" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Дністер має не розділяти, а об’єднувати нас Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40983883 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Урядовий портал
Дністер має не розділяти, а об’єднувати нас Надрукувати Надіслати електронною поштою
     Напередодні 40-ї річниці введення Обмеженого контингенту радянських військ в Афганістан делегація Вінницької обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані взяла участь у вшануванні пам’яті воїнів, жителів міста Сороки і Сорокського району Республики Молдова, які загинули в Афганістані.
0800.jpg
0801.jpg
   Зустріч відбулася у рамках розвитку співпраці між Українською Спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) і ГО «Союз ветеранов войны в Афганистане Республики Молдова». У складі делегації голова Вінницької обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані Петро Кирилішин, член президії Спілки Григорій Цирканюк, члени Ямпільської районної спілки ветеранів війни в Афганістані, голова – Олександр Білінський.
0802.jpg
0803.jpg
      Після поромної переправи через ріку Дністер українська делегація разом з молдовськими ветеранами зробили фото на фоні офіційної назви міста Сорока.
       Місцеві краєзнавці розповіли, що господар Молдови Стефан III Великий для того, щоб протистояти набігам турків, татар та інших ворогів, в 1499 році побудував на молдовському березі, напроти теперішнього села Цикинівка Ямпільського району, на місці генуезького форту Ольхонія дерев'яну фортецю квадратної форм. Фортеця стала частиною оборонної системи Молдови. В 1543—1546 р.р., під час правління господаря Петра Рареша, фортеця була повністю перебудована. Замість дерев'яної була споруджена кам'яна фортеця.
0805.jpg
0806.jpg
     У 1621 році під час Хотинської війни, сорокатисячне козацьке військо Якова Бородавки, що рушило назустріч туркам, захопило місто та зруйнувало фортецю, у  1711 році, під час Прутського походу Петра I Сороцька фортеця захищала мешканців міста та гарнізон фортеці від турків. 
      В основу проектування фортеці було поставлено найвищий закон гармонії — золотий перетин. Сороцька фортеця має округлу форму з діаметром 37,5 метрів. У фортечні стіни вбудовано 5 башт — 4 округлих і одна вхідна квадратної форми. Вежі мають три рівня та спеціальні отвори для гармат. Зовнішні стіни плоскі, без вияву підмурків чи горизонтальних тяг. Стіни веж мають ухил до центру фортеці. Висота фортечних мурів — 20-25 метрів, а товщина стін — 3,5 метри
      Велика історична цінність Сороцької фортеці полягає в тому, що вона збереглася до наших днів такою, як була зроблена майстрами у часи середньовіччя. Також збереглася розташована над центральним входом маленька військова церква.
0807.jpg
0808.jpg
      Вінницька делегація  вшанувала пам’ять визволителів міста Сорока від нацистських загарбників під час Другої світової війни, жителів міста, загиблих під час придністровського конфлікту. 
      Член Ради ГО СВВА РМ, голова ГО СВВА Сорокського району Ігор Фокша розповів, що на території міста і району проживає більше 300 ветеранів війни в Афганістані, 6 воїнів загинули під час виконання бойових завдань. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих воїнів і поклали квіти до підніжжя пам’ятника.
      Члени делегації відвідали Свічу Подяки, це пам'ятник і каплиця, розташований на горі у західній частині міста та оформлений у вигляді свічки, висота становить 29,5 метрів. Меморіал являє собою данину шані невідомим героям, які зберегли культуру, мову й історію Молдови. Відкрито пам’ятник 27 березня 2004 року, ідея його створення належить молдовському письменнику Йону Друце.
     На честь зустрічі ветерани обмінялися сувенірами і Книгами Пам’яті. Молдовські ветерани з вдячністю прийняли запрошення відвідати Україну та ознайомитися з роботою Української Спілки ветеранів Афганістану та її структурних підроздідів на місцях.
    За надання підтримки у плануванні та забезпечені поїздки делегація «афганців» Вінниччини завдячує міському голові міста Ямпіль Анатолію Юрченку і його заступнику Анатолію Росінському.
Прес-служба Вінницької обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.