" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Відбулося чергове засідання Правління УСВА Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40978704 Відвідувачів
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Відбулося чергове засідання Правління УСВА Надрукувати Надіслати електронною поштою

140319_10.jpg14 березня відбулося чергове засідання Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) з порядком денним:
1. Про участь УСВА у виконанні Плану заходів з підготовки і відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України №999-р від 5 грудня 2018 року.
З інформацією виступили голова УСВА С. В. Червонописький, голови обласних організацій УСВА.
2. Про напрями діяльності організацій УСВА по захисту соціальних і медичних прав ветеранів в умовах виборчих кампаній в Україні.
З інформацією виступив голова УСВА   С. В. Червонописький.
3. Різне.
140319_01.jpg
Інформація про виконання Плану заходів з підготовки та відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2018 р. № 999-р
140319_02.jpg

Передусім ще раз поздоровляю вас і всіх ветеранів Афганської війни, родини ветеранів, найперше – родини загиблих воїнів з важливою датою у нашому житті – 30-річчям завершення Афганської війни.
Три десятиріччя Афганістан живе без нас, воює і страждає. Але всі ці 30 років, а для тих, хто був у перших ешелонах, вже і 40 років, Афганістан і події тієї війни, її наслідки з нами, в нашому житті.
140319_03.jpg
Нова хвиля «політичної проституції» учергове робить спроби принизити ветеранів війни, позбавити їх слави і заслуг, зруйнувати їх громадські організації, збочити сторінки історії. Але наша єдність, авторитет ветеранів Афганської війни у суспільстві, наші активні дії не дозволяють цього зробити.
Завдячуючи нашим масовим  попереджувальним акціям навесні та влітку минулого року, ми вимусили представників виконавчої влади  до діалогу.
140319_04.jpg

Ми знайшли взаєморозуміння з керівниками Мінсоцполітики, першим заступником міністра О. П. Крентовською і міністром А. О. Ревою, долаючи опір внутрішньої бюрократії і прямого саботажу міністерських чиновників, домоглися прийняття  розпорядження Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2018 р. № 999-р.
Зміст розпорядження став результатом компромісу в реалізації вимог, висунутих ветеранами до виконавчої влади. Завдяки цьому документу було надано «зелене світло» центральним органам виконавчої влади,  органам місцевої влади  для відзначення нашої важливої дати, фінансуванню в установленому порядку заходів з підготовки й відзначення Дня вшанування  у грудні 2018-го ― лютому 2019 року.
140319_05.jpg
Урочистості та меморіальні заходи з відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, увічнення пам’яті загиблих відбулися в усіх населених пунктах України за участю представників громад, ветеранів, молоді і  керівників місцевих органів влади. Форми відзначення застосовувалися різні, зокрема урочисті марші (Миколаїв, Одеса), покладання квітів до пам’ятників, урочисті засідання, нагородження ветеранів, неформальне спілкування, зустрічі однополчан тощо.
Урочисте покладання квітів у Києві до Меморіального комплексу пам’яті воїнів України, полеглих в Афганістані, вже вдруге проводилося без участі Президента. Ця «нова традиція» показує ставлення особи до подій і ветеранів.
140319_06.jpg
В організації і проведенні урочистих зборів за участю Президента і Прем’єр-міністра України, учасників бойових дій в Афганістані та на території інших держав, представників Збройних сил і громадськості у палаці «Україна» УСВА участі не брала.
Зустрічі  з керівництвом громадських об’єднань ветеранів війни з обговоренням проблем соціального і медичного забезпечення ветеранів і підписанням меморандумів про взаємодію органів державної влади і громадських об’єднань ветеранів війни в їх розв’язанні було організовано Хмельницькій, Київській областях
В обласних і Київській міській радах розглянуто питання про можливості надання адресної матеріальної підтримки ветеранам війни і сім’ям загиблих, що враховано під час формування місцевих бюджетів.
140319_07.jpg
У загальнених відомостей про проведення присвячених Дню вшанування науково-практичних конференцій у військових навчальних закладах, тематичних уроків і лекцій з історії війни в Афганістані у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої і позашкільної освіти, із запрошенням ветеранів війни поки ще не надходило. Для контролю необхідно запропонувати Держслужбі у справах ветеранів направити відповідні запити до Міноборони, МВС, МОН, Національної гвардії, Національної поліції, Адміністрації Держприкордонслужби, ДСНС, обласних і Київської міської держадміністрацій.  
140319_08.jpg
 Виставки творів мистецтва, фотографій, документів і архівних матеріалів, мемуарної та історичної літератури, проведення творчих зустрічей, концертних програм, фестивалів «афганської» і героїко-патріотичної пісні, присвячених Дню вшанування, видрізнялися різноманітністю. Наприклад, Київська міська Спілка ветеранів Афганістану провела в Колонній залі КМДА міжнародну виставку фотографій за участю послів держав СНД та ІРА. У Деснянському районі столиці виставку фотографій періоду Афганської війни було розміщено на колонах при вході до райдержадміністрації. У Новомосковську Дніпропетровської області, в Умані Черкаської області відкриті музейні експозиції.
На жаль, не було новин і ознак активізації діяльності наших національних музейних закладів Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні» і Національного музею Збройних сил України.
140319_09.jpg
Не залишилися без уваги ветерани війни, яких відвідали у госпіталях, лікарнях або за місцем проживання. Це робилося і робитиметься постійно. Передусім без уваги не залишилися ветерани, які перебувають на лікуванні в госпіталі «Лісова поляна».
Постійно здійснюється відвідування і впорядкування меморіалів, пам’ятників, місць поховань загиблих (померлих) ветеранів війни.
Ми підготували до видання «Довідник для військовослужбовців підрозділів територіальної оборони» з основних предметів навчання бойової підготовки і головне – домоглися державного фінансування друкарських робіт. Він вже надрукований, тираж – 6 тисяч примірників, ми його отримали від Держслужби у справах ветеранів без затримки передамо в розпорядження обласних організацій. Просимо підготувати відповідні презентації і вручення безпосередньо в підрозділах територіальної оборони і навчальних закладах.
Ми підготували і попередньо узгодили питання фінансування видання двох книг. Друга з них – про цікаві факти з історії воєн після Другої світової війни. Але її було підготовлено російською, тому видання за державний кошт не затверджено.
Протягом 2019 року розпорядженням КМУ доручено обласним і Київській міській держадміністрації, ПАТ “НСТУ” (за згодою), Мінкультури, МОН, Міноборони, Держкіно, Укрдержархіву сприяти виданню художньої, мемуарної літератури, показу документальних фільмів про героїчне минуле ветеранів війни. Ми не повинні втратити таку можливість.
Вже проведено низку спортивних змагань і заходів, присвячених вшануванню пам’яті учасників бойових дій, загиблих в Афганістані й на території інших держав. Протягом 2019 року вони триватимуть.
Дія розпорядження не закінчилася 15 лютого. Попереду ще багато роботи, і ми тільки розглядаємо попередні підсумки його виконання.
Національному банку запропоновано забезпечити виготовлення і введення в обіг у встановленому порядку пам’ятної монети, присвяченої воїнам-інтернаціоналістам. Ми супроводжуємо цей проект. Розроблено ескіз монети номіналом 10 гривень. На ній будуть слова «Обов’язок. Мужність. Пам'ять» Але від зображення нашого пам’ятника художня рада відмовилася, тому що це пам’ятник «афганцям», а не всім воїнам-інтернаціоналістам. Крім того, виникли питання щодо авторського права на його зображення. Монета буде запущена в обіг до грудня 2019 року.
140319_11.jpg
Випуск в обіг поштової марки і конверта, присвячених 30-й річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан, і здійснення спецпогашення поштової марки, що доручено Мінінфраструктури, ПАТ “Укрпошта”
і Мінфіну, ми поки ще не взяли під свій контроль. Відомо, що робота у цьому напрямі ведеться. Але час до грудня ще є. Це буде додатковий презентаційний матеріал для УСВА.
Вимоги до широкого висвітлення у засобах масової інформації фактів історії війни в Афганістані й на території інших держав, до показу художніх і документальних фільмів, присвячених Дню вшанування, на наш погляд, здійснювалися недостатньо. Усі інформаційні ресурси були зайняті іншими проблемами. Але  наші ресурси мобілізовані максимально.
Залишається постійним завданням вжиття заходів до посилення контролю за встановленням особам, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав, статусу ветеранів війни. Ці питання необхідно вирішувати спільно з центральними органами виконавчої влади, які на цей час надають такий статус,. Це Мінсоцполітики, Міноборони, МВС, СБУ, Національна поліція, Управління державної охорони, Адміністрація Держспецтрансслужби, Служба зовнішньої розвідки, Адміністрація Держспецзв’язку, Адміністрація Держприкордонслужби, ДСНС, ДФС, Державна служба у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.
У початковому стані залишилися питання з терміном «протягом 2019 року» щодо
-     підвищення пенсій особам з інвалідністю внаслідок війни з числа сержантського і рядового складу, а також повної оплати за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, цільових страхових фондів та інших джерел, не заборонених законодавством, медичних послуг і лікарських засобів, необхідних для лікування поранень, контузій, каліцтв або захворювань для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, а також для батьків, вдів і дітей осіб, які загинули у бойових діях під час виконання обов’язків військової служби, які зазначені у статтях 6 і 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.
Пропозиції (на грудень 2018 року) щодо збільшення видатків Державного бюджету України на 2019 рік не внесені: ані  на програми житлового забезпечення ветеранів війни, ані на придбання нового медичного обладнання для Державного закладу “Госпіталь ветеранів війни “Лісова поляна” Міністерства охорони здоров’я України”. Щодо стану справ з госпіталем “Лісова поляна” потрібно зупинитися окремо.
Існує реальна загроза втратити цей об’єкт зі сфери нашого впливу.
Таким чином, свята закінчилися. Робота триває.
За роботу, товариші!
Рішення Правління з першого питання порядку денного
1. Інформацію голови УСВА про хід виконання Плану заходів з підготовки та відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2018 р. № 999-р узяти до відому.
2. Підготувати та направити до голови УСВА звіти про заходи за участю територіальних організацій, які присвячені Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав, та меморандуми про співпрацю з місцевими органами влади.
Відповідальні – голови територіальних організацій УСВА,  до 1 квітня 2019 року.
3. Взяти активну участь у забезпеченні виконання у повному обсязі Розпорядження КМУ №999-р і реалізації прийнятих меморандумів з місцевими органами влади.
Відповідальні – голова УСВА, голови територіальних організацій УСВА, до 31 грудня  2019 року.
Рішення Правління з другого питання порядку денного
1.   Враховуючи постійні порушення Конституції України у питаннях соціального захисту ветеранів, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) висловлює недовіру Гаранту Конституції України Президенту України Порошенку П. О., який є кандидатом у Президенти України на новий термін.
2. Доручити керівництву Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) продовжити консультації з іншими кандидатами в Президенти України.
Прес-служба УСВА.



 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.