" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - "ТРЕТІЙ ТОСТ" №3-4 (651-652) ЛЮТИЙ 2020 РІК Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41026945 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Боевое Братство
Міністерство оборони
"ТРЕТІЙ ТОСТ" №3-4 (651-652) ЛЮТИЙ 2020 РІК Надрукувати Надіслати електронною поштою
Україна вшанувала воїнів-інтернаціоналістів

   У День вшанування учасників бойових дій на території інших держав у столиці відбулися церемонії покладання квітів, панахида за загиблими воїнами, тематичні фотовиставки, меморіальні заходи, тематичні уроки у закладах освіти.

    Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Президент України Володимир Зеленський віддав шану українцям, які загинули під час Афганської війни. Глава держави взяв участь у пам’ятній церемонії біля Меморіального комплексу громадянам України, полеглим в Афганістані. Разом з воїнами почесної варти Володимир Зеленський поклав квіти до  меморіалу. Учасники церемонії вшанували пам’ять полеглих громадян України хвилиною мовчання.

              У  Колонній залі КМДА керівництво столиці зустрілося з учасниками бойових дій на території інших держав і сім’ями воїнів, які загинули в Афганістані.

          15 лютого біля Всеукраїнського меморіалу воїнам-інтернаціоналістам зібралися ветерани, родичі загиблих. військовослужбовці, волонтери, представники органів влади і громадських ветеранських організацій і просто небайдужі люди, котрі не згодні з думкою, що Афганська війна має бути викреслена з дійсності як чужа для України. Адже там воювали наші хлопці, які є носіями унікального  життєвого  і військового досвіду. На  жаль, ставлення до воїнів-«афганців» залежало від політичних віянь у країні. Саме про це сказав у своєму виступі голова УСВА Сергій Червонописький і наголосив на тому, що воїни-атовці – продовжувачі славних традицій українського війська. Голова УСВА закликав ветеранів Афганістану всіляко їх підтримувати, щоб разом відстоювати солдатську правду і не допускати її викривлення через  зміну політичних тенденцій. Він побажав молодим ветеранам, щоб і у них найшвидше настав такий святковий день закінчення війни, як у воїнів-«афганців», щоб в Україні запанував довгожданий мир.

      На мітингу були присутні міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб О. В. Коляда, перша уповноважена Верховної Ради з прав людини Н. І. Карпачова, командир  бригади територіальної оборони Києва підполковник Збройних Сил М. В. Білосвіт, екс-мер міста Києва, учасник Афганської війни О. О. Омельченко, керівник апарату Київської міської державної адміністрації Д. М. Загуменний, голова Київської міської Спілки ветеранів Афганістану М. М.  Гончаренко.

       Супроводжував заходи військовий оркестр, рота Почесної варти і салютний підрозділ від Президентського полку та військової комендатури Києва і Київської області.

       Велику  увагу привернув виступ афганського генерала Хекматулли Дашті. Вітаючи ветеранів, він наголосив: «Афганський народ вас не забув. Коли в 1989 році виводили війська, афганці раділи, що настав мир. Але, на жаль, досі в Афганістані триває війна, загинуло вже набагато більше людей, ніж під час присутності радянських військ. Я до 1983 року навчався в Радянському Союзі. І з цього року воюю, маю 18 кульових поранень. Хочу сказати, що  ви з честю виконали свій інтернаціональний обов'язок. Чому? Тому що за час вашого майже десятирічного перебування в Афганістані багато людей отримали освіту, житло, роботу. Тому вам дякуємо. Вашим загиблим, котрі за нашу батьківщину воювали, як за свою, і загинули. Вічна їм пам'ять. І вам, хлопці, які живі повернулися, спасибі величезне».

     Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів. Відбулася церемонія покладання квітів і вінків, проведено панахиду за загиблими воїнами у церкві Воскресіння Христового – Храмі пам’яті загиблим ветеранам Афганістану.

      Масові заходи відбулися в усіх містах України. Про те, як країна вшанувала воїнів-інтернаціоналістів, розповідає цей номер «ТТ». Більше читайте на сайті УСВА.
Прес-служба УСВА.
Фото Євгена ШВАБА.

Дорогі бойові побратими!

Шановні родини наших загиблих друзів!

   Від імені Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)  щиро вітаю вас з Днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 31-ю річницею  виведення  військ з Афганістану.
        Тяжкою для всіх нас була майже десятирічна військово-політична спецоперація в Афганістані, але радянські війська не програли жодної операції і покинули далеку азіатську країну з розгорнутими бойовими знаменами. Наші воїни проявили мужність, стійкість, відвагу і героїзм. 87 воїнів відзначені високим званням Героя Радянського Союзу, 19 з них – уродженці України. Десятки тисяч солдатів і офіцерів нагороджені бойовими орденами і медалями.
       Ветерани війни в Афганістані, учасники бойових дій на території інших держав об’єднані в Українську Спілку ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), яка 25 червня цього року відзначає ювілей – 30-у річницю з дня заснування і у своїх діях завжди займає державницьку позицію.
          З перших днів збройного протистояння на сході країни УСВА бере активну участь у відстоюванні незалежності й цілісності держави, незважаючи на вік і стан здоров’я, ветерани зі зброєю в руках захищають Батьківщину. На жаль, серед наших бойових товаришів є поранені й загиблі.
         УСВА сприяє розшуку пропалих без вісті й звільненню з полону військовослужбовців і громадян нашої країни. Територіальні, міські, районні  організації Спілки надають допомогу нашим воїнам, проводять заняття з мобілізованими, в областях працюють громадські центри навчання військовій справі. Ветерани збирають і доставляють до військ гуманітарну допомогу: індивідуальні засоби захисту воїнів, медикаменти, продукти харчування, відремонтовану і підсилену бронею автотехніку і багато іншого.
       УСВА впродовж своєї діяльності постійно займається всім спектром питань соціального захисту ветеранів війни, сімей загиблих і померлих учасників бойових дій, реалізовує низку довгострокових програм життєзабезпечення воїнів-інтернаціоналістів, допомагає інвалідам реабілітуватись і знайти своє місце в мирному житті, займається військово-патріотичним вихованням молоді, увічнює пам'ять полеглих бойових побратимів.
Воїни-інтернаціоналісти завжди брали активну участь у громадянському і політичному житті країни. Для більш ефективної роботи з відстоювання соціальних гарантій ветеранів війни, сімей загиблих, покращання життя наших людей ми повинні йти у владу. Там, де працюють наші бойові побратими, краще і швидше вирішуються проблеми нашої категорії. Створена нами Партія ветеранів Афганістану користується повагою і підтримкою народу України, тому прийнято рішення брати активну участь у місцевих виборах 2020 року. Для значних і дієвих досягнень ми повинні підтримувати одне одного і допомагати в усіх справах!
2020-й – це рік 30-річчя УСВА. Зустрінемо гідно наш ювілей, пам'ятаючи, що разом ми – сила!
     Цього пам’ятного дня ми схиляємо голови перед подвигом полеглих бойових товаришів, які навічно залишилися в наших серцях і в нашому строю. Цього святкового дня ми вшановуємо всіх живих.
       Бажаю вам, дорогі бойові побратими,  сім’ям наших загиблих і померлих друзів, усім вашим рідним і близьким міцного здоров’я, добробуту й злагоди, щасливого майбутнього, а головне – мирного неба над головою!
З глибокою повагою –
Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
голова УСВА.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав
За вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов'язку, патріотичне виховання молоді та активну громадську діяльність постановляю:
Нагородити орденом «За заслуги» III ступеня
БАБІЯ Миколу Леонідовича – заступника голови Острозької міськрайонної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів- інтернаціоналістів), учасника бойових дій в Афганістані, Рівненська область
БИКОВА Михайла Леонідовича – голову громадської організації «Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Шевченківського району міста Харкова», учасника бойових дій в Афганістані
ВІХРОВА Станіслава Григоровича – заступника голови Чернігівського обласного відділення Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів- інтернаціоналістів), учасника бойових дій в Афганістані
ВЛАСЕНКА Сергія Андрійовича – члена Спілки ветеранів Афганістану Дніпровського району міста Києва, учасника бойових дій в Афганістані
ВОЛОБУЄВА Сергія Івановича – члена правління громадської організації «Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Немишлянського району міста Харкова», учасника бойових дій в Афганістані
ГАЙДУЧИКА Віктора Сергійовича – заступника голови громадської організації «Одеська обласна спілка ветеранів інвалідів Афганістану (воїнів- інтернаціоналістів)», учасника бойових дій в Афганістані
ГАЛЕНКА Володимира Івановича – голову громадської організації «Великобагачанська районна організація ветеранів війни в Афганістані», учасника бойових дій в Афганістані, Полтавська область
ГОРДІЮКА Вячеслава Феофановича – голову Ківерцівської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), учасника бойових дій в Афганістані, Волинська область
ГУБКА Миколу Івановича – члена ради ветеранів Київського району міста Одеси, учасника бойових дій в Афганістані
КУДІНА Сергія Миколайовича – члена президії Всеукраїнської спілки ветеранів війни, учасника бойових дій в Афганістані, м. Київ
КУПРІЄНКА В'ячеслава Миколайовича – члена громадської спілки «Всеукраїнська асоціація ветеранів Афганістану та антитерористичної операції», учасника бойових дій в Афганістані, м. Київ
КУЧАКА Василя Васильовича – заступника голови громадської організації «Прикарпатська асоціація ветеранів Афганістану (воїнів- інтернаціоналістів) і АТО», Івано-Франківська область
МИЦАКА Леоніда Ярославовича – члена правління Полонської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), учасника бойових дій в Афганістані, Хмельницька область
НІКІТІНА Володимира Зіновійовича – члена правління громадської організації «Сумська обласна асоціація ветеранів та інвалідів Афганістану», учасника бойових дій в Афганістані
СВІНТКОВСЬКОГО Миколу Євгеновича – члена правління громадської організації «Хмельницька обласна асоціація ветеранів Афганістану та АТО», учасника бойових дій в Афганістані
СЕМ'ЯНЧУКА Романа Михайловича – голову осередку №10 Івано-Франківської міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), учасника бойових дій в Афганістані
ФІЛЯ Євгенія Васильовича – члена Тернопільської міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), учасника бойових дій в Афганістані
ШВАБА Євгена Володимировича – члена президії громадської організації «Афгано-Чорнобильське братство «ПОБРАТИМИ», учасника бойових дій в Афганістані, м. Київ
ШЕВЧУКА Миколу Степановича – голову Луцької районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), учасника бойових дій в Афганістані, Волинська область
Нагородити орденом «За мужність» III ступеня
ШЕВЧЕНКА Миколу Івановича (посмертно) – учасника бойових дій в Афганістані, Сумська область.
Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ.
№53/2020
14 лютого 2020 року.

Україна вшанувала воїнів-інтернаціоналістів
Северодонецьк
У місті відбулася панахида за загиблими військовослужбовцями та урочисте покладання квітів.
Розпочалися меморіальні заходи молебнем, який відслужили у Свято-Христо-Різдвяному кафедральному соборі. Прочани у своїх молитвах згадали про всіх побратимів, які не повернулися додому з Афганістану.
Ветерани Афганської війни поклали квіти до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам і вирушили до Луганської облдержадміністрації для участі в урочистостях.
Офіційний сайт Луганської військово-цівільної адміністрації.

Вінниця

Відбулися урочисті збори, в яких взяли участь очільники обласної і міської влад, керівники профільних управлінь і департаментів облдержадміністрації, учасники миротворчих місій і війни в Афганістані, рідні учасників бойових дій.
     Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять про полеглих, які не повернулися з війни в Афганістані, і тих, хто віддав своє життя у військових діях на сході нашої держави.
     Воїнів-інтернаціоналістів привітали заступник голови обласної ради Михайло Кременюк, голова облдержадміністрації Владислав Скальський, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, голова Вінницької обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані Петро Кирилішин. Звертаючись до присутніх ветеранів війни в Афганістані, ветеранів бойових дій на території інших держав і локальних конфліктів, заступник голови обласної ради Михайло Кременюк з великою повагою відзначив їхню мужність і стійкість.
 Воїнам-інтернаціоналістам вручили Почесні грамоти облдержадміністрації та обласної ради, міської ради, квіти і грошові винагороди. Урочисті збори завершилися святковим концертом.
Сайт Вінницької обласної ради.

Кривий Ріг

Криворіжці вклонилися світлій пам'яті полеглих на чужій землі синів України біля пам'ятників загиблим в Афганістані.
Кривий Ріг у тій війні втратив 53 своїх синів. Це наш пекучий біль, який не минає. У місті розроблено програму «Допомога. Захист. Підтримка.  Соціальні ініціативи 2020», яка охоплює різні категорії мешканців, зокрема допомогу передбачено воїнам-«афганцям».

Київська область

    Київська обласна організація УСВА з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 31-ї річниці виведення військ з Афганістану провела урочисті заходи.
     У вшануванні пам’яті біля Всеукраїнського меморіалу загиблим в Афганістані  взяли участь голова УСВА С. Червонописький, голова обласної організації УСВА О. Янківський,  перший заступник голови Київської обласної ради Т. Семенова, директор департаменту соціального захисту населення у Київській області І. Мещан, заступник Київського військового комісара Ю. Ватрич, голова Київської міської Спілки ветеранів Афганістану М. Гончаренко,  голови районних і міських організацій УСВА, члени обласного комітету сімей загиблих, воїни-інтернаціоналісти, ветерани АТО-ООС, волонтери. 
     Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих і померлих бойових побратимів, до меморіалу поклали квіти.
       Голова УСВА С. Червонописький привітав з 31-ю річницею виведення військ з Афганістану і побажав усім міцного здоров'я. Він акцентував увагу на тому, що сьогодні держава приділяє недостатньо уваги ветеранам, насамперед в медицині, немає програми медичного страхування. Але незважаючи на всі проблеми, головне – ми разом, бережемо наші традиції і поважаємо один одного. 
      Голова Київської обласної організації УСВА О. Янківський нагадав бойовим побратимам, як важливо в наш час підтримувати солдатське братерство й передавати свій досвід молодому поколінню.  
      Священослужителі церкві Воскресіння Христового  відслужили урочисту літію пам'яті загиблих воїнів.  
Прес-служба УСВА.

Київ

У  парку «Воїнів-інтернаціоналістів» Деснянського району столиці відбулися урочисті заходи.
У них взяли участь голова УСВА Сергій Червонописький, виконувач обов’язків голови Деснянської райдержадміністрації Сергій Снопков, заступники голови Ірина Олексієнко і Владислав Сюр, голова Деснянської районної Спілки ветеранів Афганістану Валерій Передрій, члени Правління УСВА і районної спілки разом з членами сімей загиблих воїнів, духовенство, представники ветеранських організацій, місцеві жителі.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих і померлих бойових побратимів, поклали квіти до пам'ятного знака. Відбулася літургія за загиблими воїнами, прозвучала молитва за мир.
В актовому залі райдержадміністрації відбулися урочисті збори. Заступник голови УСВА Валерій Аблазов представив нову книгу «Захисники Вітчизни» про воїнів-«афганців» Деснянського району столиці.
Під час урочистостей воїни-інтернаціоналісти зі сцени обмінювалися вітаннями й спогадами. Ну і нарешті – яскравий святковий концерт. А вже після всього цього ветерани зібралися за столом, щоб підняти традиційний третій тост.
Прес-служба УСВА.
Фото Євгена ШВАБА.

Ужгород

День чествования участников боевых действий на территории других государств и годовщину вывода войск из Афганистана в городе традиционно отметили на Православной набережной возле монумента «Скорбящая мать».

В торжествах приняли участие и.о. председателя Закарпатской ОГА Алексей Гетманенко, его заместитель Игорь Шинкарюк, заместитель председателя Закарпатского областного совета Петр Грицик, Ужгородский городской голова Богдан Андриив, председатель Закарпатской территориальной организации УСВА Виктор Югас, председатель областного Союза ветеранов войн Михаил Куцкир, руководители правоохранительных структур, дипломатических ведомств, ветераны Афганистана, представители ветеранских общественных организаций, участники боевых действий на территории других государств, матери погибших воинов, священнослужители, представители общественности.

Обращаясь к ветеранам Афганистана, почетные гости выразили уважение мужественным землякам, которым пришлось нести нелегкую военную службу в горячих точках мира.

Минутой молчания почтили память погибших во время боевых действий в разных странах, а также воинов, отдавших свою жизнь на востоке Украины, защищая целостность и независимость нашего государства, возложили цветы к памятнику.
Инф. «ТТ».

Миколаїв

     В областном Дворце культуры состоялся концерт, посвященный 31-й годовщине вывода войск из Афганистана. 

     Председатель Николаевского областного Союза воинов-интернационалистов и запаса Юрий Соловей поздравил с праздником и напомнил боевым соратникам о том, что надо держаться вместе, несмотря на попытки нас разобщить. 

       К поздравлениям присоединились первый заместитель Николаевской облгосадминистрации Александр Трайтли, глава областного совета Виктория Москаленко и мэр города Александр Сенкевич.  

      Представители областной и городской власти вручили участникам боевых действий в Афганистане грамоты, а депутату городского совета, воину-интернационалисту Олегу Грипасу – знак отличия областного совета «Крест Святого Николая». 

      Выступили творческие коллективы, ансамбль «Южный патруль» областного Управления внутренних дел,  прозвучали песни в исполнении воинов-интернационалистов.
Лариса ИВАНОВА.

Слов’янськ

У місті на Донеччині відбувся мітинг-реквієм біля пам’ятника воїнам-«афганцям». На пам’ятнику 22 імені мешканців Слов’янська і району, які загинули в Афганській війні.
Сайт Слов’янської міськдержадміністрації.

Запоріжжя

Відбулася зустріч представників міської влади з воїнами-інтернаціоналістами. Міський голова Володимир Буряк відзначив, що місцева влада продовжить реалізацію програм, спрямованих на допомогу учасникам війни в Афганістані та інших локальних війн. Він подякував ветеранам за те, що вони роблять для країни і рідного міста.
Міський голова наголосив, що місто продовжує реалізацію всіх соціальних программ, їх фінансування не зменшене. Збережено пільговий проїзд. Реалізуються інші програми, спрямовані на допомогу соціально незахищеним верствам населення. Головне, що місто продовжує розвиватися.
Активістам ветеранського руху, учасникам війни в Афганістані та учасникам бойових дій на території інших держав вручили Почесні грамоти виконкому міської ради.
Голова Запорізького міського об’єднання УСВА Валентин Зарва відзначив, що міський голова, влада Запоріжжя активно співпрацюють з громадськими організаціями учасників війни в Афганістані. Успішну співпрацю відзначили і в Спілці.  На підтвердження цього Валентин Зарва вручив Володимиру Буряку Почесну грамоту УСВА.
Сайт Запорізької міської ради.

Кременчук

В Кременчуге возле памятника «На Афганской тропе» в парке «Воинов-интернационалистов» состоялся митинг в честь всех военнослужащих, выполнявших свой интернациональный долг и павших героями на чужой земле ради мира. 
Как сообщили в пресс-службе Кременчугского горсовета, участие в митинге  приняли руководители города и Кременчугского района, представители общественных организаций, учебных заведений, военнослужащие. В память о погибших героях отслужили панихиду и прозвучали залпы военного салюта.

Освятили каплицю

У Стрию на Львівщині урочисто освячено літургійну каплицю Стрітення Господнього, споруджену пам’яті українських воїнів, загиблих під час війни в Афганістані і тих, хто віддав своє життя, захищаючи Батьківщину на Майдані, сході України та в інших війнах. 
Спільна ініціатива зведення каплички належить єпархіальному управлінню Стрийської єпархії, Стрийській спілці ветеранів Афганістану і районній організації учасників АТО.
        Чин освячення, який відбувся за участю духовенства, представників районної і міської влади, ветеранів Афганістану, воїнів АТО та їхніх родин, звершив Преосвященний владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийської єпархії. Після освячення в каплиці було відслужено Божественну Літургію.
Звертаючись до присутніх, єпископ зазначив, що вже доброю традицією стало ставити каплиці в місцях, де наші воїни захищають Батьківщину. Мир і війна – це дві паралельні лінії, які ніколи не перетинаються. І важливо сказати собі, куди ті паралельні напрями ведуть, чи ми можемо відчути біль тих, хто є між тими паралельними лініями. Тому потрібно об’єднати всі наші зусилля, щоб викорінити вивищення і самохвальство, прийти до доброї консолідації, залишивши все заради України, об’єднавши всіх тих, хто служить своїм великим серцем на місцях, допомагає армії волонтерством і не опускає рук.
Владика Богдан подякував усім присутнім за спільну молитву, а відтак відбулося вручення подячних грамот усім, хто долучився до будівництва каплиці. А насамкінець усі присутні спільно заспівали гімн-молитву «Боже великий, єдиний», благаючи у Господа миру в Україні та єдності в нашому народі.
Сайт Стрийської райдержадміністрації.

Воїни-«афганці» – українській армії

Вдячні за допомогу

Голова Тернопільської обласної організації УСВА Сергій Лісовий, член правління Сергій Ліпянін і фермер-волонтер Анатолій Бучинський побували в зоні проведення ООС.
Більше трьох тонн вантажу, а це продукти харчування, засоби особистої гігієни, теплий одяг, медикаменти, маскувальні сітки, буржуйки, гідравлічні домкрати та інструменти для ремонту техніки і, звичайно, домашні смаколики, спечені прекрасними українськими господинями, були доставлені на передову й вручені нашим захисникам у населених пунктах Гірняк, Майорське і Щастя.
Ветерани-«афганці» були щиро здивовані, зустрівши на фронтових дорогах автомобіль «Мерседес», який чотири роки тому Тернопільська обласна організація УСВА подарувала підрозділу «Евакуація-200» Військово-цивільного співробітництва ЗСУ, і нині він на ходу й виконує бойові завдання.
Правління Тернопільської обласної організації УСВА щиро дякує всім небайдужим людям, які долучилися до організації і доставки волонтерської допомоги. Окрема подяка ветеранам-«афганцям» Олександру Міщію, Василю Свічару, Валентину Ковтуну, Василю Зелінському.
Василь КОГУТ,
перший заступник голови ТОО УСВА.

І частували, і співали

Ось уже шість років, поки триває війна на сході України, волонтери Волинської обласної організації  УСВА Василь Пристайчук і Віталій Лісецький возять у зону бойових дій допомогу для захисників.
      – Веземо цього разу дуже багато м’ясних виробів і солодощів, веземо запчастини до волонтерських автомобілів, на які Збройні Сили України не виділяють коштів. Ті джипи, які гнали кілька років тому, буває, ламаються, до них потрібні запчастини. Щось хлопці ремонтують власним коштом, але й суттєво допомагаємо їм ми, – розповідає Василь Пристайчук.
– Також з нами їдуть два музиканти – поспівати хлопцям на передових позиціях. Це Юрій Щербик і Микола Габдулхаков із позивним «Абдула». Бійці їх гарно сприймають, бо вони теж воювали, – каже Віталій Лісецький.
         Волонтери висловлюють глибоку вдячність прихожанам церкви села Шепель і Хорохорин, їхньому священику отцю Віктору, Любомльському хлібзаводу, Торчинському професійному ліцею, компанії пасажирських автобусних перевезень «Луцьк-експрес», підприємцям Данилевському, Дмитруку, Пенкалі та Мигальчуку, ВАТ «ТеремноХліб», Щуринській сільській раді, а також фермерам Рожищенського району.
       – Це люди, які протягом шести років війни нам допомагають. Особлива подяка фермерам, які нас цього разу і заправили, і всякої всячини з собою в дорогу дали, –  наголосили волонтери.

Вікторія СЕМЕНЮК.

УСВА на захисті соціальних прав ветеранів

На виконання рішень Правління голова УСВА С. В. Червонописький направив лист Голові  Верховної Ради України Д. О. Разумкову стосовно проекту Закону України №2191, в якому висловив різко негативну оцінку цього проекту і запропонував зняти його з подальшого розгляду у Верховній Раді. Крім того, було запропоновано розробити єдиний Кодекс соціальних гарантій держави.
Надійшла відповідь на цей лист за підписом голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Г. М. Третьякової.
Сподіваємось на поновлення співпраці влади і суспільства.
Голові Верховної Ради України
Д. О. Разумкову

Шановний Дмитре Олександровичу!

Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів),  яка об’єднує більш як 200 тисяч учасників бойових дій на території інших держав, на засіданні  Правління, до складу якого входять керівники всіх обласних організацій,  висловлює різке незадоволення кроками влади у соціальній політиці.
Ветерани минулих воєн на території інших держав відзначають, що досі зберігається започаткована попередньою владою тенденція ігнорування їх інтересів і дискримінація у порівнянні з ветеранами сучасних бойових дій. Продовжується реалізація концепції на руйнування ветеранського руху як складової частини громадянського суспільства.
  Підтвердженням цього є приклади дій органів законодавчої влади.   Зокрема на розгляді Верховної Ради України перебуває  проект «нового» закону України про соціальні гарантії ветеранам війни №2191 від 30.09.2019 р. Ініціатори законопроекту: Фріз І. В., Зінкевич Я. В., Іонова М. М., Геращенко І. В., Забродський М. В., Климпуш-Цинцадзе І. О. 
На жаль, попередня консультативна робота УСВА з ініціаторами законопроекту не принесла позитивних результатів.
Розуміючи необхідність надання відповідних пільг і соціальних гарантій учасникам АТО-ООС, ми обурені введенням до проекту прикладів дискримінації у ставленні до сімей померлих ветеранів та осіб з інвалідністю внаслідок війни, які зокрема застосовані у статтях 10 і 16 законопроекту. Стаття 10 передбачає надавати статус сімей померлих ветеранів лише сім’ям учасників бойових дій в АТО-ООС, а також вводить обмеження на час перебування ветерана у статусі – не більше 10 років. УСВА пропонує усунути такі обмеження.
Пункт 20 Статті 16 законопроекту про забезпечення автомобілем надає переваги лише для учасників АТО-ООС серед інших осіб з інвалідністю внаслідок війни, що порушує принцип соціальної справедливості.
Стаття 25 законопроекту не передбачає фінансової підтримки  статутної діяльності громадських організацій та інших об'єднань ветеранів війни і не сприяє розвитку ініціативи громадянського суспільства, тому що центральні  органи виконавчої влади у межах своєї компетенції надають громадським об’єднанням ветеранів фінансову підтримку лише на виконання загальнодержавних програм (проектів, заходів) згідно з порядком, визначеним Кабінетом Міністрів України, а місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, Рада Міністрів Автономної Республіки Крим у межах своєї компетенції надають громадським об’єднанням ветеранів фінансову підтримку лише на виконання програм (проектів, заходів) відповідного адміністративно-територіального рівня.
На жаль, відсутня інформація про існування загальнодержавних програм (проектів, заходів) і програм (проектів, заходів) відповідного адміністративно-територіального рівня, про які йдеться у законопроекті.
Члени Спілки визнають необхідність вдосконалення законодавчої бази стосовно ветеранів війни, готові і в подальшому брати участь у такій роботі, але цей законопроект лише погіршує стан справ в українському суспільстві.
Ми пропонуємо розробити єдиний Кодекс соціальних гарантій держави, в якому об’єднати норми всіх законодавчих актів стосовно головних (мінімальна заробітна платня і мінімальна пенсія, прожитковий мінімум тощо) і додаткових (пільги і переваги) соціальних гарантій різним категоріям населення України від Президента України до робітника і селянина (дітей, жінок, військовослужбовців, державних службовців, дипломатів, учасників бойових дій, чорнобильців, осіб з інвалідністю тощо).
Правління Спілки звертається до Вас як до організатора роботи Верховної Ради України і суб’єкта законодавчої ініціативи з проханням здійснити всі можливі заходи зі зняття законопроекту №2191 від 30.09.2019 р. з подальшого розгляду і повернення його авторам законодавчої ініціативи на доопрацювання й надати доручення голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів організувати підготовку проекту Кодексу соціальних гарантій держави.
За дорученням Правління УСВА
з повагою – С. ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
голова УСВА.

0420.jpg

В організаціях УСВА

Є і здобутки, і проблеми

У приміщенні міського Будинку культури відбулися  звітно-виборні збори Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану.

   До порядку денного увійшли звіти голови В. Окорського і голови ревізійної комісії В. Пипича, питання підготовки і святкування 31-ї річниці виведення військ з Афганістану, вибори керівних органів спілки. 
Голова організації Валерій Окорський відзначив не тільки здобутки, а й проблеми, які виникли в роботі за звітний період. Зокрема, він наголосив: для того, щоб робота була ефективнішою, потрібно ще більше згуртуватися, не давати ніяких приводів принижувати себе та організацію в цілому. Відзначивши налагоджену організацію роботи серед молоді, закликав частіше проводити різноманітні заходи і серед членів спілки.
Після обговорення учасники зібрання визнали роботу задовільною і затвердили звіт ревізійної комісії. Головою Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану на новий термін вже вкотре одноголосно обрано Валерія Миколайовича  Окорського, обрано новий склад ради і ревізійну комісіїю.
У засіданні взяли участь представники центру територіального захисту населення, які відповіли на запитання про монетизацію пільг на житлово-комунальні послуги і реабілітацію ветеранів війни в закладах територіального центру.
На зборах підбито підсумки лотереї серед передплатників газети «Третій тост» на 2020 рік. Сьогодні Шепетівська СВА є не тільки одним із лідерів передплати на нашу «афганську» газету, а й ініціатором проведення лотереї серед її читачів.
Відтак цікаво, з інтересом для учасників уже вчетверте було проведено розіграш лотереї. Цього року переможцями стали Василь Яворський, Василь Харченко та Юрій Гаврилюк (на знімку), кожен отримав у подарунок мультиварку.
Приємно зазначити, що Хмельницька обласна організація УСВА чотири роки поспіль підтримує фінансово ідею проведення такої лотереї.
Володимир ПИПИЧ,
член Шепетівської СВА, учасник бойових дій в Афганістані.

Обрали нового голову

Відбулася Х звітно-виборна конференція Львівської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану.

На конференції обговорено питання порядку денного, які стосуються життєдіяльності організації. Після гарячих дискусій на посаду голови було висунуто дві кандидатури – Петра Ковалишина і Михайла Качмара. За результатами голосування головою Львівської обласної організації УСВА обрано Михайла Богдановича Качмара (на знімку).

 Михайло Качмар народився 6 грудня 1966 року в cелі Сусолів Самбірського району Львівської області. У 1985–1987 роках виконував інтернаціональний обов’язок в Афганістані. У 1992–1995 роках був заступником голови Личаківської районної організації ветеранів Афганістану у Львові. З 2014 по 2020 рік – заступник голови Львівської обласної організації УСВА.
Прес-служба Львівської обласної організації УСВА.

Зберегти госпіталь

У Чернігівській обласній раді відбулося розширене засідання постійної комісії з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО.
У зустрічі взяли участь керівники медичних закладів області, ветерани-«афганці» і  ліквідатори аварії на ЧАЕС. Основна тема розмови – фінансування з 1 квітня цього року медичних закладів області вторинного і третинного рівня.
Керівники комунальних некомерційних медичних підприємств поставили фахівцям Національної служби здоров'я України, які були присутні на засіданні, низку актуальних питань про подальшу долю спеціалізованих закладів, які опинилися в групі ризику. Серед них і обласний госпіталь ветеранів війни, в якому проходять лікування і реабілітацію майже сорок тисяч ветеранів. 
Ветерани висловили категоричну вимогу до НСЗУ продовжити фінансування госпіталю до кінця поточного року й розпочати пошук шляхів фінансування. Прозвучало занепокоєння якістю і доступністю медико-санітарної допомоги ветеранам, які мешкають у сільській місцевості.
В умовах обмеженості доходів місцевих бюджетів НСЗУ пропонує для фінансової стабілізації закладів охорони здоров'я, які потрапили в групу ризику, об'єднуватися в багатопрофільні заклади, розширити платні послуги, пошук спонсорів і участь у різних фінансових проектах.
Враховуючи, що госпіталь – єдиний спеціалізований медичний заклад, де проходять лікування всі категорії ветеранів війни, правління Чернігівського обласного відділення УСВА звернулося до голови обласної ради з листом, в якому пропонує пошук шляхів збереження його профілю лікування.
Станіслав ВІХРОВ,
заступник голови Чернігівського обласного відділення УСВА.

Задуми і плани буковинців

  В оновленому сучасному приміщенні  відбулося перше цього року засідання правління Чернівецької обласної організації УСВА. 
Зі слів голови обласної організації Георгія Козьми, 2020 року  найболючішими для ветеранів-«афганців» залишаються питання соціального спрямування.
     – Вірю в те, якщо ми будемо разом, зможемо досягти більших успіхів – сказав Георгій Козьма.
       Розглянуто питання проведення заходів, присвячених Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 31-й річниці виведення військ з Афганістану, а також план роботи організації на 2020 рік.
      Визначено терміни проведення спортивних заходів серед ветеранів-«афганців» і молоді області. Також планується перевидати книгу пам'яті ветерана Афганської війни В’ячеслава Шинкаря «І чорніли тюльпани», яка вийшла в світ ще 2001 року. Вирішено доповнити видання новими подіями, які відбулися останнім часом в «афганському» середовищі Буковини. Книгу планують презентувати в середині травня, до початку щорічного фестивалю «афганської» пісні.
Вячеслав ХАБАЙЛО.

Конструктивний діалог сумчан

У Сумах відбулася зустріч ветеранів-«афганців» і членів сімей загиблих з представниками міської влади, уповноваженими особами комунальних підприємств і помічником народного депутата від партії «Слуга народу» Тетяною Рябухою.
— У нас не було такого, мовляв «ні, ми не підемо до армії». І вважаю, свій військовий обов’язок виконали гідно. Сьогодні я вже другу каденцію поспіль очолюю Сумську обласну організацію «Спілка ветеранів Афганістану». Робили й робитимемо все можливе, щоб ветерани і родини загиблих почували себе захищеними. Але у «афганців», насправді, безліч проблем. Наймолодшим із нас нині 50 років. Багатьом війна завдала інвалідності. Раніше за ветеранами з інвалідністю першої групи закріплювали підприємства, громадські організації. Зараз цього немає. Варто звернути увагу. Інше питання – квартирне. Ні в якому разі нічого не маємо проти учасників бойових дій, які пройшли через АТО, але цим хлопцям квартири виділяють, «афганцям»  – ні, –  звернувся до присутніх Анатолій Линник.
Очільник обласної спільноти ветеранів також порушив земельне питання. Звернувся до міського голови Олександра Лисенка з проханням посприяти в благоустрої скверу поблизу пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам, які загинули в Афганістані, надати підтримку в утриманні офісу міської організації.
Обговорення проблем під час зустрічі «розбавили» приємними хвилинами нагородження членів СМО УСВА. Почесні грамоти за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, патріотичне виховання молоді, активну громадську діяльність і з нагоди річниці виведення військ з Афганістану від міського голови отримали голови міського та обласного комітеів сімей загиблих Олександра Лимаренко та Ася Ніколаєнко. Почесну грамоту вручили голові СМО УСВА Володимиру Рикуну.
Ветерани і члени сімей загиблих отримали з нагоди свята виплату в розмірі 1000 гривень, набір продуктів харчування і квіти. Анатолій Линник особисто надав фінансову підтримку Олександрі Лимаренко на лікування й закликав зробити це всіх небайдужих.
Друга частина зустрічі тривала в форматі питання – відповідь. Присутні змогли отримати необхідну для них консультацію від представників структурних підрозділів і організацій міста.
Міський голова дав обіцянку, що наявні соціальні гарантії залишаться в повному обсязі, а міська рада намагатиметься максимально підтримувати воїнів-інтернаціоналістів та їхні родини.
Прес-служба «СОВЕАФ».

Oбговорили все, що турбує ветеранів

Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав керівництво Житомира традиційно зустрічається з воїнами-«афганцями» для обговорення питань, які хвилюють ветеранів, а також шляхів їх вирішення.
– Є офіцери і солдати, які за будь-яких обставин  виконують військову  присягу. Ваш приклад важливий для сьогоднішнього покоління захисників, приклад справжніх воїнів, – такими словами  розпочав щорічну зустріч з «афганцями» міський голова Сергій Сухомлин, висловлюючи  повагу до людей, які гідно виконують свій військовий обов’язок.
Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів. Згадували імена  військовослужбовців і наголошували  на  єдності учасників бойових дій – учасників АТО-ООС  і тих, хто брав участь у міжнародних конфліктах. Йшлося і про тісну співпрацю з департаментом соціальної політики  Житомирської міської ради, обговорювали питання житлові, соціального захисту, лікування та оздоровлення, військово-патріотичного виховання молоді та інші.
Воїнам-«афганцям» вручили грамоти і подяки обласної і міської спілок ветеранів Афганської війни за роботу в  сфері  виховання патріотичних цінностей у молоді.
У покоління воїнів-«афганців» уже виросли діти, є внуки. Однак, як зазначалося під час зустрічі,  той, хто  хоча б один день пережив війну, завжди відчуватиме її відгуки.  Ці люди понад усе цінують людське життя й відчувають дух братерства і дружньої підтримки.
Сайт Житомирської міської ради.

BМЕСТЕ И В БЕДЕ, И В РАДОСТИ

Состоялось традиционное собрание Каховской районной организации воинов-интернационалистов, посвященное двум знаменательным датам – 40-летию ввода советских войск в Афганистан и 30-летию образования Херсонской областной организации УСВА.
       Председатель Каховской райгосадминистрации Сергей Перетятько и управляющая делами райсовета Ольга Кононович выразили свое уважение воинам-«афганцам». Заместитель председателя райгосадминистрации Ольга Вакулич в обращении к участникам боевых действий, с которыми поддерживает дружеские отношения уже более 20 лет, оценила их самое большое достояние – боевое братство, призвала чаще встречаться и поддерживать друг друга в радости и беде.
Минутой молчания участники собрания почтили память тех, кто погиб на поле боя, ушел из жизни в мирное время.
Председатель организации Константин Мешков подвел итоги работы за год, поздравил всех с праздниками и вручил подарочные наборы от компании «Чумак». Волнующим было выступление фермера Юрия Михалевича, который не одно десятилетие дружит с «афганцами» и помогает организации.
Воины-интернационалисты приходят на такие встречи семьями – с женами, раньше – с детьми, а теперь – с внуками. Поэтому так трогательно звучали песенные и поэтические поздравления детей.
Константин МЕШКОВ,
председатель Каховской районной организации воинов-интернационалистов.

На фотографіях – війна і мир

У Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» відкрито фотовиставку до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 31-ї річниці виведення військ з Афганістану.
До музею завітали учасники бойових дій, воїни-інтернаціоналісти, ветерани АТО, члени родин загиблих в Афганістані та на сході держави, ліцеїсти.
Відкрив фотовиставку голова правління Київської міської Спілки ветеранів Афганістану Микола Гончаренко. Саме за ініціативи і сприяння столичних «афганців» підготовлено цю експозицію.
З привітанням до присутніх звернувся голова Української Спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький, який побажав нових успіхів у збереженні історичної спадщини і патріотичному вихованні молоді.
Директор Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» Оксана Новикова-Вигран приєдналася до привітань і поздоровила ветеранів зі святом.
Прес-служба УСВА.
Фото Євгена ШВАБА.

Зустрілися побратими

До пам’ятника загиблим воїнам у місті Турки, що на Львівщині, прийшли здебільшого ті, хто в перші роки Афганської війни відчув на собі біль утрат її тягар. Зібралося небагато – близько 20 ветеранів. 
А потім булла зустріч у райвійськкоматі. Треба віддати належне, що завдяки зусиллям Івана Панцира, його побратимів Зеновія Кузя, Івана Нагайка, військового комісара Руслана Косманата, працівника військкомату Андрія Іжика було відновлено і вручено посвідчення учасника бойових дій жителю села Ільник Володимиру Сітеку. 20 років тому він втратив документ і так жив, не користуючись пільгами. 
З великим зацікавленням воїни-«афганці» слухали розповідь про воєнне і повоєнне життя Івана Нагайка/ Спершу він розповів біографію свого давнього товариша, медика, уродженця Турки Володимира Павлика, який пройшов Афганістан. 
Надзвичайно зворушливою була розповідь жителя Турки, воїна-«афганця», воїна АТО Тараса Гав’яка, якому нещодавно довелося перенести дві складні хірургічні операції, і бойові побратими допомогли йому в цьому фінансово. 
На превеликий жаль, є зараз труднощі й негаразди у спілці, але, дивлячись на оптимізм тих, хто зібрався біля пам’ятного знака, можна сказати з упевненістю, що правда, добро і справедливість завжди будуть вище лукавства, брехні й підступності.
Василь ВАСИЛЬКІВ.

Подвиг пам’ятають

У Лисичанську на Луганщині біля пам’ятного знака воїнам-інтернаціоналістам у сквері імені Ю. О. Гагаріна відбувся урочистий мітинг.
У центральній бібліотеці провели вечір-спомин «Афганістан живе в моїй душі і чується безсонними ночами», у Центрі позашкільної роботи зі школярами і молоддю, у міському краєзнавчому музеї відбулися зустрічі з воїнами-інтернаціоналістами, у Палаці культури ім. В.М. Сосюри – година пам’яті «Ціна чужої війни».
На базі Лисичанської спеціалізованої школи №27 проведено традиційний стрілецький турнір «Кубок Сокола» пам’яті Олександра Миронова, загиблого в Афганістані.
Прес-служба УСВА.

Підтримка є і буде

Заступник голови Гусятинської райдержадміністрації (Тернопільська область) Надія Галябарда зустрілася з лідерами громадських організацій – ветеранів Афганістану Михайлом Храпливим і учасників бойових дій АТО «Збруч» Василем Веселовським.
Обговорено питання, пов’язані з підготовкою до чергової річниці виведення радянських військ  з Афганістану, зі статутною діяльністю. Зазвичай спілчани напередодні цієї дати відвідують рідних учасників війни в Афганістані, які відійшли у вічність, могили померлих і загиблих бойових побратимів.
Заступник голови райдержадміністрації запевнила у всебічній підтримці «афганців» району.
Сайт Гусятинської райдержадміністрації.

Свято, яке запам’ятають надовго

У Великобагачанській ОТГ на Полтавщині відбулися урочистості з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 
Селищний голова Юрій Саковський, член виконкому Анатолій Писаренко, голова районної організації УСВА Володимир Галенко поклали квіти до могил загиблих воїнів-«афганців». 
  Великобагачанська ОТГ має кого пам'ятати і ким пишатися. Наш земляк Геннадій Захарченко героїчно загинув на Афганській війні в 1983 році. За мужність і відвагу нагороджений двома орденами Червоної Зірки (одним – посмертно). На честь Геннадія Захарченка названо одну з вулиць селища, де на знак вшанування героя встановлено пам'ятний камінь. За ним постійно доглядає житель вулиці, учасник бойових дій в Чехословаччині Григорій Сидорук (на знімку). Взимку він відкидає сніг, а влітку дбає про зелені насадження. Жителі Великої Багачки вдячні йому за небайдужість і гарний приклад. 
  Традиційно центральною вулицею селища пройшла пам'ятна хода. Участь у ній взяли представники влади, керівники установ та організацій, воїни-інтернаціоналісти, жителі громади. Учасники ходи зупинилися біля будинку, де проживав Геннадій Захарченко, поклали квіти до пам’ятної дошки. Біля школи до колони приєдналися вчителі та старшокласники, які несли власноруч виготовлену гірлянду. Хода спинилася біля пам’ятного знака воїнам-«афганцям», де відбувся мітинг. 
 Селищний голова Юрій Саковський, голова районної ради Григорій Полтавець, в. о. голови РДА Андрій Филипась, депутат обласної ради Олег Діденко, голова районної організації УСВА Володимир Галенко привітали присутніх з 31-ю річницею виведення військ з Афганістану й звернулися зі щирими словами вдячності до воїнів-інтернаціоналістів.
Селищний голова передав воїнам вітання від голови УСВА Сергія Червонописького, голови Полтавського обласного відділення УСВА Олександра Раська, почесного голови Валерія Корчукова й вручив ветеранам медалі і грамоти УСВА. Присутні поклали квіти до пам’ятних знаків воїнам-«афганцям», воїнам АТО, до Меморіалу слави, вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих і померлих.
За сприяння селищної ради для учасників бойових дій організували концерт і святкове застілля.  Зустріч пройшла у теплій атмосфері. Усі присутні мали змогу відпочити й провести час за дружніми розмовами.
Прес-служба виконкому Великобагачанської селищної ради.

Нові видання

Слобожанщина помнит

При поддержке Харьковского городского Союза ветеранов Афганистана состоялась презентация книг «Локальные войны и вооружённые конфликты ХХ столетия, участники и события: в исторических справках, интервью и психологических комментариях» Геннадия Ломакина и «Боль памяти Слобожанщины» Михаила Быкова.
       Председатель организации  Виктор Борзов рассказал о работе по увековечению памяти земляков, погибших в Афганистане. Почётный председатель ХГСВА, первый заместитель председателя Харьковского облсовета Виктор Коваленко отметил, что обе книги интересны не только воинам-интернационалистам, а также молодёжи, и направлены на национально-патриотическое воспитание. 
Председатель Харьковского областного Союза ветеранов Афганистана (воинов-интернационалистов) Владимир Рыжков поблагодарил авторов за проделанную работу.
Директор музея-диорамы «Война в Афганистане. Как это было», где состоялась презентация, участник боевых действий, паралимпийский чемпион Николай Овчаренко рассказал о создании музея и поблагодарил авторов за книги, которые пополнят его коллекцию.  
Геннадий Ломакин рассказал о работе над книгой и поделился своими впечатлениями. Автор, воин-интернационалист Михаил Быков (на снимке) рассказал о книге, которая посвящена харьковчанам, погибшим в Афганистане, показал видеоряд фотографий с церемоний торжественного открытия мемориальных досок погибшим землякам, поблагодарил всех, кто участвовал в создании книги.
На презентацию пригласили членов семей погибших, ветеранов-«афганцев», руководителей ветеранских организаций города и области. Присутствующим авторы вручили книги с автографами.
Автор-исполнитель, участник боевых действий в Афганистане Владимир Степанов исполнил свои песни.
Пресс-служба ХГСВА.

Про минуле й сьогодення

У Новодмитрівській школі на Черкащині відбулася презентація десятої збірки прози і поезії Анатолія Скрипніка «Нам спокою минуле не дає».

 Анатолій Скрипнік – член Національної спілки журналістів України, учасник бойових дій, підполковник у відставці. Багатогранна особистість,  ще з дитинства мав схильність до віршування, самотужки вивчив українську мову, майстер різьблення по дереву, автор прекрасних малюнків, які стали ілюстраціями до його творів. 26 років прослужив у Збройних силах, учасник бойових дій в Афганістані, ця тема простежується в усіх його збірках, і це зрозуміло, адже війна ніколи не проходить безслідно.

Нова книга – про війну в Афганістані, про ще одну – на сході країни, про мужність і кохання, про любов до України. «Минулі події не дають нам спокою, – пише автор у передмові. – Тому вирішив зробити таку збірку, де крім своїх  творів будуть вірші інших поетів, яких я добре знаю і які згодились поділитися своїми творчими здобутками».

З ювілейної збіркою письменника привітали голова Золотоніської міськрайонної спілки ветеранів  Афганістану Віталій Кучерявий, настоятель Свято-Успенського собору отець Ярослав, бойові побратими Анатолій Максименко, Ніна Хоменко, Юрій Вчорашній, Сергій Єрьомченко, Сергій Терещенко, педагоги, колеги по творчості. На прохання відомого історика, письменника Олександра Кирка ведуча зачитала лист, в якому він по-філософськи неординарно описав творчість друга.

Приємним подарунком стали патріотичні пісні у виконанні вокального ансамблю місцевого Будинку культури «Водограй» під керівництвом Ірини Шеєнко, а учні продекламували вірші Анатолія Скрипніка  з його попередніх збірок, які дуже припали дітям до душі.

Зустріч проходила у невимушеній атмосфері. Анатолій Скрипнік жартував, розповідав гуморески і подарував усім присутнім свою нову збірку.
Інна ПРЯДКО,
педагог-організатор.

Bійна очима хірурга

У Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського відбулася презентація книги Михайла Шика «Афганістан очима хірурга. Кандагар 1987–1988», про вихід у світ якої ми вже розповідали у жовтні минулого року.
Військовий лікар із Полтави Михайло Шик перебував у Афганістані 13 місяців у 1987–1988 роках, був начальником Кандагарського військового госпіталю. Увесь цей час вів записи в щоденнику, які опрацював і систематизував уже вдома. Саморобна книга зі сторінками тексту, набраного на друкарській машинці, нагадувала радянський підпільний самвидав. Її  передали Полтавському обласному краєзнавчому музею імені В. Кричевського для експозиції у відділі, присвяченому Афганістану.
На презентацію завітали рідні, колеги і побратими Михайла Шика, який, на жаль, залишив цей світ у 2001 році.
Книгу надруковано видавництвом «АСМІ» накладом 200 примірників коштом обласних громадських організацій ветеранів війни в Афганістані. Її подарують школам і бібліотекам Полтавщини. Один з авторів ідеї – воїн-«афганець» і атовець Іван Петренко розповів, що видання приурочили до ювілейної дати – 40-ї річниці від початку військових дій на території Афганістану.
– Рукопис потрапив до нас із виправленнями, підтираннями. Але коли я його прочитав, мене вразила правда і щирість. Той досвід не має права на забуття. На жаль, наша країна пішла шляхом скорочення військових сил. І коли розпочалися воєнні дії на сході, ми були зовсім не готові. Так, велика частина втрат у Іловайську і Дебальцевому — це воєнно-санітарні втрати. Ми вирішили видати цю книгу, і мені хотілося, щоб її було підготовлено до друку  бездоганно, – зазначив він.
Голова Полтавської обласної організації УСВА Олександр Расько (на знімку) зазначив, що видання потрібні, бо це наша історія і реальні події.
Уривок книги прозвучав у виконанні студентів базового медичного коледжу.
– Це не просто художня сповідь, а практична настанова для лікаря. Попри те, що це вже історія, такий досвід, досвід ведення хворих з політравмою, потрібен лікарям, які працюють зараз на передовій і рятують життя наших воїнів, – наголосив заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор, проректор УМСА Валерій Похилько.
В. КОРНІЙЧУК,
голова ГО «Учасники бойових дій Шевченківського району м. Полтави».

Завжди там, де важко людям

«На перехрестях викликів життя» – книга особлива. У ній висвітлено життєвий і професійний шлях, злети і труднощі, перемоги і випробування, а головне – самовіддану працю лікаря і громадянина на благо людей. 

       Книгу присвячено життю і діяльності відомого українського громадського діяча, колишнього багаторічного президента Товариства Червоного Хреста України, кандидата медичних наук, Заслуженого лікаря країни Івана Гнатовича Усіченка. Докладно описано його шляхи до вищої медичної освіти, плідну роботу на чолі станцій швидкої медичної допомоги в Кривому Розі та Києві. На сторінках книги І. Усіченко постає ефективним організатором цієї важливої ланки охорони здоров'я. 

       1986 року, напередодні вибуху на ЧАЕС, І. Усіченка було обрано головою Товариства Червоного Хреста України. У соціально-медичному забезпеченні подолання наслідків трагедії,  залученні  світової червонохресної спільноти  до  допомоги  українським побратимам є і його заслуги. Завдяки енергійним крокам голови ТЧХУ ця найбільш впливова   громадська   організація   нашої  держави   набула  великого  міжнародного авторитету, ввійшовши як повноправний член до Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.   

       Під проводом І. Усіченка Червоний Хрест України брав діяльну участь у подоланні гуманітарних катастроф, організації допомоги знедоленим верствам населення, протидії інфекційним навалам. Поїздка  І. Усіченка в Пакистан сприяла розшуку й з'ясуванню долі десятків радянських воїнів, які потрапили під час боїв у Афганістані в полон до моджахедів.  

      Упродовж останніх напружених років ТЧХУ перебуває на передовій допомоги постраждалим під час збройного конфлікту на сході країни і вимушеним внутрішнім переселенцям.  

       Надзвичайно цікава книга І. Усіченка дає читачеві змогу подивитися на цілі пласти новітньої історії України очима яскравої і неординарної особистості. 

      «Повчальною стенограмою моїх життєвих уроків» називає автор свою книгу. Дійсно, шлях, пройдений Іваном Гнатовичем, може бути прикладом досягнення в житті своїх ідеалів, вірності покликанню, наполегливості у боротьбі за право творити людям добро.
Видання ілюстровано унікальними фотографіями з особистого архіву автора.

Американская помощь Афганистану

Книга П. Кирпенко и Г. Ежова «США – Афганистан, 1956–1963 г.г. или Как американцы наверстывали упущенное» – вторая часть проекта «История взаимоотношений США и Афганистана».

Авторы исследуют период, когда до предела обострились афгано-пакистанские отношения из-за пуштунского вопроса и были прерваны все связи между соседними государствами. Анализируется роль американцев в мирном разрешении этого конфликта. 

В книге подробно рассматриваются проблемы американской экономической помощи Афганистану в сравнении с экономической и технической помощью Советского Союза, описываются направления и объемы помощи США, стремление руководства этой страны сделать ее более эффективной, преимущества и недостатки оказываемой помощи двух сверхдержав. 

На основе документальных данных показаны разногласия в афганском руководстве по вопросам внешней политики, проводимой правительством Мохаммеда Дауда, которые в конце концов вынудили премьер-министра Афганистана уйти в отставку. 

Соавторы проекта давно и глубоко изучают историю Афганистана. Павел Федорович Кирпенко – кандидат исторических наук, доцент. Родился в 1936 году в Киеве. В 1959 году окончил Московский государственный институт международных отношений, через десять лет защитил кандидатскую диссертацию «Социально-экономическое развитие Афганистана в годы двух пятилеток». Занимался изучением и преподаванием истории стран Азии и Африки, внешней политики африканских государств. Исследовал проблемы современного социально-экономического и политического развития Афганистана. Автор многих публикаций и книг, посвященных этой стране.

Георгий Петрович Ежов – кандидат экономических наук, доцент, Заслуженный преподаватель МГУ имени М. В. Ломоносова, участник Великой Отечественной войны. 

Родился в 1925 году в Ленинграде. В 1951 году окончил Московский институт востоковедения по специальности «персидский язык», много лет работал в Иране и Афганистане по линии оказания Советским Союзом экономической и технической помощи. С 1981 года – преподаватель в Институте стран Азии и Африки МГУ, автор книг и статей по социально-экономическим проблемам Афганистана, Ирана и стран Центральной Азии.

Книга рассчитана на широкий круг читателей, интересующихся современной историей.

Пам'ять

Повернулися не всі

У Долині на Івано-Франківщині відкрито та освячено пам’ятний знак воїнам, які загинули в Афганістані.
«Ми повернулися не всі, простіть нас, матері», – жалем відлунює напис на пам’ятнику, увінчаному чотирма журавлями. Нехай в молитві і пам’яті залишиться одна з найчорніших сторінок материнського й нашого загальнонародного болю…
Присутні у сквері біля міського Будинку культури хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих земляків,  до  підніжжя пам’ятника поклали лампадки, вінки і квіти. Священики відслужили поминальну панахиду.
Голова Долинської районної організації УСВА Роман Шістко подякував приватним підприємцям Івану і Петру Процівим, голові правління “Укрспецтрансгаз” Тарасу Вовківу, народному депутату минулого скликання Анатолію Диріву, голові Долинської ОТГ Володимиру Гаразду і всім, хто  долучився до будівництва й відкриття монументу.
Заступник міського голови Ігор Жовнір привітав ветеранів Афганістану з Днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав й побажав здоров’я і благополуччя, а також надалі зберігати і шанувати пам'ять загиблих побратимів. 
У Народному домі «Просвіта»  голова Івано-Франківської обласної організації УСВА Юрій Купчій і голова Долинської районної організації УСВА  Роман Шістко вручили грамоти і медалі. 
Йшлося про те, що 2014 року багато «афганців» у перших рядах з Майдану пішли захищати незалежність і цілісність України. Вони сміливо йшли в бій і жертовно гинули. Ветерани в добровольчих батальйонах навчали молодь і міцно тримати зброю, і влучно потрапляти в ціль, а ще – оминати заміновані території, вести розвідувальні операції. Досвідчені побратими врятували не одне життя. Вони і сьогодні на передовій. 
Змістовним був виступ побратима-«афганця» з Харкова Олександра  Кривоконя – відомого правника, науковця.
Відбувся концерт групи «Афган» обласної спілки під керівництвом голови Івано-Франківської міської організації УСВА Віктора Омелька.
В Афганській війні взяли участь 200 хлопців з Долинського району. Сьогодні районна організація УСВА – це 99 воїнів-«афганців». На жаль, четверо наших краян загинули, це прапорщик Рибак Євген Михайлович з села Велика Тур’я, солдати Годованець Іван Васильович з села Белейова, Гринишин Степан Петрович і Федів Василь Іванович з села Ракова.18 ветеранів відійшли у вічність вже після війни. 
Калуські «афганці» відвідали 47 могил бійців з Калущини, полеглих в Афганістані та померлих у мирний час.
Прес-служба Івано-Франківської обласної організації УСВА.

Помнят подвиг освободителей

В Рубежном (Луганская область) состоялся митинг ко Дню освобождения города от фашистских захватчиков. 
Торжество прошло на улице Освободителей, где 31 января 1943 года шла колонна боевых солдат и офицеров. Их встречали все жители, которые на тот момент остались в Рубежном.
Главный гость митинга – ветеран Великой Отечественной войны, участник Курской битвы хирург Григорий Шехвиц. Воины-интернационалисты, ветераны Афганистана пришли к братской могиле солдат-освободителей. Они не понаслышке знают, что такое война.
Сайт Лисичанского горсовета.

Побратими не забувають

У  селищі Турійськ на Волині урочисто відкрито пам’ятник воїнам, загиблим в Афганістані.
     Ініціатором спорудження пам’ятника, в якому увічнили імена чотирьох загиблих воїнів з Турійщини, став голова селищної ради Олексій Безсмертний. Йому та активістам організації, які долучилися до створення монумента, вручили нагороди Спілки.
      У фінансуванні спорудження пам’ятника взяли участь депутат обласної ради Роман Микитюк і Волинська обласна Спілка ветеранів Афганістану.
     – Висловлюємо вдячність всім, хто допоміг у встановленні пам’ятника. Ми продовжуємо нашу спільну традицію й  не забуваємо бойових друзів, які загинули в Афганістані», – зазначив голова Волинської обласної Спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович.
Прес-служба Волинської обласної Спілки ветеранів Афганістану.

УВІЧНИЛИ В ГРАНІТІ

      15 лютого в районному центрі Борщів на Тернопільщині з ініціативи Спілки ветеранів Афганістану урочисто відкрито пам'ятник загиблим землякам.
     У відкритті взяли участь ветерани-«афганці», учасники АТО-ООС, керівництво району і міста, військовослужбовці районного військкомату, духовенство, громадськість і молодь.
      Під час відкриття пам'ятника згадали поіменно всіх, хто не повернувся з війни, та хвилиною мовчання вшанували їх пам'ять. Почесне право відкрити новий пам'ятник надали голові Тернопільської обласної організації УСВА Сергію Лісовому і голові районної спілки Ярославу Струтинському. 
      На мітингу виступили міський голова Іван Кобилянський і заступник голови Борщівської райдержадміністрації Віктор Голубець. Міський голова закликав присутніх пам'ятати уроки цієї війни, аби ніколи не повторити подібних помилок, і подякував ветеранам за подвиг, закликаючи берегти пам'ять про побратимів. Слова вдячності від імені вдови загиблого в Афганістані офіцера Ярослави Богач зачитав Сергій Лісовий і вручв активістам ветеранського руху відзнаки УСВА. 
         Голова Борщівської районної організації УСВА Ярослав Струтинський щиро подякував усім небайдужим людям, хто долучився до будівництва пам'ятника.
        Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих воїнів, до пам’ятника поклали квіти. 
        Вокалісти місцевої школи мистецтв під керівництвом Галини Черсак виконали пісню "Нам потрібне мирне небо".
Василь КОГУТ,
перший заступник голови ТОО УСВА.

Назавжди з нами

З року в рік, не зраджуючи традиції, у день загибелі своїх побратимів члени Гайсинської районної спілки ветеранів війни в Афганістані відвідують їхні могили.
Голова організації Микола Керанчук і члени спілки Петро Стецюк, Олександр Білецький та Олексій Нєстєров відвідали село Степашки.
40 років тому на чужій пекельній афганській землі смертю хоробрих загинув наш земляк, степащанин Петро Іванович Кущ, нагороджений посмертно медаллю «За відвагу».
Разом із сільською владою та школярами ветерани-«афганці» побували на лінійці пам’яті у місцевій школі, присвяченій полеглому земляку, і на сільському  кладовищі, де покоїться Петро Кущ. До могили воїна лягли квіти, а пам’ять вшанували хвилиною мовчання.
Марія КОВТУН.

Запалили поминальні свічки

Ветерани Афганської війни назавжди зберегли військову відданість, братерство і пам'ять про своїх товаришів, які не повернулися живими на рідну землю. 
Ось уже три десятиліття «афганці» Галицької районної організації УСВА, що на Івано-Франківщині, відвідують місця поховання загиблих бойових побратимів. Цього разу ветерани проїхали за незміненим маршрутом і запалили поминальні свічки на могилах у Тумирі, Маріямполі, Дубівцях, Комарові, Острові, Блюдниках, Бовшеві, Бурштині. 
Ветерани Афганістану вважають за свій священний обов’язок відвідати матерів загиблих і подарувати свою синівську любов. Сьогодні в живих залишилася лише мама Віктора Совтуса з села Маріямпіль. Під час щирої зустрічі з Ганною Тимофіївною панували приємні емоції, звучали теплі спогади і слова подяки за збережену пам'ять.
Михайло ВІТОВСЬКИЙ,
голова Галицької районної організації УСВА.

Виставки

Незабутня війна

 У Покровську на Донеччині в центральній міській бібліотеці ім. Тараса Шевченка підготовлено виставку-пам'ять «Війна в Афганістані».
 На виставці -- книги, альбоми, газетні публікації і фотографії, серед яких на чільному місці – світлина Сергія Галкіна, документи про його нагородження медаллю «Воїну-інтернаціоналісту від вдячного афганського народу», посмертно – орденом Червоної Зірки, повідомляє Pokrovsk. City.

Творчість, народжена в бою

Новомосковський історико-краєзнавчий музей імені Петра Калнишевського на Дніпропетровщині запрошує на художню виставку ветерана війни в Афганістані Сергія Балабана «Творчість, народжена війною».
Ми відкривали багато художніх експозицій, представляли яскраві й вражаючі картини різних художників. Та чомусь саме акварелі нашого земляка, ветерана війни в Афганістані Сергія Балабана, як кажуть, чіпляють за живе. Чому? Тому що за ними – пережите. Пережите на тій неоголошеній війні, у тій далекій чужій країні випалених сонцем піщаних дюн. Саме там, у Афгані, написано перші роботи автора. Та війна в його картинах зображена на другому плані. Бо творчість – це життя, а війна – загибель. Але й на війні дуже хочеться жити, творити. 
Костянтин МЕШКО,
директор музею.

Наша українська мрія

У конференц-холі Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського урочисто відкрито фотовиставку «Українська мрія – єдність, свобода і незалежність».
Експозицію підготували до 101-ї річниці проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР члени Національної спілки фотохудожників України Олександр Лепетун, Ірина Літічевська, воїн-інтернаціоналіст, представник Української Спілки ветеранів Афганістану Євген Шваб і голова Всеукраїнської організації інвалідів війни, Збройних Сил та учасників бойових дій Олександр Маматов. 
В експозиції використано світлини авторів і архівні фотографії, що розповідають про боротьбу українського народу за свободу, незалежність і територіальну цілісність держави під час Української революції 1917–1921 років, Помаранчевої революції 2004 року, Революції Гідності 2013–2014 років і проведенні АТО-ООС на сході України.
Прес-служба УСВА.

Спорт і відпочинок

Перемоги на честь героїв

         В Болграде Одесской области состоялся открытый детско-юношеский турнир по шин карате, посвященный 31-й годовщине вывода войск из Афганистана и памяти воина-интернационалиста Эдуарда Анучина, сообщает корреспондент «Топора».
Прапорщик Эдуард Анучин служил в Афганистане старшиной разведывательной роты 317-го парашютно-десантного полка гвардейской 103-й воздушно-десантной дивизии. При выполнении боевой задачи заменил раненого командира взвода и во время боя погиб. Награжден медалью «За отвагу» и посмертно орденом Красного Знамени.
     Турнир, организованный городским советом и местной организацией УСВА, состоялся в спортивном зале Болградской гимназии (школа №1), где учился Эдуард, посмертно удостоенный звания «Почетный гимназист».
Перед началом соревнований юных спортсменов приветствовали заместитель председателя Болградского городского совета А. Мунтянова и председатель городской организации УСВА Ю. Пичугин. Добиться победы каждому спортсмену пожелала сестра Эдуарда Анучина Татьяна Дмитриевна, рассказавшая о брате, который в юности увлекался карате.
В соревнованиях приняли участие более 50 воспитанников клубов боевых искусств из городов Болграда и Измаила, сел Василевка, Каракурт, Оксамитное Болградского района. На татами спортсмены в возрасте от 5 до 15 лет демонстрировали интересные бои и стремление к победе.
Участники турнира награждены кубками, медалями и дипломами. Татьяна Дмитриевна вручила специальные призы от семьи Анучиных спортсменам, проявившим волю к победе.
Как заявил президент федерации шин карате Украины Олег Шиляев, лучшие спортсмены турнира попадут в сборную команду украинской Бессарабии для участия в первом открытом Кубке мира по шин карате в мае этого года в Питешти (Румыния).
Пресс-служба Одесской областной организации УСВА.

Традиционный турнир по бильярду «Боевое братство» среди участников Афганской войны состоялся в Болграде.

Соревнования в местном бильярдном клубе «Классик» были посвящены 31-й годовщине вывода войск из Афганистан и Дню чествования участников боевых действий на территории других государств.
      Турнир проходит с 2014 года. Организатором выступает Болградская городская организация УСВА при финансовой поддержке городского совета. В соревнованиях приняли участие ветераны-«афганцы», проживающие в Болграде и Болградском районе. В течение двух дней боевые товарищи сражались за бильярдными столами, а в перерывах между партиями вспоминали молодые годы, сослуживцев.
В результате упорной борьбы первое место завоевал полковник в отставке Владимир Далекий (на снимке). На втором месте – неоднократный победитель турнира Михаил Островой, а бронзовую награду завоевал Александр Соловьев. Участники соревнований награждены памятными призами и дипломами.
Пресс-служба Одесской областной организации УСВА.

      У селищі Смига на Рівненщині з ініціативи Дубенської міської організації Партії ветеранів Афганістану вдруге відбувся шаховий турнір учнівської молоді пам’яті воїна-«афганця» Костянтина Васильовича Прокопчука.
Костя народився 30 січня 1960 року, випускник Смизької ЗОШ І-ІІІ ступенів. Жорстока доля дала прожити йому лише 27 років. 21 квітня 1987 року капітан Прокопчук загинув у Афганістані. Нагороджений орденом Червоної Зірки, двічі – орденом Червоного Прапора (другим – посмертно).
Змагання відкрили голова Дубенської міської організації Партії ветеранів Афганістану Василь Годунок, секретар організації Анатолій Пожарський і ветеран-«афганець» Василь Головчук. 
У турнірі взяли участь 15 юних шахістів з освітніх закладів Смизької ОТГ. Перше і третє місця здобули учні Смизької ЗОШ І-ІІІ ступенів Дарина Рудика і Роман Чернецький, друге – учень Березької гімназії Олексій Ящур.
Призери нагороджені медалями, грамотами й подарунками. Усі учасники отримали солодощі від Дубенської міської організації ПВА. Педагоги, які підготували учнів, нагороджені подяками УСВА, керівники Шепетинської, Березької і Тур'янської гімназій, Студентського ліцею – грамотами УСВА. Директор Смизької ЗОШ І-ІІІ ступенів С. С. Лущан і його заступник з виховної роботи В. В. Загоруйко нагороджені медаллю УСВА «За громадянську мужність».
Валентина ЗАГОРУЙКО.

У районному центрі Заліщики на Тернопільщині завершився 33-й традиційний зимовий турнір з міні-футболу, присвячений пам'яті полеглого в Афганістані Валерія Луб'янського.

Змагання проводяться з ініціативи районної Спілки ветеранів Афганістану за підтримки і сприяння міської ради, відділу з питань освіти, молоді і спорту та районної федерації футболу. 40 років минуло відтоді, коли молодий воїн із Заліщиків Валерій Луб'янський героїчно загинув на війні в Афганістані. Присутні хвилиною мовчання вшанували його пам'ять.
Участь у турнірі взяли команди з Тернопільської і Чернівецької областей. У напруженій і цікавій боротьбі перемогла команда "Батьківщина" з міста Заліщики, призерами стали команди "Прогрес" з села Добрівляни і "Маяк" з села Поділля. Переможців відзначили Кубком імені Валерія Луб'янського і грошовою премією, призери отримали малі кубки і грамоти, також окремо відзначено кращих гравців.
Ветерани-«афганці» Тернопільщини висловлюють щиру вдячність організаторам турніру – Заліщицькій міській раді, відділу з питань освіти, молоді і спорту, РК ФСТ "Колос", осередку олімпійського руху в районі за пам'ять про бойового побратима і прекрасну організацію змагань.
Василь КОГУТ,
перший заступник голови ТОО УСВА.

    Уже третій рік поспіль Ковельська міська рада, відділ фізичної культури та спорту виконавчого комітету разом з міськрайонною організацією УСВА проводять турнір з настільного тенісу серед юнаків і дівчат до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
     На урочистому відкритті до учасників звернувся голова Ковельської міськрайонної організації УСВА, учасник бойових дій Микола Савосюк, який нагадав молоді про Афганську війну, про героїзм наших солдатів та офіцерів, про втрати, які зазналаУкраїна та Ковельщина. Микола Іванович побажав усім, щоб на нашу землю скоріше прийшов мир і наш народ ніколи більше не знав болю втрат на полях битв, а боротьба за перемогу була тільки під час змагань. Він наголосив на важливості займатися спортом, вести здоровий спосіб життя і при необхідності бути готовим стати на захист Батьківщини.
У фінальних змаганнях взяли участь 57 спортсменів, які представляли шість команд.  В особистому розряді юнаки змагалися у чотирьох вікових групах. Окремо вели боротьбу дівчата. Переможці та призери нагороджені грамотами і медалями від міськрайонної організації УСВА. Кубок переможця отримав капітан команди Ковельської КДЮСШ Дмитро Краснов.
Прес-служба Волинської обласної організації УСВА.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.