" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Воїни-«афганці – Герої України Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40992635 Відвідувачів
Боевое Братство
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Воїни-«афганці – Герої України Надрукувати Надіслати електронною поштою
Наші бойові товариші
       11 липня 2014 року під Зеленопіллям у Луганської області, захищаючі незалежність і суверенітет країни, героїчно загинув наш бойовий товариш, член Української Спілки ветеранів Афганістану генерал-майор Герой України Ігор Момот.
1612.png
      Ігор Федорович Момот (18 серпня 1965–11 липня 2014) був учасником бойових дій в Афганістані, активним членом Черкаської обласної Спілки ветеранів Афганістану та учасників бойових дій, начальником Навчального центру підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України, начальником мотоманевреної групи Державної прикордонної служби України, заступником начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України.
   Проходив службу в Афганістані заступником начальника по політичній частині мінометної батареї 1ММГ 47 прикордонного загону. Згодом служив помічником начальника політвідділу з комсомольської роботи Керкинського прикордонного загону, до 1990 року. У складі групи політпрацівників Червонопрапорного середньоазійського прикордонного округу у лютому 1990 року перебував в Баку, в Нахічевані, за що отримав другу медаль «За відзнаку в охороні Державного кордону СРСР». З 1990 по 1992 р.р. — служив заступником начальника з політичної частини Першого прикордонного загону в районі Ширам.
    В Україні служив на посадах коменданта Котовського прикордонного загону та начальника Ізмаїльського прикордонного загону, яким командував 3,5 роки. Отримав юридичну освіту. Був заступником начальника оперативного управління в центральному апараті Державної прикордонної служби України в Києві.
   Очолював Навчальний центр підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України м. Черкаси, селище Оршанець.
    Після ускладнення ситуації на українсько-російському кордоні Ігор Момот особисто сформував та очолив мотоманеврену групу Навчального центру підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби. Група виконувала завдання з охорони державного кордону на найбільш вразливих ділянках. Підрозділ під командуванням полковника Ігоря Момота неодноразово вступав в бій з незаконними військовими формуваннями, в районах населених пунктів Дмитрівка, Маринівка і Амвросіївка Донецької області.
    Ігор Момот загинув 11 липня 2014 року внаслідок ракетної атаки біля Зеленопілля. Позиції опорного пункту українських сил, де розмістилися підрозділи 24-ї механізованої, 72-ї механізованої, 79-ї аеромобільної бригад і мотоманеврена група прикордонників в Луганській області були обстріляні з установки «Град».
   За мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі на чисельні звернення керівництва УСВА Указом Президента України №176/2019 від 29 квітня 2019 року Ігор Федорович Момот удостоєний посмертно високого звання Герой України.
   Мужність та героїзм нашого бойового побратима під час виконання бойових завдань на протязі всього життя є прикладом самовідданого служіння Батьківщині, Українському народові, патріотизму і вірності обов'язку, мужності та стійкості в ім’я збереження цілісності України.
      20 серпня 2014 року під Луганськом, захищаючи незалежність і суверенітет країни, героїчно загинув наш бойовий товариш, заступник голови Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Герой України Олег Міхнюк.
1613.jpg
        Народився Олег 27 жовтня 1965 року в селищі Мала Дівиця Прилуцького району Чернігівської області. У 1982 році вступив до Київського політехнічного інституту, після закінчення першого курсу був призваний до лав Збройних Сил і направлений до Республіки Афганістан.
          У період з 1983 по 1985 рік старший сержант Міхнюк служив у складі 56-ї окремої десантно-штурмової бригади, брав участь у багатьох операціях, був двічі поранений, але, не зважаючи на жодні обставини, після лікування завжди повертався до своєї частини і з честю продовжував виконувати військовий обов’язок. За мужність і героїзм  Олег Міхнюк нагороджений двома орденами Червоної Зірки і медаллю «За відвагу».
          Після звільнення з лав Збройних Сил активно включився в роботу із захисту ветеранів та інвалідів війни, членів сімей загиблих учасників бойових дій. У 1989 році був одним з засновників Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).
      У 1990 –1991 роках – комсорг ЦК ВЛКСМ Центру реабілітації  для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна», з 1991 року – начальник медико-соціального управління УСВА. З 1998 року Олег Міхнюк – заступник голови УСВА з питань  медико-соціальної реабілітації і військово-патріотичного виховання молоді.
       Він користувався авторитетом серед молодих ветеранів -- рядового і сержантського складу, а також був дуже емоційним і не стримував себе у спілкуванні з бюрократами при захисті прав побратимів.
        Олег Іванович з перших днів брав активну участь у подіях Євромайдану 2013–2014 років у Києві, був командиром восьмої «афганської» сотні самооборони Майдану. Маючи бойовий досвід, багато зусиль доклав до організації, підготовки й навчання бійців, які брали участь у бойових операціях на сході країни.
         За особисту відвагу і значні досягнення в соціальному захисті ветеранів та інвалідів війни, членів сімей загиблих учасників бойових дій став повним кавалером ордену «За мужність».
         За виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України №494/2015 від 21 серпня 2015 року удостоєний посмертно високого звання Герой України.
         Звитяга, мужність і героїзм нашого бойового побратима упродовж всього його короткого життя залишаться яскравим прикладом самовідданого служіння Батьківщині, українському народові в ім’я миру і збереження України.

Прес-служба УСВА.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.