" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Меморіальна дошка на честь Сергія Кучмія Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41090782 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Міністерство оборони
Меморіальна дошка на честь Сергія Кучмія Надрукувати Надіслати електронною поштою
kr20160623_1.jpg
На фасаді Криворізького металургійного технікуму урочисто відкрито меморіальну дошку його випускнику Сергію Миколайовичу Кучмію, який героїчно загинув в Афганістані.
Сергій Кучмій народився 18 липня 1958 року у Кривому Розі на Дніпропетрівщині  у робітничій родині. Після закінчення загальноосвітній школи № 26 навчався у Криворізькому металургійному технікумі. 13 листопада 1978 року призваний до армії, де у 1979 році закінчив школу прапорщиків. З січня 1980 року виконував інтернаціональній обов’язок в Афганістані. 23 грудня 1980 року колона машин з паливо-мастильними матеріалами, старшим якої був прапорщик С. Кучмій, йшла до міста Кадагар і потрапила у засідку. В запеклому бою командир діяв сміливо і рішуче, вміло керував діями підлеглих. У цьому бою  С. Кучмій був важко поранений і помер у Кабульському госпіталі. За мужність і відвагу нагороджений посмертно орденом Червоної Зірки.
kr20160623_2.jpg
kr20160623_3.jpg
У відкритті меморіальної дошки взяли участь мама героя, голова міської спілки матерів загиблих воїнів-«афганців» Єлізавета Павлівна Кучмій, голова міської спілки УСВА Юрій Іванович Федосенко,  голова Металургійної районної у місті Кривий Ріг ради Геннадій  Анатолійович Шаповалов, голова комітету у справах сім,ї та молоді виконавчого комітету міськради Світлана  Іванівна Лавренко, депутат міськради, меценат Микола Юрійович Колесник, настоятель храму на честь ікони Божої Матері «Взыскание погибших» отець Анатолій, Герой Соціалістичної Праці Анатолій Васильович Сторожук, кавалер орденів Трудової Слави трьох ступенів Олександр Іванович Лященко, Герой України Олександр Володимирович Владимиренко, директор металургійного технікуму Дмитро Григорович Почапський, організатор по виготовленню та встановленню меморіальної дошки Руслан Петрович Овчаренко, голова районної організації УСВА Олег Вячеславович Сопілка, воїни-інтернаціоналісти, воїни АТО, педагоги та учні технікуму.
kr20160623_4.jpg
Право відкрити меморіальну дошку було надано директорові технікуму Д. Г. Почапському і мамі загиблого воїна – Єлізаветі Павлівні.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих героїв, до меморіальної дошки поклали квіті. Отець Анатолій освятив дошку.
Після мітингу гості відвідали музей технікуму, де один із стендів присвячено Сергію Миколайовичу Кучмію.
Сергій ВОРОНА,
учасник бойових дій в Афганістані.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.