" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - "Третій Тост" №19-20 (523-524), жовтень 2014 року Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41020606 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Укрінформ
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
"Третій Тост" №19-20 (523-524), жовтень 2014 року Надрукувати Надіслати електронною поштою
28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників
Дорогі ветерани війни!
Шановні співвітчизники!
Від імені Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) щиро вітаю з 70-ю річницею визволення України від фашистських загарбників!
Це свято засновано згідно з Указом Президента «Про День визволення України від фашистських загарбників» від 20 жовтня 2009 року «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні».
Воєнні дії відбувалися на території України протягом 40 місяців – з 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року. За сучасними підрахунками, загальні людські втрати України у Великій Вітчизняній війні становлять близько 9 мільйонів. На території країни цілком чи частково зруйновано понад 700 міст, 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишилися без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.
Під час Великої Вітчизняної війни бойовими нагородами відзначено близько 2,5 мільйона воїнів-українців, серед яких 2319 стали Героями Радянського Союзу.
Воїни-інтернаціоналісти з особливим почуттям вдячності вшановують наших ветеранів, які вибороли й подарували нам життя, мир, свободу і незалежність. Низький уклін Вам, дорогі ветерани, за Велику Перемогу над фашистськими загарбниками, за післявоєнну відбудову країни, за мудрість, підтримку в розбудові незалежної демократичної України, за патріотичне виховання молоді. Ми завжди брали з Вас приклад і рівнялися на Ваші бойові й трудові подвиги.
Сьогодні героїчну естафету старшого покоління  продовжують ветерани зарубіжних війн, миротворці, учасники Антитерористичної операції.
Щиро бажаю Вам здоров'я, міцності, душевних і тілесних сил, добра, щастя, особистого і родинного благополуччя, а найголовніше – мирного неба і віри у світле майбуття нашої країни!
              Честь Вам і слава, дорогі ветерани Великої Вітчизняної війни, на довгі роки.
З глибокою повагою та шаною –
Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
 голова УСВА.

УКАЗ
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Про День захисника України
         З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості постановляю:
       1. Установити в Україні свято — День захисника України, яке відзначати щорічно 14 жовтня.
       2. Визнати таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 23 лютого 1999 року №202.
Президент України П. ПОРОШЕНКО.
14 жовтня 2014 року.
№ 806/2014.

ЗАКОН УКРАЇНИ
Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту осіб, які нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні
Верховна Рада України постановляє:
I. Внести зміни до таких законів України:
1. У Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., № 45, ст. 425; 1996 р., № 1, ст. 1; 2005 р., № 52, ст. 564):
1) статтю 11 після слова «вважаються» доповнити словами «особи, нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні»;
2) у статті 16:
друге речення пункту 7 після слова «померлих» доповнити словами «осіб, нагороджених орденом Героїв Небесної Сотні»;
пункт 23 після слова «почестями» доповнити словами «померлої (загиблої) особи, нагородженої орденом Героїв Небесної Сотні».
2. Пункт 1 статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (Відомості Верховної Ради України, 2000 р., № 35, ст. 289; 2002 р., № 41, ст. 293; 2008 р., №№ 5-8, ст. 78; 2009 р., № 39, ст. 550; 2012 р., № 4, ст. 13) після слів «Героям України» доповнити словами «особам, нагородженим орденом Героїв Небесної Сотні».
II. Прикінцеві положення
1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
2. Кабінету Міністрів України протягом місяця з дня набрання чинності цим Законом:
1) привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
2) забезпечити приведення центральними органами виконавчої влади прийнятих ними нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.
Президент України П. ПОРОШЕНКО.

м. Київ,
2 вересня 2014 року,
№1661-VII.


  На сьому Конференцію  УСВА, яка відбудеться 30 жовтня 2014 року в столичному Палаці ветеранів, від усіх організацій Спілки обрано 114 делегатів і запрошено більш як 100 гостей, серед них Герої Радянського Союзу, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники влади і громадських організацій.

7 Конференція  Української Спілки ветеранів Афганістану

Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) – потужне всеукраїнське громадське об’єднання ветеранів, яке є виразником інтересів і захисником прав ветеранів війни в Афганістані, сімей загиблих воїнів і померлих ветеранів, інвалідів війни, учасників бойових дій на території інших держав та інших соціально незахищених верств населення, які мають військові й трудові заслуги перед державою.
     Створена 25 червня 1990 року Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) об'єднує у своїх рядах ветеранів – інвалідів війни, членів сімей загиблих, учасників бойових дій на території інших держав і налічує більш як 140 тисяч фіксованих членів.
     УСВА структурована в 27 регіональних, 718 міських і районних, 1096 первинних організацій. Члени Спілки, як активні носії традицій бойового братерства, отримали довіру й очолюють районні, міські та обласні структури інших організацій ветеранів України.
     У своїх діях УСВА завжди займає державницьку позицію, підтримує незалежність і територіальну цілісність країни. Ветерани Афганської війни брали активну участь у Революції Гідності й зараз у бойових підрозділах Антитерористичної операції героїчно боронять Україну.
     За останні роки ми втратили сотні наших активних бійців від наслідків поранень і захворювань, отриманих ще в Афганістані, та від куль і осколків снарядів сучасної гібридної війни на Донбасі. На превеликий жаль, у цих подіях загинуло близько 50 наших бойових побратимів, серед яких заступник голови УСВА Олег Міхнюк, активіст Черкаської регіональної організації УСВА Ігор Момот, члени Ірпінської міської організації УСВА Микола Личак і Олександр Давидчук та інші.
  
Не втратити зайнятих висот!


За звітний період з 2009 по 2014 рік у життєдіяльності Спілки відбулися значні події, які мають всеукраїнське і міжнародне значення:
– відзначення двадцятиріччя Української Спілки  ветеранів Афганістану (воїнів- інтернаціоналістів) (2010 р.);
– відродження  Партії  ветеранів Афганістану (2010 р.);
            – організація і проведення засідання Виконкому Всесвітньої Федерації ветеранів і XXII засідання  Постійної Комісії з  Європейських справ (2011 р.);
– проведення акції протесту 20 вересня 2011 року, коли влада хотіла прийняти законопроект  № 9127  про позбавлення пільг учасників бойових дій;
– підписання Меморандумів між УСВА та Урядом України, територіальними організаціями УСВА та адміністраціями областей, міст, районів (2011–2012 р.);
              – проведення Всеукраїнського збору учасників бойових дій – членів УСВА (2012 р.);
– за ініціативи УСВА проведено засідання Комітету у справах воїнів-інтернаціоналістів при Раді глав урядів країн – учасниць СНД у Львові (травень 2013 р.);
– за ініціативи УСВА 2014 рік оголошено в Україні Роком учасників бойових дій на території інших держав;
– урочисте відзначення 25-ї річниці виведення військ з Афганістану в Києві й на місцях (2014 р.);
– участь членів нашої організації у Революції Гідності (грудень  2013 – березень 2014 р.); 
– участь членів УСВА в АТО у складі загонів самооборони, у наданні  гуманітарної допомоги учасникам АТО (2014 р.);       
– активізація роботи з вшанування  пам'яті загиблих бойових побратимів: відкриття у районах, містах нових пам'ятників, музеїв, куточків бойової слави, храмів, каплиць, меморіальних дощок, найменування організацій, вулиць, скверів;
– продовження роботи з відстоювання правди про події Афганської війни і з вшанування пам’яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів: видання книг, буклетів, компакт-дисків, створення фільмів, організація і проведення книжкових і фотовиставок, кінофестивалів;
– підвищення уваги до організації та якості лікування ветеранів Афганської війни у госпіталі «Лісова поляна» та інших лікувальних закладах країни.

Шляхи активізації участі неурядових організацій ветеранів у захисті територіальної цілісності України:
– підтримка мирних ініціатив Президента України П. О. Порошенка і залучення, за його дорученням, до переговорного процесу авторитетних ветеранів Афганської війни; 
 – формування об’єднаних навчальних центрів, формування, бойова підготовка підрозділів резервів ЗСУ, МВС, ПВ, СБУ;
– залучення ветеранів – учасників бойових дій – членів УСВА на посади викладачів, інструкторів навчальних  центрів, радників у військових і правоохоронних частинах і підрозділах;
– створення з членів УСВА Громадської комісії по перевірці якості підготовки та забезпечення підрозділів резерву до участі у бойових діях до їх направлення в зону АТО;
 – формування спецпідрозділів (команд), в яких переважну більшість складатимуть ветерани – учасники бойових дій в Афганістані – члени УСВА;
– формування з членів УСВА регіональних команд, підрозділів та інформаційних центрів для оперативного посилення забезпечення громадського порядку і охорони важливих державних і комунальних об’єктів;
– залучення представників УСВА  до робочої групи АТЦ з питань визволення та обміну військовополоненими і розшуку осіб, які пропали без вісті в період бойових дій в АТО;
– створення цільових благодійних матеріальних фондів громадських організацій та координація їх дій для термінової підтримки захисників Вітчизни;
  – посилення участі УСВА у військово-патріотичному вихованні молоді, підготовці молоді до захисту Вітчизни.

Пропозиції
Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) щодо посилення соціального захисту ветеранів та інвалідів війни, учасників бойових дій і членів їхніх сімей

       Забезпечити підвищення рівня державних соціальних гарантій для ветеранів війни та сімей загиблих воїнів і померлих ветеранів.
       З цією метою суб’єктам законодавчої ініціативи виступити з законодавчою ініціативою щодо внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», якими передбачити наступне:
– встановити членам сімей воїнів, загиблих у бойових діях на території інших держав, підвищення  до власної пенсії у розмірі підвищення до пенсії, встановленого інвалідам війни першої групи;– встановити родинам  воїнів, загиблих у бойових діях на території інших держав, 100% знижку за користування житлом, комунальними послугами та вартості палива (для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення);
– встановити родинам померлих учасників бойових дій на території інших держав пільги і компенсації відповідно до ст. 15. «Пільги особам, на яких поширюється чинність цього Закону»;
– віднести до осіб, які належать до інвалідів війни, учасників бойових дій на території інших держав, які стали інвалідами внаслідок загального захворювання або захворювання, отриманого під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формувань.
         Кабінету Міністрів України та місцевим державним адміністраціям укласти з Українською Спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) та її місцевими осередками угоди (меморандуми) про взаємодію і співробітництво, в яких передбачити поетапне вирішення наступних питань:
     – збільшити розмір мінімальних пенсій інвалідам війни;
     – розробити державну програму забезпечення житлом ветеранів війни з числа учасників бойових дій на території інших держав;
 – з метою збереження високого рівня медичного обслуговування ветеранів встановити порядок передачі відомчих медичних закладів до Міністерства охорони здоров’я України і місцевих органів влади як діючих майнових комплексів без вилучення обладнання;
 – збільшити обсяг фінансування для підвищення якості надання послуг із санаторного лікування в санаторіях, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики України;
 – збільшити розмір фінансування для забезпечення автомобілями інвалідів війни з числа учасників бойових дій на території інших держав, котрі перебувають на обліку в підрозділах соціального захисту населення, та підвищення якості технічних засобів реабілітації, якими забезпечуються інваліди;
 – встановити надбавки на догляд інвалідам війни і розміру підвищення до пенсії інвалідам війни понад мінімальну пенсійну виплату;
 – збільшити розмір видатків з місцевих бюджетів для надання адресної матеріальної підтримки ветеранам війни та учасникам бойових дій на території інших держав і сім’ям загиблих воїнів;
 – посилити державний контроль за наданням статусу ветерана війни (учасника бойових дій, інваліда війни, учасника війни);   
  – створити єдиний державний міжвідомчий орган з територіальними підрозділами з правами визначення статусу ветерана війни для громадян України та інших держав, які постійно проживають в Україні. Передати єдиному державному міжвідомчому органу повноваження визначення статусу ветерана війни від низки центральних органів виконавчої влади;
 – узгоджувати з всеукраїнськими ветеранськими організаціями кроки щодо реформування соціальної сфери, своєчасно надавати для обговорення і ознайомлення громадськості  проекти законодавчих і нормативно-правових актів з цих питань.

Заходи
з посилення соціального захисту, лікування й медичної реабілітації учасників бойових дій і членів їхніх сімей

   – Реорганізувати структуру і порядок роботи госпіталів для інвалідів Великої Вітчизняної війни, госпіталю для воїнів-інтернаціоналістів, відкрити в них спеціальні відділення для додаткового лікування й медичної і психологічної реабілітації поранених учасників бойових дій в АТО.
    – Посилити громадський контроль за розробкою нормативних документів і порядком надання статусу учасника бойових дій в АТО.
    – Підготувати пропозиції до окремого законодавчого акту щодо соціального захисту учасників драматичних подій і бойових дій в Україні в 2013–2014 рр. з використанням прямих фінансових розрахунків  і компенсацій з учасниками бойових дій, членами сімей загиблих і постраждалих родин; до Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо збільшення розміру мінімальної пенсії для інвалідів війни і надбавок до пенсій членам сімей загиблих воїнів, інвалідам війни, учасникам бойових дій; щодо підвищення соціального захисту членів сімей померлих учасників бойових дій; щодо надання учасникам бойових дій, які стали інвалідами від загального захворювання, статусу інваліда війни.

Для української армії
Автомобілі – «айдарівцям»
    
Автомобілі, які придбано за допомогою волинських підприємців і громадських активістів, вирушили на схід. Освячення автівок перед відправленням в зону АТО відбулося поблизу офісу Волинської обласної організації УСВА в Луцьку.
Приблизна вартість одного автомобіля – три тисячі доларів, придбані вони за кордоном. Кошти вдалося зібрати підприємцям спільно з громадськими організаціями, зокрема Самообороною Майдану та обласною спілкою ветеранів Афганістану. Автівки, які щойно отримали «айдарівці», обшиють бронею й вони вирушать у бій.
Заступник командира батальйону «Айдар» по роботі з особовим складом Олексій Колбасін розповів, що за рішенням командира вони приймають допомогу не лише від волонтерів, а й безпосередньо від громадян. Саме завдяки їхній підтримці бійці воюють і живуть. Він запевнив, що завдання, які стоятимуть перед батальйоном, бійці виконають з честю.
Керівник Волинської обласної спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович подякував тим, хто придбав транспорт, який виїздить на передову.
Як розповіла депутат Камінь-Каширської районної ради Вероніка Романович, громадські активісти, зокрема спілка ветеранів Афганістану, підписали звернення про збір коштів для 8-ї «афганської» сотні, бійці якої перебувають у лавах третьої штурмової роти батальйону «Айдар».
Олексій Колбасін підтвердив, що у батальйоні завжди раді допомозі. Важливо, щоб вона була цілеспрямованою, наприклад, щоб бійців не завалили шкарпетками, а є потреба у бронежилеті. Волиняни  контактують з «айдарівцями», щоб ті надавали інформацію про нагальні потреби.

Григорій ПАВЛОВИЧ,
голова Волинської обласної організації УСВА.

Вантажівка від кіровоградців

Кіровоградська міська організація УСВА зібрала 32 тисячі гривень на ремонт і посилення автомобіля  «КамАЗ», який відправлено в зону АТО з усім необхідним. Ветеранська організація постійно допомагає воїнам ліками, теплим одягом, продуктами харчування.
Любов ДОЗОР,
голова Кіровоградської міської організації УСВА.

Рейс Чернигов – Харьков

Очередной гуманитарный груз собрали земляки для 13-го батальона территориальной обороны, сформированного из жителей Чернигова и области.
В зону боевых действий груз сопровождали мэр Чернигова, участник боевых действий в Афганистане А. В. Соколов и его заместители.
На въезде в Харьков колонну встретили заместитель председателя ХГСВА М. Л. Быков и уроженец Черниговской области, активист союза А. Г. Кривоконь. Они провели колонну по городу, решили вопрос проживания и питания гостей, организовали охрану гуманитарного груза.
На встрече воинов-интернационалистов, в которой приняли участие председатель ХГСВА В. Н. Коваленко и активисты организации М. Л. Быков, А. Н. Саратов, А. Г. Кривоконь, мэру Чернигова А. В. Соколову вручили памятные подарки. Ветераны обсудили ситуацию в стране, говорили о том, чем необходимо помочь нашим бойцам.                             
Пресс-служба ХГСВА.

Доля вибрала нас
Благодійну акцію «Доля вибрала нас» на підтримку земляків, які беруть участь в Антитерористичній операції на сході країни, провели у столичному мікрорайоні Жуляни.
Ініціативу воїна-інтернаціоналіста, голови громади мікрорайону Жуляни, голови осередку Партії ветеранів Афганістану в Солом’янському районі Києва Сергія Ісаєва підтримали народний депутат України воїн-інтернаціоналіст Дмитро Андрієвський, депутат Київради Олег Костюшко, голова КМСВА Микола Гончаренко, голова громадської ради Солом’янського району Дмитро Онищенко.
Оплесками підтримували присутні виступи ансамблю народної творчості «Вербиченька», дитячого колективу «Дивосвіт», спортивно-хореографічного колективу «Адажіо», Мар’яни Кудрявченко, Анастасії Дзюбак, Лесі Барни, авторів-виконавців, учасників бойових дій в Афганістані Леоніда Мухіна і В’ячеслава Купрієнка.
На зібрані кошти планується придбати необхідні речі й медикаменти для  бійців у зоні АТО.
Прес-служба КМСВА.

Підтримали поранених бійців

У Військовому медично-клінічному центрі Західного регіону відбувся  концерт для поранених  військовослужбовців АТО, ініційований  Львівською обласною організацією УСВА і керівництвом центру. 
Виступили творчі колективи Жовківщини, автор і виконавець старший сержант спецназівець Олександр Рожко, заслужений діяч культури Зеновій Гучок, автор і виконавець, учасник АТО, майор служби цивільного захисту Антон Крук. Особливо тепло глядачі зустрічали виступи юних виконавців.
З ініціативи заступника голови ЛОО УСВА Андрія Ільчишина було вручено подарунки пораненим, які зустріли день народження на лікарняних ліжках. 25 років виповнилось Олександрові Журавлю, 20-річчя святкував Роман Панченко, святкували  також Віталій Бідник, Андрій Вітюк і Андрій Зань. Привітали львів’янина-десантника  Олега Змислого, сина учасника бойових дій в Афганістані Зеновія Змислого, й багатьох інших, хто захищає нашу країну.
Воїни-«афганці» відвідали свого бойового побратима, інваліда війни першої групи, першого заступника голови ЛОО УСВА А. І. Янкова, який проходить лікування в обласному госпіталі.
Члени обласної спілки беруть активну участь у підготовці кадрів для армії, зокрема на Яворівському полігоні працюють інструкторами голова Жовківської РО УСВА підполковник Олександр Кіцілінський, члени спілки підполковник Сергій Лелик, Віталій Колодницький і багато інших. Голова ЛОО УСВА Михайло Магеровський вручив придбані київськими «афганцями» чотири бронежилети військовим, які проходять підготовку на полігоні й готуються до поїздки в зону АТО.

Михайло МАГЕРОВСЬКИЙ,
голова Львівської обласної організації  УСВА.

В організаціях УСВА
Кияни обрали делегатів

15 жовтня в столичному Палаці ветеранів відбулася позачергова конференція Київської міської спілки ветеранів Афганістану (на знімку).
Розглянуто питання: про політично-економічну ситуацію в України і допомогу військовим, які беруть участь в АТО, про створення робочої групи з внесення змін до Статуту КМСВА, про прийняття до лав спілки учасників Антитерористичної операції, обрання делегатів на VII Конференцію УСВА. 
Хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять загиблих воїнів-інтернаціоналістів і бійців, які захищають суверенітет і незалежність України.
Після обговорення делегатами VII Конференції УСВА обрано З. Б. Артабаєва, С. І. Афіндуліді, С. М. Тріскача, М. Я. Юрченко, Т. П. Ліскіну.

Прес-служба КМСВА.

Правление решило

26 сентября в областном военном комиссариате состоялось расширенное заседание правления Одесской областной организации УСВА.
С информацией по повестке дня выступил председатель организации  Ю. М. Ермаков. Члены правления и приглашенные А. В. Кошевой, Н. В. Лата, К. В. Оборин, Н. А. Статыва, И. И. Ижаковский обсудили вопросы деятельности организации и избрания делегатов на VII Конференцию Украинского Cоюза ветеранов Афганистана (воинов-интернационалистов).
По результатам работы приняты решения. Правление рекомендовало предстоящей конференции областной организации избрать делегатами на VII Конференцию УСВА А. Э. Авакяна, А. Л. Кротова и К. В. Оборина. Единогласно в состав правления ООО УСВА избран Константин Николаевич Гринченко.
На заседании присутствовал и выступил Почетный гражданин города-героя Одессы, ветеран Великой Отечественной войны, участник боевых действий в Афганистане, заместитель председателя Совета ОВУ Одесской области генерал-лейтенант Лев Николаевич Горелов.

Пресс-служба Одесской областной организации  УСВА.

Звіти і вибори чернігівців
        4 жовтня відбулася звітно-виборна конференція Чернігівського обласного відділення УСВА (воїнів-інтернаціоналістів).
    Делегати заслухали звіт правління, ревізійної комісії, обрали керівні органи. Головою Чернігівського обласного відділення УСВА обрано Станіслава Григоровича Віхрова, обрано делегатів на VII Конференцію УСВА.
    За звітний період значно активізувалася робота районних і міських організацій УСВА області. Проведені звітно-виборні конференції в районних і міських організаціях засвідчили, що ветерани-«афганці» не стоять осторонь суспільно-політичного життя, а стали активними учасниками всіх процесів, які відбуваються в державі.
    «Афганці» Чернігівщини рішуче заявляють, що Україна є суверенною і незалежною державою, і готові завжди виступити на її захист.
    Делегати звернулися до виборців області підтримати членів організації – кандидатів у народні депутати України по одномандатним виборчим округам: В. О. Бережного – по 206-му,  В. М. Шиша – по 208-му,  В. А. Івашина – по 209-му.
         У роботі конференції взяв участь заступник голови УВСА П. Г. Покутний.

Прес-служба Чернігівського
обласного відділення УСВА.


Час не загоїв рану

Вінницькою обласною спілкою ветеранів війни в Афганістані спільно з співробітниками обласного краєзнавчого музею створено пересувну виставку «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану».
Стенди містять інформацію про воїнів-«афганців» Вінниччини, України, колишнього Радянського Союзу. Пам’ять про загиблих земляків увічнено в музейних експозиціях і меморіалах. Розповідь про тих, хто пройшов Афган, повернувся і нині проживає в області, об´єднавшись в громадські організації ветеранів, йдеться у розділі «Вінничани – учасники Афганської війни». Експозицію завершує розділ «Інтернаціональна місія вінничан у країнах світу».
Пропоную організувати демонстрацію виставки перед початком роботи VII Конференції УСВА.

 Петро КИРИЛІШИН,
голова Вінницької обласної спілки ветеранів війни в Афганістані.

Любов к Отчизні де героїть
Там сила вража не устоїть,
Там грудь сильніша від гармат.

Іван КОТЛЯРЕВСЬКИЙ.

Вахта памяти продолжается

В харьковской школе № 154 состоялась торжественная линейка, посвящённая памяти участника штурма дворца Амина, кавалера ордена Красного Знамени Владимира Алексеевича Поддубного.
Инициатором выступило Дзержинское районное отделение ХГСВА. Дом, на фасаде которого установлена мемориальная доска в честь В. А. Поддубного и в котором он жил, расположен возле школы. «Афганцы» района вместе со школьниками привели в порядок фасад, а на прилегающей территории разбили клумбы и высадили цветы.
Торжественную линейку открыла директор школы Л. И. Литвин, выступил председатель ДРО ХГСВА М. Л. Быков. Служивший в подразделении В. А. Поддубного ветеран Афганской войны В. И. Курьеров рассказал ребятам о боевом пути своего командира. С приветствием к школьникам обратился ветеран погранвойск, кавалер орденов Красного Знамени и Красной Звезды полковник в отставке В. В. Радчук. Для школьного уголка Памяти, посвящённого воинам-интернационалистам, передали подарки от городской организации «афганцев».
Ребята смогли ознакомиться с развёрнутой в школе фотовыставкой «Вахта памяти – Афганская война».  Провести экскурсию и ответить на многочисленные вопросы школьников помогли активисты районной организации В. К. Мартыненко, В. Я. Слепушенко и  В. П. Коровин, а М. Л. Быков рассказал о войне в Афганистане. В. В. Радчук поделился своими воспоминаниями о подвигах воинов-интернационалистов, проходивших службу в Керкинском погранотряде. Школьники с интересом слушали воспоминания ветеранов.
Михаил БЫКОВ,
председатель правления ДРО ХГСВА.

Память в бронзе, металле и камне
Віддав життя за Батьківщину

У селищі Мала Дівиця Прилуцького району на Чернігівщині  на будівлі школи урочисто відкрито меморіальну дошку на честь героїчно загиблого на сході країни Олега Івановича Міхнюка.
У заході взяли участь представники місцевої влади, воїни-інтернаціоналісти з різних областей, голова Чернігівського обласного відділення УСВА С. Віхров, радник голови УСВА В. Червінський, голова Прилуцької міськрайонної спілки ветеранів Афганістану О. Дем’яненко, родичі, односельці, вчителі та учні школи, в якій навчався Олег Міхнюк.
Відкрили меморіальну дошку дружина героя – Ірина Міхнюк і голова Прилуцької райдержадміністрації Іван Тютюнник.
– Велика вдячність моїм односельцям, представникам районної та обласної влади, воїнам-«афганцям», районній громаді, – сказала під час мітингу мама Олега Міхнюка – Ганна Іванівна. – Нехай Господь Бог оберігає всіх людей від випробувань нелегкого сьогодення.
Хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять загиблого героя-земляка, до меморіальної дошки поклали квіти. У виступах йшлося про героїчне життя і самовіддане служіння державі й ветеранському братерству воїна-«афганця», заступника голови УСВА  Олега Міхнюка, про його людяність, відповідальність, чуйність. Промовці висловили вдячність батькам за виховання справжнього патріота, який віддав своє життя заради щасливого майбутнього.   
Після мітингу відбувся урок мужності, в якому взяли участь воїни-інтернаціоналісти і представники влади. Переможців започаткованого районного турніру з міні-футболу серед школярів пам’яті Олега Міхнюка нагороджено відзнаками і подарунками.

Виконали обов’язок з честю

9 жовтня в сквері біля кінотеатру «Братіслава» урочисто відкрито пам’ятник воїнам-«афганцям» Оболонського району столиці.
Ініціатора – Оболонську районну спілку ветеранів Афганістану міста Києва підтримали  райдержадміністрація, Київська міська спілка ветеранів Афганістану, ТОВ «МЖК Оболонь»,  спонсори.
Основою пам’ятника є глиба, на якій викарбувано слова «Тим, хто виконав обов’язок, зберігши честь і гідність», а вгорі – бронзовий солдат з автоматом в руках.
Скульптор – доцент Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Олександр Красноголовець, майстер-гранітник – Іван Швед, автор проекту – Катерина Марченко.
В урочистому відкритті взяли участь воїни-інтернаціоналісти, ветерани Великої Вітчизняної війни, голова УСВА Сергій Червонописький, голова Оболонської райдержадміністрації Олександр Цибульщак, його перший заступник Олег Бойченко, заступник голови Ревізійної комісії УСВА Олександр Литвинов, голова КМСВА Микола Гончаренко, голова Оболонської районної організації ветеранів Афганістану Вадим Марченко, військовослужбовці, волонтери, учні шкіл, місцеві жителі, духовенство.
Хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять загиблих і померлих учасників бойових дій, до підніжжя пам’ятника поклали квіти.
Усіх присутніх  пригостили солдатською смачною кашею і чаєм.

Прес-служба КМСВА.

Наш одвічний біль
У Шаргороді Вінницької області відкрито пам’ятник воїнам – уродженцям району, які загинули в Афганістані.
Прізвища шести загиблих воїнів з Шаргородського району викарбувано на пам’ятнику: Дяков Володимир Григорович, Захандревич Йосип Владиславович, Костюк Михайло Борисович, Ніколайчук Геннадій Володимирович, Стаднійчук Володимир Іванович, Яковишин Віктор Петрович.
 На мітинг прийшли батьки загиблих воїнів, ветерани-«афганці», представники органів державної влади і місцевого самоврядування, райвійськкомату, духовенство.
Шаргородський міський голова Ігор Винокур відзначив, що спільними зусиллями місцевої влади і районної громадської організації ветеранів війни в Афганістані (голова – Володимир Маркевич) вдалося зібрати документи про загиблих воїнів, встановити пам’ятник і впорядкувати територію.
Голова обласної спілки ветеранів війни в Афганістані Петро Кирилішин зазначив, що це вже в області 26 пам’ятник загиблим воїнам-«афганцям». Він щиро подякував за збереження пам’яті про полеглих земляків і зазначив, що робота триває, на черзі  спорудження пам’ятника в місті Бар.
Священнослужителі різних конфесій освятили пам’ятник і відслужили панахиду.
       Під час відкриття пам’ятника було розгорнуто пересувну виставку  «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану».
 Прес-служба Вінницької обласної спілки ветеранів війни в Афганістані.

Відважному земляку
На початку минулого року на загальних зборах  Бобринецької районної організації УСВА (Кіровоградська область) було прийнято рішення про встановлення меморіальних дощок загиблим в Афганістані землякам на приміщеннях шкіл, де вони навчались.
Торік відкрито меморіальну дошку Віктору Яницькому в Федіївці. Навесні цього року –Олександру Качану в Тарасівці. Днями планується відкриття меморіальної дошки  Станіславу Хлібійчуку в селі Веселівка.
26 вересня, в День міста Бобринця, урочисто відкрито меморіальну дошку на приміщенні школи-інтернату на честь воїна-інтернаціоналіста Ігоря Івановича Чабанюка, який 7 грудня 1984 року загинув у Афганістані. За мужність і героїзм нагороджений посмертно медаллю «За відвагу». Зворушливо лунали вірші й пісні. З промовами виступили Бобринецький міський голова Леонід Кравченко, голова районної організації УСВА Микола Тосік. Мама загиблого воїна Ганна Дмитрівна подякувала за збереження  пам’яті про її сина.
Микола ТОСІК,
голова Бобринецької районної організації УСВА.

Збережемо для нащадків

Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) передала на зберігання до Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років» особисті речі заступника голови УСВА Олега Міхнюка, який героїчно загинув 20 серпня 2014 року під Луганськом.
УСВА звертається до керівників обласних організацій, членів Спілки, які брали участь у подіях на Майдані, в Криму, на сході країни, розпочати збір експонатів, документів, фотографій, листів, військового спорядження тощо. Зібрати й зберегти документи сучасних трагічних подій є важливою справою. Пропонуємо організувати таку роботу і передавати документи до Національного музею історії Великої Вітчизняної війни. У подальшому музей планує створити експозицію, присвячену цим подіям.

Прес-служба УСВА.

Про нагородження пам’ятною медаллю

      На численні звернення голови УСВА С. В. Червонописького до Президента України П. О. Порошенка щодо нагородження ветеранів війни в Афганістані пам’ятною медаллю «25 років виведення військ з Афганістану» надійшла відповідь від Глави Адміністрації Президента України.

Голові Української Спілки
ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
С. В. ЧЕРВОНОПИСЬКОМУ

Шановний Сергію Васильовичу!
Ваше звернення до Президента України П. О. Порошенка від 16.06.2014 № 243 щодо нагородження ветеранів війни в Афганістані пам'ятною медаллю «25 років виведення військ з Афганістану» розглянуто.
З огляду на те, що Державним бюджетом України на 2014 рік видатки на виготовлення цієї відзнаки не передбачені, Кабінету Міністрів України надіслано відповідного листа з проханням опрацювати порушене питання, прийняти узгоджене рішення і поінформувати Вас про результати.

З повагою –
Б. ЛОЖКІН.

Фестиваль
Пели о войне и мире
Уже десять лет Всеукраинский конкурс-фестиваль военно-патриотической песни и поэзии «Оберіг» зажигает в Херсоне новые звёзды, даёт возможность лауреатам предыдущих лет представлять  свои новые работы. 
К сожалению, в этом году участников из других областей Украины было мало в связи со сложной ситуацией в стране, но дух единства и вечной темы любви к родной земле витал в зале, как в былые годы. Огромную благодарность необходимо выразить инициаторам проведения фестиваля – председателю ХОО УСВА В. Столяру и В. Мищенко, заслуженному работнику культуры Украины, заместителю генерального директора Дворца молодёжи и студентов А. Кашициной и заведующей отделом детских, молодёжных, семейных программ Л. Друзякиной.
Депутат Херсонского областного совета Артём Кияновский в приветственном слове отметил, что приятно видеть ветеранов и молодёжь на сцене и в зрительном зале вместе.
Замечательные выступления Алины Деоргицы, Екатерины Доценко, Дарьи Бегмы, Натальи Галушко, Сергея Острового, Татьяны Колос, Владимира Лебедева, Алены Кирей, Екатерины Мельник, Максима Кузнецова, Людмилы Петровой, Алины Костюк, вокальных ансамблей "Журавка", "Берёза", "Ритм", "Орхидея", мужского вокального коллектива "Славяне" и других участников завораживали  проникновенным и искренним исполнением.
Екатерина Сохань из Новой Каховки заставила зрителей плакать – столько эмоций вложила в своё выступление эта десятилетняя девочка, прочитав стихотворение Людмилы Шмидт «Я спою тебе, родной!». Александр Князевский, популяризирующий военно-патриотическое творчество, заслуженно стал лауреатом. В этом человеке гармонично сочетается талант актёра и приятный голос.
На гала-концерт в качестве почётного гостя пригласили херсонскую поэтессу Людмилу Крыжановскую. Она прочитала своё новое стихотворение, посвящённое батальону самообороны "Херсон".
В непростые для страны дни состоялся наш песенно-поэтический праздник, запомнившийся и участникам, и гостям. Все мы надеемся, что «Оберіг-2015» состоится в мирное время.
Надежда ЛЕБЕДЕВА.

Передплата-2015
Побратиме, це наша з тобою газета!    
                   

Триває передплата на періодичні видання України на 2015 рік. Газету Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) «Третій тост», де  друкуються законодавчі матеріали з питань соціального захисту сімей загиблих військовослужбовців, інвалідів війни, учасників бойових дій, юридичні консультації, матеріали про життя і роботу організацій УСВА (територіальних, місцевих, районних), спогади, проза і  поезія, можна передплатити  в усіх відділеннях поштового зв’язку України. Мінімальний передплатний період – один місяць, максимальний – рік.
Наш індекс – 30224.
Періодичність виходу – двічі на місяць.
Вартість передплати з урахуванням приймання передплати і доставки складає: на місяць – 3, 04 грн., на три місяці – 8, 52 грн., на шість місяців – 15, 39 грн., на рік –  29, 58 грн.

Підтримуйте газету воїнів-інтернаціоналістів «Третій тост» своєчасною передплатою.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.