" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Мурат Хосреванідзе: «Бажаю усім не знати війни!» Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40987312 Відвідувачів
Урядовий портал
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Мурат Хосреванідзе: «Бажаю усім не знати війни!» Надрукувати Надіслати електронною поштою
kherson20180410_1.jpg
     Малокаховчанин Мурат Хосреванідзе – один з тих, хто останнім покидав Афганістан у далекому 1989-у році.
     Позаду – три роки пекла: служити довелося в Баграмі, де були розташовані найбільший аеропорт і військово-повітряна база ВПС Радянського Союзу. Розташований поруч гарнізон  постійно потрапляв під обстріл з боку моджахедів, особливо з боку багатої на смарагди Панджерської ущелини. Не випадково саме тут діяли загони знаменитого впливового польового командира Ахмад Шах Масуда, які завдали гарнізону значні втрати у людській і живій силі.  Також неподалік від виходу з цієї ущелини починається знаменитий перевал Саланг – «горло Кабула», через який проходила траса Хайратон-Кабул, життєво важлива автомобільна артерія.  Саме ця дорога була основною магістраллю для автоколон, що доставляли вантажі з СРСР.  
     І саме забезпечення військових частин та їхніх підрозділів (а це майже 2000 чоловік) провізією  лягло на плечі начальника продовольчого складу прапорщика Мурата Хосреванідзе: йому доводилося не один раз супроводжувати колони чи на «вертушках» підійматися в гори, наражаючись на небезпеку. Так, одного разу його машина підірвалася на фугасі, – відбувся контузією, потрапив у госпіталь, з якого втік, повернувшись у військову частину… з гранатою в руці: у такий спосіб змусив таксиста привезти, куди треба. Іншого разу довелося стрибати з підбитого вертольота, коли доставляли вантаж на «точку», дивом залишився живим…   
     Тяжким випробуванням було доставляти «вантаж-200» на Батьківщину: сльози і прокльони батьків і родичів загиблих воїнів були не менш дошкульними і болісними, ніж куля чи осколки снаряда, бо ранили в саме серце.  Випало на долю і брати участь у звільненні полонених солдатів, мав нагоду спілкуватися зі згаданим вище  Шах Масудом, котрий добре володів російською мовою.
kherson20180410_2.jpg
     А попереду… Повернувся не до Москви, звідки вирушав у тривале відрядження, не в рідний сонячний Батумі,  де живуть його семеро братів і три сестри, а до Київського військового округу, потім – до Каховки, де служив у будівельному батальйоні, поки його не розформували. Але без роботи не залишився, навіть у тяжкі 90 не розгубився, не опустив рук, а дбав про дім, про сім’ю. «Якщо людина роботяща, не пропаде ніколи: під лежачий камінь вода не тече», – така його життєва позиція. З дружиною Анею виховали двох синів і доньку, дали їм освіту і путівку у самостійне життя: Вініту закінчив Харківський автодорожній інститут, Віталій – училище МНС у Черкасах, Мізія – Сімферопольський медичний інститут. Їхня молодша сестричка-школярка  Нона   теж мріє стати лікарем, уже вміє робити уколи, чим допомагає батьку долати нестерпний біль, яким дошкуляють осколки, що залишилися з Афгану.
     За виявлені військову доблесть і мужність Мурат Хосреванідзе був нагороджений орденом Червоної Зірки і відзначений Почесною Грамотою Президії Верховної Ради СРСР. Але про ту війну   розповідає мало,   а тим паче – власним дітям, але береже армійські фотоальбоми, а з ними – й зв’язки з тими, з ким разом служив, і пам’ять про тих, хто загинув.  «Кожен з «афганців»  вартий пошани тільки за те, що перейшов кордон,  бо на кожного чекала невідомість, небезпека, кожен пережив розлуку з рідними, – вважає бувалий воїн. – Але краще взагалі не знати війни. Тому бажаю всім здоров’я і миру, любові й достатку».
Прес-служба Херсонської обласної організації УСВА.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.