" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Про аптечки, евакуаційні авто, військові кафедри й путівки в санаторії Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40993692 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Міністерство оборони
Про аптечки, евакуаційні авто, військові кафедри й путівки в санаторії Надрукувати Надіслати електронною поштою
5497-27-04-2017_r_12_img_1.jpg
Які зміни відбулись у військовій медицині за останні роки? Коли військо одержить необхідну кількість евакуаційної техніки? Що нового в системі освіти військових медиків? Де вилікувати зуби в районі АТО? Як отримати путівку в санаторій і на яких умовах? На ці та багато інших запитань наших читачів під час прямої телефонної лінії в редакції газети «Народна армія» відповідав директор Військово-медичного департаменту МО України генерал-майор медичної служби Андрій ВЕРБА
Реальна фінансова потреба для здійснення повної реформи у військовій медицині сягає кількох мільярдів гривень. Нині держава з огляду на необхідність зміцнення загалом сектору безпеки та на реальний стан економіки не може собі цього дозволити. Однак уже другий рік поспіль видатки на військову медицину суттєво зростають. На поточний рік передбачено у військовому бюджеті на потреби військової медицини 513,1 млн грн, а це на 75,1 млн грн більше, як торік.
За словами генерал-майора медичної служби Андрія Верби, проблему індивідуальних аптечок давно розв’язано: військовослужбовці Збройних Сил мають сучасну аптечку вітчизняного зразка, і вже цього року оборонне відомство вперше почало закуповувати індивідуальні аптечки як цілісний виріб.
Нещодавно військо отримало першу партію (10 одиниць) вітчизняних санітарних автомобілів «Богдан», до кінця року надійде ще 90 таких машин, а також 35 евакуаційних машин BURTEK B4731 на базі автомобілів HMMWV. Раніше Міноборони одержало санітарні броньовані евакуаційні машини на базі МТ-ЛБ. Відпрацьовано дослідні зразки сучасних пересувних рентгенкабінетів і хірургічних комплексів вітчизняного зразка.
У військово-медичних клінічних центрах регіонів створено запаси противірусних лікарських засобів, які через групи медичного постачання військових мобільних госпіталів передають у військові частини, котрі виконують завдання за призначенням у районі АТО.
За останні два роки наші госпіталі отримали чимало сучасного обладнання. Торік за державні кошти було закуплено та постачено в медичні заклади МОУ таке вартісне обладнання, як томограф комп’ютерний Optima CT 520 — два комплекти, гастрофіброскоп GIF-E3 в комплекті із джерелом світла ендоскопічним CLK-4 — чотири комплекти, сканер ультразвуковий діагностичний, бронхофіброскоп тощо.
Рівень укомплектованості стаціонарних і мобільних госпіталів становить понад 80%. Жваво поповнюється лікарями та середнім медичним персоналом і медична служба військової ланки.
Кор. «НА»:

— Що нового в системі підготовки військових медиків?
— Навчання офіцерського складу у Військово-медичній академії цього року відбуватиметься за новою програмою, створеною на основі досвіду АТО та країн — членів НАТО.
Із 1 вересня цього року почнуть функціонувати військові кафедри в 10 цивільних медичних вишах.
Для підготовки молодшого медичного персоналу з 2015 року існує навчальна медична рота на базі 169-го навчального центру. Незабаром навчальну програму цієї роти буде адаптовано під стандарт підготовки бойового медика 68W.
— На 2017 рік було заплановано будівництво нового корпусу госпіталю в Житомирі, інфекційного відділення в Запоріжжі, добудову корпусу у Вінниці, продовження будівництва корпусу у військовому санаторії в Трускавці, розбудову поліклініки в Мукачевому та Миколаєві. Як реалізуються ці плани?
— На цей час в Житомирському військовому госпіталі проводиться виготовлення проектно-кошторисної документації щодо будівництва лікувального корпусу. Військово-медичним клінічним центром Центрального регіону та Центром медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький» продовжуються роботи по капітальному ремонту корпусів. У державному бюджеті на 2017 рік кошти на будівництво будівель Запорізького, Миколаївського, Мукачівського військових госпіталів не передбачені.

Сергій Ш, м. Кропивницький:

— Яку суму коштів було надано на 2017 рік для придбання медикаментів і ліків? Яка фінансова потреба на це?
— На поточний рік для придбання ліків державним бюджетом передбачено 2,05 млн грн.

Віктор М., м. Львів:

— Чи вирішено вже питання з аптечками для військових у районі АТО?
— Підрозділи в районі АТО повністю забезпечено індивідуальними аптечками. Минулого року було передано 47 тис. 407 комплектів, цього року — ще 5 тис. 410. Крім того, укомплектовано для запасу ще 100 тис. індивідуальних аптечок.

Роман Т, військовослужбовець, м. Київ:

— Чув, що в районі АТО працюють мобільні стоматологічні кабінети. Це тимчасові акції? Де їх можна знайти та які послуги вони надають?
— У районі АТО працює п’ять стаціонарних стоматкабінетів, чотири з яких — у мобільних військових госпіталях у районі АТО та один позаштатний кабінет — в одній із цивільних лікарень. Також при мобільних госпіталях функціонують іще п’ять пересувних кабінетів. Усі вони надають стоматологічну допомогу, крім протезування, яке здійснюють у стаціонарних військово-медичних закладах поза районом АТО.
Щоб отримати стоматологічну допомогу, потрібно звернутися до начмеда своєї військової частини в районі АТО, який поінформує про можливість стоматологічного лікування.

Учасник бойових дій Віталій Д., Миколаївський гарнізон:
— Для учасників АТО лікування зубів є безкоштовним, а протезування, як я чув, лише вартістю до п’яти тисяч гривень. Якщо його вартість більша як п’ять тисяч, то чи можливо за наявності відповідного лікарського висновку щодо поранення відшкодувати додаткову вартість?
— Відповідно до чинного законодавства, учасники бойових дій мають право на безоплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів — золота, платини, а також із металокераміки тощо). Щоб скористатися цією пільгою, треба в державному закладі охорони здоров’я (для діючих військовослужбовців — у військово-медичному закладі) пред’явити посвідчення УБД. Жодних обмежень щодо вартості протезування не визначено.

Дружина військовослужбовця та учасника бойових дій Вікторія Г.:
— Мій чоловік — офіцер, учасник АТО. Відповідно до Закону України «Про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей», він має право на безоплатне обслуговування в медичних закладах Міноборони. Чи можу я та мої діти безкоштовно лікуватися у військових госпіталях?

— У згаданому законі сказано, що члени сім’ї військовослужбовця мають право на медичне обслуговування в закладах Міністерства оборони України. Але там не зазначено, що лікування в цих закладах безоплатне. Що стосується дітей, то лікарів педіатричного напрямку взагалі не передбачено в штатах військово-медичних закладів.

Учасник бойових дій Олексій Цимбалюк, Херсонський гарнізон:
— Чи мають право на санаторно-курортне лікування батьки учасників бойових дій? Якщо так, то яка вартість путівки для них?

— У чинному законодавстві не передбачено для батьків військовослужбовців санаторно-курортне лікування у військових санаторіях на безоплатній основі.

Прапорщик Сергій Томачинський, Одеський гарнізон:
— Хто має право на безкоштовні ліки? Які ліки можна отримати безкоштовно або за пільговими цінами?

— Військовослужбовців усіх категорій та ветеранів Збройних Сил під час амбулаторного або стаціонарного лікування в повному обсязі безоплатно забезпечують медикаментами та ліками.

Учасник бойових дій Сергій М.:
— Поточного року я лікувався в одному із цивільних медичних закладів Одещини. Після того як мене виписали з лікарні на реабілітаційний період, я отримав письмові рекомендації лікаря стосовно вживання деяких лікарських засобів, які придбав власним коштом. Чи маю я право на грошову компенсацію за придбані ліки? Якщо так, то за яких умов і куди потрібно звернутися?

— Ні, не маєте. Такого відшкодування в чинному законодавстві не передбачено.

Оксана П, м. Дніпро:
— Як нині розвивається госпіталь у Дніпрі, який торік повернули у сферу управління Міноборони?

— Його місткість розширено до 400 ліжко-місць. Цього року буде надано близько 10 млн грн для відновлення його матеріальної бази.

Підполковник Андрій С., військовослужбовець військової частини Чугуївського гарнізону:
— Якщо військовослужбовець після повернення з відрядження з району АТО потрапив на стаціонарне лікування у військовий госпіталь через хворобу, пов’язану з виконанням бойових завдань, то чи нараховуватимуть йому грошову надбавку за той час, коли він перебував на лікуванні?

— Якщо відповідно до наказу по частині ваше відрядження в районі АТО закінчилося, то таку надбавку не виплачуватимуть.

Офіцер Харківського обласного військового комісаріату капітан Дмитро Г.:
— Якщо військовослужбовець під час відпустки перебував на стаціонарному лікуванні в цивільній лікарні, то чи буде йому продовжено відпустку та які для цього потрібно надати документи своєму командуванню?

— Якщо військовослужбовець на руках має виписний епікриз або довідку про те, що він перебував на стаціонарному лікуванні, то командир військової частини зобов’язаний продовжити термін його відпустки.

Володимир К, військовослужбовець, м. Одеса:
— Я — діючий військовослужбовець, учасник АТО, як мені отримати путівку в санаторій?

— Усі військовослужбовці мають право на санаторно-курортне лікування за наявності медичних показань. Для отримання путівки вам необхідно звернутися до начальника медчастини або в госпіталь (ветеранам ЗС України — у військкомат. — Ред.). Ви, як учасник бойових дій, раз на рік маєте право на безоплатну путівку. Та якщо разом із вами захоче поїхати в санаторій дружина, то за її путівку доведеться сплатити її повну вартість (у середньому трохи більше як 7 тис. грн за 21 день). Коли ж розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує трьох прожиткових мінімумів, то членам сімей військовослужбовців, окрім військовослужбовців строкової військової служби, надають путівки з 50-відсотковим зниженням її вартості.

Андрій П., військовослужбовець, м. Вінниця:
— Чи планують цього року оновити лікувальну базу військового санаторію «Хмільник»?

— На 2017 рік не передбачено кошторисних призначень із бюджету Міністерства оборони для оновлення інфраструктури, об’єктів та лікувальної бази цього санаторію.

Ігор Ч., учасник АТО, м. Київ:
— На кого покладено обов’язки опікуватися протезуванням учасників АТО, якщо вони втратили кінцівки?

— Установою, яка займається організацією протезування в Україні, є Державна служба в справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Для цього ця служба має необхідні фінансові ресурси та повноваження. Складні протези, які в Україні не виготовляють, ветеранам АТО буде придбано за кордоном державним коштом.
На сьогодні з-поміж військовослужбовців Збройних Сил під час бойових дій утратили кінцівки 195 осіб. Із них уже протезували 144 бійці, двадцять одному з яких протезування здійснено за кордоном. Решту протезуватимуть після закінчення курсу лікування та реабілітації.

Артем К, військовослужбовець, м. Дніпро:
— На початку цього року ухвалено закон, який вніс певні зміни в порядок укладання контрактів. Чи не змінився порядок проходження медкомісії у разі підписання контракту?

— Ні, не змінився. У разі бажання підписати наступний контракт військовослужбовці (старші за 40 років) мають пройти огляд у військово-лікарській комісії для визначення ступеня придатності до військової служби.

Олександр П., військовослужбовець, Харківська область:
— Чи мають безкоштовно забезпечувати військовослужбовців ліками в цивільних лікувальних закладах?

— Безоплатно забезпечують військовослужбовців лікувальними препаратами лише у військово-медичних закладах Міноборони. У чинному законодавстві не передбачено безкоштовного отримання ліків у лікувальних закладах Міністерства охорони здоров’я.

Майор Ігор Л., м. Київ:
— За рішенням військово-лікарської комісії, мене визнано непридатним до військової служби в мирний час та обмежено придатним у воєнний час, але я хочу проходити військову службу за новим контрактом. Чи можу я продовжувати військову службу під час дії особливого періоду?

— Так, можете. Під час дії особливого періоду підлягають звільненню з військової служби за станом здоров’я ті військовослужбовці, яких визнали військово-лікарські комісії непридатними до військової служби в мирний час та обмежено придатними у воєнний час, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу. Та оскільки ви маєте намір продовжувати військову службу, вас не повинні звільняти в особливий період за умови, що ви не досягли граничного віку перебування на військовій службі.
Тетяна МОРОЗ, Роман ТУРОВЕЦЬ
Народна Армія

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.