" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - УСВА на захисті соціальних прав ветеранів Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40978004 Відвідувачів
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
УСВА на захисті соціальних прав ветеранів Надрукувати Надіслати електронною поштою
     На виконання рішень Правління УСВА голова УСВА С. В. Червонописький направив лист Голові Верховної Ради України Д. О. Разумкову стосовно проекту Закону України №2191, в якому висловив різко негативну оцінку цього проекту і запропонував зняти його з подальшого розгляду у Верховній Раді.
1400.png
     Крім того було запропоновано розробити єдиний Кодекс соціальних гарантій держави.
     У перших днях Нового 2020 року надійшла відповідь на цей лист за підписом Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Г. М. Третькової.
     Приводимо зміст листів, які породжують надію на поновлення співпраці влади і суспільства.
Голові Верховної Ради України
Д. О. Разумкову

Шановний Дмитре Олександровичу!

         Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (УСВА), яка об’єднує більше 200 тисяч учасників бойових дій на території інших держав, на засіданні  Правління Спілки, до складу якого входять керівники всіх обласних організацій,  висловило різке незадоволення кроками влади у соціальної політиці.
        Ветерани минулих воєн на території інших держав визначають, що досі зберігається започаткована попередньою владою тенденція ігнорування їх інтересів і дискримінація, порівняно з ветеранами сучасних бойових дій. Продовжується реалізація концепції на руйнування ветеранського руху як складової частини громадянського суспільства.
         Підтвердженням цього є приклади дій органів законодавчої влади.   
         Зокрема на розгляді Верховної Ради України знаходиться  проект «нового» закону України стосовно соціальних гарантій ветеранам війни, номер, дата реєстрації: 2191 від 30.09.2019 р.
         Ініціатори законопроекту: Фріз І. В., Зінкевич Я. В.,  Іонова М. М., Геращенко І. В., Забродський М. В., Климпуш-Цинцадзе І. О.  
На жаль, попередня консультативна робота УСВА з ініціаторами законопроекту не принесла позитивних результатів.
Розуміючи необхідність надання відповідних пільг і соціальних гарантій учасникам АТО-ООС, ми обурені введенням в проект прикладів дискримінації по відношенню до сімей померлих ветеранів та осіб з інвалідністю внаслідок війни, які зокрема застосовані у статтях 10, 16 законопроекту. 
Стаття 10 законопроекту передбачає надавати статус сімей померлих ветеранів лише учасникам бойових дій в АТО-ООС, а також вводить обмеження на час перебування ветерана у статусі – не більше 10 років.
УСВА пропонує усунути вказані обмеження.
П. 20 Статті 16 законопроекту стосовно забезпечення автомобілем вводить переваги лише для учасників АТО-ООС серед інших осіб з інвалідністю внаслідок війни, що порушує принцип соціальної справедливості.
Стаття 25 законопроекту не передбачає фінансової підтримки  статутної діяльності громадських організацій та інших об'єднань ветеранів війни та не сприяє розвитку ініціативи громадянського суспільства, тому що центральні  органи виконавчої влади у межах своєї компетенції надають громадським об’єднанням ветеранів фінансову підтримку лише на виконання загальнодержавних програм (проектів, заходів) згідно з порядком, визначеним Кабінетом Міністрів України, а місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, Рада Міністрів Автономної Республіки Крим у межах своєї компетенції надають громадським об’єднанням ветеранів фінансову підтримку лише на виконання програм (проектів, заходів) відповідного адміністративно-територіального рівня.
На жаль, відсутня і інформація про існування загальнодержавних програм (проектів, заходів) та програм (проектів, заходів) відповідного адміністративно-територіального рівня про які йдеться у законопроекті.
       Члени Спілки визнають необхідність вдосконалення законодавчої бази стосовно ветеранів війни, готові і в подальшому брати участь у цій роботі, але даний законопроект лише погіршує стан справ в українському суспільстві.
        Ми пропонуємо розробити єдиний Кодекс соціальних гарантій держави, в якому об’єднати норми всіх законодавчих актів стосовно головних (мінімальна заробітна платня і мінімальна пенсія, прожитковий мінімум тощо) і додаткових (пільги і переваги) соціальних гарантій різним категоріям населення України від Президента України до робітника і селянина (дітей, жінок, військовослужбовців, державних службовців, дипломатів, учасників бойових дій, чорнобильців, осіб з інвалідністю тощо).
       Правління Спілки звертається до Вас як до організатора роботи Верховної Ради України і суб’єкта законодавчої ініціативи з проханням здійснити всі можливі заходи щодо зняття законопроекту №2191 від 30.09.2019 р. з подальшого розгляду та повернення його авторам законодавчої ініціативи на доопрацювання та надати доручення Голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів організувати підготовку проекту Кодексу соціальних гарантій держави.
З повагою –
За дорученням Правління УСВА
Голова УСВА
С. В. ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ.
1400.jpg
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.