" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Правління УСВА: Вірність едності і традиціям Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40982279 Відвідувачів
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Правління УСВА: Вірність едності і традиціям Надрукувати Надіслати електронною поштою
28 вересня 2017 року у Києві відбулося чергове засідання Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) з порядком денним:
1. Про ротацію у складі Правління УСВА.
2. Про стан справ у ветеранському русі в Україні та ініціативи УСВА.
3. Про створення Меморіалу увічнення пам’яті учасників бойових дій  в Афганістані та на території інших держав.
4. Проблеми забезпечення соціальних стандартів ветеранів та ініціативи УСВА щодо їх покращення.
5. Різне:                                                                                    
      – про організацію підписки на газету «Третій тост»;                                                                                 
      – про стан виконавчої дисципліни.     
                           
      У засіданні брали участь  члени Правління УСВА: Червонописький С. В., Аблазов В. І., Волошин В. М., Глюза В. Г., Гончаренко М. М., Горбатенко С. В., Гурницький В.Ф., Дерев’янко А.В., Єрмаков Ю. М., Купчій Ю. П., Лісовий С. Є., Линник А. І., Мальчин Г.В., Ментов П. В., Наметченко О.В., Остащук В.М., Приступа М.І., Равлінко І.Я., Раца П. Є, Сергієнко В. О., Соколов О. В., Соловей Ю. Л., Столяр В. П., Якимчук С. П.
На засідання були запрошені:  Виноградов Ю. В. – голова Ревізійної комісії УСВА, Передрій В. І. – заступник голови УСВА, Литвинов О. В. – заступник голови Ревізійної комісії УСВА, Курамагомедов І. А. – заступник голови Ревізійної комісії УСВА, Корчуков В. О. – голова Полтавської обласної організації УСВА, Янківський О. С. – голова Київської обласної організації УСВА,  Козаченко С. І. –  начальник управління УСВА, Бабенко А. В. – начальник відділу УСВА, Січевий В. М. – головний редактор газети «Третій тост», а також експерти Гіда О. Ф. – екс-проректор Академіі МВС, учасник бойових дій в Афганістані, Танько В. В – архитектор, учасник бойових дій в Афганістані, Чепела С. М. – виконувач обов’язки головного лікаря госпіталю для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна», Червінський В. О. – керівник центру УСВА з підтримки творчих колективів, учасник бойових дій в Афганістані.
Головував на засіданні Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) С. В. Червонописький.
          Присутні хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять Віктора Міська, якій за своє коротке життя багато зробив для єдності УСВА та соціального захисту родин загиблих, інвалідів війни і учасників бойових дій.
  01.jpg
1.    Про ротацію у складі Правління і Президії УСВА слухали інформацію Голови УСВА Червонописького С.В.
На чергових конференціях Київської і Полтавської обласних організацій обрані нові голови організацій – головою Київської обласної організації УСВА – Янківського Олександра Станіславовича і головою Полтавської обласної організації УСВА – Корчукова Валерія Олександровича.
            Правління виключило зі свого складу відповідно – Коваля Івана Івановича і Цомартова Юрія Муратовича і обрало до складу Правління УСВА новообраних голів організацій.
Звітно-виборні конференції Волинської обласної організації УСВА і Дніпропетровського обласного об’єднання ветеранів Афганістану УСВА переобрали на новий термін своїх керівників: головою Волинської обласної організації УСВА переобрали Павловича Григорія Григоровича і головою Дніпропетровського обласного об’єднання УСВА переобрали Волошина Віктора Миколайовича.
 Правління УСВА підтвердило їх повноваження на новий термін.
 Крім того на підставі рішень обласних конференцій за пропозицією голови УСВА Правління виключило зі складу Президії Спілки Цомартова Юрія Муратовича та включило Волошина В. М. до складу Президії Спілки.
02.jpg
03.jpg
04.jpg
2.  Про стан справ у ветеранському русі в Україні та ініціативи УСВА Правління поінформував голова УСВА С. В. Червонописький:
«Існує проблема в контексті світових процесів і внутрішніх процесів в Україні. В світі різне ставлення до ветеранів.
У вересневому номері газети «ТТ» 2017 року ми ретроспективно показали як і які органи влади діють щодо захисту соціальних і медичних прав ветеранів війни. Можете порівняти, як це робиться в Україні.
У більшості країн світу діють ветеранські організації та їх міжнародні об’єднання, регіональні і світові.
УСВА є членом Всесвітньої Федерації Ветеранів і Міжнародного  Союзу громадських об’єднань «Громадський комітет ветеранів війн».
Вказані об’єднання користуються для забезпечення діяльності  внесками своїх членів. Нажаль УСВА вже декілька років не сплачує їх.
Але й у наш важкий час, який супроводжується процесами глобалізації  (боротьби за світове панування), війнами по усьому світу, ми не отримуємо від них міжнародної підтримки і солідарності в наших діях та вирішенні наших проблем.
Відчувається, що і у світовому ветеранському русі не все так просто та марно сподіватися, як раніше, на його беззаперечний авторитет і моральну підтримку та допомогу.
Україна також втягнута у складні світові процеси гібридної війни по всім фронтам: економічному, політичному, гуманітарному – соціальному.
05.jpg
06.jpg
07.jpg
Це віддзеркалюється на становищі ветеранів та діяльності їх організацій.
У політиці діаметрально протилежно змінилися історичні, політичні та моральні орієнтири.
Стан економіки країни не витримує ніякої критики.
В гуманітарній сфері змінилось ставлення до ветеранів старшого покоління, до якого тепер відносять і нас.
Перші дзвоники пролунали з прийняттям Закону України «Про громадські об’єднання», який фактично руйнував всеукраїнські об’єднання ветеранів і створив умови для створення штучних організацій без реальних членів, замість добре структурованих, повнокровних, потужних всеукраїнських союзів.
УСВА спільно з дійсними організаціями ветеранів приклала багато зусиль для того, щоб були внесені відповідні зміни до Закону, які дозволили існувати традиційним організаціям зі збереженням їх структур.
Потрібно відмітити роботу заступника голови Ревізійної комісії УСВА Олександра Литвинова по глибокому вивченню Закону і  проведенню реєстрації та приведенню статутних документів у відповідність до вимог Закону. Зараз ми надаємо допомогу іншим дружнім організаціям, бо підійшли критичні терміни його виконання.
Однак створені, відповідно до цього Закону, так звані «організації» і «асоціації» занизили авторитет ветеранського руху України, послабили його.
Ми виступаємо за створення Всеукраїнської Федерації ветеранів.
Ми робили і робимо все, щоб встановити контакти та діяти спільно з ветеранами нового покоління. Однак ці спроби поки ще залишаються без позитивного результату.
Ми завжди декларували повагу до ветеранів Великої Вітчизняної війни, стверджуючи, що ми почекаємо, що для них все повинно бути у першу чергу.
Нові ветерани, а скоріше їх керівники, вимагають все лише для  себе і тільки зараз.
 Нажаль,  Державна служба України у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції  перестала бути державним органом, який захищає права та інтереси ветеранських організацій старшого покоління.
Тому низка громадських організацій демонстративно відмовляється від такої «державної» допомоги. Про це вже заявила Всеукраїнська громадська організація «Закінчимо війну», Конференція Організації ветеранів України, яка була проведена у вересні місяці в Житомирі, також підтримала такий крок та дала керівникам право прийняти таке рішення.
Стан і рівень державної підтримки УСВА вимагає також прийняття радикальних рішень.
Нажаль нам не вдалося створити стабільну економічну платформу для підтримки нашої організації, яка б робила її діяльність незалежною від зовнішніх чинників.
08.jpg
09.jpg
10.jpg
            Життя вимагає від нас відпрацювання нових рішень про стратегію ветеранського руху, а саме – пошук нових форм діяльності, включаючи «грантову», навчитися створювати програми та проекти, перемагати у тендерах, конкурсах, у конкурентній боротьбі, а також повернення до старих методів створення та укріплення власного економічного фундаменту».
          В обговоренні даної важливої проблеми виступили Аблазов В. І., Ментов П. В., Приступа М. І., Остащук В. М., Глюза В. Г., Соловей Ю. Л., Столяр В. П., Якимчук С. П., Дерев’янко А. В., Курамагомедов І. А., Корчуков В. О.,  Козаченко С. І., Линник А. І., Гурницький В. Ф., Купчій Ю. П.
          У Рішенні з цього питання, яке було прийнято одноголосно визначено:
          – інформацію взяти до відома;
          – головам територіальних організацій:  
*обговорити на засідання правлінь питання відпрацювання перспективних конкурентоздатних гуманітарних проектів та програм;
* активізувати  співпрацю з місцевими осередками Організації ветеранів України та іншими ветеранськими організаціями з метою зміцнення ветеранського руху;
*посилити співпрацю з членами сімей загиблих учасників антитерористичної операції з метою надання необхідної юридичної, соціальної моральної та матеріальної допомоги;
* давати достойну відсіч усім спробам дискредитації діяльності УСВА. Передбачати міри по протидії радикально налаштованих груп при проведенні заходів з метою безпеки членів організації.   
        – Президії УСВА направити звернення до Верховної Ради України щодо поновлення пільг Героям Радянського Союзу – учасникам бойових дій.  
11.jpg
12.jpg
13.jpg
          3. Про створення Меморіалу увічнення пам’яті учасників бойових дій  в Афганістані та на території інших держав.
         Інформація голови УСВА Червонописького С.В.:
«Наближається тридцята річниця виведення військ з Афганістану. З метою відзначення цієї ювілейної дати Київська міська Спілка ветеранів Афганістану виступила з ініціативою створення меморіального об’єкту увічнення пам’яті учасникам бойових дій в Афганістані та на території інших держав на території Храму-пам’ятника «Церква Воскресіння Христова», що увійде до складу Всеукраїнського меморіального комплексу – Пам’ятника полеглим в Афганістані.
В обговоренні питання прийняли участь: Талько В. В., Ментов П. В., Гончаренко М. М., Волошин В. М., Дерев’янко А. В., Соловей Ю. Л., Соколов О. В, Єрмаков Ю. М.,   Наметченко О. В., Приступа М. І., Раца П. Є., Остащук В. М. , Равлінко І. Я., Линник А. І., Мальчин Г. В.
У рішенні з цього питання, за яке проголосували 24 члена Правління (2 – утримались), визначено:
– інформацію взяти до відома;
– підтримати ініціативу Київської міської Спілки ветеранів Афганістану щодо створення меморіального об’єкту на території Храму-пам’ятника «Церква Воскресіння Христова»;
– головам територіальних організацій УСВА на засіданнях своїх правлінь обговорити питання створення меморіального об’єкту та свої пропозиції направити до центрального апарату Спілки;
– Президії УСВА узагальнити пропозиції і до 15 лютого 2018 року відпрацювати концепцію, ескізи та кошторис робіт меморіального комплексу.
14.jpg
15.jpg
16.jpg
       4. Про проблеми забезпечення соціальних стандартів ветеранів та ініціативи УСВА щодо їх покращення члени Правління заслухали співдоповіді голови УСВА Червонописького С. В. та Гіди О. Ф.:
    «Ветеранів війни усіх поколінь турбує невирішеність за 26 років існування незалежної України соціальних, медичних проблем  учасників бойових дій, інвалідів війни, сімей загиблих і поранених воїнів.
      Розпочався новий політичний сезон в Україні, активна робота над проектом Держбюджету 2018 року.
     Проведений аналіз соціального блоку проекту показує, що готується замаскована атака на соціальні права ветеранів війни, фактичне руйнування чинного законодавства стосовно ветеранів і суттєве обмеження так званих «пільг».
       Ми розуміємо, що теперішній стан економіки є причиною багатьох соціальних негараздів в Україні, зокрема у пенсійному забезпеченні громадян. Сучасна влада свідомо створює нові «робочі місця», але лише у правоохоронних та військових органах, встановлюючи керівникам нових органів «заоблачні» посадови оклади, Але розмір пенсі більшості ветеранів не перевищує реального прожиткового мінімуму, а   пенсії військовослужбовцям та іншим особам, які отримають спеціальні пенсії, у зв’язку зі змінами грошового забезпечення не перераховуються.  
       Тому нам важливо звернути увагу на необхідність надавати допомогу у працевлаштуванні ветеранів Афганістану, на підвищення їх посадових окладів і інших видів заробітку в передпенсійний період з метою отримання відповідних пенсій
       До додаткового, різкого зниження рівня життя приводять чергові підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та послуги транспорту без публічного їх обґрунтування».
  Гіда О. Ф. проінформував членів Правління про програми гуманітарної діяльності міжнародної страхової компанії «Метлайф» та пропозиції, у яких застосовується комбіноване довгострокове пенсійно-медичне страхування та накопичувальна система.
В обговоренні доповідей брали участь: Аблазов В. І., Гончаренко М. М., Приступа М. І. Глюза В. Г.,  Єрмаков Ю. М., Столяр В. П., Соколов О. В., Якимчук С. П. 
17.jpg
18.jpg
19.jpg
              У Рішенні з цього питання, яке було прийнято одноголосно визначено:
              – інформацію взяти до відома;
              – головам територіальних організацій інформацію про ініціативи УСВА щодо покращення соціальних стандартів ветеранів довести до членів місцевих та первинних організацій;
              – звернутися до члена УСВА Гида О. Ф. з проханням про проведення інструкторських семінарів із зацікавленими особами та розробити методичні рекомендації для керівників територіальних та місцевих організацій.

5. Різне.
Про організацію підписки на газету «Третій тост» доповідав Аблазов В. І.:
 Він розповів про стан передплати у 2017 році, визначивши кращих і гірших, нагадав, що з 7 вересня стартувала передплата на 2018 рік на періодичні видання.   Газету УСВА «Третій тост», де  друкуються законодавчі матеріали з питань соціального захисту сімей загиблих військовослужбовців, інвалідів війни, учасників бойових дій, юридичні консультації, матеріали про життя та роботу організацій УСВА, спогади, проза і  поезія, можна передплатити  в усіх відділеннях поштового зв’язку України.
Мінімальний передплатний період – один місяць, максимальний – рік.
Індекс газети – 30224.
            Вартість передплати, з урахуванням приймання передплати і доставки, складає:
     – на місяць – 5, 87 грн.,
     – на три місяці – 16, 21 грн.,
     – на шість місяців – 28, 82 грн.,
     – на рік – 55, 04 грн.

Передплатна кампанія на 2018 рік на вітчизняні видання проводиться за передплатними Каталогами у наступні терміни:
     – на видання загальнодержавної сфери розповсюдження до 16 грудня  2017 року;
     – на місцеві видання (обласні, міські, районні) в строки, визначені згідно з укладеними з видавництвами (редакціями) договорами;
     – з поточних місяців 2018 року в обласних центрах і місті Києві до 15 числа, а інших населених пунктах до 10 числа включно кожного місяця, що передує передплатному.
У бурхливому обговоренні питання брали участь: Червонописький С. В., Приступа М. І., Столяр В. П., Соколов О. В., Наметченко О. В., Корчуков В. О., Січевий В. М.
Правління рекомендувало головам територіальних організацій:
  – питання організації та проведення передплати газети «Третій Тост» на 2018 рік обговорити на найближчих засіданнях правлінь територіальних організацій;
 – добитися, щоб у всіх місцевих та первинних організаціях була підшивка газети «Третій Тост»;
 – вивчити можливість організації підписки родин загиблих учасників бойових дій річною підпискою газети «Третій тост».
20.jpg
21.jpg
22.jpg
    Про стан виконавчої дисципліни в УСВА доповідав Бабенко А.В.:
    «Винесення обговорення питання виконавчої дисципліни на засідання Правління УСВА викликане тим, що за останній період різко знизилася виконавська дисципліна.
Не так вже й багато інформації ми запитуємо у територіальних організаціях. Тільки у крайньому випадку, коли вимагають обставини для надання об’єктивної інформації для центральних органів виконавчої влади.
Ми прекрасно розуміємо, що на місцях немає великої кількості виконавців, тому просимо надавати інформацію у самому спрощеному варіанті, який не потребує великих зусиль та трат часу.
За вказаний період, для оперативного відпрацювання поставлених завдань, вам на місця було відправлено 6 листів з проханням надати відповідні дані.
 Ні одна з територіальних організацій в повному обсязі не представила необхідні дані.
З гірших можна виділити кращі організації, які біль-менш своєчасно і повно надають інформацію. (Вінницька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Рівненська, Хмельницька, Херсонська організації).
Не краще обстоять справи у Закарпатській,  Миколаївській, Сумській,  Харківській організаціях.  
Більшість організацій надають інформацію з запізненням на 1-2 тижні.
Запізнення з наданням інформації, або з її відсутністю, вказує на те, що у територіальних організаціях слабо поставлена, або відсутня плановість у роботі, відсутність необхідних даних та основні напрямки роботи.
Як приклад: за останні два місяці ми просили від вас інформацію про внески організацій у ремонт і оснащення приміщень госпіталю «Лісова поляна», доповідей про реєстрацію членів УСВА у Фейсбук та узгодження з місцевою владою заходів до Дня захисника України.
Про реєстрацію у Фейсбуці доповіли тільки Кіровоградська, Херсонська та Івано-Франківська обласні організації.
А згідно нашого листа від 31 липня цього року то повинні були надати дані до 31 серпня та 30 вересня.
Звертаю вашу увагу на якість та повноту відпрацювання інформації».
В обговоренні питання брали участь: Червонописький С. В., Приступа М. І., Столяр В. П., Соколов О. В., Наметченко О. В.
            Правління відзначило, що у територіальних організаціях не налагоджено на належному рівні питання виконавчої дисципліни, що свідчить про відсутність плановості та конкретики в організації роботи, і рекомендувало головам територіальних організацій:
– питання виконавчої дисципліни обговорити на найближчих засіданнях правлінь своїх організацій;
– до 1 листопада 2017 року представити заявки, за встановленою формою, на фінансування заходів, які плануються проводитися у 2018 році;
– до 1 листопада 2017 року надати інформацію про кількість членів Спілки, які приймали участь в антитерористичній операції, скільки з них загинуло,  поранено, стали інвалідами, відзначені державними нагородами.
 
Прес-служба УСВА.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.