" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Без минулого немає майбутнього Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40989863 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Урядовий портал
Без минулого немає майбутнього Надрукувати Надіслати електронною поштою
Минуло 75 років коли закінчилася Велика Вітчизняна війна, яка залишила багато горя в Україні і у кожній родини.
0601.jpg
На честь наших героїв у кожному населеному пункті встановлено обеліски. На жаль, з кожним роком все менше залишається тих, хто вижив після воєнного лихоліття. Тож кому, як не нам, їхнім нащадкам, потрібно про них пам’ятати, дбати про пам'ятні місця.
Воїни-«афганці» перейняли від своїх дідів і батьків естафету – боронити Вітчизну й пам'ятати про минулі часи і наших героїв.
Доля дала можливість піклуватися про ці, святі для нас усіх, місця. На сторінках газети «Третій тост» торік був опублікований матеріал про занедбаний пам’ятник у селі Мокіївцях. Довелося серйозно поговорити не тільки із сільською старостою, але й з головою ОТГ.
0602.jpg
Приємно зазначити, що зусилля місцевого активу і Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану не минули даремно. Напередодні святкуванням Дня Перемоги у цьому році був наведений порядок не тільки біля братської могили у центрі села, а й біля обеліска воїну-герою Андрію Миколайовичу Овчаруку.
0603.jpg
На території міського парку Слави у Шепетівці небайдужими мешканцями міста і Шепетівською СВА споруджено пам’ятний знак «Чорний тюльпан», присвячений загиблим землякам в Афганістані та в інших країна, а також воїнам, хто пішов передчасно у вічність. Цей пам’ятник внесений до реєстру культурної спадщини міста. 
0604.jpg 
Однак мало встановити символ пам’яті, його та прилеглу територію потрібно постійно утримувати у належному стані.
Парк Слави закладений не так давно, ним опікується місцеве комунальне підприємство. Звичайно, це не єдиний об’єкт, про який мають дбати комунальники. Тому, можливо, коли і не встигають виконати певні роботи з благоустрою території. Відтак, члени Шепетівської СВА у вільний від роботи час скошують траву, скопують землю на клумбах, прибирають непотрібну молоду поросль.
Нещодавно голова Шепетівської СВА Валерій Окорський разом з побратимами вирішили не тільки навести лад на прилеглій території біля пам’ятника, а й посадити рідкісні декоративні дерева.
0605.jpg
   Одного травневого дня, дружно зібравшись, викопали ями, привезли воду та дерева. Дерева, я вам скажу, не маленькі. Щоб посадити одне таке дерево, чотирьом чоловікам довелося докласти чималих зусиль. Але нічого, справилися! 
Дружина Миколи Ліончука – Наталя висадила разом із чоловіком на клумбах квіти, а Іван Федас заходився скошувати молоду траву, яка виросла ледь не до півметра. Василь Харченко підвозив воду бо, щоб посадити одне дерево, потрібно не менше 40 літрів. 
Валерій Окорський разом з Андрієм Андрєєвим і Анатолієм Свинарчуком копали ями та садили дерева, які привезли на власному транспорті Сергій Хом’як і Віктор Бєлкін. 
Це наша пам'ять тому її  треба берегти, добре, коли батьки розповідають своїм дітям про події минулого, але не всі вони, на жаль, виховані своїми батьками з повагою до пам’яток минулого. Іноді можна побачити, що їхні нащадки бігають по клумбах, зриваючи і кидаючи на землю квіти, чи ламають гілки щойно висаджених дерев. На зауваження оточуючих не реагують, та ще й огризаються. 
 Але більшість батьків та їхніх дітей зазвичай шанобливо ставляться до таких святих місць, адже всі ми розуміємо без минулого – немає майбутнього.
Володимир ПИПИЧ,
учасник бойових дій в Афганістані,
член Шепетівської СВА.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.