" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - ЩОБ УНИКНУТИ ПСИХОЛОГІЧНИХ ВТРАТ Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41053196 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Урядовий портал
Боевое Братство
ЩОБ УНИКНУТИ ПСИХОЛОГІЧНИХ ВТРАТ Надрукувати Надіслати електронною поштою
–Аналіз досвіду бойових дій у зоні проведення антитерористичної операції свідчить про те, що підвищення бойових та технічних характеристик засобів ураження, вдосконалення методів інформаційно-психологічної боротьби спричиняє значне зростання психогенних розладів серед військовослужбовців, — зазначив начальник Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних Сил України Назім Агаєв під час брифінгу на тему «Психологічна підготовка та реабілітація військовослужбовців ЗС України, задіяних у проведенні антитерористичної операції».
Це негативно впливає на їхню боєздатність. Адже відзначається чимала кількість бойових психогенних втрат особового складу внаслідок виникнення у військовослужбовців психічних розладів без будь-яких тілесних ушкоджень.
Назім Агаєв також розповів, що структура, якою він керує, є єдиною науково-дослідною установою гуманітарного спрямування у Збройних Силах України, що займається питаннями науково-методичного забезпечення психологічної підготовки особового складу до виконання завдань за призначенням та оцінюванням психологічної готовності військовослужбовців до дій в екстремальних умовах.
За словами начальника Науково-дослідного центру, якщо у світі норма вразливих до психогенних травм бійців становить 25 відсотків, то серед учасників АТО психогенні втрати становлять майже 80 відсотків. При цьому до 30–40 відсотків можуть бути безповоротними психогенними втратами, тобто психологічні травми переходять у психіатричні.
Він також повідомив, що в деяких учасників АТО після повернення додому фіксуються випадки неадекватної поведінки, спроби суїциду, проблеми в сімейному житті.
— Сім’ї військовослужбовців також стикаються з проблемами. Бійці, які повернулися з АТО, змінилися настільки, що це навіть призводить до розпаду деяких сімей. Це може бути пов’язано як з агресивною поведінкою, так і з неадекватними стилями поведінки, які переносяться з війни в мирний час. Людина поводиться вдома, як у зоні бойових дій. Є також ситуації, коли чоловіки не можуть почути своїх дружин як партнерів по життю. Руйнуються сім’ї, виникають непорозуміння в деяких побутових питаннях, — розповів фахівець.
За словами начальника Соціально-психологічного центру Збройних Сил України полковника Сергія Грилюка, сьогодні Генеральним штабом ЗС України і Головним управлінням по роботі з особовим складом проводиться робота зі створення ефективної системи психологічного забезпечення війська. До цієї системи, крім представників Міністерства оборони і Збройних Сил України, включено багато волонтерських організацій. Зокрема це психологи з «Асоціації фахівців подолання кризових станів», що має представників у 19 областях України.
— Нам насамперед не вистачало психологів-практиків, оскільки військові структури, які б мали цим займатися, неодноразово піддавалися реструктуризації. Цю роботу зараз спроможні виконувати офіцери структур по роботі з особовим складом, — зазначив полковник Сергій Грилюк.
— Нині ми вживаємо заходів щодо створення психологічної служби Збройних Сил України. У нас є зв’язок з командирами підрозділів, ми маємо повну інформацію про всі проблеми. В разі потреби туди відразу ж відправляють спеціалістів, — повідомив офіцер.
За його словами, згідно з наказом Міністра оборони України були створені позаштатні групи психологічного забезпечення з офіцерів, які мають відповідні знання і досвід. До цих груп також були включені представники військових і цивільних навчальних закладів, наукових установ, а також психологи-волонтери. Робота груп у кожному підрозділі триває не менше 4–6 днів, за потреби фахівців залишають для подальшої роботи. Сама система передбачає роботу з військовослужбовцями на блокпостах, у базових таборах та пунктах постійної дислокації або на навчальних полігонах.
Офіцер наголосив, що з військовослужбовцями психологи також працюють у госпіталях та центрах реабілітації. Окремо проводиться робота із сім’ями загиблих.
Володимир КОРНІЯКА,
«Народна армія»
11.11.2014
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.