" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - БРАТЕРСТВО НЕЗРАДЛИВЕ БОЙОВЕ Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41043974 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
БРАТЕРСТВО НЕЗРАДЛИВЕ БОЙОВЕ Надрукувати Надіслати електронною поштою
Нещодавно колишні випускники Новосибірського вищого військово-політичного загальновійськового училища відвідали місто Первомайськ щоб вшанувати пам'ять свого однокурсника, бойового побратима Олексія Зінов'єва, який героїчно загинув в Афганістані.
1300.png
Як розповів голова Первомайського міського товариства воїнів-«афганців»,  Володимир Йонга: «Десь в середині червня цього року в офісі пролунав телефонний дзвінок. Назвавши себе, незнайомець представився воїном-«афганцем» – жителем  сусіднього Вознесенська і від імені своїх товаришів попросив посприяти у зустрічі з рідними колишнього однокурсника первомайчанина Олексія Зінов'єва, який навчався разом з ними у військовому училищі і загинув під час служби в Афганістані».
Для лідера первомайських «афганців», яких він очолює вже багато років,  це прохання  було не з важких. Адже ж у Первомайську спільними зусиллями  свого часу було проведено чималу пошукову роботу. Тож імена славних земляків, які загинули у ті трагічні роки на чужій неоголошенній війні, давно й добре відомі городянам.
У їх числі й Олексій Зінов'єв. Випускник міської школи №17 (нині школа ім. Миколи Вінграновського),  він  зі  шкільних років мріяв стати військовим. І його мрія збулася. 1976 року Олексій стає курсантом Новосибірського вищого військово-політичного загальновійськового училища. Разом з ним на одному курсі навчалися  Сергій Баданов, Віталій Однораз і Сергій Ігнатьєв, які й завітали до нашого міста. Як вони згадують, Олексій був хорошим курсантом, надійним другом і гарним батьком. Адже на другому курсі, зустрівши свою другу половинку він одружився й у молодого подружжя народився синочок Денис.
Навчання в училищі промайнуло досить швидко.  В 1980 році хлопці вже були випускниками. На кожного очікувала своя стежина у житті. У 1982 році лейтенант Олексій Зинов’єв вже командував взводом однієї з військових частин в Афганістані. Прослужив там лише близько двох місяців, але  встиг за цей час взяти участь у дванадцяти бойових операціях. В одній із них, на превеликий жаль, загинув, про що сповістили батьків і дружину. В ній, до речі, у дужках після тексту, майорів червоний знак запитання. І було незрозуміло, загинув Олексій чи ні.  Відтак у згорьованій душі його матері Євгенії Яківни разом з невимовним горем і смутком тоді поселилася несмілива крихітка надії… Та марно.
У те, що їх однокурсник і побратим загинув, не хотіли вірити і його товариші, яким також довелося побувати у страшному горнилі Афганської війни. Але їм пощастило вижити. У кожного після служби в Афгані по-своєму склалася доля.
Зокрема, полковник Віталій Однораз потім ще років десять служив на Далекому Сході  в Приморському краї. Багато років віддав службі в армії гвардії майор Сергій Баданов. Досить великий послужний список й у ще одного однокурсника Олексія  -- Сергія Ігнатьєва, який після навчання у військовому училищі служив у Забайкальському окрузі, в Групі радянських військ в Німеччині та в інших частинах.
Нині ж всі вони військові пенсіонери. Та, незважаючи на те, що промайнуло стільки років, ніколи не забували й не забувають про свого товариша по військовому училищу, гвардії лейтенанта Зінов’єва Олексія Анатолійовича, якого Указом Президії Верховної Ради СРСР було посмертно нагороджено орденом Червоної Зірки.
У червні цього року Олексію Зінов’єву виповнилося б 60 років. Щоб вшанувати пам'ять друга, його однокурсники завітали до Первомайська.  Мати загиблого воїна Євгенія Яківна, за плечима у якої вже багато років життя, з дорогою душею зустріла таких бажаних, несподіваних гостей. А на допомогу їй прийшли активісти міського товариства ветеранів Афганістану і заступник міського голови – начальник управління соціального захисту населення Ольга Колесніченко, організувавши для них теплий дружній прийом.
Товариші Олексія мали змогу не лише познайомитися з його батьками, а й  відвідати школу, де він навчався. Тут, на фасаді будівлі встановлено меморіальну дошку на честь колишніх учнів школи, загиблих воїнів-«афганців» Олексія Зінов'єва, Андрія Суліми і Тараса Мазура. На їх честь названо три вулиці, однією з яких імені Олексія Зінов'єва і пройшлися гості міста. Вони відвідали Сквер Пам'яті, закладений на території Свято-Варварівського храму на знак шани і поваги до воїнів-«афганців», ліквідаторів  аварії на Чорнобильської АЕС. Відвідали могилу свого бойового побратима, де вшанували його пам'ять хвилиною мовчання і поклали квіти до підніжжя.
– Останнім часом стало важче збиратися разом, тим паче, що з кожним роком товаришів по службі в Афоаністані стає все менше. Але ті, хто залишився в живих, свято пам'ятають про братерство незрадливе бойове, щороку віддаючи данину шани загиблим захисникам Вітчизни.
Анна БЕРЕЖНА.
м. Первомайськ.
На знімку: (зліва направо) Сергій ІГНАТЬЄВ, Володимир ЙОНГА, Сергій БАДАНОВ, Віталій ОДНОРАЗ, Василь КОСОРОТОВ і Сергій ПІРОЖНИК біля пам’ятника воїнам-«афганцям».
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.