запчастини до автомобілів. Директор Сквирського хлібзаводу Олександр Миколайович Рибак дав хліба, макаронні вироби, начальник управління соціального захисту населення Олена Антонівна Димань зі своїм колективом зібрали кошти, військовий комісар Юрій Петрович Волинець, «афганці» Сквирщини також зібрали кошти, на які було закуплено цигарки, шкарпетки, воду, різні крупи, консерви, згущене молоко, предмети особистої гігієни, пральний порошок, мило, хлорне вапно.  Усе це передано особовому складу на блокпостах сходу України. Ви б бачили і чули, як щиро хлопці раділи і дякували нам. А ми хочемо передати їхні добрі слова вам, шановні спонсори, за те, що  постійно відкликаєтесь на наші прохання і ставитесь до колишніх і нинішніх учасників бойових дій з порозумінням і повагою.

В. ПОСТУПАЛЕНКО,
голова Сквирської районної організації УСВА, депутат райради.

Оберіг солдатського серця
Коли збирався в зону АТО, львівська журналістка Галина Тарадайка передала мені конверт з дитячими малюнками. Учні початкових класів середніх шкіл Львова намалювали й написали солдатам свої побажання.
Першу партію малюнків я передав на один з блокпостів, що охороняє важливу дорожню розв’язку неподалік містечка Дебальцеве на Донеччині.  Коли військові побачили у мене в руках стосик розмальованого паперу, підійшли всі. Навіть ті, хто відпочивав після нічного чергування. Хлопці брали малюнки, уважно розглядали, а потім обережно ховали до кишень.
– Це для нас як оберіг від усього злого, – розповів командир підрозділу Сергій. – У нашому наметі в базовому таборі такими малюнками вкрита ціла стіна. А більшість бійців носять їх з собою. І вірять, що так їх омине ворожа куля. І ще… Передайте діткам, що вони роблять для нас важливу справу – не дають забути, що ми визволяємо Україну заради їхнього щасливого майбутнього.
Окремі слова подяки попросили передати маленькому художнику, який чомусь не підписав (може, ще писати не вміє) свій малюнок, екіпаж танку, що прикриває блокпост. Адже їм дістався фактично портрет їхньої бойової машини. І хлопці сказали, що возитимуть тепер його з собою в башті, як оберіг.
Тарас ГРЕНЬ.

ДЕСАНТНИКАМ ДО СВЯТА
При Бобринецькій районній організації УСВА Кіровоградської області працює Спілка воїнів-десантників, яку очолює Владислав Іващенко.  У своїй діяльності громадські організації тісно співпрацюють.
На черговому засіданні правління  районної організації  УСВА і СВД десантники запропонували не проводити урочистості до Дня Повітряно-десантних військ, враховуючи, що в країні іде війна, на якій гинуть наші хлопці. На зібранні спільно вирішили зібрати кошти, за які придбати необхідні речі для військових. Владислав Іващенко телефоном зв’язався з керівництвом військової частини, щоб визначити, що потребують кіровоградські десантники, які беруть участь в АТО. Зібравши кошти, вирішили придбати комплекти польового душу  «Дощик», які так необхідні в літню спеку нашим солдатам.
Саме другого серпня керівники двох громадських організацій привезли в десантну частину  Кіровограда вісім комплектів польового душу. Виконуючий обов’язки начальника штабу майор десантних військ Микола Григор’єв щиро дякував бобринчанам за допомогу.
Микола ТОСІК,
голова  Бобринецької районної організації   УСВА.

Вантаж доставлено
Старокостянтинівська міська спілка ветеранів війни в Афганістані Хмельницької області неодноразово перераховувала кошти для військових частин. Нещодавно на загальних зборах було прийнято рішення зібрати і доставити благодійну допомогу хмельницьким десантникам, які несуть службу в Краматорську.  Місцем збору допомоги призначили музей війни в Афганістані.
Допомагали всі – підприємці, жителі міста. Приносили хто що міг: мішок картоплі, гречки, кілька банок домашньої консервації. Міський голова Микола Степанович Мельничук виділив паливо і переносну польову кухню. Велика подяка усім небайдужим, хто долучився до цієї благодійної справи.
Завантаживши допомогу, вирушили в дорогу. Для доставки було відряджено голову міської спілки О.  Чорноуза та її членів А. Потербу,  О. Наришнєва. На шляху до Краматорська зупинялися на блокпостах, яких було чимало, пригощали наших бійців. На одному з блокпостів при в’їзді в Слов’янськ ми вкотре пригощали хлопців водою, печивом, хлібом, молодою картоплею. Вони нам щиро дякували.
На  місці призначення десантники швидко допомогли розвантажитись, а потім почастували нас обідом. Довго спілкувалися  з земляками. Вони розповідали про те, як їм воюється, показували захоплену трофейну техніку.
На зворотній дорозі ми роздали залишки хліба жителям  Слов’янська.  Повертаючись додому, ми молили Бога про мир на нашій землі, просили допомоги нашим воїнам.
За кілька днів мені зателефонували і повідомили, що  підрозділ десантників, яким ми возили допомогу, перевели в інше місце, що після останнього бою є вбиті й поранені… Вічна пам'ять полеглим і миру живим.
А. ПОТЕРБА,
заступник голови Старокостянтинівської
міської спілки ветеранів війни в Афганістані.


Іменні бронежилети для земляків
17 бронежилетів придбали для наших військових «афганці» Коропщини.
Гроші збирали всім миром. Амуніцію, а також близько 2 тонн продуктів, зібраних небайдужими жителями Коропського району Чернігівської області, відправлено на схід – у батальйон, де служать земляки.

Саме воїни-інтернаціоналісти оголосили про збір коштів на бронежилети і продукти харчування для наших військових. Серед ініціаторів – «афганці» Михайло Гейко, Геннадій Саволєй, Микола Кеда, Володимир Єременко. Активно взялися вони за цю справу – звернулися до підприємців, сільгоспвиробників, сільських громад, різних установ і організацій. За три дні назбирали близько 48 тисяч гривень.
– Люди швидко зібрали і гроші, і харчі. Хто здавав кошти? Якщо писати поіменно, то не вистачить газети, – усміхається М. Кеда. – Багато хто відгукнувся. Кошти здавали колективи центральної районної лікарні, районної стоматології, Райспоживспілки, РЕМу, «Укртрансгазу» (Свердловка), громади Понорниці, Верби, Рижок, Нехаївки, Шабалинова (хлопці із цих сіл теж зараз захищають Батьківщину на сході), воїни-інтернаціоналісти – 28 осіб, церковна громада Коропа, 5,5 тисячі гривень привіз із Лукнова Михайло Гейко, 3 тисячі – Михайло Півень, зібрала гроші на один бронежилет і Любов Пилипенко із Нехаївки, загалом до цієї справи долучилися всі небайдужі громадяни.
– Нам вдалося купити «броню» дешевше, ніж її продають в магазинах, – продовжує О. Єременко. – Це бронежилети 4-го класу (такі захищають від куль автомата Калашникова). Купили 17, 14 передали бійцям відразу на передову в зону АТО. Ще три чекають на відправлення разом із своїми майбутніми власниками – солдатами, які повинні скоро відправитися на схід. Бронежилети іменні -- кожен підписали, вони були освячені, ми попросили про це отців Миколая і Володимира. Коштів вони не взяли, натомість принесли ще й внесок, зібраний церковною громадою.
Хочемо подякувати перевізникам – братам Сергію та Олександру Пономаренкам із Кролевця.
На Харківщині у містечку Борова відбулася передача продуктів і бронежилетів – із батальйону туди приїхала машина, перевантажили продукти та амуніцію.
Військові та організатори збору коштів щиро вдячні всім, хто відгукнувся і не пошкодував своїх коштів і продуктів для захисників Вітчизни. Бронежилети їм стануть у нагоді. Адже ситуація на сході і, зокрема, у місці дислокації наших земляків залишається напруженою.
– Дуже вдячні за бронежилети і харчі. Продуктів нам зараз вистачає, але потрібні ще й каски, – розповів коропчанин Іван Табірца, який зараз служить у зоні АТО. – Добре було б, аби в Коропі організували машину, щоб рідні могли відправляти передачі.
«Афганці» й надалі планують допомагати військовослужбовцям Коропщини, які нині перебувають у зоні антитерористичної операції. Зокрема, нашим бійцям потрібні спеціальні каски. Трохи коштів уже є, але ще недостатньо. Тож закликаємо всіх, хто має можливість і бажання, допомогти нашим землякам-захисникам.

Олена ШЕВЧЕНКО.

Закон захистив інтереси
територіальних організацій УСВА

   Правління УСВА, юридична служба Спілки, особисто голова УСВА С.Червонописький після вступу в дію Закону України «Про громадські об’єднання»,  який позбавляв обласні, міські та районні організації Спілки статусу юридичної особи, неодноразово зверталися до Верховної Ради України, Міністерства юстиції України з пропозиціями щодо змін до цього Закону. Основна пропозиція стосувалась збереження за організаціями УСВА всіх рівнів статусу юридичних осіб.  Наполегливу роботу завершено: 4 липня Верховна Рада прийняла  Закон України № 1593-VII, який було опубліковано в газеті «Голос України» 2 серпня (№ 146).
 
ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до Закону України «Про громадські об’єднання» щодо забезпечення діяльності всеукраїнських громадських об’єднань

    Верховна Рада України постановляє:
    1. Внести до Закону України «Про громадські об’єднання» (Відомості Верховної Ради України, 2013 р., № 1, ст. 1) такі зміни:
    1) частину другу статті 13 викласти в такій редакції:
     «2. Відокремлені підрозділи громадського об’єднання не є юридичними особами, крім випадків, передбачених цим Законом.
     Відокремлені підрозділи громадського об’єднання утворюються та здійснюють свою діяльність на основі статуту громадського об’єднання.
     Відокремлені підрозділи громадського об’єднання зі статусом юридичної особи можуть мати своє положення, якщо це передбачено статутом громадського об’єднання. Положення про відокремлений підрозділ громадського об’єднання містить інформацію про найменування відокремленого підрозділу, назву керівних (та в разі потреби контролюючих) органів, порядок обрання (призначення), строк повноважень, перелік повноважень керівних (та в разі потреби контролюючих) органів. Положення про відокремлений підрозділ громадського об’єднання не може суперечити законам та статуту громадського об’єднання»;
    2) у розділі V «Прикінцеві та перехідні положення»:
       у пункті 7 слова та цифру «протягом строку, визначеного пунктом 8 цього розділу» виключити;
      пункт 8 викласти в такій редакції:
    «8. Місцеві осередки всеукраїнських (міжнародних) громадських організацій, які діяли зі статусом юридичної особи на день введення цього Закону в дію, за рішенням вищого органу управління всеукраїнської (міжнародної) громадської організації зберігають за собою статус юридичної особи після введення цього Закону в дію.
     Статути (положення) місцевих осередків всеукраїнських (міжнародних) громадських організацій, які діяли зі статусом юридичної особи на день введення цього Закону в дію, мають бути приведені у відповідність із цим Законом протягом п’яти років з дня введення його в дію.
     Рішення про зміну до складу керівних органів, статутів (положень) та місцезнаходження місцевих осередків всеукраїнських (міжнародних) громадських організацій, а також рішення про припинення діяльності місцевих осередків всеукраїнських (міжнародних) громадських організацій приймаються в порядку, визначеному цим Законом для громадських об’єднань.
     Уповноваженим органом з питань реєстрації місцевих осередків всеукраїнських (міжнародних) громадських організацій, які діяли зі статусом юридичної особи на день введення цього Закону в дію, є відповідний орган, в якому зберігається реєстраційна справа місцевого осередку на день введення в дію цього Закону.
     У разі прийняття вищим органом управління всеукраїнської (міжнародної) громадської
організації рішення про припинення своїх місцевих осередків як юридичних осіб правонаступником майна, активів та пасивів таких осередків є відповідна громадська організація».
     2. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

  Президент України   
П. ПОРОШЕНКО.
м. Київ,
4 липня 2014 року.
№ 1593-VII.

ПРОПОНУЄТЬСЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ

Пропозиції Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)   щодо посилення державного контролю за наданням статусу ветерана війни (учасника бойових дій, інваліда війни, учасника війни).
     З цією метою пропонується:
 1.Внести зміни до законів України:
     Із Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» вилучити окремі категорії осіб і врахувати їх разом з встановленим рівнем соціального захисту в інших відповідних законах, зокрема стосовно учасників антитерористичних операцій.   
     Абзац перший пункту 19 частини першої статті  6 стосовно  учасників  антитерористичних операцій після слів «…перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції…» додати слова: «…терміном не менше 30 діб або у разі поранення (контузії) за час перебування у менш тривалому відрядженні …»,
     а також після слів «…працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення …”  додати слова: «… терміном не менше 30 діб, або були поранені (контужені) за час перебування у менш тривалому відрядженні…».
     Вилучити пункт 19 статті 6 стосовно осіб, які брали участь в антитерористичних операціях, для доповнення цими категоріями осіб Закону України «Про боротьбу з тероризмом».
Закон України «Про боротьбу з тероризмом»:
     У статті 21 «Особи, які підлягають правовому і соціальному захисту» розділу V «Правовий і соціальний захист осіб, які беруть участь у боротьбі з тероризмом, визначити окремий статус з відповідним документуванням учасника АТО для осіб, які вважалися учасниками бойових дій, і доповнити закон переліком переваг і компенсацій для них.
     2. Створити єдиний державний міжвідомчий орган з територіальними підрозділами з правами визначення статусу ветерана війни для громадян України та інших держав, які постійно проживають в Україні. Передати єдиному державному міжвідомчому органу повноваження визначення статусу ветерана війни від низки центральних органів виконавчої влади.
     Залучити до складу комісій з визначення статусу ветерана війни представників громадських організацій ветеранів війни.
     Провести перереєстрацію ветеранів війни з видачею сучасних карток-посвідчень з носіями персоніфікованих даних Державного пенсійного фонду та Єдиного державного реєстру пільговиків.

Щоб училися діти загиблих

Міністерство оборони України у зв’язку зі збільшенням обсягу прийому на навчання до вищих військових навчальних закладів і військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів з 18 по 23 серпня 2014 року, за погодженням з Міністерством освіти і науки України, проводить додатковий набір курсантів.
У цей складний для держави час до військових навчальних закладів надходять документи на вступ від патріотично налаштованих юнаків і дівчат, які мріють присвятити своє життя почесному обов’язку  – захисту Батьківщини.
На жаль, ця категорія вступників за рядом об’єктивних причин не має сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти  або отримали кількість балів менше 124, що не дозволяє допускати їх до участі в конкурсному відборі у військових навчальних закладах.
Правління УСВА пропонує:
– зараховувати на навчання до військових навчальних закладів дітей загиблих і тяжкопоранених учасників антитерористичної операції на підставі документів про відповідну освіту без випробувань;
– надати можливість провести додатковий набір курсантів на навчання до  військових навчальних закладів усім категоріям вступників за результатами вступних випробувань, а не за сертифікатами зовнішнього незалежного оцінювання.
Враховуючи зазначене, з урахуванням гострої необхідності підготовки військових фахівців для Збройних Сил в необхідних обсягах, Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) звернулося до Президента України з проханням доручити Міністерству освіти і науки спільно з Міністерством оборони України позитивно вирішити порушене питання.

В організаціях УСВА
Как помочь раненым

19 августа состоялась встреча председателя УСВА Сергея Червонопиского с  куратором  медицинской службы Штаба национального сопротивления Юлией Вотчер и первым  начальником  военно-медицинского управления ВС Украины Г. В. Цыганком. В рабочей встрече приняли участие заместители председателя УСВА.
Геннадий Васильевич Цыганок – заслуженный врач Украины,  генерал-майор медицинской службы,  участник  боевых действий в Афганистане, возглавлял  медицинскую службу 40-й армии, руководил медслужбой  Киевского военного округа. Уже на  второй день Чернобыльской  катастрофы в апреле 1986 года организовал  экстренное оказание медицинской помощи пострадавшему населению.
В настоящее время в зоне проведения АТО катастрофически  не хватает автомобилей скорой  медицинской помощи, реанимационных автомобилей для спасения раненых. За четыре месяца государство не смогло наладить производство  и поставку препаратов и средств для экстренной медицинской помощи, которые крайне нужны в период ведения боевых действий.
Участники встречи обменялись мнениями по сложившейся ситуации.  Председатель УСВА С. Червонопиский принял решение поручить  своим заместителям,  председателям территориальных организаций УСВА изучить  возможности для  оказания необходимой медицинской помощи  военнослужащим и  мирному населению в зоне АТО и в кратчайшие сроки подать предложения для их реализации.
Пресс-служба УСВА.

Подарки от ветеранов

Представители правления Одесской областной организации УСВА Ю.Ермаков, А.Кошевой, Б.Редько встретились с ранеными воинами – участниками АТО.
Просьбы и предложения лечащихся солдат и офицеров ветераны приняли к сведению для скорейшего разрешения. С горечью раненые говорили о том, что добирались в госпиталь общественным транспортом и за свои средства. Как, кстати, и возвращаются обратно в воинскую часть. Гости передали бойцам телевизоры, холодильник, книги, приобретенные на средства членов одесских организаций УСВА и УСЖУ, грамоты за достойное выполнение солдатского долга.
Теплые встречи в палатах завершились беседой в клубе госпиталя. Участникам боевых действий разных поколений было о чем поговорить. Часто моральное, душевное состояние воинов не менее важно, чем физическое.

Юрий ЕРМАКОВ,
председатель Одесской областной организации УСВА.

Сім’ї загиблих – військовослужбовцям

Комітет сімей загиблих при Чернігівському обласному відділенні УСВА прийняв рішення надавати допомогу українським військовослужбовцям у зоні проведення антитерористичної операції.
За словами керівника комітету Лариси Кожар, уже зібрали речі, а для Ігоря Трищокина – сина учасника локальних війн Олександра Трищокина, який зараз перебуває у зоні АТО, передали частину необхідних коштів на придбання бронежилета.

Прес-служба обласного відділення УСВА.

Досвідом ділилися в Калинівці

Керівники і члени міжрайонних, міських спілок ветеранів Афганістану Вінниччини, які брали участь в тематично-оздоровчому семінарі на базі обласного клінічного госпіталю, відвідали Калинівку.
Виїзний семінар був організований головою Калинівської районної спілки ветеранів війни в Афганістані Петром Шуманським за підтримки керівництва району.
Метою було ознайомлення з досвідом роботи районної спілки. Учасники поклали квіти до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам і меморіального комплексу загиблим у Великій Вітчизняній війні, вшанували хвилиною мовчання пам’ять чотирьох калинівчан – бійців спецпідрозділу «Ягуар», які нещодавно загинули під час бойових дій на сході країни.               
Згадали свою бойову юність «афганці», відвідавши новостворений музей історії війни в Афганістані, до експозиції якого увійшло чимало раритетних експонатів. Про незагойні рани Афгану нагадав ветеранам виступ вокально-інструментальної групи «Міг», створеної на базі Калинівської районної спілки ветеранів війни в Афганістані. А запах пороху вдалося відчути під час стрільб, що були організовані місцевими бійцями «Ягуару» спеціально для ветеранів – учасників виїзного семінару.
На Вінниччині сьогодні діють 30 районних, міжрайонних і міських спілок ветеранів Афганістану. Вони стоять на сторожі інтересів воїнів-«афганців», дбають про належне вшанування пам’яті загиблих, підтримують родини тих, чиї життя відібрала війна.
Петро КИРИЛІШИН,
голова Вінницької обласної спілки ветеранів війни в Афганістані.

ВО ИМЯ МИРА, ЖИЗНИ И ЛЮБВИ

Харьковский городской союз ветеранов Афганистана  впервые провел литературно-художественный конкурс духовно-философского и гражданского творчества – поэзии, прозы, фотографии, рисунка, посвященный Афганской и другим локальным войнам, людям, выполнившим свой интернациональный долг в горячих точках планеты.
    В конкурсе приняли участие авторы разного возраста из разных уголков бывшего Советского Союза. Подведение итогов состоялось в помещении Харьковского музея-диорамы воинов-интернационалистов, что очень символично и познавательно для молодых людей.
Заместитель председателя городского союза ветеранов Афганистана по работе с инвалидами, один из организаторов конкурса Геннадий Ломакин рассказал о том, как зарождалась идея проведения, о поддержке этого проекта единой социальной сетью и представил выпущенный при поддержке неравнодушных воинов-интернационалистов сборник творческих работ.
Звучали «афганские» песни, демонстрировались присланные на конкурс видеоролики, рисунки и фотографии, юные и взрослые авторы читали свои стихотворения и прозу. 
Геннадий ЛОМАКИН,
заместитель председателя ХГСВА.

Виставка
Професія – сапер
У реліквійній експозиції «Трагедія і доблесть Афгану» Меморіального комплексу  «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років» до кінця цього року працює виставка «Сапери. Афганістан: 1979—1989». 
Створена за матеріалами фондової колекції, вона продовжує цикл музейних проектів, присвячених військовим професіям, й розповідає про інженерно-саперні війська. Загалом на експозиційній площі представлено матеріали 44 персоналіїв — генералів, офіцерів і рядових, а також 106 музейних предметів, більшість з яких демонструються вперше. Як і основна експозиція, виставка не акцентує політичні аспекти Афганської війни, а приділяє головну увагу її учасникам, тим, хто пройшов через горнило цих випробувань. Насамперед це стосується рядових бійців — учорашніх школярів, студентів, учнів ПТУ, які опинилися на війні в той час, коли більшість їхніх ровесників жили звичайним життям. Листи, щоденники, записники передають морально-психологічний стан людини, яка була вирвана з мирного життя й мріяла повернутися на Батьківщину.        

Ірина КОЦАБ’ЮК,
завідуюча реліквійною експозицією.

Память в бронзе, металле и камне
Нагадають зелені явори
Ще не згас в пам’яті моїх земляків-«афганців» той день, коли в Яворові на Львівщині урочисто відкрили пам’ятник бойовим побратимам, які загинули в Афганістані. Саме тоді було прийнято рішення для увічнення пам’яті посадити вісім яворів, своєрідну алею миру. Адже саме вісім яворівчан не повернулись у свої домівки з цієї страшної та безглуздої війни.
Не зважаючи на сильну зливу, біля пам’ятника зібрались справжні патріоти України, які прийшли садити дерева. Священик отець Іван освятив яворові саджанці й відправив молебень за загиблими в Афганістані.
У заході взяли участь члени Яворівської районної організації УСВА,  перший заступник голови РДА Роман Кураш, голова районної ради Іван Карпа, заступники командира 24-ї окремої механізованої залізної бригади ім. Данила Галицького полковник Анатолій Шевченко і підполковник Денис Сахацький, генеральний директор «ТЗоВ КЕН-ПАК Яворів» Федір Проданюк, поет Іван Пазин, депутати, представники громадськості.
І ще про один важливий захід, який ми провели нещодавно. Після того як мого товариша, земляка (разом призивались, разом служили в Афгані) Андрія Калитку привезли до матері в цинковій труні, громада села вирішила зробити іменним найродючіше поле біля автотраси Львів–Яворів, встановили там пам’ятний знак. Зробили на ньому і напис, але читаючи його, було важко зрозуміти, що мова йде про воїна-«афганця», нашого земляка. Ми вирішили це місце привести в порядок: зробили огорожу і напис на невеличкому монументі, побудували місток, посадили дерева.
Ми не маємо права забувати Афганську війну та її уроків. Ветерани-«афганці» добре знають ціну життя, тому і закликають в будь-якій ситуації протиставляти війні мир.

Мирон ДУДИЧ,
голова Яворівської районної організації УСВА.

Живе у наших серцях

Виповнилося три десятиліття з дня загибелі чернігівця, десантника-«афганця» 20-річного Олександра Верені, який за мужність і героїзм був нагороджений медаллю «За бойові заслуги» і посмертно орденом Червоної Зірки.
На могилі Олександра зібралися рідні та бойові побратими з Одеси, Варви і Прилук Чернігівської області, друзі, заступник голови міської організації УСВА Юрій Лохін, голова обласного комітету сімей загиблих Лариса Кожар.
Присутні ділилися спогадами про Сашка. Мати Валентина Іванівна читала його листи, в яких ніколи не було скарг на труднощі військової служби, лише радісні рядки і підтримка рідних.
В одному з боїв супротивник розпочав прицільні обстріли з мінометів, були поранені й вбиті. Олександр Вереня попрохав, щоб його прикрили автоматним вогнем. Кинувши гранату, ціною власного життя знищив ворожий міномет. Душманська куля обірвала життя єфрейтора за 65 днів до закінчення служби.
У загальноосвітній школі №6, у деревообробному ліцеї Чернігова добре пам'ятають свого вихованця. Був він чудовим сином, прекрасною сміливою людиною. Його іменем названо вулицю в обласному центрі. Шкільний друг Олександр Чорнобок присвятив Олександрові вірш.
Низько схиляємо голови перед живими побратимами наших полеглих синів і чоловіків за пам'ять про загиблих і турботу про їхні сім’ї і батьків.
Лариса КОЖАР,
голова Чернігівського обласного комітету
сімей загиблих при обласному відділенні УСВА.


Зверніть увагу
Шановні читачі!
На засіданні Правління УСВА, яке відбулося 24 червня, було також розглянуто питання про газету «Третій тост». У зв’язку з Постановою КМУ № 65 від 1 березня 2014 року «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» вжито заходів щодо економного й раціонального використання державних коштів. Одним з пунктів є  припинення використання бюджетних коштів на друкування продукції, не пов’язаної з виконанням завдань і функцій органів державної влади та інших державних органів. Тому на Правлінні було прийнято рішення по можливості збільшити передплату на «ТТ» або зменшити об'єм газети, щоб компенсувати поліграфічні витрати. На жаль, передплата не збільшилась і станом на 1 вересня складає лише 6161 примірників.
Керівництвом Спілки прийнято рішення з серпня  випускати газету один раз на місяць на чотирьох сторінках. Наступного року випуск і обсяг газети залежатиме від коштів, отриманих від передплати.

В. СІЧЕВИЙ.

Спорт і відпочинок
Ветеранська юшка

Аби якось урізноманітнити відпочинок своїх членів, Шепетівська спілка ветеранів Афганістану спільно з місцевим осередком Партії ветеранів Афганістану цими днями на березі ставка в урочищі «Шапар», що на території судилківської громади, поєднала його з конкурсом із риболовлі.   
Такий захід відбувся вперше у цьому році. Учасниками змагань стали ветерани Афганістану Валерій Окорський, Валерій Косогов, Віктор Бєлкін, Сергій Хом’як, Олександр Бернацький, Юрій Казмірчук, Валерій Лук’янчук, Олександр Гуринович. Долучились до активного відпочинку воїнів-інтернаціоналістів, поєднаного з рибальським завзяттям, і члени їхніх родин.
З великою радістю всі зустріли учасника бойових дій в Афганістані, настоятеля храму мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії у Шепетівці отця Анатолія Вересюка, який не лише благословив, а й розповів останні новини з життя православ’я в Україні.
До ветеранського дозвілля приєднались і місцеві любителі-рибалки. Зав’язалася жвава розмова про злободенне для країни, про події на її сході, про актуальне для рідного краю. Зійшлися на одному: аби нарешті настав мир і не гинули наші люди.  
Відтак приступили до змагань між учасниками-рибалками. Ну, а той, хто любить смакувати рибою, взявся розпалювати вогнище для майбутньої юшки. Звісно, із заготовленої напередодні риби воїном-«афганцем» Олександром Василишиним, орендарем ставка.   
Досить вдалою була вудка в Олександра Бернацького, який став переможцем змагань серед рибалок. Йому дісталась пам’ятна відзнака – велика дерев’яна ложка. Менші за розміром ложки отримали й інші рибалки (на знімку).
Шепетівська спілка ветеранів Афганістану та осередок Партії ветеранів Афганістану щиро вдячні всім, хто брав участь у заході, і особисто – Олександру Василишину, отцю Анатолію — за духовне наставництво.
Володимир ПИПИЧ,
учасник бойових дій,
член Шепетівської СВА.

Кубок залишиться у переможців

Усімнадцяте на Ставищенщині проводиться футбольний турнір на перехідний міжобласний Кубок пам’яті воїнів-«афганців».
Офіційна частина заходу відбулася на районному стадіоні «Колос». Приємним моментом стало вручення медалей керівникам, які різнобічно підтримують такі заходи. Зокрема, медаллю УСВА «За заслуги» другого ступеня нагороджений голова правлінняТОВ ФК «Агро-Лідер-Україна» В. Гудзенко, медалями «За звитягу» – директор ТОВ «Інтерагросервіс» В. Міщенко і директор ТОВ «Інтерагроінвест» В. Дабіжа. Грамотами відзначена багаторічна фінансова та організаційна підтримка керівників підприємств: ПСП «Гейсиське» – Л. Білецької, ТОВ АПК «Насташка» – В. Марченка, СВК «Світанок – В. Тупчія, ПП «Розкішна» – В. Пацелі, СФГ «Перлина» – О. Пацелі.
Учасники змагань, вболівальники, воїни-«афганці», гості колоною вирушили до пам’ятника полеглим інтернаціоналістам і вшанували пам’ять хвилиною мовчання.
Продовжився захід футбольними баталіями, що розгорнулися на полях райцентрівського стадіону та у Гейсисі. Третій рік поспіль Кубок пам’яті воїнів-«афганців» завоювала команда Великої Березянки Таращанського району і назавжди стала володарем призу. На другому місці команда «Хілд-Любомир», бронзовими призерами стали узинські футболісти. 
Організатори дякували за допомогу селищному голові О. Тертичному, голові селищної ветеранської організації І. Даценку, Київській обласній федерації футболу, начальнику районного сектора ГУ ДСНС України С. Хівренку, начальнику ЖКП В. Слизченку, директору СФГ «Олко» О. Козлюку, приватним підприємцям А. Самофалу, В. Бабенку, В. Братчику, Л. Миколайчук.

 В. ЗАМША.

На ковре -- хортингисты
В Марганце на Днепропетровщине  при поддержке городского союза ветеранов войны в Афганистане состоялся открытый турнир по одному из боевых единоборств – хортингу, посвященный памяти погибших в Афганистане Владимира Долгова  и  Ивана Олийника.
Председатель Марганецкого союза ветеранов войны в Афганистане, депутат городского совета Виктор Ткачук поздравил участников из Днепропетровска, Запорожья, Орджоникидзе и Марганца, пожелал спортивных успехов и заслуженных побед. Он рассказал о боевых подвигах земляков на Афганской войне, о патриотизме и любви к Родине.
После награждения победителей грамотами и медалями УСВА всех участников угостили сладостями.
Виктор ТКАЧУК.

Праздник сильных людей

На территории парка «Вознесеновский» в Запорожье состоялся праздник, посвященный 84-й годовщине создания Воздушно-десантных войск.
В соревнованиях по футболу и армреслингу приняли участие около 150 человек, прошедших службу в десантных войсках, часть из них – в Афганистане. Спонсорами и организаторами стали Андрей Гамов, Валерий Мостовой (служивший в ВДВ), ветераны Афганской войны Александр Онищенко и Валентин Зарва – председатель ЗГО УСВА.
Все желающие имели возможность принять участие в соревнованиях, а победителям вручили специальные призы.  Работала полевая кухня.

Нина ГУРСКАЯ,
участник боевых действий в Афганистане.



 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.