" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Щоб про подвиг знали земляки Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40987743 Відвідувачів
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Щоб про подвиг знали земляки Надрукувати Надіслати електронною поштою
            Звертається до вас громадянин України, мешканець Кремінського району Луганської області, член Національної спілки журналістів України Віктор Миколайович Сидоренко.
2000.jpg
            До вас порадив мені звернутися мій колишній однокурсник, воїн-«афганець», який наразі живе і працює в Київській області, і постійно читає газету «Третій  тост». У нього про вас дуже добрі відгуки.
           Діяльністю журналіста на регіональному рівні я почав займатися з січня 2018 року і моєю першою спробою пера, був саме матеріал у нашу районну газету «Кремінщина» про моїх земляків і односельців, які були учасниками Афганської війни. Стаття мала назву «Вони були на рубежі» і вийшла саме до Дня виведення радянських військ з Афганістану, в трьох номерах вищевказаної газети. 
         У лютому 2019 році в районній газеті «Сельская новь» Троїцького району Луганської області було опубліковано мій матеріал про двох воїнів-«афганців», які мешкали на той час в населеному пункті. Був і третій воїн, який теж проходив службу в Афганістані, але, на жаль, він помер в 2014 році в РФ. За нього навіть нічого не зазначено у книги про воїнів-інтернаціоналістів Троїцького району, тому що він був призваний на військову службу не Троїцьким РВК, а Сєвєродонецьким МВК. Це – Андрій Анатолійович Самойленко, 20 січня 1967 року народження, нагороджений медаллю «За відвагу». Тому я вирішив відновити справедливість і по можливості зібрати матеріал для статті про цього воїна. Він уродженець села Ольшани Троїцького району Ворошиловградської (нині Луганської) області, мешкав з родиною у селі Привілля цього району. 
          На військову службу був призваний 29 травня 1985 року. Після проходження навчального підрозділу в узбецькому місті Чирчик з 27 жовтня 1985 року по 6 травня 1987 року виконував інтернаціональній обов’язок в Афганістані в 668-у окремому загону спеціального призначення, 15-ї окремої бригади спеціального призначення (в/ч пп 44653) місто Баракі, провінція Логар. Указом  ПВР  СРСР від 17 березня 1987 року нагороджений медаллю «За відвагу». Ось і всі дані про його службу в ДРА, які довелося зібрати.
2001.jpg
             Після демобілізації А. А. Самойленко виїхав на заробітки на північ РФ. Зі слів його родичів в подальшому одружився і в родині народилася донька. В останні роки він мешкав у Воронезькій області РФ, де і раптово помер. З нашого регіону ніхто разом з Андрієм Анатолійовичем не служив, тому розповісти про нього поки що нікому. 
           Його друзі та однокласники повідомили, що знають про службу Андрія в Афганістані, але про неї він мало, що розповідав. Коли Андрій повернувся зі служби в рідне село, то разом з ним приїхали і три його побратима. За непідтвердженими даними, один із них був з міста Сочі (його Андрій пораненого виносив з поля бою), інший з Ростовської області, а третій з України, але не відомо звідки конкретно. Ще є декілька фото воїнів-десантників біля аеропорту міста Ташкент, серед яких і наш земляк. 
           З урахуванням викладеного звертаюся до вас з проханням опублікувати вищевказані дані про А. А. Самойленко на сайті УСВА і в газеті «ТТ», з метою знайти його товаришів по службі, які б змогли надати більші інформації про цю людину. Вважаю він вартий  того, щоб за нього знали земляки і саме за період служби в ДРА.
З повагою – Віктор СИДОРЕНКО.
    На знімках:
     –  воїн-десантник Андрій САМОЙЛЕНКО;
     –  воїни-десантники, нагороджені медалями «За відвагу) у Ташкентському аеропорту, (третій зліва А. А. САМОЙЛЕНКО).
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.