" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Точка опори Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40988727 Відвідувачів
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Точка опори Надрукувати Надіслати електронною поштою
26855721.jpg     За минулий рік до Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій звернулось понад 12 тисяч колишніх і діючих військовослужбовців.  Львів ще в 2016 році відчув потребу в створенні окремого підрозділу, який би займався комплексним рішенням проблем учасників бойових дій. Адже саме в цей період розпочалось масове повернення військовослужбовців першої та другої мобілізаційних хвиль.
     – Основною метою створення нашого центру це було надання комплексних послуг з допомоги учасникам бойових дій, – розповів заступник директора центру Юрій Руденко. – Як інформаційно-консультаційні, так і скажімо допомоги психолога, юриста тощо.
     Іншими словами, тут можна отримати повну інформацію про те, який пакет документів, в якому об’ємі і якого змісту потрібно підготувати для отримання тих чи інших послуг, що належать ветеранам АТО. Також тут розкажуть куди конкретно потрібно звернутися, які мають вирішувати питання воїнів АТО. Це економить чимало часу ходіння бюрократичними кабінетами, стоянь в чергах. У центрі працюють фахівці, які розбираються у питаннях надання пільг – державних, обласних, міських. Вони надають повну консультацію з усіх питань.
     – Для кожної людини ми розробляємо своєрідну «дорожню карту», - продовжив Юрій Руденко. – Це такий алгоритм конкретних дій, що дозволяє людині в короткі терміни отримати все, що належить від міста. Це дуже важливо, адже пільг для учасників АТО багато, і деякі з них мають певні терміни. От наприклад що стосується отримання одноразової грошової допомоги з Львівського міського бюджету вона має термін, чотири роки.
     Також в центрі працює юрист і психолог. Юрист допомагає грамотно скласти будь-який юридичний документ, чи то позов, чи то запит. Також він підкаже, які юридичні фірми дають відчутні знижки для воїнів АТО, і які можуть виступати в судах, чи представляти особу ветерана в інших юридичних слуханнях. Багато роботи лягає на плечі психолога. Адже люди повертаються з війни часто густо зі зміненим світоглядом. Але й родини теж, іноді змінюються чекаючи своїх чоловіків дома. Тому наш психолог проводить сімейні консультації для ветеранів, якщо вони приходять з дружиною чи дитиною, окремо з членами сімей ветеранів АТО, а також з родинами загиблих. Все це великий шматок психотерапевтичної роботи. Це все дає позитивні результати.
26855721_2.jpg
     – Наш психолог впровадив кілька проектів психологічної допомоги родинам та учасникам АТО, – зазначив Юрій Руденко. – Головний з них має назву «Сім’я, яка чекає». Ціль проекту навчити дружин, мам, дітей, або чоловіків (якщо учасник АТО жінка) розумінню, чому в АТО пішла одна людина, а повернулась до дому зовсім інша. А головне визначити алгоритм дій для того щоб не втратити родинних зв’язків. Допомогти людині адаптуватись. Тобто перша адаптація, соціалізація і допомога – це родина. І відповідно родину потрібно підготувати до цього. Дуже часто проблеми пов’язані з психологією виникають через півроку, рік. Тому важливо розуміти їх природу і симптоми, щоб вчасно надати допомогу. А головне не соромитись звернутись до психолога. Адже дуже часто наші люди вважають, що будь-яке звернення до спеціаліста –психолога, це щось соромне. Але це не так. Багато роботи проводиться по персональній допомозі. Було таке, що місяць чи два до психолога приходила скажімо дружина. А потім її чоловік подивися і теж вирішив ходити разом з нею. І таких випадків в нас вже десятки.
     Психолог центру запровадила такий собі своєрідний клуб для жінок воїнів АТО. Вони збираються разом, роблять різноманітний «хенд-мейд». Наприклад розмальовували писанки, до Різдва виготовлювали якійсь іграшки тощо. Таким чином вони перезнайомились між собою, створювалось зручне середовище для спілкування. А головне це те, що таким чином колективно надавалась психологічна допомога після повернення чоловіків з фронту.
     Хоча, за словами керівництва центру найбільш частіше до них звертаються з загальними питаннями, на другому місті іде юридична консультація. Щодо психолога, то люди звертаються набагато рідше ніж би хотілось.  До речі, людям не потрібно особисто приходити до центру. Можна звернутись по телефону, або поставити питання на сторінці в фейсбуці. Зараз вирішується питання з створення офіційної сторінки центру.
     – Також, ми запровадили систему телефонного зв’язку з учасниками АТО, – продовжив Юрій Руденко. За декількома фахівцями Центру закріплені учасники АТО по районах їхнього проживання. Регулярно фахівці обдзвонюють учасників АТО, питають, як в них справи, чи є якісь проблеми, труднощі. Розповідають про програми, проекти і заходи, які є в Центрі.
     Загалом Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій складається всього з десятка людей. Всі вони працюють за принципом рівний – рівному. Тобто кожен з них був тим чи іншим чином дотичний до проведення антитерористичної операції на сході України. як підсумував розмову заступник директора центру Юрій Руденко – головна ціль цього центру стати своєрідною точкою опори для всіх захисників України, щоб кожен воїн знав про свої права  і був соціально захищений.
Тарас ГРЕНЬ.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.