" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - "Крилата гвардія" навчається діяти вночі Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40978234 Відвідувачів
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
"Крилата гвардія" навчається діяти вночі Надрукувати Надіслати електронною поштою
   
 Десантники - люди веселі й мужні. А ще - веселіНинішнє літо, безумовно, увійде в історію вітчизняного війська: днями воїни-десантники 80-го окремого аеромобільного полку та 95-ї аеромобільної бригади вперше за час існування Збройних Сил України здійснили стрибки з парашутом уночі. Особливістю цих занять стало те, що у нічному десантуванні взяли участь майже півтисячі військовослужбовців 95-ї окремої аеромобільної бригади 8-го армійського корпусу. Більше того, десантники розпочали бій ще з повітря, а при приземленні діяли швидко й рішуче, захопивши групу радіостанцій умовного супротивника. Таким чином, на заняттях військовики цього з'єднання відпрацювали цілий комплекс навчально-бойових завдань та вправ, опанували навички, які в кінцевому підсумку і визначають майстерність будь-якого воїна-десантника.
 

 Аеромобільні війська Сухопутних військ ЗС України нині недаремно називають елітною. За цим визначенням - професіоналізм і мужність бійців у блакитних беретах. А головне - високий рівень боєздатності підрозділів "крилатої піхоти". Рішучість, психологічна стійкість, готовність діяти у найскладніших умовах вирізняють цих військовиків. Ось і цього разу, пізно ввечері 20 липня на 240-му Житомирському загальновійськовому полігон десантники 95-ї бригади, навіть незважаючи на те, що виконували нічні стрибки вперше, діялВійськовослужбовці 95-ї окремої аеромобільної бригади до нічного десантування готові.и впевнено і грамотно.
Першим "у бій" пішов взвод під командуванням старшого лейтенанта Максима Маяковського. Мі-8 приймає на борт екіпірованих десантників, набирає висоту і висувається у зону десантування. Проходять лічені хвилини - і у нічному небі розпускаються білі маківки парашутів. Але на землі теж не сплять, хоча давно пора. По гелікоптеру починає "працювати" зенітна установка ЗУ-23-2, а по десанту - кулеметний розрахунок (військовики наземних підрозділів і цих вогневих засобів теж відпрацьовують свої завдання). У свою чергу, "десантура" з повітря відкриває вогонь у відповідь, намагаючись вразити супротивника ще з повітря. І хоча вогонь ведеться холостими набоями, гуркіт пострілів у районі майданчика приземлення нічного десанту стоїть неабиякий. І ось нарешті всі, хто "заважав" десантуванню, "знищенні", а весь аеромобільний підрозділ - на землі. За лічені хвилини проходить збір і десантники висуваються для атаки "ворожого об'єкта", роль якого цього вечора "виконує" група замаскованих радіостанцій.
Марно журналісти, що зібралися біля "ворожого об'єкта", вдивлялися у темряву, намагаючись побачити десантників, які підкрадалися до "радіостанцій супротивника". Ані пошук відеокамерами, ані вислуховування надчутливими мікрофонами нічого не дали. Перші удари вибух-пакетів, що імітують артилерійську підготовку, для всіх присутніх на демонстраційному майданчику все ж виявилися несподіваними. Майже одночасно з цим особовий склад десантного взводу старшого лейтенанта Максима Маковського, наче загадкові примари, раптово з'являється на рубежі вогневого контакту.
Усе вирішують секунди. Вогнева група взводу з ходу вступає у бій з охороною об'єкта (ще один кулеметний розрахунок), відволікаючи на себе її увагу. Сполохи автоматно-кулеметних черг прорізують тишу ночі. Тим часом дві інші групи, обходячи об'єкт з флангів, уміло використовуючи темряву, наближаються до нього майже впритул і блискавично його атакують.
Удар десантників невідворотний. Взвод, оточивши об'єкт, швидким ривком захоплює і знищує його. Тепер уже військовики взводу займають позицію навколо захопленого об'єкта. У нічне небо злітає сигнальна ракета командира - "завдання виконано"...
Це був лише епізод з напруженого й інтенсивного процесу бойового навчання аермобільних частин Сухопутних військ ЗС України. Загалом, з початку навчального циклу українські десантники виконали план бойової підготовки на 90%. Зокрема, ними здійснено більш як 14 тисяч стрибків з парашутом, що становить 100% від запланованої кількості. До того ж, як відомо, у десанті особливо цінують стрибки з парашутом не тільки з гелікоптера, а й насамперед, з літаків військово-транспортної авіації (через більшу складність). У нинішньому навчальному циклі особовий склад ще одного з'єднання - 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади практично вдосконалив свою майстерність, здійснивши стрибки з літака Іл-76.
Десантники опановують сьогодні на полігонах не тільки парашутну справу. Вони займаються й іншими предметами бойової підготовки. Наприклад, у тій же 95-й окремій аеромобільній бригаді нині триває інтенсивна підготовка 13-го окремого аеромобільного батальйону до виконання миротворчої місії. І на Житомирському полігоні журналісти були свідками, як мінометна батарея цього батальйону, його снайпери, гранатометники і кулеметники відпрацьовують практичні питання планів бойового навчання. Зокрема - в спеціально обладнаному миротворчому містечку. Гуркіт канонади чутно в різних куточках полігона...
Частини і підрозділи Аеромобільних військ СВ ЗС України сьогодні становлять не тільки найбільш маневрену частку ОСШР, а й складають стрижень Сил негайного реагування (СНР). Безпосередньо від рівня їх навченості та підготовленості залежить боєздатність цієї важливої функціональної складової нашого війська.
Саме тому восени цього року керівництво ЗС України планує вперше залучити до участі в широкомасштабному командно-штабному навчанні органів управління Повітряних Сил ЗС України "Чисте небо-20062 аеромобільні підрозділи бойового і тилового забезпечення зі складу СНР. планується, що під час цих заходів десантні підрозділи візьмуть участь у тактичних навчаннях з бойовою стрільбою та відпрацюють питання тактико-спеціальних навчань. Така комплексна перевірка професійних можливостей "крилатої піхоти" Сухопутних військ, особливо у взаємодії із Повітряними Силами, і повинна показати керівництву ЗС України цілісну картину її можливостей щодо ведення сучасних повітряно-наземних бойових дій. А поки що, напередодні свого професійного свята, чергова група десантників йде на стрибки...
Костянтин МАШОВЕЦЬ.
 
   
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.