" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Нова виставка в Уманському краєзнавчому музеї Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41032277 Відвідувачів
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Міністерство оборони
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Нова виставка в Уманському краєзнавчому музеї Надрукувати Надіслати електронною поштою
В Уманському краєзнавчому музеї,  по-родинному, зі світлими споминами про своїх бойових побратимів, під мелодії  «афганських» пісень, в яких розкрито любов до життя і рідних, відбулася презентація виставки «Чужі війни: доблесть і трагедія», присвячена 30-й річниці виведення військ з Афганістану.
uman_250219_01.jpg

Понад 300 експонатів, серед яких: документи, особисті речі, військове спорядження, світлини учасників локальних війн і збройних конфліктів, предмети побуту, розмістили у експозиційному залі під символічною назвою «Уманчани на чужих війнах».
На урочисте відкриття виставки завітали: секретар Уманської міської ради Людмила Кирилюк, заступник міського голови Жанна Лозінська, голова міської ветеранської організації Олександр Безсмертний, депутати міської ради, студентська молодь та інші представники громадськості. Центральними постатями зібрання були воїни-«афганці», на чолі з колишнім розвідником Кундузького окремого розвідбатальйону Олегом Зайченко.
uman_250219_02.jpg
Уманчани шанують пам'ять про загиблих воїнів-інтернаціоналістів, які ціною власного життя розплатилися за воєнні амбіції колишніх політиків. Їхні імена викарбувані на меморіальних дошках, а військове життя висвітлене у пам’ятних куточках. Нова виставка, яка постійно діятиме  в Уманському краєзнавчому музеї, стане ще одним джерелом для ознайомлення з трагічними сторінками життя українців.    
– Експозиція «Чужі війни: доблесть і трагедія», яка розповідає  про долі рядових учасників неоголошеної війни, дасть змогу осмислити події і наслідки локальних конфліктів ХХ століття. А головне – це пам'ять про наших земляків, які загинули в гарячих точках планети, – наголосила Людмила Кирилюк. Вона, від імені міського голови Олександра Цебрія подякувала працівникам краєзнавчого музею, членам «афганської» спільноти та всім, хто долучився  до створення експозиції.
– Чимало років минуло з часу  виведення військ з Афганістану, а події в цій країні залишаються живим болем для багатьох колишніх солдатів та офіцерів, які воювали на тій війні, родин загиблих наших бойових побратимів – сказав на відкритті голова міськрайонної організації УСВА Олег Зайченко. 
uman_250219_03.jpg
Щоб б там не говорили про ті афганські роки, як би не оцінювали їх у нашій історії, вони залишаються не тільки славною сторінкою, скільки болючою раною. І тим, хто з якихось причин захоче якнайшвидше забути про неї, закрити її політичними, чи дипломатичними бинтами, невідворотно стане на заваді людська пам'ять.
Афганських подій ніколи і нікому не викреслити з календаря. І тому ми будемо і надалі збирати експонати для розширення даної експозиції.
С. КОЗІЄНКО.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.