Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40963130 Відвідувачів
Укрінформ
Урядовий портал
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Відновлений музей у Жмеринці Надрукувати Надіслати електронною поштою
zhmerynka20170103_1.jpg
Для здійснення статутної діяльності Жмеринській міській спілці ветеранів війни в Афганістану було надано приміщення в Жмеринській школі-інтернат.
З метою увіковічення пам’яті про жмеринчан, які загинули та вижили в Афганістані, воїнами-«афганцями» Жмеринки було створено оновлену кімнату-музей «Афганської слави», в якій розміщено 9 плакатів-експозицій, зразки стрілецької зброї, боєприпаси, військова форма, засоби зв’язку та предмети побуту, які використовувались під час війни в Афганістані. Експозиції насичені численними фотографіями, документами, особистими речами учасників афганської війни.
На першому плакаті-експозиції, що має назву «Ми не в праві їх забути» розмішені фото і документальна розповідь про жмеринчан, які героїчно загинули під час виконання інтернаціонального обов’язку в Республіці Афганістан. Дев’ять 20-ти річних жмеринчан полягли на тій жахливій війні. Їх молоді обличчя дивляться на нас з плакату-експозиції. Продовженням даної експозиції являється стіл обтягнутий армійським брезентом часів афганської війни на якому розміщено фотографії загиблих, їх листи близьким і рідним, панаму, солдатський ремінь з підсумком для магазинів до АК та відкритою флягою. Стоїть стакан з водою, на який поставлено кусок чорного хліба. На білому листі великими літерами викарбовано вірш: «Положите ломоть хлеба на стакан…..».
zhmerynka20170103_2.jpg

На плакатах-експозиціях «Трагедія і доблесть Афгану», «Афганістан болить в моїй душі», «Місце служби Афганістан», «Афганська війна: як це було», «Дорогами Афганістану» сконцентровано фото та документальні матеріали, які свідчать про участь жмеринчан в афганській війні, матеріали про військові операції, в яких Обмежений контингент радянських військ поніс найбільші втрати, списки Героїв Радянського Союзу, дані про людські та матеріальні втрати, матеріали про вшанування пам’яті про загиблих побратимів. Окремою експозицією розміщено книги, які розповідають про героїзм солдатів і офіцерів в афганській війні, особисті документи військовослужбовців, по яких вони перетинали кордон Афганістану, копії орденів та медалей, якими нагороджувались військовослужбовці Обмеженого контингенту.
По периметру кімнати-музею розташовані обтягнуті брезентом часів афганської війни столи, на яких розміщено стрілецьку зброю, яка використовувалась під час бойових дій в Афганістані, боєприпаси до різних видів зброї, артилерійські снаряди, різні види гранат та мін, засоби зв’язку – радіостанції, військово-польові телефонні апарати, військова форма часів афганської війни, різні види парашутів, димові шашки та предмети побуту, якими користувались військовослужбовці в Афганістані.
zhmerynka20170103_3.jpg

Кімнату-музей «Афганської слави» створено під керівництвом голови спілки П. І. Фармагей завдяки зусиллям ветеранів афганської війни: Басєєва О. А., Штурмаревича В. Г., Шестакевича А. В., Зварича А. В., Сєрова В. М., Заріцького П. Ф., Бобрука С. Г., Яворовенка В. І., Мартинчика А. І., Розвадовського В. А.
Кімната-музей «Афганської слави» це нагадування молоді міста та району про те, що будь-яка війна несе біль, сльози, смерть, горе і розруху.
Голова обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані Петро Кирилішин запропонував активістам Жмеринської міської Спілки вивчити досвід створення подібного музею в Гайсині та Іллінцях та взяти його на озброєння.
Прес-служба Вінницької обласної
Спілки ветеранів війни в Афганістані.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.


Украинская Баннерная Сеть
Защитники родины - Сайт о русских солдатах. Сервис авто регистрации в
каталогах, статьи про раскрутку сайтов, web дизайн, flash,
photoshop, хостинг, рассылки; форум, баннерная сеть, каталог
сайтов, услуги продвижения и рекламы сайтов