" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Стовба Олександр Іванович – Герой, офіцер, поет Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40977844 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Стовба Олександр Іванович – Герой, офіцер, поет Надрукувати Надіслати електронною поштою
stovba20170711_1.jpg
Його життєвій шлях загалом повторює біографії п'ятнадцяти тисяч його ровесників, які вчились, працювали, закохувались і мріяли. А потім героїчно загинули заради чужих амбіцій у далекий азіатський країні.
Народився Олександр 19 липня 1957 року у Дніпропетровську. Згодом родина переїхала до Дніпродзержинська, де батьки працювали на коксохімічному заводі. В родині завжди панувала тепла аура довіри, взаємоповаги і розуміння, культ книги й пам'ять про предківське коріння.
stovba20170711_2.jpg
Після закінчення школи №20 і невдалої спроби вступити до військового училища працював пожежником, наступного року вступив до Київського вищого військового командного училища імені М. Фрунзе. Вчився з відзнаками, одержав погони лейтенанта, служив командиром мотострілкового взводу в одній із частин Радянської армії.
stovba20170711_3.jpg
Наприкінці 1979 року молодий офіцер в складі Обмеженого контингенту радянських військ потрапив у Афганістан. 29 березня 1980 року лейтенант Олександр Стовба героїчно загинув. Додому повернулись його вірші, в яких яскравими світлинами відбилась юнацька бентежна душа.
stovba20170711_4.jpg
Вірші Олександра Стовби, літературний псевдонім якого був АИСт,  вперше були надруковані вже після його загибелі. Перша маленька книжечка «Песня грозы сильней», підготовлена стараннями матері поета і відомого письменника-фронтовика, дніпропетровця Михайла Селезньова, побачила світ в місцевому видавництві 1981 року. Вже через рік у Москві вийшла друга книжка, а потім ще декілька. У березні 1984 року Олександра Стовбу посмертно було прийнято членом Спілки письменників СРСР, а в 1987 році йому посмертно присуджено премію імені Ленінського комсомолу.
stovba20170711_5.jpg
Пізніше під впливом сотень листів від окремих осіб і цілих колективів до керівних державних органів 11 листопада 1990 року Указом Президента СРСР Олександру Івановичу Стовбі посмертно присвоєне звання Героя Радянського Союзу.
stovba20170711_6.jpg
Минуло багато років. У Дніпродзержинську, нині Кам’янське, відкрито пам'ятник поетові, його іменем названо вулицю, йому присвячені вірші, про нього написані книги, знято документальний фільм, заснована обласна літературна премія імені О. Стовби. А з 1988 року середня загальноосвітня школа №20 з гордістю носить ім’я талановитого поета, героїчної людини,випускника 1974 року  – Олександра Івановича Стовби,
stovba20170711_7.jpg
Нещодавно у школі №20, відбувся мітинг пам’яті, присвячений 60-й річниці з дня народження Героя Радянського Союзу Олександра Стовби, який вписав яскраву сторінку в історію школи, і якого завжди пам’ятають.
stovba20170711_8.jpg
Цього дня до школи завітали делегації учнів сусідніх шкіл №19 і №37 щоб вшанувати пам'ять видатного земляка-Героя, а також почесні гості: депутат міської ради Валентина Капінус, заступник голови адміністрації Південного району Ігор Задорожний, голова міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Олег Качуровский і активісти організації.
stovba20170711_9.jpg

Учні шкіл читали вірші Олександра Стовби, розповідали про найкращі сторінки з його короткого, але такого насиченого життя.
Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять Олександра Івановича Стовби і усіх воїнів,які не повернулися з війни і поклали квіти до пам’ятників.

Прес-служба ДООВА УСВА.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.