" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Нове видання. Загартовані полум’ям війни. Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40984665 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Урядовий портал
Нове видання. Загартовані полум’ям війни. Надрукувати Надіслати електронною поштою
         «Вони пройшли крізь вогонь» – новий альбом, присвячений землякам-вінничанам, які пройшли горнило Афганської війни і нині боронять східні рубежі України.
2800.jpg
         Минуло тридцять років, але для учасників тієї війни Афган — це пам'ять, біль за тими, хто загинув. Тільки час не стирає гіркі спогади «афганців» про пережитий біль і втрати. Таке не забувається! Своєрідна данина пам'яті тим, хто загинув в Афганістані та шана воїнам-«афганцям», які повернулися з «афганського пекла», є альбом «Незаживаю-ча рана Афгану», який вийшов друком у 2013 році. Видання містить матеріали про участь наших земляків-вінничан у Афганській війні, висвітлює історію створення та діяльність двадцяти районних спілок ветеранів війни в Афганістані, розповідає про долі воїнів-«афганців».
         Альбом «Вони пройшли крізь вогонь» — це продовження згаданого видання, яке розкриває нові теми, що не увійшли у першу частину. Починається розділом «Діяльність спілок ветеранів війни в Афганістані», який знайомить читачів із роботою Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) та дев'ятьох громадських організацій Вінницької області. Військові будні земляків, служба в Афганістані, виконання миротворчої місії розкрито у наступній частині «Вінничани — учасники Афганської війни, воїни-інтернаціоналісти та миротворці». Нині у Вінниці проживає понад 1000 учасників бойових дій в Афганістані і кожен із них заслуговує на те, щоб про нього знали.
         Усім поколінням випадають певні випробування. Наші діди захищали Батьківщину від нацистських загарбників, їхнім синам судився Афганістан, онукам — схід України. Про службу батьків в Афганістані, а їх синів на сході України йдеться у розділі «Є така професія — захищати Батьківщину». А скільки життів вдалося врятувати завдяки кваліфікованій допомозі медиків! Вони виявили надзвичайну жертовність та справжній героїзм, їм присвячено розділ «Місія військових медиків».
Події на сході України не залишають нікого байдужим. Українці виявляють високий патріотизм, допомагаючи нашим воїнам. Осторонь не залишилися і «афганці». Одні з них взялися боронити суверенність держави, інші — доставляти гуманітарну допомогу бійцям. Про це розповідають матеріали «Афганці» на сході України» та «Волонтери». 
        Митці організовують концерти у госпіталях, військових частинах. У зону АТО діти надсилають малюнки. Підтримка бойового духу не менш важлива, ніж гуманітарна допомога. Кілька разів на сході України з концертною програмою побував музичний гурт  «Аскер» (художній керівник – Сергій Котляревський). Гурт «Перевал» (художній керівник – Олександр Скрипник) — частий гість навчальних закладів міста. Учасники бойових дій діляться спогадами про службу в Афганістані, піднімаючи моральний дух учнівської молоді. «Війна відгукнулась струною гітари» — так називається розділ про музичні гурти, які виконують пісні на військово-патріотичну та «афганську» тематику. 
        Криваві жорна неоголошеної війни на сході України продовжують забирати  найцінніше — людське життя. Серед загиблих — доброволець із Саїнки Чернівецького району, учасник бойових дій в Афганістані Василь Галяс та кадровий офіцер, учасник Євромайдану Сергій Коврига. Пам'ять про славних і мужніх земляків, які віддали своє життя за Україну, назавжди залишиться у наших серцях. Їм присвячено розділ «Вічна слава героям! 
        Завершує видання розділ «Музею Пам'яті — 25 років». Заклад продовжує започатковані традиції попередників: збирати, вивчати, зберігати безцінні реліквії, пов'язані зі службою наших земляків в Афганістані, життя до і після повернення з цієї війни.
         Час і події, які сьогодні відбуваються у світі, щоразу віддаляють від нас неоголошену війну в Афганістані. Але  всі, хто  відчуває свою особисту причетність до неї, бережуть події тієї буремної пори в історії нашої Батьківщини.
          Альбом чудово ілюстрований фотографіями з колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею, громадянських організацій ветеранів Афганістану, приватних збірок учасників бойових дій.
          Альбом видано з ініціативи Вінницької обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані за підтримки обласної ради і обласного краєзнавчого музею.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.