" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Турнір на честь Героя Радянського Союзу Митрофана Ноги Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40984006 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Урядовий портал
Турнір на честь Героя Радянського Союзу Митрофана Ноги Надрукувати Надіслати електронною поштою
kharkiv20171222_1.jpg
     У Нововодолазькій ДЮСШ на Харківщині  відбувся сьомий відкритий обласний турнір із гирьового спорту пам’яті воїна-інтернаціоналіста Героя Радянського Союзу М. П. Ноги.
 kharkiv20171222_2.jpg   Митрофан Петрович народився 19 серпня 1914 року в селі Ключеводському (тепер Нововодолазького району Харківської області) в селянській родині. Закінчив сім класів неповної середньої школи. Працював слюсарем на Харківському авіаційному заводі. У 1932 році за комсомольською путівкою вступив у 9-ту військову школу льотчиків і льотчиків-спостерігачів в місті Харкові. Після її закінчення в 1933 році служив в авіачастинах Київського і Забайкальського військових округів пілотом, командиром ланки і ескадрильї.
     З 11 травня по 16 вересня 1939 року брав участь у боях  на річці Халхин-Гол у Монголії. За час боїв здійснив 109 бойових вильотів, багаторазово брав участь у штурмівці наземних цілей. Тільки з 20 по 28 серпня 1939 року зі своїм підрозділом під час нальоту на аеродром противника спалив 16 літаків, у тому числі два бомбардувальника. Беручи участь у 22 повітряних боях, знищив дев'ять винищувачів противника особисто і два бомбардувальника в групі. За час бойових дій його ескадрилья збила 82 японських літака.
      Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 листопада 1939 року за мужність і героїзм, проявлені при виконанні військового та інтернаціонального обов'язку, старшому лейтенанту Митрофану Петровичу Нозі присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка».
      З 1941 року брав участь в боях Другої світової війни, здійснив понад 550 успішних бойових вильотів, в 120 повітряних боях збив особисто 27 і в групі з товаришами три літаки противника. За цей час він освоїв багато типів винищувачів: І-16, ЛаГГ-3, Ла-5, «Яки» різних модифікацій. Був двічі поранений.
     Після закінчення війни М. П. Нога продовжив служити в авіації. Командував авіаційним корпусом, був заступником командувача Військово-повітряних сил округу, заступником командувача Повітряної армією. У 1949 році льотчик закінчив Військову академію Генерального штабу.
З 1963 року генерал-лейтенант авіації М. П. Нога у запасі. Працював в авіаційній промисловості, вів активну громадську роботу. Жив у Києві. Помер 22 грудня 1986 року. Похований у Києві на Берковцькому міському кладовищі.
     Турнір організований Нововодолазькою районною Спілкою ветеранів Афганістану (голова – С. Ф. Воротняк) за підтримки Нововодолазької районної ради.
kharkiv20171222_3.jpg
kharkiv20171222_4.jpg
     Під час урочистого відкриття турніру, до юних спортсменів і їхніх тренерів звернулися зі словами щирої підтримки та побажаннями перемог голова районної ради С. О. Ротач, депутат районної ради, голова НРСВА С. Ф. Воротняк, начальник відділу молоді та спорту РДА С. В. Курченко, депутат об’єднаної територіальної громади Лідія Чернієнко, майстер спорту СРСР і України Ю. М. Покальчук, почесний громадянин селища Нова Водолага, майстер спорту міжнародного класу з пауерліфтингу М. Я. Паламарчук, директор Нововодолазької ДЮСШ А. М. Килипко.
kharkiv20171222_5.jpg
kharkiv20171222_6.jpg
     У змаганнях взяли участь юнаки та дівчата 2001 року народження та молодше, усього близько 70 спортсменів із команд Нововодолазької і Близнюківської ДЮСШ, Дворічанського ДЮФКП «Юність», КЗ КДЮСШ № 16 Харкова.
     Навіть досить юний вік спортсменів не завадив їм продемонструвати чудову фізичну підготовку та витримку. Крім здобутих нагород, учасники турніру мали гарну нагоду підвищити свою кваліфікацію та виконати нормативи для отримання чергового розряду.
kharkiv20171222_7.jpg
kharkiv20171222_8.jpg
     Команду Нововодолазької ДЮСШ до турніру готували імениті тренери-викладачі з гирьового спорту В. В. Шило і В. Д. Божедай. Зокрема, серед спортсменів ДЮСШ переможцями у своїх вагових категоріях стали: Ярослав Петришин, Христина Коньшина, Катерина Кассич, Анна Нещеретна (1 місце); Олег Задорожній, Анастасія Чучмар, Аліса Товстик (2 місце); Максим Олександренко, Антон Шарко, Олексій Предибайло, Аліна Суршко (3 місце).
     У командному заліку перемогли  спортсмени з КЗ ДЮСШ №16, на другому місті – Нововодолазька ДЮСШ і на третьому – Близнюківська ДЮСШ.
kharkiv20171222_9.jpg
kharkiv20171222_10.jpg
     Переможцям змагань воїни-інтернаціоналісти – ветерани Афганської війни вручили кубки і почесні грамоти.   
     Слід зазначити, що саме злагоджена та неупереджена робота суддівської колегії, на чолі з В. В. Шило, дозволила оперативно підбити підсумки турніру й визначити переможців.
     Змагання відбулись на високому організаційному рівні завдяки педколективу місцевої ДЮСШ і Нововодолазької Спілки ветеранів Афганістану.

Яна ІВАНКІНА.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.