" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - На Покрову — до святині Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41280329 Відвідувачів
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Урядовий портал
На Покрову — до святині Надрукувати Надіслати електронною поштою
khmelnickiy20151028_1.jpg
Не так багато на території Шепетівщини (Хмельницька область) існує відомих поховань, а особливо — козацьких. Одне з них – біля залізничного переїзду, що поблизу села Поляни.
Отож 14 жовтня у свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День захисників України актив Шепетівської спілки ветеранів Афганістану у складі О. Гуріновича, В. Сочинського, О. Клімчука, О. Бернадського, П. Шидея, Р. Широкого, В. Косогова, В. Пипича,  разом з представниками Шепетівського СТК ТСОУ на чолі М. Окуневичем, вчителями й учнями Полянської школи, а також з козаком Ізяславського куреня В. Молявчиком поклали квіти біля козацького хреста. А вчителька історії С. Вовчалюк розповіла присутнім легенду про козака Джиготу.
khmelnickiy20151028_2.jpg

«За переказами місцевих жителів, саме на цьому місці поховано козака Джиготу та дванадцятеро його синів, які боронили своє рідне обійстя від чужоземних загарбників. У запеклій битві вони загинули, усі до одного. Тіла мужніх захисників вороги склали на високому пагорбі, а старший серед  них звелів їх поховати у братській могилі з усіма військовими почестями. Це було зроблено для того, щоб його воїни знали, як потрібно битися у бою».
khmelnickiy20151028_3.jpg

Побувавши на місці козацької святині, воїни-«афганці» завітали й до храму мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Там його настоятель, учасник бойових дій в Афганістані і в АТО протоієрей Анатолій Вересюк освятив подаровану воїнами-інтернаціоналістами ікону нашого сучасника, старця з гори Афон, преподобного Паісія Святогорця, якого 13 січня цього року канонізовано у святі. Отець Анатолій нагородив подвижників будівництва храму грамотами церковної громади.
Шепетівська СВА щиро дякує голові Шепетівського СТК Товариства сприяння обороні України М. Окуневичу за співпрацю, а полянським освітянам і учням — за участь у заході.

Володимир ПИПИЧ,
учасник бойових дій в Афганістані, член Шепетівської СВА.


На знімках:
– під час відвідин козацької могили;
– біля ікони, подарованої «афганцями» храму мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.