" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - НА ЗАХИСТІ ПРАВ ВЕТЕРАНІВ Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40985602 Відвідувачів
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
НА ЗАХИСТІ ПРАВ ВЕТЕРАНІВ Надрукувати Надіслати електронною поштою
pravaveteraniv_081018_01.pngВзаємодія із Комітетами Верховної Ради України
Важливи зустрічі
1 жовтня голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомлець зустрілася з представниками Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).
Голова УСВА Сергій Червонописький і заступники голови Валерій Аблазов, Олександр Литвинов довели народному депутату інформацію про кроки, які здійснює громадська організація на захист прав ветеранів війни щодо їх належного медичного забезпечення.
Вже на весь світ відомо ставлення українців до псевдо медичних перетворень в Україні, які зовуться «медичною реформою», і їх іноземного «батька і мати» в одному обличчі. Але кожний новий день приносить несподівану новину, додає далеко нерадісні сюрпризи.
Усі бачили під стенами Верховної Ради обурених ветеранів війни, учасників бойових дій на території зарубіжних держав і у зоні АТО-ООС нашої країні.  
Ветерани – це опора Держави і вийти на масовий протест їх вимусило довготривале, штучне ігнорування їх справедливих вимог. Вимоги ветеранів – це пошук шляхів конструктивної співпраці з владою. Вони, розуміючи сучасну ситуацію, в медичної сфері вимагали небагато:
– пропонували ввести державне медичне страхування ветеранів війни замість задекларованого, але ніколи і нікому не наданого безоплатного медичного забезпечення;
– просили залишити у спокої їх спеціалізований госпіталь «Лісова поляна» від спроб під різними приводами «анексувати» його матеріальну базу, і, перш за все, привабливу територію у заповідному куточку Пуща-водиця.
Від прямого ділового діалогу з ветеранами в.о. міністра У. Супрун ухилилася. Не допомогло і пікетування Посольства США в Україні і звернення ветеранів за допомогою до Надзвичайного та Повноважного Посла США в Україні.
Тут без окулярів і сліпий побачить головну ціль цього наказу – терміновий продаж землі, на якій розташовано госпіталь, а потім і знищення його самого, залишивши без кваліфікованої медичної допомоги сотні ветеранів війни зі всієї України.
Але відкритим викликом, нехтуванням думки ветеранів України, повної неповаги до них став наказ того ж в. о. міністра від 14 вересня 2018 року, яким під приводом зміни назви госпіталю, затверджено новий його Статут, яким неприбутковому державному закладу Міністерства охорони здоров’я, надано право  отримувати доходи від відчуження майна і території госпіталю, а також від надання платних послуг.
Тому ветерани просили направити офіційний депутатський запит до міністра юстиції України щодо законності видання такого наказу незаконно  виконуючим обов’язки міністра, а також до Прем’єр-міністра України щодо прийняття запобіжних заходів проти руйнування матеріальної базі госпіталів ветеранів війни, перш за все, продажу державних земель, та внесення пропозиції до Верховної Ради України про звільнення з посади в. о. міністра охорони здоров’я України громадянки США У. Супрун за професійною невідповідністю.
2 жовтня на засіданні Комітету з питань охорони здоров'я було одностайно підтримано проекти постанов: про Звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів щодо звільнення заступника міністра охорони здоров'я України Олександра Лінчевського (№8425) та про невизначення правового статусу керівництва Міністерства охорони здоров'я, невідповідності займаним посадам та звернення до Кабінету Міністрів щодо звільнення з займаних посад виконуючого обов’язки міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун та заступника міністра охорони здоров'я України Олександра Лінчевського (№ 8587). На підтримку даних постанов також виступили представники громадських організацій.
Круглий стіл щодо доцільності передачі окремих медичних закладів до Міністерства у справах ветеранів
3 жовтня відбулося засідання круглого столу на тему: «Доцільність передачі окремих медичних закладів від силових відомств, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України до Міністерства України у справах ветеранів».
Організаторами заходу виступили народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Оксана Корчинська і голова громадської організації «Юридична сотня», керівник Проектного офісу створення Міністерства України у справах ветеранів Леся Василенко.
У засіданні взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, клінічних госпіталів, госпіталів ветеранів війни, громадськості, благодійних організацій, засобів масової інформації, інших зацікавлених осіб.
Представники УСВА на чолі із головою Спілки Сергієм Червонопиським у своїх виступах аргументовано відстоювали позицію ветеранів війни
Під час круглого столу досліджувалися усі аргументи "за" та "проти" перепідпорядкування відомчих закладів охорони здоров’я, що опікуються лікуванням, реабілітацією та оздоровленням ветеранів, до сфери управління Міністерства України у справах ветеранів.
Також учасники засідання обговорили основні проблеми медичного забезпечення ветеранів в Україні, а також координації закладів охорони здоров’я, які надають послуги ветеранам.
За результатами круглого столу напрацьовані рекомендації для Кабінету Міністрів щодо доцільності передачі окремих відомчих закладів охорони здоров’я до Міністерства у справах ветеранів.
Чергове засідання Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю.
3 жовтня на засіданні розглянуто  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (р. № 8519, н. д. Ю-Б. Шухевич та інші).
На засіданні Комітету був присутній заступник голови УСВА Валерій Аблазов.
Прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу і в цілому (з врахуванням окремих поправок).
Прес-служби Комітетів Верховної Ради України і УСВА.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.