" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Нове видання Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40994293 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Міністерство оборони
Нове видання Надрукувати Надіслати електронною поштою
Спогади кулеметника
7 лютого у читальній залі Щепетівської міської бібліотеці №1 (завідувач – Анастасія Лакіда) на Хмельниччині,  у рамках міських заходів до 30-ї річниці виведення військ з Афганістану, пройшла презентація книги «Спогади» воїна-«афганця» Миколи Ліончука.
hmelnitsk_100219_01.jpg 

Микола  народився 16 липня 1961 року в селі Коськів Шепетівського району в багатодітній селянській родині. 1968–1978 – навчався в Коськівській середній школі. Працював в Шепетівському міжколгоспбуді. В листопаді 1979 року був призваний до лав Збройних сил. Служив у 39-й окремий десантно-штурмовий бригаді, яка дислокувалась в містечку Хіров на Львівщині. У січні 1980 року військова частина була направлена до Афганістану – Джеллалабад, провінція Нангархар. Микола Ліончук брав участь у 32 бойових операціях.
hmelnitsk_100219_02.jpg

«Давно мріяв написати правду про війну в Афганістані. Про те, як воювали і вмирали мої земляки, про страшні будні наших солдат, вчорашніх 18-20-річних хлопців, які, так само, як і я, попали туди прямо зі шкільної парти», – сказав Микола Іванович на зустрічі-презентації. В книзі розповідається про Хіровський  десантно-штурмовий батальйон, який по тривозі в січні 1980 року вирушив до Афганістану. За два роки бойових дій із 452-х бійців батальйону 53 загинуло і 215 поранено. Матеріали в книжці, це окрема розповідь про кожного бійця , але одночасно як розповідь про єдину братню сім’ю молодих хлопців  з України, з Шепетівщини, які найпершими ступили на афганську землю і найпершими вcтупили в бій.
hmelnitsk_100219_03.jpg
На зустріч завітали  бойові побратимами автора,  дружини та члени сімей «афганців», бібліотекарі міста та району, представники навчальних закладів, вчителі  та  викладачі, школяри, а також небайдужі шепетівчани.
hmelnitsk_100219_04.jpg
На початку заходу перед присутніми виступили учасники народного аматорсько-молодіжного театру-студії «Браво» Шепетівського Будинку культури під керівництвом  Галини Червінської з літературною композицією «Мій біль Афганістан».
hmelnitsk_100219_05.jpg
«Я розповім вам історію життя 16 молодих юнаків Шепетівки та району, які вісімнадцятирічними одні з перших були вкинуті в горнило Афганської війни. Вірні військовій присязі та інтернаціональному обов’язку, вони служили в Хіровському десантно-штурмовому батальйоні. Це частина їхнього молодого життя. В книги зібрані розповіді про події, в яких вони брали участь. Це жива пам’ять про тих, хто залишився живими, хто віддав молоде життя, хто через поранення і хвороби відійшов у вічність в післявоєнний період. Молодими і сміливими вони залишаться у нашій пам’яті на все життя», – продовжив свою розповідь автор книги.
hmelnitsk_100219_06.jpg
Ведуча заходу Зінаїда Романюк запросила до слова голову Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану Валерія Окорського, який пригадав деякі епізоди війни в Афганістані, розповів про роботу з патріотичного виховання молоді. Один з героїв книги воїн-«афганець» Іван Вичавка, який є одним із спонсорів книги, розповів яким страшним екзаменом для них став Афганістан.
Упорядник книги, яка здійснювала комп’ютерну верстку та роботу над книгою, керівник літературно-мистецької студії «Доля» Віра Кухарук, презентувала літературно-мистецький журнал «Шепетівський калейдоскоп», де є розділ «Вшанували пам’ять бойових побратимів» з повідомленнями про заходи, організатором яких виступає спілка. Протягом останніх шести років студією видано шість збірників віршів про Афганську війну: три збірки поезій членів студії «Доля» та три власних збірки Віри Кухарук. Написано багато віршів, присвячених воїнам-шепетівчанам. На завершення виступу Віра Кухарук прочитала власні вірші.
З вітальним словом виступили вдова воїна-«афганця» Ігоря Алексеєва – Світлана, директор Ленковецької ЗОШ Галина Безкоровайна, дружина воїна-«афганця» Любов Гуринович.
hmelnitsk_100219_07.jpg
Журналіст і поет Олександр Царик схвально відгукнувся про книгу: «За ті роки, що відділяють нас від існування Радянського Союзу, багато що зазнало докорінних змін, насамперед змінилося ставлення до подій тих часів, які стали невід’ємною частиною історії. Проте досі сумні спогади завдають нестерпного болю тисячам й тисячам людей. Хто винен у тому, що у мирний для країни час гинули люди? Тут важко не погодитися з автором: страшну війну на території іншої держави розпочало колишнє керівництво держави. Особливої уваги заслуговують спогади учасників бойових дій в Афганістані, які присвячені трагічним подіям, що відбувалися під час операцій у чужій країні. У книзі опубліковано матеріали про 16 наших земляків, які були призвані до лав армії. Вразило, що в книги є багато фотографій того часу, портрети та короткі біографії воїнів-інтернаціоналістів. Більшість з них нагороджено бойовими орденами і медалями, деякі – посмертно. Потрібно не забувати про героїзм цих людей, яких юними закинули в чужу країну та на їхньому прикладі виховувати своїх нащадків». Олександр Царик прочитав вірші, які були написані у 80 роки, коли було навіть уголос заборонено розмовляти на цю тему і які присвячені воїнам-«афганцям».
Виконавець і автор багатьох пісень про Афганістан, воїн-«афганець» Іван Федась виконав кілька пісень. Слухачі зі сльозами на очах гаряче аплодували за кожну виконану пісню.
Під час роботи над книгою автор неодноразово зустрічався з побратимами, які пригадували деталі бойових операцій, розшукував земляків, що воювали у Хіровськім ДШБ. Вдалося розшукати родину начальника секретного відділу батальйону нашого земляка Миколу Остапчука, яка надала цікаву інформацію про воїна, загиблого в Афганістані
Микола Ліончук подарував книгу побратимам, загальноосвітнім закладам, бібліотекам міста та району. Він висловив щиру вдячність за допомогу у виданні голові ради директорів корпорації «Сварог Вест Груп» Миколі Миколайовичу Агаркову, директору департаменту корпоративних комунікацій та зв’язків з громадськістю О. В. Шершньовій, депутату Хмельницької обласної ради Враму Македоновичу Мовсісяну, Шепетівській автошколі «Подільський вітерець», Шепетівській Спілці ветеранів Афганістану.
hmelnitsk_100219_08.jpg
Віра КУХАРУК.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.