Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40962010 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Урядовий портал
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Соціально-психологічна реабілітація ветеранів війни Надрукувати Надіслати електронною поштою
У Києві відбулася науково-практична конференція
"НАУКОВО-ПРАКТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ НАДАННЯ ПОСЛУГ В ОБ'ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ"

Пропонуємо доповідь про діяльність ХОО УСВА в рамках даного заходу:

Н. А. Лебєдєва
кафедра публічного адміністрування,
Міжрегіональна академія управління персоналом (м. Київ),

РОЛЬ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВЕТЕРАНІВ АФГАНІСТАНУ У СПРАВІ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ВЕТЕРАНІВ НА СХОДІ
На жаль, історія має тенденцію повторення... Наша країна знову зазнала горя – на нашу землю прийшла війна. Як наслідок, покалічені не тільки людські тіла, але й душі. Отже, актуальність реабілітації тих, хто повернувся з поля бою набуває неабиякої ваги. Всім відомо поняття «афганського синдрому», тому хто, як не «афганці» якнайкраще можуть допомогти сучасним воїнам?
Мета доповіді – розкрити діяльність Херсонської обласної організації ветеранів Афганістану у справі соціально-психологічної реабілітації ветеранів на сході.
kherson20180514_1.jpg
Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) всеукраїнська добровільна, самостійна громадська організація інвалідів, учасників бойових дій та учасників війни в Афганістані, воєнних конфліктів в інших зарубіжних країнах, членів сімей загиблих, а також інших громадян України, які всебічно сприяють діяльності Спілки і беруть участь у реалізації її програм та заходів [2]. «Головна мета УСВА: консолідація і координація зусиль ветеранів війни, сімей загиблих, їх об’єднань у справі широкого, більш ефективнішого використання наявних можливостей у забезпеченні захисту своїх законних політичних, економічних, соціальних прав, надання оздоровчої, медичної, психологічної, моральної та матеріальної допомоги членам Спілки, в першу чергу інвалідам та сім’ям загиблих» [2]. Але Спілка ветеранів Афганістану веде роботу не тільки спрямовану на інтереси воїнів-інтернаціоналістів та сімей загиблих, але й приймає активну участь в інших соціальних і громадських програмах. Херсонська обласна організація ветеранів Афганістану є невід’ємною складовою Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).
В складних умовах сучасної соціально-політичної обстановки особливо гостро відчувається потреба в отриманні досвіду «Афганців» поколінням молодих людей і молодих військових. Херсонська обласна організація являє собою громадське об’єднання і всіма своїми засобами допомагає ветеранам зі сходу. Так, наприклад, 14 лютого, коли більшість молодих людей святкує День закоханих, херсонські студенти під патронатом обласної організації ветеранів Афганістану провели благодійну акцію: відвідування обласного госпіталю інвалідів і ветеранів війни. Привітати ветеранів прийшли: учасник бойових дій в Афганістані Валентина Січова, яка довгий час займала посаду першого заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації, заступник директора обласного департаменту охорони здоров’я Олена Бондарева, голова ХОО УСВА Володимир Столяр, голова Комишанської первинної організації УСВА Микола Знахоренко, Херсонський міський військовий комісар Олександр Зінковський і представники організації воїнів АТО. Головний лікар госпіталю Валерій Тимошенко привітав ветеранів, зазначивши, що сьогодні відбуваються військові дії на території нашої країни, і вірність присязі, хоробрість і стійкість ветеранів колишніх воєн надихають сучасників на подвиги. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто залишився на боях битв. Олена Бондарєва як представник облздороввідділу поінформувала про особливості опіки державних органів влади даного лікувального закладу. Згідно з чинним законодавством в цьому році підвищиться забезпечення матеріально-технічної бази госпіталю і забезпечення харчування пацієнтів. Також Олена Бондарєва відзначила допомогу в підвищенні побутового комфорту, надану ХОО і ГО УСВА і щиро за неї подякувала «афганцям». Була відзначена розробка програми реабілітації для воїнів АТО. Олександр Васильович, міський воєнком, побажав ветеранам миру, здоров’я і добра, наголосивши на позитивному впливі, який чинили на нього афганці в роки його юності. Він подякував учасникам бойових дій за допомогу у патріотичному вихованні підростаючого покоління Херсонщини. Валентина Іванівна Січова, безпосередній учасник бойових дій, зазначила, що головним для неї став досвід ветеранів Другої світової, як приклад для наслідування, який допоміг вистояти в Афганістані. «Всі наші зусилля будуть спрямовані на якнайшвидше припинення війни на Сході», - підсумувала голова організації «Союз Українок» Валентина Січова [3].
Голова ХОО УСВА Володимир Столяр подякував персоналу госпіталю за розуміння і самовіддану працю, за доброту і чуйність. З сумом зазначив факт втрат у мирний час. Розповів про подвиг «афганця» із селища міського типу Берислава Херсонської області, який загинув у зоні АТО, прийнявши на себе бій. Наймолодшому «афганцю» вже 50 років, понад сто осіб наших побратимів знову взялися за зброю і пройшли АТО. Багато хто займається волонтерською діяльністю. Медалями УСВА за популяризацію «афганського» руху і військово-патріотичного виховання підростаючого покоління, а також безкорисливу волонтерську діяльність були нагороджені воїн-інтернаціоналіст, який прийняв священицький сан, Загурський Костянтин Станіславович і заступник голови ветеранів Херсонського державного аграрного університету Ірина Сергіївна Шевердєєва [3]. Вони безкорисливо допомагають всім, хто повернувся зі сходу.
Необхідно відзначити роботу вдови загиблого в Афганістані Людмили Друзякіної, яка завжди надає організації допомогу в проведенні концертних програм, для воїнів зі сходу. Саме Людмила Володимирівна є автором ідеї Всеукраїнського фестивалю військово-патріотичної пісні та поезії «Оберіг», який прославив Херсонщину на всю Україну! Студенти ПТУ № 6 привезли ветеранам солодкі подарунки, а діти з обласного ліцею ім. Т. Шевченка - свої малюнки. Концертна програма підготовлена Людмилою Друзякіною і солістами Обласного палацу молоді підняла настрій ветеранів, надихаючими на життя і любов піснями [3].
Анатолій Пономарьов, учасник бойових дій в Афганістані, колишній голова Горностаївської РО УСВА, що прийняв духовний сан і займається волонтерською діяльністю військового капелану на передовій в зоні АТО - приклад мужності і героїзму. Він допомагає кожному солдату подолати душевний біль, що виник внаслідок бойових дій на Сході нашої країни [3].
Крім того, організацією ведеться робота з реабілітації засобами мистецтва. У своїх документальних фільмах О. М. Єлагін, показує як приклад силу духу, своїх побратимів. Герої його фільмів постають перед нами як цілісні і гармонійні особистості, засобом існування яких є міра індивідуального, соціального, інтелектуального, морального, естетичного і фізичного вдосконалення.
Розглянемо фільм «Афганські долі», який допомагає сучасникам повертатися до мирного життя участі в бойових діях на Сході. Кіноробота розповідає про долі побратимів Олександра Єлагіна, які проживають в Херсонській області. У своєму фільмі автор поставив собі за мету показати, якими стали сьогодні, вчорашні хлопчаки, що пройшли Афганістан, чого домоглися, як живуть їхні рідні та близькі, як вони знайшли себе в мирному житті. Сергій Заровний - директор фірми «Універсал - ЕКСПО» служив у прикордонних військах, розповів про своє загиблого друга, якого завжди пам’ятає. Після повернення з Афганістану він закінчив вуз, вибрав сільськогосподарський напрямок. Зараз на його підприємстві працює 180 чоловік, вирощують і переробляють сільськогосподарську продукцію, печуть хліб і допомагають сім’ям загиблих матеріально [1].
У фільмі «Відлуння Афганської війни» розповідається про покоління «афганців», яке виховане на героїчних подвигах Другої Світової війни. У 80-х роках ХХ століття солдати стали на захист південних рубежів тодішньої великої держави, в черговий раз з честю виконавши наказ Батьківщини, як в далекому сорок першому, йшли під кулі, не шкодуючи свого життя. Вони гинули і свято вірили, що їх Батьківщина не забуде. У фільмі також показана соціальна несправедливість, з якою стикаються сучасні воїни. Розкрито доля інваліда 1 групи Анатолія Булгакова. Валентина Подоляк - мати загиблого воїна - з болем говорить про ставлення до даної категорії людей тих, хто зосередив владу в своїх руках. Отже, ветерани війни на Сході розуміють, як можна подолати сучасні соціальні проблеми, що виникають у них особисто.
У фільмі звучать вірш Олександра Єлагіна, пісня «Як дід під Берліном» Миколи Вишняка, який трагічно загинув у мирний час. Все у гармонійному поєднанні акцентує історичну місію воїнів [1].
Кожен фільм - це, у певному розумінні, неповторний всесвіт, створений своєрідним ставленням автора до світу і до своїх побратимів. Сенсом згаданих кінофільмів виступає зміст людського буття. Фільми О. Єлагіна визначають те, що шукають люди і що відкривають у собі та світі. Слід підкреслити, що документальні фільми Олександра Миколайовича адресовані не тільки розуму, але і неконтрольованим глибинам душі, безпосередньо почуттям і волі. Так, наприклад, кінофільм «Герой Радянського Союзу» [4].
Документальна стрічка знайомить глядача з особистістю, гідною наслідування, що вражає своєю силою духу. Це ветеран Афганської війни - Валерій Іванович Грінчак, який живе у Києві. Важке випробування: залишитися у розквіті років без ніг - випало цієї благородній людини, що допомагає всім, хто потребує допомоги. Фільм вчить жити і не зламатися, має колосальне значення для виховання молодого покоління наших співвітчизників і молоді інших країн. Своїм життєвим подвигом герой фільму довів: навіть без ніг можна створити міцну сім’ю, ростити своїх дітей, закінчити вуз, займати керівну посаду. Отже, приклад того, як перемогти біль і каліцтво вміщено у двадцятихвилинній роботі. Це дуже важливо для хлопців, які повертаються тяжко хворими і пораненими. Фільм О. Єлагіна «Герой Радянського Союзу» розкриває тему сили людського духу, дає глядачеві стимул до життя, спонукає наслідувати ідеал [4].
Висновки. Отже, просвітницька діяльність Херсонської обласної організації ветеранів Афганістану проявляє себе у благородній справі підтримки, як матеріальної, так і духовної, соціально-психологічної реабілітації ветеранів на сході та реалізується за допомогою створення документальних стрічок, які надихають на життя, волонтерської діяльності, ремонту палат госпіталю для ветеранів, де лікуються всі, хто повертається зі Сходу, організації святкових заходів з метою покращення емоційного стану воїнів, що повертаються із зони бойових дій. Все відбувається за рахунок благодійних коштів організації, за рахунок тих, хто пройшов війну в Афганістані.

Список використаних джерел
1. Лебедева Н. А. Культурологический аспект творчества воинов-афганцев. – Херсон: Стар, 2009. – 137 с.
2. Українська Спілка ветеранів Афганістану(воїнів-інтернаціоналістів). - [Електронний ресу рс]. – Режим доступу: http://usva.org.ua/
3. Херсонська обласна організація УСВА. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://usva.ks.ua/news/privitannya-z-dnem-vshanuvannya-uchasnikiv-bojovih-dij-na-teritorii-inshih-derzhav-ta-29-yu-richniceyu-vivedennya-vijsk-z-afganistanu-v-hersonskomu-oblasnomu-gospitali-invalidiv-i-veteraniv-vijni.php
4. Lebyedyeva N. A. Alexander Ielagin’s Documentary Films in Culturological Aspect // European Science and Technology [Text] : materials of the III international research and practice conference, Vol. II, Munich, October 30th-31st, 2012 / publishing office Vela Vertag Wardkraiburg – Munich - Germany – P. 733-737.z
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.


Украинская Баннерная Сеть
Защитники родины - Сайт о русских солдатах. Сервис авто регистрации в
каталогах, статьи про раскрутку сайтов, web дизайн, flash,
photoshop, хостинг, рассылки; форум, баннерная сеть, каталог
сайтов, услуги продвижения и рекламы сайтов