" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Відбувся VI Всеукраїнський форум ветеранів Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41038396 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Відбувся VI Всеукраїнський форум ветеранів Надрукувати Надіслати електронною поштою
forum20161102.jpg
     28 жовтня закінчив роботу VI Всеукраїнський форум ветеранів.
     Головною темою Всеукраїнських ветеранських зборів стало вирішення питань соціального захисту. Це – житлові проблеми, грошове і пенсійне забезпечення, створення Національного військового меморіалу, якого в Україні до цього часу немає, тощо. Саме ці питання обговорювали на зборах ветерани трьох поколінь – Другої світової війни, «афганці», учасники АТО. Загалом, було представлено 116 громадських об’єднань. У форумі взяли участь й  представники влади – Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, Міністерства оборони України Міністерства соціальної політики, Пенсійного фонду та інші.
     – Сьогодні ветерани є найбільш дорослою організованою та активною силою громадянського суспільства, які мають великий життєвий і трудовий досвід служіння Україні. Вони захищали, розбудовували і продовжують сьогодні захищати Україну, передають молоді свій досвід, – говорить Голова Ради громадської спілки «Координаційна Рада ветеранських громадських об’єднань України» Віктор Палій. – Ми вважаємо, що ветеранська спільнота України заслуговує до себе більш шанобливого ставлення і поваги суспільства.
     Серед пропозицій, з якими звертаються до керівництва держави, центральних органів влади та інститутів громадянського суспільства учасники зібрання, зокрема, внесення змін до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» щодо збільшення видатків для Збройних Сил України з 2,48% до 3% ВВП.
      На думку ветеранів, також необхідно в найкоротші терміни розглянути та прийняти постанову Кабінету Міністрів України «Про грошове забезпечення військовослужбовців та деяких інших осіб» та передбачити в проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» їх фінансове забезпечення, введення в дію вищевказаної постанови КМУ з метою упорядкування грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ, інших військових формувань за посадовими  окладами та військовими званнями.
     Не оминули на форумі й квартирне забезпечення. Так, загальна кількість діючих, звільнених у запас та у відставку військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань, які потребують житла, близько 107,5 тисяч осіб. Ветерани вважають, що у 2017 році необхідно розробити нову Комплексну програму забезпечення житлом діючих та звільнених у запас та у відставку військовослужбовців та учасників антитерористичної операції.
     Загалом, на думку ветеранської спільноти, найбільш доцільним шляхом для вирішення усього масиву накопичених проблем є створення у 2017 році Міністерства України у справах ветеранів на зразок Міністерства США у справах ветеранів та аналогічних  центральних органів виконавчої влади, що діють у країнах Європейського Союзу. Необхідно, щоб це міністерство було розпорядником відповідних коштів за відповідним цільовими програмами. Лише таким чином, вважають ветерани, проблеми, що накопичувалися десятками років, можна рушити з місця.
     Врешті решт, у 2017 році також необхідно підготувати та прийняти Закон України, який надасть можливість створити та остаточно прийняти всі рішення щодо створення Національного військового меморіального кладовища у м. Києві та його філіалів в областях, як це створено в США, країнах Європейського Союзу.
     І це лише деякі з болючих проблем, з якими щодня стикаються ветерани як АТО, так і попередніх поколінь. Серед іншого – забезпечення ліками по прийнятним цінам, відновлення пільг жертвам нацистських переслідувань, збільшення виплат грошової компенсації щодо санаторно-курортного лікування ветеранів, прийняття нової редакції Державної програми соціальної адаптації військовослужбовців, які звільнені зі Збройних Сил України та інших військових формувань, у тому числі, для учасників АТО.
     Гарячі дискусії на форумі розгорнулися і навколо питань оплати життєво-комунальних послуг, забезпечення виробами медичного призначення, зубопротезування, безплатного проїзду у міському, приміському та міжміському транспорті усіх форм власності, перевезення хворих ветеранів до закладів охорони здоров’я. Виступали й правозахисники з регіонів, і Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та інші гості.
     Не обійшла ветеранська спільнота й питання виховання прийдешніх поколінь. Ветерани нагадали про необхідність приділення належної уваги національно-патріотичному вихованню молоді, створення національних тематичних програм та належного відображення подвигу захисників України різних поколінь у ЗМІ, експозиціях музеїв, фотовиставках, кінофільмах тощо.
     На наступне зібрання ветерани війни, «афганці» і учасники АТО з’їдуться через рік. Заплановано, що VII Всеукраїнський форум ветеранів відбудеться 19-20 жовтня 2017 року.
Прес-служба Державної служби України
у справах ветеранів війни
та учасників антитерористичної операції.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.