" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Ветерани війни! Будьте пильні! Наша пам'ять – свята! Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41113689 Відвідувачів
Урядовий портал
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Ветерани війни! Будьте пильні! Наша пам'ять – свята! Надрукувати Надіслати електронною поштою
donpam.jpgПід час урочистих подій, пов’язаних з Днем вшанування учасників бойових дій на території  інших держав та 27-ї річниці виведення військ з Афганістану, в Інтернеті було поширено інформацію про те, що у Рекомендаціях, автором яких є Український інститут національної пам’яті, запропоновано руйнацію наших  святинь, пам’ятників, знаків і символів.
17 лютого ми терміново зв’язалися телефоном з відповідальними працівниками Українського інституту національної пам’яті з проханням підтвердити або спростувати вказані інформаційні повідомлення. Нас запевнили телефоном, що публікації ЗМІ з цього питання не відповідають дійсності і на наше прохання в Інтернеті буде надано письмове їх спростування.
У 16.30 17.02.2016 у новинах Українського інституту національної пам’яті було опубліковано відповідне повідомлення, електронна адреса і текст якого додаються нижче.
http://www.memory.gov.ua/news/na-nazvi-vulits-ta-pam-yatni-znaki-voinam-afgantsyam-zakon-pro-dekomunizatsiyu-ne-poshiryuetsya
Новини: 17.02.2016 - 16:30 На назви вулиць та пам’ятні знаки воїнам-«афганцям» закон про «декомунізацію» не поширюється.

 
Напередодні низка українських ЗМІ повідомила, що, начебто, Український інститут національної пам’яті офіційно рекомендував або навіть ініціював процес перейменування вулиць, пов’язаних із подіями та особами Афганської війни 1979 – 1989 рр., та демонтажу пам’ятників воїнам-афганцям.
«Наголошуємо, що ця інформація не відповідає дійсності, а саме трактування виникло внаслідок непорозуміння. Дія декомунізаційного законодавства на назви вулиць, пам’ятників та меморіальних дошок, присвячених воїнам-«афганцям», НЕ поширюється. Український інститут національної пам’яті не вважає за потрібне й не рекомендував перейменовувати вулиці чи демонтовувати пам’ятники, пов’язані з подіями чи особами Афганської війни 1979–1989 років.
Як відомо, Інститут підтримав пропозицію ветерана війни в Афганістані Анатолія Соляника щодо встановлення меморіальної дошки воїну-«афганцю» Новікову Олександру Миколайовичу  у спеціалізованій загальноосвітній школі №127 м. Києва. Урочисте відкриття відбулося 12 грудня 2014 р. Завдяки підтримці Інституту у м. Чернігові з’явилася вулиця на честь Героя України (посмертно) Олега Івановича Міхнюка, ветерана Афганістану, який загинув 20 серпня 2014 р., захищаючи Україну від російської агресії».
Однак, в зв’язку з інформаційним вкиданням до системи Інтернет, яке можна  розглядати як тестування з даного гуманітарного, меморіального питання, Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) пропонує усім організаціям УСВА передбачити запобіжні заходи з метою охорони та збереження наших місць Пам’яті і Слави, зокрема, продемонструвати нашу єдність та запропонувати прийняття відповідних рішень місцевими органами влади.
Голова УСВА                          
Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ.

На знімку: пам'ятник воїнам-«афганцям» в Донецьку.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.