" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Популяризації мужності і героїзму українських військових Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41021374 Відвідувачів
Урядовий портал
Укрінформ
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Популяризації мужності і героїзму українських військових Надрукувати Надіслати електронною поштою
muzj.jpg     Складна воєнна і суспільно-політична обстановка в зоні проведення антитерористичної операції в окремих районах Донецької і Луганської областей вимагають подальшого вдосконалення змісту, характеру та порядку організації військово-патріотичного виховання курсантів і студентів. Ветеранська організація Військового інституту в багатьох випадках виступає ініціатором  з питань впровадження в процес виховання Постанови Верховної Ради щодо популяризації мужності і героїзму українських військових в зоні АТО.
     З військовослужбовцями Луганського прикордонного загону, який першим попав під обстріли від “братнього руського миру”, в рамках вивчення досвіду антитерористичної операції на сході України, зустрілися курсанти Військового інституту. Учасники тих подій, старший прапорщик Олесій Фісенко і сержант Юрій Гладченко поділились з курсантами своїм бойовим досвідом.
      «Близько 4 години ранку 2 червня 2014 року на розташування загону почалася перша атака російсько-терористичних сил. Було поранено 8 військовослужбовців. Ми запросили підтримку. Але направлений винищувач Су-27 зброю не застосував – бойовики засіли у житлових будинках», — розповідає про події тих днів Олексій Фісенко.
     Протистояння тривало 2-4 червня, вівся вогонь з гранатометів, були застосовані крупнокаліберні кулемети. Результатом протистояння стало взяття під контроль будівлі застави проросійськими терористами та передислокація загону разом з відділом прикордонної служби «Станично-Луганське».
      «Сепаратисти вели не чесний бій, виганяли місцевих жителів з власного житла та облаштовували вогневі позиції безпосередньо у квартирах багатоповерхівок. Не дивлячись на це все, бій ми прийняли достойно, ба більше – за рішенням командира частини через гучномовці включили Державний гімн України, який грав майже 7 годин. Хлопці під нього вели бій, і під нього, на жаль – гинули», — розповів Олексій Фісенко.
     Не менш цікавою була розповідь Юрія Гладченка – сержанта Луганського прикордонного загону. У ході боїв 2 червня при облозі Луганського прикордонного загону був важкопоранений з підствольного гранатомета в область черевної порожнини та спини. Першу допомогу надали в луганській лікарні (де військового ледь не добили сепаратисти), далі лікувався в Київському військовому госпіталі. У вересні повернувся з лікування в Ізраїлі, де йому здійснили пересадку шкіри зі спини на ушкоджену ділянку живота.
     Указом Президента України сержанта Юрія Гладченко було нагороджено орденом Богдана Хмельницького третього ступеня. Курсанти подякували захисникам за їх стійкість, проявлену мужність у боях та велику любов до України.
Микола ДОРОХОВ,
голова Ради ветеранів  Військового інституту

КНУ ім. Т. Шевченка  полковник запасу,
учасник бойових дій в Афганістані.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.