Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40963313 Відвідувачів
Укрінформ
Урядовий портал
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту Надрукувати Надіслати електронною поштою
      Члени Комітету на засіданні 6 травня, яке відбулося у режимі відеоконференції, розглянули проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України №3330 та за результатами обговорення одноголосно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді відправити його на доопрацювання.
0703.jpg
      Голова Комітету Галина Третьякова повідомила, що у Комітеті проаналізовано проект Програми дій Уряду. Вона також повідомила, що декілька комітетів парламенту вже відправили цей проект Програму на доопрацювання. 
      Г. Третьякова зазначила, що у висновках розглядалися тільки ті пункти Програми, які стосуються соціальної політики. 
      Голова Комітету ознайомила учасників засідання з підготовленими висновками. Вона відзначила, що більшість положень Програми щодо соціальних питань характеризується загальнодекларативним підходом. Зокрема, цей документ має містити пропозиції, в яких зазначаються стратегічні цілі і також наводяться орієнтовні фінансово-економічні розрахунки матеріальних і фінансових витрат, необхідних для виконання Програми, а також визначаються очікувані результати та строки виконання відповідних завдань. «Та програма, яка подана, вона не відповідає навіть регламенту самого Кабінету Міністрів про складання Програми діяльності Кабінету Міністрів. І це стосується не тільки форми», – зазначила Галина Третьякова. 
      Голова Комітету зауважила, що ця Програма дій Уряду не містить жодного із основних державних соціальних стандартів. «У Програмі немає мінімальних розмірів заробітної плати, пенсії, прожиткового мінімуму, будь-яких орієнтовних показників, відповідно до яких можна було б зорієнтуватися щодо рівня доходу населення, який є одним із компонентів індексу людського розвитку країни. Цей рівень доходів констатує те, що Україна бореться з бідністю. Програма дій Уряду повністю ігнорує Указ Президента №722 «Про цілі сталого розвитку України на період до 2030 р.». Цим Указом Президента основною визначною ціллю визначено подолання бідності. Водночас, Програма дій Уряду не містить жодної компоненти, яким чином Кабінет Міністрів пропонує це зробити», – додала Г. Третьякова. 
      Голова Комітету також звернула увагу на те, що у Програмі серед середньострокових пріоритетів визначено регулярну індексацію пенсій, що є давно визначеним обов’язком Уряду в межах виконання норм чинного пенсійного законодавства. У Програмі також відсутні прогнозні показники щодо того, яким чином будуть розвиватися показники пенсійного забезпечення в подальшому. Крім того, у проекті Програми йдеться про створення передумов ефективного функціонування накопичувальної пенсії. 
Ще одна норма, яка декларується усіма урядами, стосується адресності надання соціальної допомоги. «Ми намагаємося цю адресність монетизувати майже повністю. Це начебто позитивний крок. Водночас, у Програмі дій Уряду не визначено жодної деталі, яким чином, наприклад, буде здійснюватися адресність надання транспортних послуг для тих категорій населення, які сьогодні мають таку пільгу чи таку соціальну допомогу», – додала вона. 
       «В Програмі також жодним чином не сказано, як буде розвиватися такий показник як прожитковий мінімум, буде він оподатковуватися чи ні і чи будуть залишатися гроші у домогосподарств на покриття якихось потреб соціального характеру. 
Програма також не містить такого напрямку, як бідність людей з інвалідністю, яку можна подолати шляхом підвищення рівня зайнятості, модернізації чотирьохвідсоткового працевлаштування, шляхом стимуляції роботодавців до працевлаштування», – відзначила голова Комітету. 
      Програма не містить впорядкування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування. «Ми залишаємося на різних засадах адміністрування Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування, Фонду безробіття, Державної служби зайнятості. І, крім того, жодного напрямку немає в урядовій програмі щодо чесної компенсації за шкоду життю та здоров’ю винною особою», - зазначила Г. Третьякова. 
       Голова Комітету також звернула увагу на ще один напрямок, у якому йдеться про необхідність нового трудового законодавства. «Водночас, не розкриваються аспекти стосовно створення нового Трудового кодексу. У Програмі відсутнє бачення принципів, на яких розроблятиметься нове трудове законодавство», - відзначила вона. 
        Також Програма дій Уряду практично не містить норми щодо соціального захисту ветеранів війни, учасників бойових дій. 
       Г. Третьякова повідомила, що Комітет надав свої пропозиції до кожного блоку проекту Програм дій Уряду. 
      Члени Комітету повністю підтримали підготовлені висновки до проекту Програми дій Уряду та висловили низку пропозицій для їх врахування під час доопрацювання проекту Програми.
       У засіданні Комітету взяли участь представники Міністерства соціальної політики, Міністерства у справах ветеранів, Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) та інших громадських організацій. Вони також висловили свої зауваження та пропозиції Комітету для врахування їх в подальшій роботі.
Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.


Украинская Баннерная Сеть
Защитники родины - Сайт о русских солдатах. Сервис авто регистрации в
каталогах, статьи про раскрутку сайтов, web дизайн, flash,
photoshop, хостинг, рассылки; форум, баннерная сеть, каталог
сайтов, услуги продвижения и рекламы сайтов