" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - "ТРЕТІЙ ТОСТ" №21-22 (645-646) ЛИСТОПАД 2019 РІК Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40992191 Відвідувачів
Боевое Братство
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
"ТРЕТІЙ ТОСТ" №21-22 (645-646) ЛИСТОПАД 2019 РІК Надрукувати Надіслати електронною поштою

VIII Конференція Української Спілки ветеранів Афганістану

 (воїнів-інтернаціоналістів)

 

Доля і час обрали нас 

для випробування на мужність і терпець, єдність і міцність


30 жовтня у Києві відбулася неординарна подіяVIII Конференція Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

Свою роботу Конференція розпочала з ритуалу Пам’яті біля Всеукраїнського пам’ятника воїнам, загиблим в Афганістаніі, на території Церкви Воскресіння Христового і «Стіни скорботи і пам’яті», відкритої на честь ветеранів Афганської війни, які загинули на сході України в наш час. Хвилиною мовчання пом’янули ветеранів, які за останні роки пішли з життя внаслідок захворювань і поранень, отриманих в Афганістані. 

Правління УСВА звітувало за п’ятирічний термін нелегкої роботи.

Традиційну почесну Президію вирішили не обирати, обмежилися робочою групою у складі голови УСВА С. Червонописького, голови Ревізійної комісії УСВА Ю. Виноградова і голови Дніпропетровської обласної організації УСВА В. Волошина, якому доручили ведення Конференції.

До Конференції було підготовлено інформаційні матеріали про діяльність УСВА і проекти підсумкових документів, які заздалегідь надіслали в електронному вигляді всім членам Правління УСВА. Друкований варіант інформаційних матеріалів передбачався для кожного з 91 обраного делегата і гостей Конференції.

З доповіддю за дорученням Правління виступив голова УСВА Сергій Червонописький, який вирішив не обмежуватися лише тезами з посиланням на інформаційні матеріали. Доповідь і її обговорення були повними, цікавими та емоційними. Право виступу надавалося не тільки делегатам. Керівники обласних організацій, члени Правління УСВА доповнили доповідь, внесли пропозиції до підсумкових документів і кандидатури голови УСВА на новий п’ятирічний період. 

Гості Конференції, які наполягали на виступах, на жаль, не були обізнані з діяльністю Спілки, тому їхні поради сприймалися делегатами з дивуванням.

Діяльність Правління УСВА визнано задовільною. Доповідь голови Ревкомісії УСВА, яку оголосив Юрій Виноградов, затвердили.

За пропозиціями правління Хмельницької і Дніпропетровської обласних організацій головою УСВА на новий п’ятирічний період Конференцією обрано Сергія Червонописького, а головою Ревкомісії УСВА – Юрія Виноградова.

Голова УСВА відповідно до Статуту УСВА запропонував склад Правління і кандидатури своїх заступників. Заступниками голови УСВА затверджено Валерія Аблазова, Олександра Литвинова і Валерія Передрія.

У постанові Конференції визначено основні напрями роботи організації, які спрямовані на сприяння встановленню сталого миру в Україні, захисту соціальних прав ветеранів і їхніх родин, зміцненню єдності їх громадських організацій.

Прес-служба УСВА.


Виступ голови УСВА С. В. Червонописького

Шановні делегати, гості конференції, бойові друзі!
Від імені Правління Української Спілки  ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) вітаю вас на VІІІ звітно-виборній Конференції! Сьогодні ми зібралися, щоб підбити підсумки зробленого, осмислити ситуацію в державі, ветеранському русі, визначитися з перспективами та орієнтирами.
На жаль, ми змушені визнати, що хід подій у нашій країні в минулій  п'ятирічці вніс істотні корективи в наші плани. Доля і час обрали нас для випробування на мужність і терпець, єдність і міцність.
     Якщо озирнутися назад і проаналізувати всі п’ятирічки, які ми разом з вами пройшли в єдиному строю, то можна казати, що кращим періодом нашого суспільного життя став період, коли Президентами України були два Леоніди – Кравчук і Кучма, які з повагою ставилися до «афганського» руху і його героїв, приймали рішення на користь ветеранів. Ми і зараз підтримуємо зв’язки з поважними президентами, користуємось їх порадами. Не все було гладко і лагідно й тоді, але ми поступово йшли догори, досягаючи своїх цілей. 
       У подальшому наша боротьба за права ветеранів, сімей загиблих воїнів загострилася. Найбільш складним для життя держави і для діяльності нашої Спілки став період 2014–2019 років. 
        Песиміст міг би казати, що стан справ у країні зараз найгірший, ніж коли-небудь, а оптиміст, усвідомлюючи істинну ціну керівництву країни, стану економіки, заявляє, що все буде ще гірше. Й таку "оптимістичну" оцінку для реалізації у нашому майбутньому ми не повинні дозволити, пасивно спостерігаючи процеси, які здійснюються навколо нас і у нашому середовищі.    
     Мільйони наших громадян знову опинилися за межею бідності: інфляція, девальвація, жебрацькі  пенсії, які отримує переважна більшість ветеранів, зростання цін на продовольчі й промислові товари, неправомірне завищення тарифів на енергоносії і комунальні послуги, введення додаткових податків і обмеження пенсій. Створення нових робочих місць здійснюється лише за рахунок збільшення чисельності збройних формувань. 
     Це далеко не повний перелік "реформаторських нокдаунів" населенню власної країни. Для того, щоб якось вижити і не потрапити до "нокауту" на заклики вчергове  "затягнути міцніше паски" для збереження країни, наші громадяни вже вичерпали  власні стратегічні заощадження і резерви, які мали на "чорний день". Цей "чорний день" для них настав. Ніхто не бачить перспективи й не має упевненості у майбутньому.
    Але ми ще бачили спроби принизити честь і гідність учасників бойових дій в інших країнах шляхом прийняття дискримінаційних законодавчих і нормативних актів,  ігнорування діяльності їхніх громадських організацій, сприяння розколу в їх лавах.
    Іде наступ на соціальні права ветеранів, так звані «пільги».
    Наводимо лише кілька прикладів.
     У 2015 році Верховна Рада приймає Закон, яким були позбавлені пільг практично всі учасники бойових дій і родини загиблих воїнів. Під тиском учасників АТО та УСВА пільги учасникам бойових дій було поновлено, у 2016 році було встановлено пільги родинам загиблих в АТО, а про родини загиблих «афганців» забули. Лише під тиском УСВА вдалося частково поновити справедливість.
   У медичних частинах і закладах ми часто бачили оголошення, які роблять інвалідів і хворих ветеранів зарубіжних воєн другорядними.
    Місцеві ради скорочують соціальні програми: Київська облрада робила спроби відмовитися від програми «Турбота», яка спрямована на соціальну підтримку ветеранів. На місцях виникають проблеми з так званою «монетизацією»  в реалізації пільг ветеранів на проїзд і комунальні послуги.
     У Держслужбі у справах ветеранів війни та учасників АТО спочатку скоротили державну  фінансову допомогу УСВА майже на 40%. Але це був тільки початок. Усі ви знаєте про документи, які регламентують фінансування організацій ветеранів. Фактично, згідно з ними, ветеранські формування вже майже три роки не отримують кошти на статутну діяльність
     При підготовці до відзначення 27-ї річниці  виведення військ з Афганістану Прем’єр-міністр України дав доручення органам виконавчої влади підтримувати заходи маловідомої альтернативної УСВА організації.
     Практично зруйновано порядок урахування пропозицій УСВА при оформленні подань на державні нагороди ветеранам  Афганської війни.
     Усі ці штучні заходи були спрямовані на розкол українського суспільства, ветеранського руху.
     Президент Порошенко ввів «нову традицію» – в останні роки він особисто не брав участі в покладанні квітів до пам’ятника у День вшанування учасників бойових дій на території зарубіжних держав, до нашого Афганського пам’ятника.
      У зверненні до Президента ми не обирали слів. Наведу для прикладу витяг з одного з них: «Ви, пане Президенте, ухиляєтесь від прямого діалогу з ветеранами, з реально існуючими всеукраїнськими ветеранськими організаціями, ігноруєте їхні ділові пропозиції, віддаючи увагу і демонструючи пріоритет «фейковим» лідерам і організаціям, які не мають реального людського наповнення».
     Підсумки такої поведінки Президента вам відомі. У критичний виборчий період УСВА закликала своїх членів і прибічників висловити йому недовіру.
     Ми на всі ці кроки влади реагуємо адекватно. Влада кидає нам виклик – ми його приймаємо. Стосовно сімей загиблих ми зробили різку заяву і продовжили боротьбу за їхні права.  
   «Афганський» рух УСВА у народу України має високий авторитет і довіру. Це ще раз засвідчили підсумки місцевих виборів. Ми маємо позитивні приклади, досягнуті під прапором Партії ветеранів Афганістану.
    Спроби послабити і розколоти нашу організацію потерпіли поразку. Надії супротивників і суперників поставити нас на коліна не виправдалися. УСВА очистилася від «слабкої  ланки» і продовжує діяти в інтересах держави, суспільства, ветеранів у цілому і своїх членів, зокрема.
    Одеса, Чернівці, Суми, Полтава – там члени Спілки змогли очиститися від нечисті, яка завелася в наших рядах. Досі «хворіє» завжди шанована нами Львівська обласна організація УСВА. Один головний висновок: ззовні нас ніхто не може перемогти, тільки зсередини можемо самі себе з’їсти. 
   Ми підтримуємо нове покоління ветеранів війни, допомагаємо їм і не дозволимо, щоб нас розділяли і над нами господарювали. Про це повинна бути окрема і дуже важлива розмова.
    Наша єдність – запорука успіху. Розпорошеність – шлях до поразки.
        У таких складних умовах УСВА діяла активно і конструктивно, послідовно захищаючи права ветеранів і сімей загиблих воїнів.
Коротко нагадаю про основні заходи у життєдіяльності нашої організації за звітний період, які мають всеукраїнське і міжнародне значення:
 – підтримка участі ветеранів Афганської війни у складі «Афганської сотні» на Майдані у Києві, якою керував заступник голови УСВА О. І. Міхнюк;
– участь членів УСВА в АТО-ООС у складі військових формувань і загонів самооборони, заснування нової нагороди «За звитягу із золотою гілкою» для нагородження учасників АТО-ООС;
– організація волонтерської роботи на підтримку військових формувань, які захищають Батьківщину в зоні АТО-ООС;
– надання організаційної і методичної допомоги ветеранам АТО-ООС, видання довідників, посібників, рекомендацій;
– надання керівництву країни пропозицій щодо використання бойового і життєвого досвіду та особистої участі ветеранів Афганської війни у подіях на сході України;
– організація і матеріальне забезпечення гуманітарного і культурного обслуговування військових формувань у зоні АТО-ООС;
– розробка і втілення в життя миротворчих ініціатив у ветеранському середовищі;
– проведення акцій протесту в 2017–2019 роках на захист соціальних прав   учасників бойових дій і сімей загиблих воїнів; 
– урочисте відзначення 30-ї річниці виведення військ з Афганістану в Києві й на місцях, заснування нової нагороди «Честь. Мужність. Пам'ять»;
      – щорічне відзначення наших свят: Дня виведення військ з Афганістану, Дня Перемоги, Дня ветерана тощо й нагородження державними і відомчими нагородами членів УСВА – учасників бойових дій за мужність і активну роботу;
– активізація роботи з вшанування  пам'яті загиблих бойових побратимів: відкриття у районах, містах нових пам'ятників, музеїв, куточків бойової слави, храмів, каплиць, меморіальних дошок, найменування організацій, вулиць, скверів;
– продовження роботи з відстоювання правди про події Афганської війни і воїнів-інтернаціоналістів: видання книг, буклетів, компакт-дисків, створення фільмів, організація і проведення книжкових і фотовиставок;
– організація і підтримка роботи військово-патріотичних клубів, проведення спортивних змагань пам’яті загиблих, пісенних конкурсів і фестивалів;
– підвищення уваги до організації та якості лікування ветеранів Афганської війни і збереження впливу УСВА на діяльність госпіталю "Лісова поляна", в обласних госпіталях інвалідів війни, інших лікувальних закладах. 
Ми зібралися не для того, щоб захоплюватися своїми успіхами і досягненнями й почивати на лаврах. Ми повинні  підбити підсумки діяльності УСВА, дати оцінку роботи Правління за минулі п'ять років. Я наголошую – нашої спільної, колективної діяльності багатотисячної організації – Української Спілки ветеранів  Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).
          Статистика показує, що кількість учасників бойових дій, які померли в Україні у працездатному віці після війни в Афганістані, вже в десятки разів перевищує кількість військовослужбовців, загиблих у бойових діях. Щорічно зростає кількість осіб з інвалідністю внаслідок війни, а також хронічних захворювань, пов’язаних з участю у бойових діях. 
  Тому поряд з пріоритетом щодо захисту прав сімей загиблих воїнів постало питання про законодавче закріплення прав сімей померлих ветеранів. УСВА розробила пропозиції для відповідних законів і тісно взаємодіє з народними депутатами України для досягнення поставлених цілей. 
Така картина також є підтвердженням необхідності подальшого виконання програм підвищення якості життя ветеранів, поліпшення їх медичного обслуговування. 
        На жаль, за часи незалежності України органи виконавчої влади ніколи не забезпечували у повному обсязі соціальних гарантій, встановлених законодавством України для ветеранів війни. Тому великі очікування і надії ветерани покладали на нові рішення і реформи у соціальній сфері в нашій країні.
      Але ці очікування виявилися марними. Навпаки, хід реформ, їх підготовка і проведення повністю віддзеркалили їх відверту спрямованість проти ветеранів. Таємна підготовка законодавчих і нормативно-правових актів, ігнорування думок ветеранів, імітація консультацій з суспільством, а не широке обговорення змісту реформ – таким був обраний шлях підготовки «сюрпризів» для ветеранів.
         Вже на прикладах перших кроків реформування виконавці  показали  недостатній рівень компетенції і неглибоке знання реальної ситуації в Україні. Недолуге проведення так званої «пенсійної реформи» викликало обурення військових пенсіонерів, які активно продовжують боротися за свої права. Постанови Кабінету Міністрів України стосовно «монетизації» пільг, субсидій призводять до звуження прав ветеранів війни.
         Постанова КМУ щодо надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів фактично позбавила найбільш численні організації ветеранів цієї підтримки.
         УСВА організувала у 2018 році масові попереджувальні акції протесту перед будівлями Мінсоцполітики, Міністерства охорони здоров’я, Кабінету Міністрів і Верховної Ради України з вимогами у медичній і соціальній сферах, головні з яких могли б бути реалізованими до 30-річчя завершення Афганської війни (виведення військ з Афганістану).
         При реалізації вимог керівники Міністерства охорони здоров’я ігнорували звернення ветеранів. Жодних кроків назустріч ветеранам не було зроблено, в. о. міністра Уляна Супрун ухилялася від робочих зустрічей  з представниками ветеранів. 
УСВА організувала пікет біля Посольства США в Україні і передала представнику Посольства лист з вимогами забрати Супрун до США. На жаль, відповіді не отримали, але світова спільнота була поінформована про нашу позицію у цьому питанні.
         Тільки завдяки нашим масовим попереджувальним акціям навесні та влітку 2018 року ми примусили представників виконавчої влади до діалогу. Внаслідок тиску ветеранів було налагоджено конструктивний діалог з керівництвом Міністерства соціальної політики, передусім, з першим заступником міністра О. П. Крентовською. Розпочалася робота з опрацювання важливих актів, спрямованих на задоволення вимог ветеранів, і пошуку компромісів.  
        Долаючи опір внутрішньої бюрократії і прямого саботажу міністерських чиновників,  ми домоглися прийняття  розпорядження Кабінету Міністрів України від  5 грудня 2018 р. № 999-р «Про заходи з підготовки та відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав». Зміст розпорядження став результатом компромісу в реалізації вимог, висунутих ветеранами до виконавчої влади. Завдяки цьому документу було надано «зелене світло» центральним органам виконавчої влади,  органам місцевої влади  для відзначення нашої важливої дати.
Урочистості й меморіальні заходи з відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, увічнення пам’яті загиблих пройшли в усіх населених пунктах України за участю представників громад, ветеранів, молоді і керівників місцевих органів влади. Форми відзначення застосовувалися різні. Підписувалися меморандуми з органами влади, приймалися рішення органів влади щодо додаткового матеріального заохочення ветеранів і сімей загиблих воїнів тощо, зокрема, в Хмельницькій і Київській областях. Найбільш потужні заходи відбулися в Миколаєві й Луцьку.
У Києві урочисте покладення квітів до Меморіального комплексу воїнам України, полеглим в Афганістані, проводилося без участі Президента. Ця «нова традиція» показала ставлення особи до подій і ветеранів.
 В організації і проведенні урочистих зборів за участю Президента і Прем’єр-міністра України, учасників бойових дій в Республіці Афганістан і на території інших держав, представників Збройних Сил і громадськості у палаці «Україна» УСВА участі не брала. 
Не залишилися без уваги і були відвідувані ветерани війни, які перебувають у госпіталях, лікарнях або за місцем їх проживання. Це робилося, робиться і буде робитися постійно. Насамперед без уваги не залишилися ветерани, які перебувають на лікуванні у госпіталі «Лісова поляна». 
Постійно впорядковуємо меморіали, пам’ятники, місця поховань загиблих (померлих) ветеранів війни.
Виставки творів мистецтва, фотографій, документів і архівних матеріалів, мемуарної та історичної літератури, творчі зустрічі, концертні програми, фестивалі «афганської» і героїко-патріотичної пісні, присвячені Дню вшанування, відзначалися різноманітністю. 
Київська міська Спілка ветеранів Афганістану провела в Колонній залі КМДА міжнародну виставку фотографій за участю Надзвичайних і Повноважних Послів держав СНД і Посла Афганістану в Україні. У Новомосковську Дніпропетровської області, в Умані Черкаської області відкрито нові музейні експозиції. 
       Разом з Тернопільською організацією ми підготували до видання довідник для військовослужбовців підрозділів територіальної оборони з основних предметів бойової підготовки і – головне – домоглися державного фінансування друкарських робіт. Він вже надрукований, тираж – 6 тисяч примірників, ми його отримали від Держслужби у справах ветеранів, готові без затримки передати в розпорядження обласних організацій. Просимо організувати відповідні презентації і вручення у військкоматах і підрозділах територіальної оборони і навчальних закладах.
         Маю вам доповісти, що нами було підготовлено і попередньо узгоджено питання фінансування видання двох книг. Друга – про цікаві факти з історії воєн після Другої світової війни та участь в них наших земляків. Але її підготовлено російською, тому видання за державний кошт не було затверджено.
          На честь 25-річчя заснування Спілки рішенням Правління УСВА було засновано Всеукраїнську Книгу вдячності та пошани УСВА, яку ми завершили друкувати до 30-ї річниці виведення військ з Афганістану. До книги в алфавітному порядку занесено біографічні відомості про осіб, які з дня заснування УСВА своєю повсякденною працею внесли вагомий внесок у виконання статутних завдань організації, сприяли й допомагали становленню і зміцненню Спілки, захисту прав ветеранів війни і сімей загиблих воїнів. І це стосувалося не тільки ветеранів війни.
     Ми пропонуємо також територіальним організаціям УСВА заснувати місцеві Книги вдячності та пошани. Добро треба пам’ятати!
     Вже проведено низку традиційних спортивних змагань і заходів, присвячених вшануванню пам’яті учасників бойових дій в Афганістані й на території інших держав, і вони ще тривають. 
     Дія розпорядження КМУ не закінчилася 15 лютого. Попереду  було ще багато роботи. І її головним підсумком стало прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 р. №543 з неяскравою назвою «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України». Зміст постанови та її дія дозволили з 1 липня 2019 року значно покращити пенсійне забезпечення осіб з інвалідністю внаслідок війни з числа рядового, сержантського та офіцерського складу, які не мали трудового стажу і вислуги років. Без перебільшення можна казати, що це була суттєва перемога, і її батьки – в наших лавах.
       Національний банк виготовив і підготував для введення в обіг пам’ятну монету номіналом 10 гривень, присвячену учасникам бойових дій на території інших держав. Монету буде запущено в обіг у листопаді  2019 року.
Але залишається постійним завданням посилення контролю за встановленням особам, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав, статусу ветеранів війни. 
У початковому стані залишилися питання з терміном «протягом 2019 року» щодо введення страхової медицини для ветеранів війни,
       Не збільшилися видатки Державного бюджету України на 2019 рік ані  на програми житлового забезпечення ветеранів війни, ані на придбання нового медичного обладнання для Державного закладу “Госпіталь ветеранів війни “Лісова поляна” Міністерства охорони здоров’я України”.
    Стосовно стану справ з госпіталем “Лісова поляна” потрібно зупинитися окремо. Існує реальна загроза втратити цей об’єкт зі сфери нашого впливу.
           Починаючи з 2014 року, у зв’язку з подіями на сході України УСВА неодноразово вносила пропозиції на адресу Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я про розширення ємкості госпіталю шляхом капітального будівництва для можливості лікування учасників бойових дій.
       Але звернення ветеранів залишилися без обґрунтованої відповіді й відповідної реакції. Навпаки, незважаючи на зауваження і застереження УСВА, було змінено Статут госпіталю, назву і керівництво, розширено контингент пацієнтів. Він став Державним закладом «Госпіталь ветеранів війни «Лісова поляна» Міністерства охорони здоров’я України».
       За рахунок закриття ортопедичного відділення розгорнуто «Національний центр захисту психічного здоров’я для ветеранів «Лісова поляна».
      З протестом проти перепрофілювання госпіталю без розширення його матеріальної бази, скорочення можливості профільного лікування ветеранів війни і проти діяльності керівництва госпіталю, спрямованої на його штучне руйнування, прибули понад 500 учасників бойових дій у зарубіжних країнах, родин загиблих воїнів – членів УСВА з Винницької, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Полтавської, Рівненської, Черкаської, Чернігівської областей і Києва. 
      На жаль, залишилися без відповіді організаторів питання, які хвилюють ветеранів війни:
      – провести професійну юридичну експертизу змісту Статуту Державного закладу "Госпіталь ветеранів "Лісова поляна" МОЗ України" на предмет виявлення корупційних ризиків у діяльності його посадових осіб;
      – призначити комісію для об’єктивної оцінки стану справ у госпіталі й можливих перевищень повноважень його керівництва;
       – оприлюднити розпорядчі документи, на підставі яких здійснюється перепрофілювання підвідомчого МОЗ лікувального закладу;
       – зупинити дію розпорядчих документів, які порушують права учасників бойових дій на території інших держав;
       – оприлюднити інформацію про позицію МОЗ стосовно передачі Державного закладу "Госпіталь ветеранів "Лісова поляна" МОЗ України" до відання Міністерства у справах ветеранів і тимчасово переміщених осіб. 
    Нагадуємо, що діяльність Державного закладу "Госпіталь ветеранів "Лісова поляна" МОЗ України" продовжує перебувати у полі зору і під опікою близько 200 тисяч ветеранів війни і членів сімей загиблих воїнів, яким упродовж попередніх десятиліть надавалася професійна медична допомога.
    Крім того, ветерани звертають увагу на те, що в умовах гібридної війни значну роль відіграють фактори цільового психологічного впливу на пацієнтів, зокрема, ветеранів війни. Тому вирішення питання про відкриття і діяльність «Центру психічного здоров'я і реабілітації ветеранів війни» на базі Державного закладу «Госпіталь ветеранів «Лісова поляна» МОЗ України» потребує додаткового матеріального і фахового обґрунтування.
         З урахуванням стану справ у Міністерстві охорони здоров’я України, ми звернулися до Президента України В. О. Зеленського з відповідним листом і просимо його втрутитися у вирішення зазначених питань.
         Ще один найважливіший аспект нашої діяльності – це наша пам'ять.  Ми давали клятву пам’яті, що ніколи не забудемо загиблих воїнів, вони будуть вічно в наших серцях.
Доповідаю: на сьогоднішній день в Україні відкрито 557 пам’ятників, близько 2000  меморіальних дошок. 
У більшості областей  вже у кожному районному центрі встановлено свій «афганський» меморіал. Народ пам’ятає своїх героїв.
Але Афганська і нова війна продовжує вбивати.  
Ми створили новий меморіал – «Стіну скорботи і пам’яті» на території Церкви Воскресіння Христового, нашої «афганської» церкви, де кожному загиблому на сході України ветерану Афганської війни встановлено меморіальну плиту.
Ми продовжуємо боротьбу за права родин загиблих воїнів. Але ще перед більшими проблемами опиняється сім’я померлого ветерана, якщо він не інвалід. Мало того, що втратили годувальника, ще й пільги забирають. Тому наше найближче завдання – домогтися законодавчого встановлення пільг родинам померлих учасників бойових дій.
 Знижувати "градус" соціальної напруги у ветеранському середовищі допомагає  взятий нами курс на активну співпрацю з місцевою владою у питаннях надання  матеріальної допомоги. Маємо й системні результати. У Харківській, Запорізькій, Херсонській, Одеській, Чернігівській, Сумській областях на 100% звільнені від сплати комунальних платежів родини загиблих в Афганістані й померлих уже після війни учасників бойових дій. У багатьох  областях  батькам загиблих воїнів здійснюється щомісячна доплата до пенсії від 100 до 500 гривень.
Подібні приклади можна навести і по іншим областям. Я думаю, про це нам більше розкажуть представники наших територіальних організацій
Одним з головних статутних завдань УСВА залишається військово-патріотичне виховання молоді, що усе більш чітко систематизується Всеукраїнським дитячим патріотичним об'єднанням "Майбутнє України". Воно  існує з березня 1998 року,  об’єднує більш як 100 клубів і центрів патріотичного виховання молоді, в яких сьогодні займаються близько 10 тисяч дітей і підлітків.  
 Щорічно сотні вихованців військово-патріотичних клубів направлялися військкоматами для проходження служби у частини спеціального призначення, прикордонні, десантні війська.  
 Ми зробили спробу організувати взаємодію з Міністерством освіти і науки, але підготовлений проект меморандуму так і не підписано за рішенням міністра. Вона злякалася нашої участі в цьому процесі.
           Та й в Указі Президента Порошенка №580/2015 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016—2020 роки» пропозиції УСВА до «Державної стратегії розвитку національно-патріотичного виховання на 2016 – 2020 роки» враховано не було. І виховувати молодь на героїзмі воїнів- інтернаціоналістів не рекомендували.
 Але ми продовжуємо цю важливу роботу і без дозволу й підтримки «згори».
Останнім часом творчими колективами і виконавцями УСВА проведено значну кількість благодійних концертів і виступів перед ветеранами та інвалідами війни, членами сімей загиблих, учасниками бойових дій і громадянами країни, на яких було організовано збір коштів для підтримки підрозділів, які беруть участь в АТО-ООС, і для поранених і хворих, які перебувають на лікуванні й реабілітації у медичних закладах силових міністерств і закладах Міністерства охорони здоров’я України. Зокрема, найбільший внесок у цю роботу зробили  гурт «Ташакор» (Біла Церква), Юрій Шкітун (Запоріжжя), Леонід Мухін (Київ), Альберт Салтиков та інші виконавці й колективи.
           УСВА продовжила активну міжнародну гуманітарну діяльність. Але ситуація потребує змін у відносинах з організаціями, які не розуміють і не хочуть розуміти ситуацію в Україні, а також оцінки необхідності нашого членства і діяльності в міжнародних ветеранських організаціях.
     Делегації УСВА брали активну участь у конференціях ветеранів Афганської війни країн СНД у Кишиневі, Москві, Ташкенті, Мінську. Планувалася більш широка конференція за участю ветеранів країн Східної Європи у Болгарії, але вона не відбулася з відомих причин. На всіх конференціях до делегації УСВА було поважне ставлення, а позиція України стосовно агресії і миру підтримувала більшість ветеранських організацій. Підтримуються зв’язки з організаціями ветеранів Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Болгарії, Грузії, Казахстану, Латвії, Литви, Молдови, Таджикистану, Узбекистану, Естонії. На особистому контакті і ветерани РФ, які підтримують миротворчі ініціативи України. 
     Члени Правління УСВА приймали в Києві представників ветеранських організацій і ЗМІ, зустрічалися з посадовими особами багатьох країн, зокрема з керівником і працівниками Департаменту у справах військовополонених і пропалих без вісті МО США, науковцями-істориками з університетів Канади і Швеції, творчими кіногрупами з Великобританії і Нідерландів. Усі вони отримали вичерпну інформацію про місце УСВА в громадянському суспільстві України та її активну діяльність у складній обстановці сьогодення. Отримали книги, які видано за сприяння УСВА учасниками Афганської війни.
     Правління УСВА доручило голові Волинської організації УСВА Григорію Павловичу взяти участь у заходах, пов’язаних із з’ясуванням долі пропалого без вісті прапорщика  Білокурова і сприяло організації небезпечної подорожі Г. Павловича до Афганістану.
      Високу активність у міжнародній діяльності виявляє Київська міська організація УСВА, її голова Микола Гончаренко і його заступник Наталія Шатковська. Вони встановили добрі зв’язки з посольствами закордонних держав, акредитованими у Києві, офіцерами – військовими аташе при посольствах, постійно беруть участь у прийомах з приводу державних свят цих держав, організують спільно з міською державною адміністрацією змістовні, масштабні міжнародні заходи, зокрема фотовиставки, презентації творчих доробок і книг авторів УСВА, присвячені українським національним святам і урочистостям, зокрема пов’язаним з життям ветеранів Афганської війни.
       Важливою є миротворча ініціатива УСВА, спрямована на зустріч ветеранів війни в Афганістані з усієї України, включаючи ветеранів з тимчасово непідконтрольних територій. Підсумком такої зустрічі повинно бути звернення до глав держав Нормандського формату з вимогами активізувати діяльність з встановлення сталого миру в Україні. Про планування такої акції УСВА повідомило керівників країни і органів виконавчої влади.
      Крім того, всі наші традиційні обласні фестивалі, більшість спортивних  змагань отримали міжнародний статус і сприяють встановленню миру в Україні й зміцненню гуманітарних зв’язків з ветеранами інших країн.
У сфері громадської діяльності всеукраїнські ветеранські організації, які добре й глибоко структуровані, члени яких мають великий життєвий і бойовий досвід і високий творчий та організаторський потенціал, залишаються повною мірою непотрібними. Їхні пропозиції, спрямовані на вирішення актуальних для держави завдань, практично ігноруються і у підсумку не підтримуються державою.
     На жаль, замість забезпечення правонаступності поколінь і об’єднання зусиль спільноти у важкі для країни часи з’являється тенденція штучного створення альтернативних ветеранських організацій і рухів як на традиційному електораті, так і на новій електоральній базі волонтерів і учасників бойових дій у зоні АТО-ООС. Це,  скоріш за все, відомий крок не до об’єднання, а до створення суперництва в громадянському русі і подальшого розколу суспільства.
     Уже близько року існує нове Міністерство у справах ветеранів. Але ніхто з ветеранів не бачив досі користі від створеного органу виконавчої влади. Його керівництво продовжує тенденцію ігнорування ветеранських організацій минулих поколінь.
     Нові ветерани війни все більше розуміють, що як тільки їх не будуть боятися, так з ними й не будуть рахуватися, як це вже було і здійснюється зараз з ветеранами старших поколінь і їхніми організаціями. 
     Але, незважаючи на всі сучасні негаразди, пам’ятаючи, що президенти і прем’єри приходять і уходять, а ми завжди були, є і будемо в громадянському суспільстві держави, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) продовжує свою плідну діяльність на користь народу, на зміцнення нашої держави, її незалежності, територіальної цілісності, захисту прав ветеранів. Без перебільшення можемо заявити: народ України нас підтримує.
     Ми не бажаємо і не будемо користуватися мовою пустих ультиматумів, але наполягаємо, аби держава виконала свої обов’язки і наші головні вимоги з захисту прав сімей загиблих воїнів, ветеранів, та про своєчасну матеріальну підтримку ветеранських організацій.
        Минулі п'ять років для  всіх громадян України були насичені подіями, які торкалися не тільки інтересів окремого громадянина, але й наших загальних національних цінностей і традицій, з якими ми жили й працювали, подіями, які зажадали від усіх нас збереження не тільки УСВА, але й країни в цілому. 
 І цього року ми відмовилися від організованої участі у виборах Президента і до Верховної Ради з відомих причин. З одного боку – влада затаїла злобу на нашу організацію, з другого – з’явилися спритні ділки, які вирішили скористатися розкрученим брендом «афганців». Президент вкрав наші кольори для власної кампанії, інші спритні сили – наші девізи. 
Ми повинні повністю змінити підхід до нашої політичної роботи. Можливо, досить чекати, коли Київ організує вас, найде гроші, забезпечить пресою, друкованою продукцією, розкрутить на центральних каналах телебачення, коротше, до рота покладе, розжує та ще й ковтне за вас. Ні, мабуть, так вже не буде. 
Починаються і продовжуються місцеві вибори, от і покажіть, шановні керівники обласного, міського і районного масштабу, на що ви здатні. Тому сьогодні, критикуючи центр, не забувайте інколи «поглядати у дзеркало» і аналізувати власну діяльність у цьому напрямі. 
Добре, що ми – єдина всеукраїнська ветеранська організація з розвиненою мережею територіальних, міських, районних і первинних осередків, причому не на папері, а на ділі – керована, непідвладна нікому, крім своєї бойової єдності. Спроба влади розколоти наші ряди шляхом штучного стимулювання спрямованої діяльності організацій не увінчалася успіхом. 
За період з 2014 року проведено 14 засідань Правління УСВА, а також селекторні наради, на яких розглядалися найбільш важливі питання життєдіяльності організації, соціального захисту учасників бойових дій, суспільно-політичної ситуації в країні й роботі організації та інші.  Про роботу Правління та ухвалені рішення ми оперативно інформували членів організації  через нашу газету "Третій тост" і сайт Спілки.  Члени Правління УСВА  інформували про роботу  свої організації. 
Болючим для всіх наших організацій, у тому числі й Правління УСВА,  залишається питання взаємного обміну інформацією як знизу вгору, так і зверху донизу. Найчастіше члени УСВА і районні активи не знають про рішення правлінь, президій, що призводить до того, що виконання цих рішень залишається на папері. Дуже погано здійснюється  оперативний обмін інформацією, незважаючи на наявність у кожній територіальній організації сучасної оргтехніки.
Нам не вдалося найбільш злободенні питання життєдіяльності організацій виносити  на широке обговорення всіх членів УСВА. Тому вважаємо  за доцільне проводити збори активу УСВА і, передусім, голів районних, а може, і первинних організацій, як мінімум, раз на два роки, а в ідеалі – щороку. Це дасть можливість максимально узгоджувати й координувати наші  зусилля.
 Місцеві організації УСВА повинні активніше вести інформаційну роботу, використовувати всі сучасні форми популяризації своєї діяльності: Інтернет, сайти,  ЗМІ, друковані видання тощо. А що ми маємо на цей час, наведу приклад передплати на нашу газету. Говорять: «Нас багато, нас не подолати», але загальний тираж газети на 4-й квартал 2019 року склав 2900 примірників.
    
      За звітний період були переобрані голови обласних організацій  УСВА.  На зміну прийшли енергійні керівники, які бажають працювати, і ми будемо підставляти плече допомоги головам організацій, котрі бажають працювати не на свій авторитет, а на авторитет всієї нашої Спілки.   
Правління Спілки готове доповісти Конференції, що розглядало на своїх засіданнях найактуальніші для УСВА питання. Періодичність проведення засідань Правлінь і Президії відповідали статутним вимогам. У порядку самокритики відзначаємо, що було обмаль узагальнень досвіду роботи, не практикувалося проведення  виїзних засідань. Залишилися питання і до системного планування роботи, що стає зразковим тільки  у процесі підготовки до ювілейних дат.
Правління відзначає, що у звітний період діяльність УСВА була багатовекторною, у більшості – результативною. Але повного задоволення від зробленого немає,  оскільки життя ветеранів не поліпшується. А це основний  критерій нашої з вами роботи. Із цього виходять і наші завдання, які сьогодні визначить Конференція. 
Правління у своєму звіті не могло висвітлити у повному обсязі всі питання діяльності нашої організації. На жаль,  далеко не всі керівники виконали рішення про надання матеріалів про роботу обласних організацій при підготовці доповіді. Відзначаю дисциплінованість і повагу до товаришів наших фундаторів Петра Кирилішина, Віктора Волошина, Олександра Соколова, Павла Ментова, Миколи Приступи, Олександра Наметченка, Віктора Остащука, Юрія Солов’я, які своєчасно надали матеріали. Іншим немає що розповісти про роботу організації. Це дзеркало ‘
Матеріали до доповіді ми направили членам правління електронною поштою, а в скороченому вигляді кожен делегат отримав при реєстрації.
Думаю, що товариші доповнять доповідь, внесуть конкретні пропозиції з поліпшення роботи і висловлять свої думки з порушених у звіті проблем.

Шановні учасники Конференції!

         На нашу адресу надійшли привітання від закордонних організацій ветеранів війни в Афганістані: з Азербайджану, Білорусі, Болгарії, Вірменії, Грузії, Казахстану, Молдови, Киргизії, Таджикистану, Узбекистану, Прибалтійських країн. З вашого дозволу оголошу лише одне з них – від голови Ради Загальнолатвійського товариства ветеранів Володимира Норвінда і голови Правління Латвійського товариства ветеранів Афганістану Василя Крупенича: 
      «Дорогие друзья, соратники, коллеги! Мы постоянно с большим вниманием следим за вашей деятельностью в укреплении единства наших рядов  по защите интересов и законных прав ветеранов Афганской войны, заботе об их здоровье и благополучии.
      Мы гордимся успехами и достижениями УСВА – одной из самых больших и самых влиятельных организаций ветеранов той войны на постсоветском пространстве и берем с вас пример. Желаем вам дальнейших успехов в вашем таком важном, ответственном деле! Желаем делегатам Конференции УСВА успешной и результативной работы».
        Кількість передплатників (членів УСВА) по областях на 4-й квартал (останні місяці року) за даними ДП «Преса» від 24. 09. 2019 року
2400.png

Дружня зустріч


     Голова Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Сергій Червонописький та Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін обговорили питання співпраці України і Словаччини у непростій справі реабілітації учасників бойових дій.

Прес-служба УСВА.


Зверніть увагу
На захисті прав родин загиблих воїнів і померлих ветеранів
       Соціальна робота, захист прав ветеранів та їхніх родин завжди були і залишаються одним з головних напрямів діяльності Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
       Делегати VIII Конференції УСВА відзначили як головне досягнення у соціальній роботі Спілки той факт, що завдяки тиску ветеранів, активній діяльності  Правління УСВА і масовим акціям представників УСВА з усієї України вдалося добитися рішення уряду про значне підвищення пенсій особам з інвалідністю внаслідок війни з числа рядового, сержантського та офіцерського складу, які не мали необхідного страхового стажу і вислуги років.
Одним з пріоритетів у роботі УСВА був і залишається захист прав родин загиблих воїнів і померлих ветеранів. Цей напрям необхідний ще й тому, що ми вважаємо родини загиблих воїнів найбільш постраждалою категорією осіб внаслідок війни. Крім того, родини воїнів, які загинули в Афганістані, не отримали матеріальної компенсації ані від СРСР, ані від незалежної України, і задовольняються лише так званими «пільгами» найнижчого рівня.
Гірким залишається становище родин померлих учасників бойових дій, до яких разом з горем і бідою до дому приходить і подальше зубожіння, яке пов’язано з позбавленням пільг на комунальні послуги тощо.
Здивування викликало фактичне позбавлення пільг осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, зокрема Героїв Радянського Союзу, яких залишилися одиниці.
УСВА завжди адекватно реагувала на такі випадки несправедливості, вимагала перегляду законів України й збільшення рівня соціальних стандартів для родин загиблих воїнів, померлих ветеранів та інших категорій населення країни.
Для цього в УСВА впродовж багатьох років розроблялися пропозиції до проектів законів, висувалися вимоги на акціях протесту, у зверненнях до президентів і прем’єр-міністрів, до народних депутатів і міністрів, але справа не зрушувалася з «мертвої» точки. Лише за рахунок рішень місцевої влади у низці областей і міст вдалося наблизитися до бажаної підтримки родин загиблих воїнів.
Керівники і робочі групи УСВА просували свої пропозиції всіма можливими шляхами,  передавали власні напрацювання у цій сфері іншим організаціям і робочим групам з надією на допомогу в просуванні гуманітарних ідей, відмовляючись від власного авторства, вважаючи, що головне у спільній  справі – це досягнутий результат.
І ось з’явилося «світло у кінці тунелю»: цей результат частково може бути досягнутий прийняттям нового закону України, проект якого зареєстрований у Верховній Раді за №2191.
У чинному Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» сім’ї  загиблих воїнів і померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни віднесені до осіб, на яких поширюється чинність цього закону, а для сімей померлих учасників бойових дій не передбачалося ані окремого статусу, ані будь-яких пільг. 
У новому проекті закону передбачається часткова реалізація вимог УСВА, а саме:
    – встановлюються окремі статуси: статус сімей загиблих воїнів, статус сімей померлих ветеранів;
    – підвищується рівень соціального захисту сімей загиблих воїнів  до рівня соціальних стандартів для учасників бойових дій, зокрема знижка в оплаті комунальних послуг складатиме 75% замість 50%, як було раніше;
     – встановлюються пільги родинам померлих ветеранів, зокрема знижка в оплаті комунальних послуг складатиме 50%, як було раніше для родин загиблих воїнів;
     – передбачається також поновлення пільг особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. 
Але занепокоєння викликають новаторські положення проекту закону щодо медичного забезпечення ветеранів війни і надання державної підтримки громадським об’єднанням ветеранів на конкурсних умовах лише за державними програмами.
Тому всім ветеранам необхідно звернути прискіпливу увагу на проект Закону України №2191, висловити свою думку й внести відповідні пропозиції. 
Поки ще не запізно!
Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
голова УСВА.

В організаціях УСВА


Турботи і клопоти миколаївців


     Відбулася конференція Миколаївської обласної спілки воїнів-інтернаціоналістів і запасу, на якій делегатами на звітно-виборну Конференцію УСВА обрано Олександра Завражина — заступника голови обласної спілки та Юрія Гаврюткіна – голову Новоодеської районної організації УСВА.

      Чимало зроблено за трудову п’ятирічку. Підписано меморандум про взаємодію між облдержадміністрацією, облрадою та обласною спілкою воїнів-інтернаціоналістів і запасу про соціальний захист ветеранів війни в Афганістані у 2016–2021 роках.

      Щорічно надаються квартири в рамках програми придбання житла для ветеранів локальних війн, розробленої обласною спілкою. Щоденно розглядаються звернення громадян. Вирішено питання безоплатного проїзду учасників бойових дій та інвалідів війни міжміським автобусним транспортом.

      2016 року засновано громадянське формування «Вимпел», серед членів якого – учасники бойових дій в Афганістані, члени їхніх сімей і ветерани МВС.

      Фестиваль військово-патріотичної пісні, присвячений Дню Перемоги, проводиться у Миколаєві з 2015 року.

      Разом з Миколаївською філією НТКУ організовано випуск низки сюжетів про ветеранів Афганістану в рамках програми «Пам’ять священна». Щоквартально виходить газета обласної спілки «Шураві». 

      Члени організації беруть активну участь у заходах, присвячених Дню Перемоги, черговій річниці визволення України від фашистських загарбників, Дню незалежності України та іншим визначним датам нашої держави. Традиційним стало вшанування воїнів-десантників на Алеї бойової Слави у міському парку «Перемога».

      Значну увагу спілка приділяє військово-патріотичному вихованню. Проводимо зустрічі воїнів-інтернаціоналістів з учнями шкіл, ліцеїв, гімназій і студентами вищих навчальних закладів, екскурсії та уроки мужності в музеях бойової слави. 

      Разом з федерацією рукопашного бою проводимо турнір, присвячений Дню Перемоги. Щороку до 15лютого відбувається турнір з панкратіону, присвячений пам'яті воїнів, загиблих в Афганістані. Багато учасників збирають змагання зі спортивного орієнтування, турніри з міні-футболу, волейболу і теквондо, присвячені пам'яті воїнів-інтернаціоналістів і Дню Перемоги. 

      Надаємо матеріально-технічну допомогу учасникам АТО (продукти харчування, захисна амуніція) в усіх районах області (районні організації УСВА та особисто члени цих організацій).

Юрій СОЛОВЕЙ,

голова Миколаївської обласної спілки воїнів-інтернаціоналістів і запасу.


Заплановане здійснили

 

Чернігівське обласне відділення УСВА (воїнів-інтернаціоналістів) – громадська організація, що об’єднує 24 районні та міські ветеранські осередки Спілки. Загальна кількість фіксованих членів – 3342. 

Основними напрямами роботи організації є: консолідація зусиль ветеранів та їх об’єднань для найбільш ефективного використання їхнього потенціалу і можливостей по соціальному захисту ветеранів війни, сімей загиблих військовослужбовців; соціальний і правовий захист членів організації; психологічна, моральна і матеріальна допомога й підтримка членів організації, насамперед  інвалідів, членів сімей загиблих воїнів; сприяння лікуванню, зміцненню фізичного і морального стану ветеранів війни, соціальній адаптації.

Увічнення пам’яті загиблих, померлих і зниклих без вісті воїнів-«афганців» залишається пріоритетним напрямом роботи організації. Проведено близько 136 різноманітних заходів військово-патріотичного, громадянського спрямування з увічнення пам’яті тих, хто не повернувся з війни. Практично щороку в області відкриваються пам’ятники, пам’ятні знаки загиблим «афганцям». Сьогодні в області встановлено 18 пам’ятників і пам’ятних знаків, 21 вулицю названо іменами загиблих «афганців», одна з них у Чернігові носить ім'я Героя України Олега Міхнюка.

У кожній школі, навчальному закладі, де навчались "афганці", які не повернулися з війни, встановлено пам’ятні дошки, всього їх в області 42. Відкриття проходило за участю громадськості, ветеранів, батьків загиблих і ставало знаковою подією в житті району, села, навчального закладу.

    Великий резонанс серед населення мають заходи, які проводяться в День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Мітинги, зустрічі бойових побратимів, на які збирається велика кількість мешканців міст, районних центрів, є підтвердженням авторитету ветеранів-«афганців», воїнів-інтернаціоналістів.

    Чернігівське обласне відділення УСВА розробило програму проведення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і заходів з відзначення 30-річчя закінчення війни в Афганістані на 2019 рік і отримала фінансування з обласного бюджету на їх реалізацію. Основним завданням програми було ефективне використання форм соціальної підтримки учасників бойових дій в Афганістані і членів сімей загиблих. Її виконання дало можливість досягти поставлених цілей і завдань з соціального й правового захисту ветеранів війни і членів сімей загиблих воїнів, патріотичного виховання молоді. 

         Усі заплановані заходи було здійснено.


 Олександр СОКОЛОВ, 

голова Чернігівського обласного відділення УСВА

 (воїнів-інтернаціоналістів).


Звітували рівненські «афганці»



Відбулася звітно-виборна конференція Рівненської обласної організації УСВА, в якій взяли участь делегати з усіх районних і міських осередків і представники влади. Підбито підсумки діяльності за останні п’ять років і обрано нове керівництво.

Зі звітною доповіддю виступив голова організації Володимир Гурницький (на знімку): «Нині на Рівненщині проживає близько 2,4 тисячі учасників війни в Афганістані та 40 сімей загиблих воїнів. Наша спілка – одна з найчисленніших в області й має активну громадянську позицію. Ми підтримуємо наших ветеранів і родини загиблих, займаємося волонтерством – допомагаємо військовим частинам. 28 наших побратимів з області були мобілізовані й брали участь в АТО-ООС». 

За сприяння організації в усіх районах встановлено пам’ятники загиблим в Афганістані. У школах, де навчалися загиблі бійці, встановлено меморіальні дошки. Створено три музеї бойової слави ветеранів Афганської війни і куточки пам’яті. У школах «афганці» проводять уроки мужності, на яких розповідають про бойових побратимів, про роботу організацій з  військово-патріотичного виховання дітей і молоді. Задля цього проводяться різні спортивні й культурні заходи.

Володимир Гурницький наголосив,  що такі ініціативи вдалося реалізувати завдяки підтримці обласної влади.

Заступник голови облдержадміністрації  Ігор Тимошенко відзначив, що кожного року з обласного бюджету виділяють кошти на підтримку цієї категорії людей. На матеріальну допомогу спрямували близько 800 тисяч гривень, на підтримку статутної діяльності – майже півмільйона. Важливою є допомога «афганцям», які потребують складних медичних операцій. Заступник голови облдержадміністрації додав, що і надалі «афганців» будуть підтримувати в області.

Під час зустрічі з представниками влади було обговорено  питання, що найбільше хвилюють ветеранів: це соціальна реабілітація, отримання житла, монетизація пільг і присвоєння нагород.

Делегати конференції  одноголосно обрали головою Рівненської обласної організації УСВА Сергія Васильовича Зінича, який до цього керував міською організацією УСВА у Рівному. Також обрано новий склад правління і ревізійної комісії.


Прес-служба  Рівненської обласної організації УСВА.


Избрали нового руководителя


На Сумщине состоялась отчетно-выборная конференция Шосткинской городской организации УСВА.

С отчетом о деятельности за пять лет выступил председатель правления Владимир Пивторак. В частности, он рассказал о патриотической, волонтерской работе, помощи армии. Кстати, именно организация воинов-интернационалистов разместила первый в Шостке бигборд в поддержку украинских воинов.

«Ми потихеньку  починаємо забувати, якою армія була в 2013–2014 роках. Сьогодні розуміємо, що наша армія стала на ноги, але вона повинна бути дуже сучасною», – отметил Владимир Пивторак. С началом ведения боевых действий на востоке страны шосткинские воины-«афганцы» пошли на фронт и принимали участие в боевых действиях.

Мэр Николай Нога, присутствовавший на отчетно-выборной конференции, отметил, что организация работает системно, ее усилия направлены на действенную помощь воинам-интернационалистам. Городской голова констатировал: местная власть не все сделала для поддержки организации. Он пообещал дополнительное финансирование. «Дякую вам за роботу, розраховуйте на нашу підтримку», – заверил Николай Нога.

Представитель организации ветеранов АТО Мирослав Ляшок поблагодарил воинов-«афганцев» за твердую украинскую национальную позицию.

Состоялись выборы председателя правления Шосткинской городской организации УСВА. Были выдвинуты две кандидатуры: Владимира Пивторака и Виктора Приходько. Владимир Пивторак, 15 лет бессменно возглавлявший организацию, взял самоотвод. Новым руководителем стал Виктор Приходько.

Шостка.INFO.

 


Звітували чернігівці
Відбулася звітно-виборна конференція Чернігівської міської організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів).
Підбито підсумки роботи організації за 2014–2019 роки й визначено головні напрями роботи на наступний період. У доповіді голови Анатолія Кирилюка  відзначено активну роль ветеранів-«афганців» у житті міста.
Спілка активно проводила волонтерську роботу з підтримки військових формувань, постійно вела просвітницьку роботу серед воїнів і молоді міста, підтримала сім’ї загиблих і померлих у Афганістані військовослужбовців. У місті діє програма фінансової підтримки членів сімей загиблих і звільнення їх від сплати комунальних послуг на сто відсотків. Кожного року проводяться заходи з увічнення пам'яті загиблих і померлих побратимів. Найбільш масовим і шанованим є День виведення військ  з Афганістану.
Сьогодні члени організації змушені боротися за свої соціальні права, які гарантувала Конституція і Закони України, й готові до активних дій із захисту своїх законних прав.
Делегати конференції роботу голови організації і правління  визнали задовільною. На новий термін головою обрано Анатолія Кирилюка, головою ревізійної комісії – Володимира Бєляєва.
Станіслав ВІХРОВ,
заступник голови Чернігівського обласного відділення УСВА.

Потужна і дієва спілка
Кіровоградська обласна організація УСВА, зареєстрована 11 вересня 1995 року, сьогодні є одним з найпотужніших і дієвих громадських об’єднань області, що налічує в своїх 24 осередках близько 4000 учасників бойових дій різних воєн і воєнних конфліктів.
          Основне завдання спілки – соціальний захист ветеранів, моральна і матеріальна підтримка членів сімей загиблих і померлих, інвалідів війни, учасників бойових дій. За нашої ініціативи вже три роки поспіль працює обласна програма, яка передбачає для ветеранів війни всіх категорій безоплатно дороговартісні медичні обстеження. 
       За звітний період Новоархангельською, Онуфріївською, Світловодською, Новомиргородською, Петрівською організаціями встановлено пам’ятні знаки. У Кіровоградській області тепер є пам’ятники воїнам-інтернаціоналістам в усіх районах.
        Значну увагу приділяємо волонтерському руху і патріотичному вихованню молоді. Організовуємо й доставляємо гуманітарну допомогу в зону проведення АТО-ООС, проводимо концерти для наших захисників. Спілка бере  участь в організації і проведенні пошуку полонених, поранених і тіл загиблих протягом 2014–2016 років.
        Традиційними стали концерти в Кіровоградському обласному госпіталі для ветеранів війни.
        У рамках плану заходів з військово-патріотичного виховання молоді постійно проводимо відвідання й впорядкування пам’ятних місць, тематичні зустрічі, уроки мужності, круглі столи в навчальних закладах. Багатьом юнакам і дівчатам запам’яталися триденний військово-польовий похід місцями бойової слави українського народу, присвячений  річниці Великої Перемоги,  визволенню Кіровоградщини, спортивно-оздоровчі табори для вихованців військово-спортивних клубів та об’єднань області. 
       Спілка залучає ветеранів до заходів з військово-патріотичного виховання молоді, пропагування здорового способу життя, занять спортом, популяризації військової служби, воїни-інтернаціоналісти зустрічаються з  допризовною молоддю. Всебічну допомогу надаємо навчальним закладам в організації та оновленні музеїв, кімнат бойової слави. 
        Онуфріївською районною організацією УСВА створено вокально-інструментальну групу «Шураві», до складу якої входять і юні виконавці.
Проведено два фестивалі військово-патріотичної творчості.
         Військово-патріотичні клуби та об’єднання Кіровоградщини – постійні учасники Всеукраїнських змагань «Соколята України».  Спілка бере участь у проведенні обласних зборів-змагань з військово-прикладного багатоборства пам’яті М. Бендерова, змагань на Кубок області з військово-спортивного багатоборства пам’яті загиблого в АТО воїна-«афганця» С. Коновалова з Олександрії, відкритого чемпіонату області з військово-спортивного багатоборства у Знам’янці, відкритого чемпіонату області зі стрільби з пневматичної зброї  в Олександрії. 
Віктор ОСТАЩУК, 
голова Кіровоградської обласної організації УСВА.

Волиняни – люди небайдужі 

 

У нелегкий час для нашої країни важливо згуртовуватись та допомагати один одному. Небайдужі до своїх побратимів і синів України, які стали на захист рідної землі, волинські воїни-«афганці», представники Ратнівської районної організації УСВА.

Четвертий рік поспіль ветерани Афганістану з Ратнівщини збирають овочі для Волинського обласного госпіталю ветеранів війни. На пропозицію допомогти відгукнулося чимало небайдужих людей. Це те, що називається людяністю, співчуттям і безмежним добром. Допоки такі якості нам притаманні – ми непереможні.

Спільними зусиллями і з Божою поміччю зібрано майже дві тонни овочів: картоплі, буряків, капусти, моркви.

Слова щирої подяки висловлюємо нашому побратиму Миколі Панасюку, який за власний кошт погодився відвезти благодійну допомогу до військового госпіталю, а також воїнам-інтернаціоналістам, які долучилися до збору овочів: Анатолію Пікуну, В’ячеславу  Костючику, Володимиру Пашкевичу (с. Річиця), Анатолію Кацевичу, Борису Колядюку, Олегу Неводнічику (с. Щедрогір), Миколі Гулю (с. Заброди), Олександру Біруку (с. Замшани), Василю Середі (с. Видраниця), Олександру Літвіновичу, Василю Гечу (с. Велимче), Степану Дордюку, Анатолію Штику (с. Млинове),  Івану Білітюку (смт Заболоття), Василю Корецькому (с. Заліси), Анатолію Аврамуку, Володимиру Аврамуку, Віталію Ковалю, Івану Морозу, Василю Шамайло (с. Жиричі), Миколі Никитюку, Миколі Ничипоруку, Анатолію Паньку, Віталію Пословському, Адаму Пословському (с. Прохід), Івану Ващуку, Лук’яну Вознюку, Павлу  Матвіюку, Петру Короліку, Миколі Філімонову, Володимиру Остапуку, Миколі Савлуку (смт Ратне), жителям сіл Прохід і Піски-Річицькі. 

      Приємно, що на знак шани і вдячності головний лікар Тетяна Масікова вручила подяку Ратнівській районній організації УСВА. Кожен має робити якомога більше добра, бо це так приємно – бачити вдячність в очах людей.

Сергій ФІЛІПЧУК,
голова Ратнівської районної організації ВОСВА.

Житло для ветеранів

 

На Сумщині ухвалено рішення виділити компенсації для придбання квартир двом ветеранам Афганістану – Михайлу Шульзі й Володимиру Черепову.

Державна допомога воїнам-інтернаціоналістам призначена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 214 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей». Право на виплати мають особи з інвалідністю першої-другої групи з числа учасників бойових дій на території інших держав, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних із перебуванням у таких державах.

На обліку претендентів на грошові виплати Михайло Шульга перебував із 1990 року, а Володимир Черепов – із 2000-го. Упродовж 2018–2019 років такі компенсації на Сумщині отримали п’ять осіб.

«Окрім постанови №214, чинності не втратили й постанова КМУ №223 від 9 березня 2011 року «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів». Відповідно до неї кошти на поліпшення житлових умов в останнє отримали сім «афганців» у 2013 році. Діє й постанова №503 від 23 травня 2012 року «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом інвалідів війни». За нею матеріальну підтримку востаннє отримали три ветерани Афганістану також у 2013 році», — коментує уповноважений від Сумської міської організації УСВА з вирішення житлових питань воїнів-інтернаціоналістів Микола Кривунь.

Нині близько 150 воїнів-інтернаціоналістів області перебувають на обліку щодо поліпшення житлових умов.

Прес-служба «Совеаф».


Зустрілися на Хотинщині

    У Хотині на Буковині відбулося четверте виїзне засідання правління Чернівецької обласної організації УСВА.  

     Біля пам’ятника загиблим в Афганістані землякам-хотинчанам хвилиною мовчання вшанували їх пам’ять, до меморіалу поклали квіти. 

     Серед питань, які розглядалися під час зустрічі, сприяння консолідації і координації зусиль для вирішення проблем ветеранів війни. Першочергово розглянуто питання про виділення путівок і хто саме їх отримає. Для двох ветеранів-«афганців» для лікування організовано фінансову допомогу.

    Розглянуто звернення до районних рад про фінансування статутної діяльності організацій на 2020 рік. Визначено концепцію роботи і як організувати співпрацю з органами місцевого самоврядування. 

     Про планування заходів районних спілок на наступний рік голова організації Георгій Козьма зазначив, що спілка діятиме вже за попередньо визначеним планом, який обговорюється на кожному виїзному засіданні після висловлених пропозицій керівників районних спілок. Обговорено ситуацію в Кельменецькому районі й вирішено до 20 лютого 2020 року зібрати загальні збори для обрання нового керівника Кельменецької районної спілки УСВА, оскільки робота нинішнього очільника є незадовільною. 

     Голова Хотинської районної організації УСВА Сергій Трайчук звітував про діяльність спілки у районі й запросив до храму Олександра Невського в Хотинській фортеці на поминальну панахиду за загиблими в Афганістані воїнами. 

     Голова Чернівецької обласної організації УСВА Георгій Козьма подякував Сергію Трайчуку і Хотинській районній організації за роботу і гостинність.  

Вячеслав ХАБАЙЛО.

Фото автора.


Фестивалі

Свято творчості

У Херсонському Палаці молоді і студентів відбувся XVІI Всеукраїнський конкурс-фестиваль військово-патріотичної творчості «Оберіг».
У конкурсі взяли участь більш як 50 виконавців із Миколаєва, Херсону,  Херсонської, Одеської, Запорізької і Черкаської областей віком від 9 до 80 років. Серед глядачів – багато воїнів-«афганців»,  військовослужбовців, правоохоронців, ветеранів АТО і членів їхніх сімей, підлітків і студентської молоді.
Головним надбанням фестивалю стало те, що зовсім юні вихованці почали поповнювати свій репертуар не тільки творами про історію України, про її складний шлях до незалежності, але й про трагічні  події, які переживає сьогодні український народ. У виконанні учасників фестивалю лунало багато пісень і віршів, були хореографічні композиції, присвячені героям Небесної Сотні, захисникам країни, які тримають оборону в зоні АТО-ООС, захищаючи наш мирний спокій.
Журі відзначило високу виконавську майстерність Людмили Штанько, Богдана Палія, Ірини Жарової, народного фольклорного аматорського колективу «Чулаківна» і народного художнього хореографічного ансамблю «Радість». Кращим голосом фестивалю визнано Павла Стефанчишена, найкращу хореографічну постановку показав народний художній ансамбль танцю «Едельвейс».
З нетерпінням глядачі та учасники очікували оголошення володарів головних нагород. Гран-прі отримали херсонці – дует сестер Анастасії і Поліни Григор’євих і центр танцю «GLC».
Апогеєм стали виступи гостей – авторів-виконавців, учасників бойових дій в Афганістані Захара Кострова, Петра Бондарєва із Запорізької області та  Юрія Полякова з Миколаєва.  Після їх виступів довго не змовкали оплески.
Пісенне свято відбулося за підтримки облдержадміністрації, облради, Української Спілки ветеранів Афганістану, колективу обласного Палацу молоді, зокрема, Алли Кашициної, Людмили Друзякіної, Олени Зв’ягіної. Призовий фонд забезпечили міськвиконком, громадські організації Херсонщини «Єдиний щит», обласна профспілка працівників ОВС і організація ветеранів Азово-Чорноморського управління Державної прикордонної служби України.
Прес-служба Херсонської обласної організації УСВА.

Співали побратими
В Обухівському районному Центрі культури та дозвілля вдруге відбувся Київський обласний фестиваль патріотичної пісні «Душа обпалена війною».
Ініціатором та організатором стала Київська обласна організація УСВА за підтримки міського голови Олександра Левченка.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів у Афганістані і в зоні проведення АТО-ООС. Почесний гість – Герой України, голова УСВА Сергій Червонописький, голова міста Олександр Левченко, голова Київської обласної організації УСВА Олександр Янківський привітали учасників, побажали здоров’я і творчих здобутків.
У фестивалі взяли участь відомі автори-виконавці, учасники бойових дій в Афганістані Юрій Шкітун (Запоріжжя), Володимир Коваленко (Івано-Франківськ), Леонід Мухін (Київ), Олександр Ковальов (Обухів),  автори «афганських» пісень Альберт Салтиков і Володимир Степанов, автори-виконавці Іван Шерстюк (Дніпро) і Дарина Коломицька (Обухів), гурт «Ташакор» з Білої Церкві й «Побратими» з Таращі Київської області, народний колектив «Горлиця» Києво-Святошинського району, Обухівська школа сучасного танцю, хореографічний колектив «Водограй».
У залі панувала атмосфера добра і злагоди.  Фестиваль став уособленням пам’яті про воїнів, які не повернулися додому, прикладом для молоді сили згуртованості й мужності воїнів-«афганців».
Учасники отримали від міського голови, Київської обласної організації УСВА подяки, дипломи і пам’ятні подарунки.
Прес-служба Київської обласної організації УСВА.

На крилах пам’яті народжується пісня
     У Нововодолазькому районному Будинку культури на Харківщині відбувся міжрайонний фестиваль військово-патріотичної пісні «На крилах пам’яті», присвячений Дню визволення України від фашистських загарбників.
     Засновником і організатором пісенного свята є Нововодолазька районна Спілка ветеранів Афганістану. Мета фестивалю - національно-патріотичне виховання підростаючого покоління, утвердження любові до Батьківщини, шанобливого ставлення до національних надбань українського народу, наслідування найкращих прикладів мужності й звитяги борців за свободу і незалежність нашої країни. 
     У роботі фестивалю взяли участь солісти і творчі колективи Нововодолазького, Балакліївського, Валківського, Чугуївського, Зачепилівського, Дергачівського районів області.
     Голова Харківської обласної Спілки ветеранів Афганістану Володимир Рижков,   голова районної ради Світлана Ротач, перший заступник голови райдержадміністрації Людмила Балюк, голова Нововодолазької районної Спілки ветеранів Афганістану Сергій Воротняк привітали учасників і побажали подальших творчих успіхів. 
     Варто зазначити, що всі виконавці військово-патріотичних пісень продемонстрували не тільки високу майстерність, а й непідробний патріотизм, щиру любов до України, її історії, культурної спадщини. Тож журі було складно визначити переможців. 
      За підсумками конкурсу Гран-прі фестивалю отримала Ірина Великородна (Нововодолазький районний Будинок культури) (на знімку). Перше місце посіла Наталія Клокун (Зачепилівський РБК), друге місце розділили Тетяна Головатюк (Рокитненський СБК) і Марина Іванова (Валківський РБК), а  третє – у  вокальних колективів «CherNika» (Балаклійський РБК) і «Станичаночка» (Станичненський СБК) і Анни Квашникової (Караванський СБК).
     Переможцям конкурсу вручено Почесні грамоти і грошові винагороди, а всі конкурсанти отримали дипломи. Почесною грамотою «Майбутнє покоління» відзначено Андрія Дарія (Нововодолазький РБК).
Сергій ВОРОТНЯК,
голова Нововодолазької районної Спілки ветеранів Афганістану.

Найкращі фільми – наші 

У Херсоні відбулися XVII Міжнародний фестиваль православного кіно, метою якого є популяризація фільмів християнського змісту і нагородження кращих авторів фільмів спеціальними призами й нагородами, і XIV Міжнародний кінофестиваль «Кінокімерія».
Учасник бойових дій в Афганістані Олександр Єлагін (на знімку) за  фільм «Зенітниця» нагороджений дипломом «За віру, надію, любов».
На кінофестивалі «Кінокімерія» представлено фільми з України, Вірменії, Білорусі, Болгарії, Данії, Ірану, Індії, Іспанії, Казахстану, Естонії, Китаю і США. Більше 180 робіт було відібрано для перегляду для визнання переможців UNICA – Міжнародною спілкою кіно, телебачення та аудіовізуальних комунікацій при ЮНЕСКО, створеною 1931 року, яка об'єднує асоціації, товариства, кіноклуби кіноаматорів і незалежних кінематографістів 35 країн світу. 
Фільм учасників бойових дій, членів Херсонської обласної організації УСВА Віктора Бикодіра та Олександра Єлагіна «Кожен вік підвладний» у номінації «Найкращий однохвилинний фільм» зайняв друге місце. У кінострічці йдеться про любов, яка може прийти до людей в будь-якому віці й зробити їх щасливими. 
Це життєстверджуюча кіноробота, яка здатна підбадьорити і надихнути людей старшого віку любити життя, незважаючи на загальноприйняту думку, що на пенсії все добре вже закінчується.
Надія ЛЕБЄДЄВА.

Пам’ять
На честь Героя

На Чернігівщині урочисто відкрито пам’ятник Герою України, учаснику бойових дій в Афганістані і в зоні проведення антитерористичної операції Олегу Міхнюку.
Монумент встановили на малій батьківщині героя – у центрі Малої Дівиці Прилуцького району. Він загинув 20 серпня 2014 року під час боїв у Новосвітлівці на Луганщині. Йому було 49 років. Олег Міхнюк пройшов війну в Афганістані. Під час Революції Гідності очолював 8-му «афганську» сотню Самооборони. 
У церемонії відкриття пам’ятника взяв участь голова УСВА Сергій Червонописький.  
Прес-служба УСВА.

Віддав найцінніше – життя

У школі №64 Солом’янського району столиці урочисто відкрито меморіальну дошку на честь загиблого воїна-інтернаціоналіста, випускника цього навчального закладу Олега Федоровича Антоненка.
Олег народився 22 жовтня 1959 року в Києві. Здобув спеціальну військову освіту. У квітні 1983 року лейтенанта Антоненка переводять до Афганістану, де він продовжив службу в складі 783-го окремого розвідбатальйону в Кундузі. На чолі своєї групи неодноразово брав участь у бойових операціях, проявивши себе хоробрим воїном. 
Навіть зазнавши поранення, Олег продовжував керувати діями взводу. 23 листопада 1984 року помер внаслідок тяжкого поранення і значної втрати крові. Посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки.
Вшанували пам’ять відважного українця його рідна сестра Лариса Антоненко, голова Київської міської Спілки ветеранів Афганістану Микола Гончаренко, заступник голови Солом’янської райдержадміністрації Олена Горпинченко, бойові побратими, воїни-«афганці», педагоги та учні.
«35 років тому в Афганістані обірвалося життя нашого земляка, який для кожного з нас сьогодні є взірцем мужності, сили духу і вірності присязі. Олег виконував свій військовий обов’язок і віддав найцінніше, що мав. А наш святий обов’язок – пам’ятати про його подвиг і подвиг тисяч інших українців, які боролися за світлі ідеали. Допоки ми живі— житиме пам’ять і про них», – зазначила Олена Горпинченко.
Пам’ять загиблого воїна присутні вшанували хвилиною мовчання, запалили свічки і поклали квіти до меморіальної дошки.
Прес-служба УСВА.

Дбають про збереження правди

У Самборі на Львівщині районна асоціація воїнів-інтернаціоналістів «Обов’язок» УСВА урочисто відзначила 15-ту річницю відкриття в місті пам’ятника воїнам, полеглим на землі Афганістану.
«До цієї дати заздалегідь готувалися. Своїми силами бойові побратими впорядкували територію, посадили туї. Значну допомогу надав директор СКП «Об’єднане» Євген Квас. Працівники комунального підприємства за дорученням міського голови Самбора Юрія Гамара замінили стару огорожу на декоративну», – сказав голова асоціації «Обов’язок» Іван Казан.
На урочистому віче згадували про непросту історію, пов’язану зі спорудженням пам’ятника, полеглих на чужій війні та не на рідній землі, де солдати чесно виконали свій обов’язок. Загинуло 12 військовослужбовців із Самбірщини і 5 із сусідньої Старосамбірщини. Їхні імена увічнено на гранітній плиті.
Міський голова Самбора Юрій Гамар зазначив, що «зробили все можливе, щоб пам’ять про «афганців» не затерлась у буднях. Тому підтримували і будемо підтримувати зусилля асоціації, яка дбає про збереження правди, імен загиблих. І це, – наголосив мер, – тим більше потрібне сьогодні, бо на сході Україна переживає нові виклики через російську агресію. Спільно можемо зробити багато».
Голова ветеранської асоціації Іван Казан вручив грамоти засновнику асоціації, ініціатору побудови пам’ятника Андрію Савустяну, а за допомогу в облаштуванні території – першому заступнику міського голови Самбора Ігорю Нестораку і директору СКП «Об’єднане» Євгену Квасу.
Керівнику асоціації вдалося відшукати двох ветеранів-«афганців», які роками не знали, що нагороджені медалями. Іван Казан вручив нагороди бойовим побратимам.
      У цій події багато важила зустріч сивоголових, котрим долею було суджено пройти через пекло чужої війни й повернутися додому живими. 
Микола СЕНЕЙКО.

Славним воїнам-визволителям
28 жовтня Україна відзначила 75-у річницю визволення від нацистських загарбників. Цього дня в усіх населених пунктах вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя за Батьківщину, хто визволяв нашу землю від фашистів і хто відбудовував нашу країну.
Вінницький Меморіал Слави є символом боротьби українців за волю, за життя, за свою гідність.
Саме там відбулися урочисті заходи з вшанування пам’яті визволителів України під час Другої світової війни, воїнів АТО-ООС нашої сучасності, бійців Небесної Сотні. Ветерани війни в Афганістані спільно з керівництвом області та обласного центру, керівниками структурних підрозділів виконкому міської ради та обласної державної адміністрації, представниками ветеранських та інших громадських організацій, релігійних конфесій поклали квіти до пам’ятників нашим славним воїнам-визволителям, ушанувавши їх пам’ять хвилиною мовчання.
Прес-служба Вінницької обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані.
      У центрі Шепетівки біля Меморіалу Солдатської Слави відбувся мітинг-реквієм з нагоди 75-ї річниці вигнання з України гітлерівських загарбників.
В урочистостях взяли участь очільники місцевої влади – міської ради і виконкому, районної ради і держадміністрації, голова міської ради Організації ветеранів України Олег Герасименко, працівники органів виконавчої влади й самоврядування, установ міста і району, місцеві жителі.
Чи не єдине представництво громадських організацій склали воїни-інтернаціоналісти Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану, які гідно несуть естафету спадкоємності ратного подвигу визволителів рідної землі. Віддали шану невмирущій славі батьків і дідів, воїнів, які поклали своє життя на вівтар визволення України від ворога,  разом із земляками учасники бойових дій в Афганістані Олександр Гуринович, Олександр Бернацький, Андрій Андреєв, Олександр Більчук, Ігор Карчевський.
Під час мітингу хвилиною мовчання вшанували пам'ять воїнів-визволителів України, поклали квіти до Меморіалу Солдатської Слави.
Прес-служба Шепетівської СВА.
        Традиционно николаевские воины-интернационалисты и пенсионеры МВД колонной прошли по улице Лягина, вышли на Адмиральскую, где возле памятника Героям-«ольшанцам» почтили их память и возложили цветы к мемориалу.
– Сегодня, в 75-ю годовщину освобождения Украины, мы пришли возложить цветы в память о воинах Красной Армии. Сколько мы будем жить, столько будем помнить и чествовать доблесть людей, которые полегли за нашу Родину, – сказал председатель Союза воинов-интернационалистов Юрий Соловей и объявил минуту молчания.
         Участники шествия возложили цветы к памятнику «ольшанцам» и к Вечному огню.
Вместе с воинами-интернационалистами и пенсионерами МВД в одной колонне прошли депутат Николаевского горсовета Олег Грипас и депутат областного совета Вадим Олабин.
Пресс-служба Николаевского Союза воинов-интернационалистов и запаса.
       Низький уклін мужнім воїнам, чий бойовий і трудовий подвиг став прикладом десяткам наступних поколінь солдатів. Вічна слава полеглим героям!

Спорт і відпочинок
Стріляли влучно
      На базі РО ВФСТ «Колос» за підтримки Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану відбулася командно-особиста першість з кульової стрільби.
     Стріляли з пневматичної гвинтівки з відкритим прицілом стоячи з  дистанції 10 метрів. Команда Травлина впевнено посіла перше місце, за друге і третє була запекла боротьба між грицівчанами і школярами села Пліщин. Пліщинці поступилися опонентам лише одним балом.
     В особистому заліку серед хлопців і дівчат перемогу святкували Назар Артерчук і Мирослава Артерчук з Травлина. Переможці та призери отримали медалі й грамоти від Шепетівської СВА.
     Організатори змагань щиро дякують за допомогу приватному підприємцю Галині Весєлковій.
Прес-служба Шепетівської СВА.

Молодь любить дзюдо
На базі столичної  школи №235 позашкільним навчальним закладом «Десантник» за підтримки управління освіти, молоді та спорту Святошинської райдержадміністрації проведено, XXVIII турнір з дзюдо, присвячений пам’яті воїна-інтернаціоналіста Володимира Драченка.
Цьогоріч змагання зібрали близько 100 спортсменів, які займаються в Центрі військово-патріотичного та спортивного виховання молоді «Десантник» під керівництвом досвідчених тренерів. 
Голова Київської міської Спілки ветеранів Афганістану Микола Гончаренко привітав юних дзюдоїстів і висловив щиру подяку за проведення турніру, побажав подальших спортивних звершень. На святі були присутні начальник відділу управління освіти, молоді та спорту Святошинської райдержадміністрації Наталя Ніколаєнко і мама Володимира Драченка – Олена Василівна.
Чудовими виступами прийшли привітати учасників  вихованки секції художньої гімнастики центру, зокрема танцювальною композицією «Я люблю дзюдо», яка викликала у глядачів бурхливі емоції.
Переможці нагороджені кубками, медалями і грамотами.
Прес-служба КМСВА.

Змагалися школярі
У Чернігові відбулися традиційні  змагання зі спортивного орієнтування серед школярів, присвячені пам'яті воїнів-«афганців» і Дню захисника України.
Змагалися 23 команди з шести районів області і міста – загалом більш як 400 дітей різних вікових категорій.
Учасники хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих воїнів і поклали квіти до пам'ятника. Такі змагання є одним із напрямів військово-патріотичної роботи ветеранів-«афганців», увічнення пам'яті загиблих і популяризації здорового способу життя. Організатором і головним суддею був заступник директора міського Центру туризму для дітей та молоді Г. Г. Купрієнко. Переможці нагороджені пам'ятними медалями Чернігівської міської організації УСВА.
Змагання відбулися за активної допомоги й підтримки ветеранів війни в Афганістані А. В. Кирилюка, С. В. Скуловатого, О. О. Ковальова і голови міського Комітету сімей загиблих військовослужбовців в Афганістані С. Л. Шаповал.
Станіслав ВІХРОВ,
заступник голови Чернігівського обласного об’єднання УСВА.

Перемогли господарі

       У Ковелі на базі спортивного ліцею №1 відбувся  щорічний турнір пам’яті земляка, воїна-інтернаціоналіста Анатолія Глушкова.
       Змагання започатковано з ініціативи Ковельської міськрайонної організації УСВА і проводяться вже одинадцятий рік поспіль.
       Заступник міського голови Ігор Прокопів і голова міськрайонної організації воїнів-інтернаціоналістів Микола Савосюк привітали учасників.
        Юні футболісти поклали квіти на могилу Анатолія Глушкова. 
      У турнірі взяли участь шість команд юнаків 2008–2009 років народження. Ковельський район представляли футболісти Дубівської і Голобської об’єднаних територіальних громад, місто Ковель – чотири команди  ФЦ «Ковель-Волинь». Перше місце завоювали ковельські футболісти 2008 р. н.,
друге – 2009 р. н. На третьому місці – юнаки ФЦ «Ковель-Волинь» 2008 р. н. (друга команда).
Прес-служба Волинської обласної організації УСВА.

Студентське багатоборство

     У Шепетівському коледжі ПДАТУ за підтримки Спілки ветеранів Афганістану відбулися змагання, присвячені  Дню захисників Вітчизни.
     У програмі – стрільба з пневматичної гвинтівки, спорядження магазину набоями, неповне розбирання і складання автомата АК-47. Чекали на     учасників заходу і силові конкурси, зокрема,  штовхання гирі, армреслінг, перетягування канату, рухлива гра.
    Переможцям вручив медалі й грамоти від Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану учасник бойових дій Ігор Карчевський, всі учасники отримали заохочувальні призи. 
Наш кор.

Передплата-2020


Побратиме, це наша з тобою газета!


        З 7 жовтня 2019 року на сайті ДП «Преса» за електроною версією Каталогу видань України «Преса поштою» стартувала онлайн передплата на загальнодержавні періодичні видання на 2020 рік.
      Газету Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) «Третій тост», де  друкуються законодавчі матеріали з питань соціального захисту сімей загиблих військовослужбовців, інвалідів війни, учасників бойових дій, юридичні консультації, матеріали про життя і роботу організацій УСВА (територіальних, місцевих, районних), спогади, проза і  поезія, можна оформити на сайті www. presa. ua   чи за Каталогом періодичних видань України «Преса поштою» у будь-якому поштовому відділенні.

     Оформити передплату з поточних місяців також завжди можна до 16 числа (включно) кожного місяця, що передує передплатному.

   Мінімальний передплатний період – один місяць, максимальний – рік.
  Наш індекс – 30224.
  Вартість передплати з урахуванням приймання передплати і доставки складає: 
            – на місяць – 9, 12 грн., 
            – на три місяці – 24, 76 грн., 
            – на шість місяців – 43, 12 грн.,
            – на рік – 81, 54 грн.


  Підтримуйте газету воїнів-інтернаціоналістів «Третій тост» своєчасною передплатою.


Прес-служба УСВА.


Минские «афганцы» передают знания и опыт
В Минске во Дворце культуры ветеранов состоялось торжественное собрание, посвященное 30-летию городской организации ветеранов в Афганистане «Память».
Специально к юбилею члены общественной организации подготовили выставку. На ней представлены виды вооружения, амуниция, бытовые вещи: все то, что было повседневностью в годы войны в Афганистане. Эта выставка — пример патриотической работы ветеранов. С помощью ее экспонатов молодежь будет знать о том, как выполняли советские войска свой интернациональный долг. Также это частица памяти для тех, кто прошел через ту войну. Не удивительно, что многочисленные гости перед тем, как войти в зрительный зал, подходили к экспозиции. Проверяли, не забыт ли навык сборки-разборки автомата, вспоминали, какую форму носили и как делали из стреляных гильз сувениры. 
Торжественное собрание открыл председатель Минской городской организации ветеранов в Афганистане «Память» Владимир Шоков. Он рассказал историю становления организации, о ее свершениях и планах.
К сожалению, 84 минчанина не вернулись из Афганистана, 771 житель Беларуси погиб, многие были ранены и стали инвалидами. О них всегда будут помнить участники боевых действий, родители, вдовы и дети тех, кто не вернулся домой. Остров Мужества и Скорби в Минске стал настоящим символом воинов-интернационалистов, местом поклонения и памяти. 
30 лет назад в столице ветераны боевых действий в Афганистане создали общественное объединение «Память», которое активно взаимодействует с органами государственной власти при решении вопросов улучшения социальной защиты ветеранов, членов семей погибших, патриотического воспитания граждан, принимает активное участие в общественно-политических мероприятиях, проводимых в городе.
 Ветераны Афганской войны и сегодня с честью выполняют свой гражданский долг, вносят посильный вклад в развитие города. Уникальный багаж знаний и опыт воинов-«афганцев» востребован и в наши дни — в органах правопорядка, в государственных и общественных организациях, в том числе в ответственной работе по воспитанию молодежи в духе патриотизма, гражданственности и бескорыстного служения Родине.
После завершения торжественной части состоялся праздничный концерт.
Дмитрий ИСАЙЧУК.
Фото Тамары ХАМИЦЕВИЧ.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.