" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Міністру охорони здоров’я України З. С. Скалецькій Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41021164 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Укрінформ
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Міністру охорони здоров’я України З. С. Скалецькій Надрукувати Надіслати електронною поштою
Міністру охорони здоров’я України З. С. Скалецькій
Шановна Пані Скалецька!
     На жаль, органи виконавчої влади ніколи не забезпечували у повному обсязі соціальних гарантій, встановлених законодавством України для ветеранів війни.
     Тому великі очікування і надії ветерани покладали на нові реформи і рішення у соціальній і медичній сферах в нашій країні, а тепер покладають на нову, значно омолоджену владу.
     Таємна підготовка законодавчих і нормативно-правових актів, ігнорування думок ветеранів, імітація консультацій з суспільством, а не широке обговорення змісту реформ – таким був обраний шлях підготовки «сюрпризів» для ветеранів попередньою владою.
     Найбільшу тривогу викликали у ветеранів війни розпочаті «реформи» у медичній сфері під керівництвом «команди», яку, як вважають ветерани, неможливо назвати патріотами України. Вже на прикладах перших кроків реформування виконавці показали  недостатній рівень компетенції і неглибоке знання реальної ситуації в Україні.
     Замість глибокого наукового вивчення стану справ і здоров’я в кожному прошарку  населення, у кожному регіоні України, державі були нав’язані формальні схеми, притаманні іншим країнам, з іншим менталітетом і рівнем життя.
     Статистика показує, що кількість учасників бойових дій, які померли в Україні у працездатному віці після війні в Афганістані, вже в десятки разів перевищує кількість військовослужбовців, загиблих у бойових діях. Щорічно зростає кількість осіб з інвалідністю внаслідок війни, а також хронічних захворювань, пов’язаних з участю у бойових діях.
     Глибоких наукових досліджень щодо зв’язку поранень, захворювань, зокрема синдрому бойової психологічної травми, посттравматичного синдрому (т.з. «в’єтнамський синдром», «афганський синдром» тощо) із хронічними захворюваннями і передчасними летальними випадками не проводиться.
    Український республіканський госпіталь для  воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна» – єдиний в Україні спеціалізований центр реабілітації і лікування  учасників бойових дій в зарубіжних державах внаслідок віддалених наслідків поранень, контузій, травм і захворювань, включаючи синдром бойової психологічної травми. Пацієнти госпіталю мають можливість перебувати у звичному середовищі, маючи поруч ветеранів однакого віку, спільних інтересів і спогадів, що одночасно з застосуванням медичних протоколів сприяє відновленню їх здоров’я.
    Усі попередні роки у складних економічних умовах ветерани на партнерських умовах підтримували ці медичні заклади. Зокрема Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) встановила безпосередні зв’язки з Українським республіканським госпіталем для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна» з питань покращення його матеріального забезпечення і надання допомоги в організаційній роботі з пацієнтами. З цією метою було здійснено закріплення палат  госпіталю «Лісова поляна» за обласними організаціями УСВА для контролю за цілорічним використанням путівок, дбайливого користування майном, забезпечення додатковим обладнанням, комфортом і продуктами харчування, поточним ремонтом тощо, залучаючи для цього благодійні кошти та можливість місцевих адміністрацій і УСВА. У той же час цільових бюджетних коштів на капітальний ремонт госпіталю не виділялося за весь термін його існування.
     Крім того УСВА здійснювала вплив на поведінку пацієнтів госпіталю, забезпечувала культурні програми, організовувала юридичні консультації та зустрічі з керівництвом організації для безпосереднього вирішення актуальних питань ветеранів.
     Український республіканський госпіталь для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна», за ініціативи та підтримки УСВА, брав участь у спільних міжнародних програмах з дослідження, розробки напрямів та заходів соціальної і медичної реабілітації, покращення умов життя воїнів-інтернаціоналістів та займав у міжнародних конкурсах провідні позиції.
    Таким чином, Український  республіканський госпіталь для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна»   став надбанням ветеранської спільноти всієї України.
    З метою запобігання напруги у середовищі ветеранів війни УСВА вже раніше вносила пропозиції на адресу міністерства охорони здоров’я про те, щоб у ході медичної реформи булі зроблені упереджуючи кроки для покращення якості обслуговування ветеранів – учасників бойових дій на території інших держав, зокрема щодо збільшення цільового бюджетного фінансування Українського республіканського госпіталю для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна» для:
– придбання сучасного медичного лікувального и діагностичного обладнання;
– розширення ємкості госпіталю шляхом капітального будівництва для можливості лікування нових категорій пацієнтів, зокрема учасників АТО-ООС;
– створення науково-методичних підрозділів госпіталю для вивчення світового досвіду та розробки методик подолання синдрому бойової психологічної травми.
    Але звернення ветеранів залишилися без відповіді і відповідної реакції.
    Навпаки, було змінено Статут госпіталю, його керівництво. В Статуті, зокрема, передбачаються можливості відчуження території, нерухомого майна і медичної техніки власними рішеннями керівництва госпіталю. Це може мати корупційні ризики і привести до банкрутства і руйнування госпіталю.
    Керівництво госпіталю проігнорувало розпорядження Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2018 року № 999-р та не внесло відповідних пропозицій до МОЗ щодо збільшення видатків Державного бюджету України на 2019 рік на придбання нового медичного обладнання для Державного закладу «Госпіталь ветеранів війни «лісова поляна Міністерства охорони здоров’я України»
    Без додаткових капітальних вкладень на існуючій матеріальній базі розгорнуто  Національний центр захисту психічного здоров’я для ветеранів «Лісова поляна», якій  запрошує на реабілітацію учасників бойових дій, які мають контузії, постконтузійні, психосоматичні чи психологічні проблеми. При цьому кількість лікувальних місць для ветеранів Афганської війни скорочується, і кращі палати передбачаються іншім категоріям ветеранів, які не брали участь в їх облаштуванні.
    Невиправдано скорочується чисельність медичного персоналу традиційних лікувальних відділень. Здійснюється фінансовий тиск на персонал, що залишився на роботі.
    Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) за чисельними зверненнями ветеранів війни зі всіх областей України, розглянув на своєму засіданні 10 вересня 2019 року найбільш гострі питання «медичної реформи», звертається до Вас з проханням використати можливості керівника центрального органу виконавчої влади з метою виконання колективних пропозицій і вимог ветеранів:
– не допустити перепрофілювання, зміни Статуту, форми власності і розширення контингенту пацієнтів на існуючій матеріальній базі Державного закладу «Госпіталь ветеранів війни «Лісова поляна» Міністерства охорони здоров’я України;
– передбачити за рахунок коштів  Державного бюджету України на 2020 рік та за рахунок гуманітарної допомоги та інших джерел на реалізацію медичної реформи в Україні суттєве оновлення медичного обладнання госпіталю;
– запланувати і передбачити за рахунок коштів  Державного бюджету України на 2020 рік та інших джерел фінансування на реалізацію медичної реформи в Україні суттєві капіталовкладення в основні фонди госпіталю з метою  розширення його ємкості і функцій як майбутнього національного центру відновлення здоров’я ветеранів війни, проведення наукових досліджень безпосереднього і віддаленого впливу на стан здоров’я ветеранів війни їх участі у бойових діях, та на підставі досліджень визначити особливі протоколи лікування ветеранів у спеціалізованих закладах відновлення здоров’я;
– передбачити у межах медичної реформи з урахуванням отриманих підсумків наукових досліджень державне медичне страхування ветеранів війни і родин загиблих і померлих воїнів для надання їм безоплатних і пільгових медичних послуг.
З повагою та щирою надією на взаєморозуміння –
С.ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
голова УСВА.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.