" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - У Жмеринці відкрили оновлений меморіал Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41042512 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
У Жмеринці відкрили оновлений меморіал Надрукувати Надіслати електронною поштою
Нещодавно, в рамках відзначення 116-ї річниці Дня міста у Жмеринці відкрили оновлений меморіальний комплекс пам’яті учасникам бойових дій в Афганістані і ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
1701.jpg
Представники влади, громадськості, запрошені гості із польського міста-побратима, ліквідатори та воїни-інтернаціоналісти схилили голови в знак пошани героїзму і подвигу наших земляків.
1702.jpg
За кошти міського бюджету площу відремонтували і привели у відповідність до поруч схожого меморіалу воїнам-визволителям. Підніжжя та підпірні стінки облицювали плиткою, по колу розмістили лавочки, а перед пам’ятниками – клумби із декоративними квітами.
1703.jpg
З вітальним словом від імені секретаря міської ради Юрія Світлака до всіх присутніх звернувся заступник міського голови з питань культурної політики міста Володимир Дудік.
1704.jpg
Слова вдячності місцевій владі за оновлений меморіал прозвучали з уст голови Вінницької обласної спілки ветеранів війни в Афганістані Петра Кирилішина і голови Жмеринської організації  інвалідів «Союз Чорнобиль України» Галини Варлахової.
1705.jpg
Петро Кирилішин відзначив, що в місті свято бережуть пам’ять про загиблих в Афганістані воїнів – уродженців міста Жмеринка і Жмеринського району. Встановивши пам’ятник в 2000 році, згодом відновивши після нападу вандалів, в даний час впорядкували територію та відкрили її на День міста. Це заслуговує на повагу. За активну громадську діяльність у справі увічнення пам’яті бойових побратимів, віг вручив подяку обласної державної адміністрації і обласної ради голові Жмеринської міської Спілки ветеранів війни в Афганістані Павлу Фармагею, нагородив активістів громадського ветеранського руху – учасників бойових дій в Афганістані нагородами Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів): медаллю «За звитягу» Павла Заріцького, медалями «За заслуги» III ступеня Олександра Щураєва і Олександра Кривіцького, медаллю «За громадянську мужність» Миколу Ціпотана. Подякою УСВА відзначено директора приватного підприємства «ВОК - ПЛЮС» Дениса Чуба, який здійснив ремонтні роботи.
1706.jpg
Хвилиною мовчання присутні вшанували імена усіх тих, хто не повернувся до своїх домівок і поклав своє життя заради майбутнього. Живі квіти лягли до підніжжя пам’ятників на знак пам’яті та поваги.
1707.jpg
1708.jpg
Довідково. Історія будівництва і відновлення пам’ятника в Жмеринки.
Для вшанування і збереження пам'яті Юрія Добжанського, Олега Кандирала, Олега Лавренчука, Анатолія Марущака, Володимира Напрасного, Федора Подвласова, Вадима Сізонова, які загинули, виконуючи інтернаціональний обов’язок в Республіці Афганістан першочерговим завданням членів спілки стало будівництво пам’ятного знака, який було відкрито 9 травня 2000 року.
Пам'ятний знак представляв собою кам'яну стелу висотою понад   2,5 метра на якій було зображено воїна-«афганця» з автоматом Калашникова, з двох боків від стели було встановлено два чорних тюльпана, виготовлених з металу. Внизу стели на мармуровій плиті перераховано прізвища та імена загиблих, із зазначенням дати народження та дати загибелі. На стелі було зроблено напис: «Жмеринчанам, загиблим в Афганістані». В будівництві вказаного пам’ятного знаку брали участь ветерани війни в Афганістані : Яцишин М. В., Ващула О. М., Молінський М. І., Фармагей П. І. 
Однак в ніч з 7 на 8 вересня 2008 року вказаний пам’ятний знак було повністю розбито невідомими вандалами.
У 2009 році на місці зруйнованого пам’ятного знаку за сприяння керівництва Жмеринської міської та районної рад, а також матеріальної підтримки директора ПП «Корунд» Кушніра Анатолія Петровича та директора МПП « Господарчий» Трахтенберга Зіновія Володимировича, зусиллями учасників бойових дій в Афганістані Шестакевича А.В., Штурмаревича В.В., Кабалюка П.О., Коваля М.В., Ващули О.М., Яворовенка В.І., Пилипенка В.І., Розвадоського В.А., Заріцького П.Ф. під керівництвом голови спілки Фармагея П.І. було побудовано пам’ятник – меморіал жмеринчанам, які загинули при виконанні інтернаціонального обов’язку в Республіці Афганістан, який було відкрито 9 травня 2009 року в Жмеринки. Виготовлення пам’ятника-меморіалу здійснювало приватне підприємство «Костюк Е.».
  Пам’ятник - меморіал складається з десяти окремих стел висотою біля 2-х метрів, на яких зображені портрети загиблих воїнів-інтернаціоналістів, викарбовано їх бойові нагороди, прізвища та роки загибелі. По центру пам’ятника встановлено обеліск висотою понад 3 метра на кінцівці якого вмонтовано п’ятикутну зірку. На нижній частині обеліска зображено знак «Ветеран воїн-інтернаціоналіст».
 У підніжжя стел на мармурових плитах розміром 5х1,5 м на фоні гір зображена панорама бою, палаючий бензовоз, БМП та вертоліт . Вкарбований вірш «Простите нас, что мы уже не с вами….». З двох боків панорами розміщено 2-а чорних металевих тюльпани.
Прес-служба Вінницької обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані
і сайт Жмеринської міської ради.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.