" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пам’яті відомого державного діяча і патріота України Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40983904 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Урядовий портал
Пам’яті відомого державного діяча і патріота України Надрукувати Надіслати електронною поштою
pamyat_220918_01.jpg21 вересня на 90-му році життя відійшов у вічність Віталій Андрійович МАСОЛ – відомий державний діяч і політик, мудра, високопрофесійна і щедра душою людина.
Віталій Андрійович народився 14 листопада 1928 року в селі Олишівка Чернігівського району Чернігівської області в родині вчителів.У 1951 – закінчив механічний факультет Київського політехнічного інституту за спеціальністю інженер-механік. Працював на Новокраматорському машинобудівному заводі: помічником майстра, майстром, начальником бюро технічних розробок, з 1951 — спочатку заступник начальника, потім – начальник механічного цеху, згодом — заступник головного інженера, з 1963 — директор заводу. З 1971 — генеральний директор виробничого об'єднання Краматорських заводів важкого машинобудування.
Захистив кандидатську дисертацію на тему «Утомлюванісна міцність вуглецевої криці щодо великовантажних суднових гребних гвинтів виробництва Новокраматорського машинобудівного заводу». Кандидат технічних наук. Мав авторські посвідчення за раціоналізаторські пропозиції та винаходи.
З 1972 — був першим заступником голови Держплану УРСР, з 1979 — заступником голови РМ УРСР, головою Державного планового комітету УРСР.
10 липня 1987 – призначений головою РМ УРСР. Працював на цій посаді в складний період трансформації суспільно-політичного ладу, кризи й розвалу єдиного загальносоюзного народногосподарського комплексу. Проти Масола та його союзо-центристських поглядів активно виступало національно свідоме студентство, організувавши революцію на граніті. У результаті 23 жовтня 1990 року ВР України прийняла відставку В. Масола.
Під час перших вільних виборів навесні 1990 року обраний народним депутатом України. Зосередився на парламентській роботі, працював у комісії з питань планування, бюджету, фінансів і цін.
За представленням Президента України Л. Кравчука був удруге затверджений ВР України 16 червня 1994 року на посаді  Прем'єр-міністра. Подав у відставку в березні 1995-го.
Нагороди: два ордени Леніна (1966, 1986), ордени Жовтневої Революції (1971), Трудового Червоного Прапора (1978), «Знак Пошани» (1960), «За заслуги» третього (1997) і другого ступеня (2008), Князя Ярослава Мудрого четвертого (2003) і п’ятого ступеня (1998), медалі.
Ветерани Афганської війни з вдячністю згадують життя і діяльність Віталія Андрійовича Масола, його ім’я вписано в Книгу Вдячності та Пошани УСВА.
Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів),  висловлює щире співчуття рідним та близьким у зв’язку з тяжкою непоправною втратою.
Світла пам'ять про Віталія Андрійовича МАСОЛА назавжди збережеться у наших серцях.
 
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.