" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Відзначили день ВДВ Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40977899 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Відзначили день ВДВ Надрукувати Надіслати електронною поштою
Військові відзначають не тільки дні української армії, захисника вітчизни, а й свята за професійною ознакою, наприклад, зв’язківців, танкістів, артилеристів. Проте одним із найяскравіших, найколоритніших є день ВДВ.
0907.jpg
У радянські часи цю абревіатуру перекладали як Воздушно-дісантные войска, українською – Повітряно-десантні війська. Пізніше з’явилася назва – Високомобільні десантні війська. Це свято відзначають 2 серпня. За одними даними 1930 року були створені радянські ВДВ, за іншими – це свято пророка Іллі, покровителя десантників. 2017 року Президент України скасував святкування 2 серпня, перенісши День десантно-штурмових військ на 21 листопада. Проте старше покоління «голубих беретів», особливо ті, хто пройшов горнило війни в Афганістані, за радянською, зрештою і українською традицією, святкує й далі за старою датою.
0908.jpg
Після кількарічної перерви в Острозі 2 серпня відзначали День ВДВ. З нагоди цього в сквері імені Сагайдачного був проведений короткий імпровізований мітинг, концерт, покладали квіти, хвилиною мовчання вшанували полеглих у боях військовослужбовців за межами та в Україні, багато спілкувалися, фотографувалися, смакували солдатську кашу, пили чай і не тільки…
0909.jpg
0910.jpg
Ще до 18 години в згаданому сквері лунала музика, пісні (про них наприкінці). На кузові автомобіля ГАЗ-66 облаштували сцену, привезли польову кухню з готовою кашею та чаєм, звукопідсилювальну апаратуру, установили столи та мішки для сміття, навіть облаштували місце збору пожертв.
0911.jpg
0912.jpg
Розпочав, так би мовити, офіційну частину свята головний натхненник та організатор заходу, а також фестивалю «Відлуння…», колишній голова Острозької міськрайонної, а тепер Рівненської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Володимир Гурницький. Він, як завжди, сердечно, щиро, дуже емоційно, десь із гумором, привітав присутніх ветеранів ВДВ зі святом. Володимир також пригадував службу в Афганістані, роботу на посаді райвійськома в Острозі, загиблих в Афганістані уродженців Острожчини, говорив про особливості служби в десантних військах, бажав міцного здоров’я, мирного неба та веселого святкування.
0913.jpg
0914.jpg
Хвилиною мовчання вшановано пам’ять загиблих військовослужбовців у Афганістані, інших країнах та на Донбасі. На мітингу виступала перша заступниця міського голови Ольга Логвін, голова Острозької міськрайонної організації УСВА, депутат міської ради Володимир Прокопчук. Він після вітань представив учасників АТО, яких присутні привітали оплесками. Першими квіти до пам’ятника поклали Ольга Логвін та Володимир Гурницький. Після того це робили ветерани ВДВ, острожани й гості міста. 
Після покладання квітів і фотографування присутніх запросили в глиб скверу. Там почався концерт «Ніхто, крім нас!». Під час нього  пісні на «афганську» тематику виконував острожанин Андрій Дяков та гість міста, учасник фестивалю «Відлуння…» Леонід Мухін. Паралельно організатори роздавали ветеранам ВДВ та всім охочим гарячу кашу та чай. 
 Загалом описаний захід і фестиваль були добре організованими, майже все чудово й тішило присутніх. Це тому, що Володимир Гурницький, міськрайонна організація УСВА за сприяння Острозької міської ради провели велику роботу. За що їм усім честь і хвала.
Іван МОЧЕРНЯК.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.