" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Виховання молоді у Шепетівці Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40988476 Відвідувачів
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Виховання молоді у Шепетівці Надрукувати Надіслати електронною поштою
shepetivka20189319_1.jpg
Місто Шепетівку, що на Хмельниччині знають мало не в кожному куточку нашої держави. Знають його і на теренах колишнього Радянського Союзу і навіть у далекому Китаї завдяки нашим землякам Миколі Островському і його роману “Як гартувалась сталь”, а також юному підпільнику-партизану Валентину Котику, який загинув у бою, захищаючи свою Батьківщину від фашиських загарбників, і посмертно удостоєний звання Героя Радянського Союзу. На їх прикладах виховувалось молоде покоління.
У  Шепетівці існує технічне училище, де випускники навколишніх міст і сіл після 9-11 класів здобувають першу у своєму житті професію, і за весь цей час педагогічний колектив виховує у молоді патріотичне ставлення і любов до Батьківщині, повагу до ветеранів різних війн і військових конфліктів. 
shepetivka20189319_2.jpg
Випускники училища достойно переймають естафету від своїх батьків і дідів, які виконували інтернаціональний обов’язок у далекому Афганістані і в інших країнах світу. Сьогодні деякі з них відстоюють незалежність своєї країни, віддаючи найцінніше, що в них є — життя, серед них Ярослав Давидов і Валерій Числюк, на честь яких на фасаді училища відкриті меморіальні дошки.
Довгі роки в училищі, з ініціативи педагогічного колективу та її учнів діє пошукова група для розшуку загиблих у військових конфліктах випускників училища та увічнення їх пам'яті. Пошуковці спільно з Шепетівською Спілкою ветеранів Афганістану вирішили вшанувати пам'ять випускника Сергія Васильовича Фурмана з села Сохужинці Із'яславського району, який 17 квітня 1985 року загинув в Афганістані – встановити на його честь меморіальну дошку на фасаді училища найближчим часом.
shepetivka20189319_3.jpg
В училищі постійно проходять різноманітні змагання на честь воїнів-«афганців», учасників АТО з настільного тенісу, кульової стрільби, футболу, орієнтуванні на місцевості та інші.
В теперішній час проводиться місячник патріотичного виховання молоді, присвячений подіям в Афганістані у період 1979—1989 роках. Крім спортивних змагань вихованці, разом із своїм вчителем курсу «Захист Вітчизни», учасником бойових дій в Афганістані В. О. Малошиком проводять екскурсії в кімнаті музею Слави у приміщені Шепетівської СВА. Василь Опанасович розповідає учням про війну в Афганістані, про героїзм своїх побратимів і їх життя  вже після війни.
shepetivka20189319_4.jpg
Воїни-інтернаціоналісти часто зустрічаються з молоддю. Цього разу, у рамках місячника виховання в училище були запрошені Валерій Лук'янчук, Віктор Чорноус, Микола Чайка, Микола Ліончук, Ростислав Широкий, Валерій Окорський, настоятель храму Мучениці Віри, Надії, Любові та їхній матері Софії отець Анатолій Вересюк. Ініціатори зустрічі, учні Андрій Кирик, Назар Остапчук, Андрій Марушкевич, Владислав Аврамчук запропонували свій сценарій, підтриманий і затверджений наставниками. Спочатку всі присутні переглянули фільм про життя та долю тих, хто пройшов афганське пекло. Діти з цікавістю дивилися і слухали розповіді ветеранів з екрану. У декого кого з учнів заблищали очі, як і у запрошених гостей. Дехто з тих, хто був на екрані вже відійшов у вічність. Приємно було бачити, що серед вихованців закладу не було видно байдужості від почутого. Микола Ліончук розповів присутнім про свою службу, про службу і загибель свого однополчанина, нашого земляка з села Орлинці Сергія Зайчука. Отець Анатолій, колишній водій, який на своїй машині перевозив військовий вантаж і подолав не одну тисячу кілометрів по дорогах Афганістану розповів, що спонукало його після служби в армії служити Богу, як доводилось виконувати свій пастирський обов'язок на передовій на сході України, як захисники рідної Батьківщини просили Божого благословення, коли заступали на бойове чергування. Змістовні розповіді учні почули і від інших запрошених воїнів-«афганців».
shepetivka20189319_5.jpg
Цікаву вікторину запропонували ведучі зустрічі Андрій Кирик і Назар Остапчук. На запитання до учнів про війну, яка минула, і про війну, яка триває сьогодні в Україні; де є пам'ятники загиблим у воєнних конфліктах, і що вони символізують, та інші. Відповіді були досить змістовні, а гості і викладачі ще додали цікаву інформацію.
По закінченню вікторини кращим учням подарували диск автора-виконавця «афганських» пісень воїна-інтернаціоналіста Івана Федаса, а бібліотеки училища, дарунок від Шепетівської СВА – книгу Ігоря Моісєєнка. «Сектор обстрілу «Аісти».
Володимир ПИПИЧ,
член Шепетівської СВА, учасник бойових дій у Афганістані.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.