" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пам’ятаємо Афганістан Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40974610 Відвідувачів
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Пам’ятаємо Афганістан Надрукувати Надіслати електронною поштою
7 лютого у залі Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань» відбулось відкриття персональної фотовиставки співробітника заповідника Сергія Кравцова «Афганський капкан. Невідома війна…», яка присвячена 30-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану.
yman_220219_01.jpg

Обмежений контингент радянських військ був введений в Афганістан на прохання керівництва цієї країни 25 грудня 1979 року. Війна тривала 3340 днів і забрала життя більше 15 000 наших громадян, принесла сім’ям загиблих смуток та біль. Серед них було 13 наших полеглих земляків, уродженців Уманщини. Для СРСР Афганська війна завершилась 15 лютого 1989 року, поверненням обмеженого контингенту радянських військ на батьківщину.
yman_220219_02.jpg
– Ризикуючи своїм життям, шановні воїни-інтернаціоналісти, ви з гідністю виконали свій військовий обов’язок на територіях інших держав, залишившись при цьому патріотами України. Ви першими стали на захист демократичних цінностей і до цього часу ваші побратими вбезпечують кордони нашої держави від агресора, передаючи свій бойовий досвід молодому поколінню, – звернулась до присутніх секретар Уманської міської ради Людмила Кирилюк (на знімку – вона разом з директором ДІАЗ «Стара Умань» Владиславом Давидюком та автором фотовиставки Сергієм Кравцовим), яка подякувала організаторам заходу й авторові світлин зокрема.
yman_220219_03.jpg
Ця війна стала випробуванням мужності, досвідченості, гідності, безпосереднього учасника афганських подій референта-перекладача Сергія Кравцова. Його попередня служба  не мала відношення до Афганістану і в нього ніколи не було й гадки побувати в цій країні. На той час автор фотовиставки проходив строкову службу в центральних округах СРСР. Та життя розпорядилось по-своєму. У 1986 році в якості військового перекладача  його направили для проходження військової служби в Афганістан. Так розпочалось знайомство з далекою і майже невідомою країною. Перші враження від зустрічі з Афганістаном були такі сильні, що майбутній автор фотовиставок навіть забув про фотоапарат, який взяв із собою. Згодом усвідомив свою помилку і впродовж всього терміну перебування  в Афганістані фотоапарат став його постійним супутником.
yman_220219_04.jpg
«Найгірше і страшне, що ховалося за всім побаченим, це було усвідомлення того, що в країні йде війна і рано чи пізно мені доведеться відчути її жахливе дихання, зіткнутися лоб в лоб з її проявами, пізнати невідомий раніше страх! – розповідає Сергій Кравцов. - Але навіть це все не змогло відвернути мене від прагнення краще пізнати землю, людей – все те, що сьогодні ми просто називаємо Афганістан. З 1986 по 1989 роки я побував у різних місцях цієї країни і мені є що згадати і про що розповісти. Пройшли роки, я дістав, зроблені мною фотографії, думки віднесли мене в минуле, й прийшло усвідомлення – за кожним кадром, за кожною фотографією миті чийогось життя, це ж історія!»
yman_220219_05.jpg
... Щоб відтворити сторінки історії до Сергія Кравцова зверталися навіть представники Афганістану, адже на його знімках зображені будівлі, яких уже немає. Кожен хоче побачити те, що йому близьке і рідне, те, що зберігається в глибинах пам’яті. Організовуючи фотовиставки, автор прагне не лише того, щоб його фотографії побачило більше людей, але й нагадати: кожне людське життя безцінне, унікальне, неповторне і його треба берегти!
yman_220219_06.jpg
Як знавець Південної Азії (Афганістан, Індія, Пакистан), Сергій Борисович брав  участь у багатьох міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях. Він є членом Всеукраїнської асоціації індологів.
В якості перекладача неодноразово брав участь в роботі по лінії UNHCR – Управління верховного комісару ООН у справах біженців в Україні.
За запрошенням українського сходознавця Я. Є. Полотнюка (син відомої письменниці Ірини Вільде) та сприянням завідувача кафедри, професора, доктора історичних наук, археолога Я. Р. Дашкевича, Сергій Борисович з 2004 по 2011 роки працював асистентом кафедри сходознавства філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка.
С. Б. Кравцов має ряд публікацій з історії Афганістану, Індії, Пакистану, а також з історії співпраці України з цими країнами. Друкувався в журналі «Всесвіт», університетських виданнях Львова, Києва, Умані. Його історичні дослідження представлені у збірниках наукових праць «Сходознавство», які видаються Інститутом сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України.
yman_220219_07.jpg
За час служби в Афганістані, автор виставки зробив багато знімків, присвячених життю цієї країни, і прийняв рішення виставити свої роботи на огляд широкої аудиторії. Початок було зроблено у березні 2013 року, коли у ДІАЗ «Стара Умань» відбулася перша виставка «Салям, Афганістан! Країна. Історія. Люди». Згодом, у травні того ж 2013 року, фотовиставка Сергія Кравцова, присвячена Афганістану, була організована в Бердянському машинобудівному коледжі Запорізького національного технічного університету. А вже у лютому 2014 року, в приміщенні Вінницького обласного краєзнавчого музею пройшла третя фотовиставка «Салям, Афганістан!  Країна.  Історія. Люди», яка також широко висвітлювалась міськими, обласними та ветеранськими організаціями.
Свої враження про Афганістан та діяльність в якості референт-перекладача, Сергій Кравцов охоче розповідає відвідувачам виставок і його розповіді завжди викликають захоплення слухачів.
yman_220219_08.jpg
Сьогоднішня виставка відбувається у час, коли на українській землі проливається кров, коли тисячі наших бійців захищають територіальну цілісність та державний суверенітет Української держави.
Тому від покоління до покоління, від серця до серця маємо передавати пам'ять про мужніх воїнів, про гідних синів української землі, які віддали своє життя заради миру та стабільності у світі.
Треба берегти мир на Землі, на нашій планеті!
Л. СОРОКІНА,
старший науковий співробітник ДІАЗ «Стара Умань».              
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.