" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Шляхами народної дипломатії Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40979562 Відвідувачів
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Шляхами народної дипломатії Надрукувати Надіслати електронною поштою
  8–10 травня 2019 року українські ветерани Афганської війни Костянтин Антощук, Віктор Балабін, Герой Радянського Союзу Валерій Гринчак, Володимир Кубрак, Сергій Свистунов, Віктор Чередніченко у складі делегації, під керівництвом митрополита Білоцерківського і Богуславского, голови Синодного відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України, голови Синодальної Богословсько-канонічної комісії УПЦ Августина, вчинили паломницьку поїздку в Республіку Білорусь.
2005201905.jpg
  Поїздка розпочалася із зустрічі з архієпископом Гомельським і Жлобинським Стефаном та відвідування Гомельського Петропавловського собору. Ця православна культова споруда, що знаходиться в парку міста входить в Гомельський палацово-парковий ансамбль.  Собор побудований на землях та за активної участі графа Миколи Петровича Румянцева, сина знаменитого воєначальника Петра Олександровича Румянцева.
2005201906.jpg
2005201907.jpg
    Під час спілкування, як і в наступних зустрічах, обговорювалися проблеми духовності, здоров'я і морального стану ветеранів воєн і військових конфліктів, вручення сувенірів та подарунків з символікою Української Православної Церкви і Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).
2005201908.jpeg
   У День Перемоги, 9 травня, після ранкової молитви в Академічному храмі Мінської духовної академії, ветерани-«афганці» поклали квіти до підніжжя «Пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам» філії Білоруського державного музею історії Великої Вітчизняної війни.

     Пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам розташований в Троїцькому передмісті столиці Білорусії міста Мінська, на острові, посеред річки Свіслоч.  За меморіалом в народі міцно закріпилася назва «Острів мужності і скорботи». Головний композиційний елемент меморіального комплексу – пам'ятник, виконаний у вигляді каплиці XI століття Евфросинії Полоцької, яка була святою для православних і католиків.  У кожному елементі пам'ятника прихований глибокий історичний і філософський зміст. Задуманий як пам'ятник воїнам, загиблим в Афганістані, він став по суті пам'ятником синам і дочкам Білорусі, полеглим в боях всіх часів.
2005201909.jpeg
     Біля пам'ятника відбулась тепла зустріч і обмін досвідом з головою Ради Мінської міської організації ветеранів війни в Афганістані «Пам'ять» громадського об’єднання  «Білоруський Союз Ветеранів Війни в Афганістані» полковником запасу Володимиром Шоковим, його першим заступником полковником запасу Сергієм Голубєвим, завідувачем філією «Пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам» підполковником запасу Віктором Іванчиковим.
2005201910.jpeg
   Потім відбувся прийом, змістовне спілкування з лідером православних християн Білорусі – митрополитом Мінським і Заславським Павлом, Патріаршим Екзархом всієї Білорусі.

   Наступним важливим кроком у програмі роботи делегації було віддання пам'яті і пошани всім ветеранам у головного монумента військово-історичної експозиції Білоруського державного музею історії Великої Вітчизняної війни.
2005201911.jpeg
   По дорозі в Полоцьк українські ветерани зупинилися біля Меморіального комплексу «Курган Слави».  Загальна висота меморіалу складає 70,6 метра. Земляний пагорб висотою 35 метрів вінчає скульптурна композиція з чотирьох багнетів, облицьованих титаном, висотою 35,6 метра кожен.  Багнети символізують 1-й, 2-й, 3-й Білоруські і 1-й Прибалтійський фронти, які визволяли Білорусь. Постамент оперізує кільце з барельєфними зображеннями радянських воїнів і партизанів.  В експозиції біля підніжжя меморіалу особливо вразили танки ІС-2, ІС-3, Т-10, Т-34-85, САУ ІСУ-152, артилерійські гармати.
2005201912.jpeg
   Древній Полоцьк славиться своїми храмами, оселями, самобутньою школою архітектури, ремеслами. Центр духовного життя – Спасо-Евфросинівській cтавропігіальний жіночий монастир.  Святині монастиря – Ікона і Хрест преподобної Єфросинії Полоцької, список з древнього Ефеського образу Божої Матері.

    У Полоцьку і Вітебську дуже змістовними і дружніми були зустрічі з керуючим Полоцької єпархією, її правлячим архієреєм архієпископом Полоцьким та Глубокським Феодосієм, керуючим Вітебської єпархією, її правлячим архієреєм архієпископом  Вітебським і Оршанським Димитрієм.
2005201913.jpeg
    Для всієї делегації і, в першу чергу, воїнів 103-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії  Віктора Чередниченка і Сергія Свистунова, знаменним стало відвідування гарнізону постійної дислокації і музею бойової слави 103-ї гвардійської повітряно-десантної Ордена Леніна Червонопрапорної Ордена Кутузова другого ступеня дивізії імені 60-річчя СРСР, нині 103-ї окремої гвардійської повітряно-десантної бригади Сил спеціальних операцій Збройних сил Республіки Білорусь.
2005201914.jpeg
    Завершилася паломницька поїздка зворушливою зустріччю і бесідою на території Свято-Нікольського жіночого монастиря в місті Могильові.

    На всіх зустрічах ветерани і авторитетні високі особи Православної церкви Білорусі бажали скорішого встановлення міцного миру в Україні.


Валерій ГРИНЧАК,

Герой Радянського Союзу, член УСВА.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.