Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40972224 Відвідувачів
Боевое Братство
Урядовий портал
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
ОСНОВНІ ПРІОРИТЕТИ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ РАЙОННОЇ СПІЛКИ ВЕТЕРАНІВ АФГАНІСТАНУ Надрукувати Надіслати електронною поштою
В Україні 15 лютого відзначають День вшанування  учасників бойових дій на території інших держав. Пам’ятну дату встановлено згідно з Указом Президента України № 180/2004 від 11 лютого 2004 року.
1301.jpg
 Її визначили  не випадково, бо саме цього дня 1989 року завершилося виведення радянських військ із Афганістану. Відтоді  вже минуло 30 років. Вогненними афганськими дорогами пройшли понад 160 тисяч наших співвітчизників. Подолавши багато випробувань,  воїни-інтернаціоналісти і в складному сучасному житті дуже часто  виявляють мужність, виваженість у прийнятті рішень, організованість. Вони об’єдналися в міцну громадську організацію – Українську Спілку ветеранів Афганістану, структурним підрозділом якої є і Нововодолазька районна СВА. Її очолює ветеран війни в Афганістані, кадровий  військовий, полковник запасу, депутат районної ради Сергій Федорович Воротняк (на знімку).
1302.jpg
Історія «афганського» руху на Нововодолажчині бере початок з 1988 року створенням молодіжного клубу воїнів-інтернаціоналістів, який очолив Віктор Божедай. Щоправда, в дев’яностих цей  осередок  військово-патріотичного виховання молоді припинив свою діяльність. А вже 2006 року ініціативна група провела установчі збори, рішенням яких було створено районну Спілку ветеранів Афганістану. В грудні 2006 року організація була зареєстрована в районному управлінні юстиції. Упродовж 2006–2007 років  спілку очолював Віктор Божедай. У березні 2008 року керівником був обраний Сергій Воротняк. Районна спілка об’єднує 11 первинних організацій.
НРСВА – найбільша громадська організація в Нововодолазькому районі. Члени Спілки беруть активну участь у суспільно-політичному житті громади. 2015 року від політичного об’єднання «Партія ветеранів Афганістану» сім чоловік було обрано депутатами сільських і районної рад.  НРСВА  плідно і конструктивно співпрацює з державними органами та громадськими об’єднаннями у вирішенні питань соціального захисту ветеранів війни і сімей загиблих, у справі героїко-патріотичного виховання молоді.  Зокрема, спілка дбає про пільгове лікування для учасників бойових дій, про вчасну їх диспансеризацію. З цією метою створено  базу даних для щорічної госпіталізації воїнів-інтернаціоналістів.  Рішенням сесії районної ради із районного бюджету виділені кошти на фінансування програми з  зубопротезування, а також на відшкодування затрат на ліки  учасникам бойових дій і інвалідам війни. Завдяки цьому, впродовж 2016–2018 років зубопротезування було проведено 25 воїнам.
1303.jpg
У 2018 році Спілка стала ініціатором міні-проекту «Капітальний ремонт палати та санітарного вузла неврологічного відділення КЗОЗ «Нововодолазька центральна районна лікарня» (у рамках обласного конкурсу «Разом у майбутнє»). У результаті реалізації міні-проекту, в осучасненій палаті  на сьогодні   мають змогу лікуватися не лише воїни-інтернаціоналісти, а й пацієнти інших пільгових категорій. Кожного року 17-20 ветеранів отримують путівки до санаторно-лікувальних закладів. Опікується правління НРСВА й  вирішенням питання забезпечення житлом  членів Спілки, які особливо гостро  цього потребують. У рамках дії Державної програми по забезпеченню житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їхніх сімей, за кошти субвенції з державного бюджету з 2000 по 2018 рік 4 воїни-інтернаціоналісти отримали квартири, 21 ветеран  ще потребує  вирішення житлової проблеми.
 Члени спілки цілковито впевнені, що, піклуючись про живих, потрібно пам’ятати й про тих, хто загинув на цій війні. При цьому  голова НРСВА переконує: «Наша пам’ять не повинна, не має права бути музейною, спокійною, самовдоволеною. І пам’ять про тих, хто не повернувся з Афганської війни – не тільки частина нашого світогляду – це вічна естафета людяності». Тож за роки існування організації були встановлені пам’ятні знаки і меморіальні дошки на школах, де навчалися Павло Нерубацький, Сергій Мотика, Володимир Апальков, які загинули в Афганістані. 
З ініціативи спілки за підтримки керівництва району і завдяки дієвій  допомозі нашого земляка, генерала армії, головнокомандуючого Збройними Силами України С.О. Кириченка у вересні 2008 року в парку «Ювілейному»  було встановлено на постаменті бойову машину піхоти  (БМП – 1), яка пройшла не одну сотню кілометрів  дорогами Афганістану, як нагадування про те, що довелося пережити кожному воїну, як символ  честі та відваги.
1304.jpg
14 вересня 2013 року  в парку було відкрито Меморіальний комплекс, який включає в себе пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам, мармурову плиту з зображенням загиблих. Створення комплексу стало можливим, завдячуючи підтримці народного депутата України Олександра Біловола.  В день  70-ї річниці визволення Нової Водолаги від фашистських загарбників до підніжжя Меморіалу вперше були покладені живі квіти.  
За ініціативи правління НРСВА у травні 2018 року в селі Ключеводське був установлений пам’ятний знак нашому земляку, воїну-інтернаціоналісту, Герою Радянського Союзу Нозі М. П. Дякуючи тісній співпраці депутатів райради та  НРСВА, наприкінці  2018 року в селі І  Старовірівка і в селі Охочому, а в листопаді 2019 року в селі Мелихівці, були встановлені пам’ятні знаки воїнам-«афганцям» як постійне нагадування про те, чого не можна забувати. 
Воїни-«афганці» значну увагу приділяють роботі з молоддю. Вони переконані, що заради майбутнього необхідно  розповідати юнацтву про тих, хто загинув  на Афганській війні й став прикладом мужності і гідності для багатьох поколінь. Та й місія, яку вони виконували там: ведення бойових дій з бандформуваннями й надання допомоги місцевому населенню – факт, який не можна заперечити. Вони були солдатами миру на чужій землі. 
Щорічно у Нововодолазькому РБК проводяться заходи, присвячені Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав та виводу військ з Афганістану, у яких беруть участь виконавці військово-патріотичних пісень, народні колективи. 
З 2015 року за ініціативи НРСВА  щорічно проводиться Відкритий міжрайонний фестиваль військово-патріотичної пісні «На крилах пам’яті», присвячений Дню визволення України від фашистських загарбників, положення якого було затверджено наприкінці 2018 року на сесії районної ради. Його мета – виховання любові до Батьківщини, шанобливого ставлення до історичної спадщини українського народу, популяризація творів воєнної тематики, пісенної творчості воїнів-інтернаціоналістів. Знаменною подією 2018 року стала участь нововодолажчан у XIII міжнародному фестивалі військово-патріотичної пісні «Солдати ХХІ-го століття за мир». Наші співаки Віктор Задорожний і Віталій Перцов стали лауреатами фестивалю, а Валентина Гейко посіла перше місце в номінації «Вокал». 
1305.jpg
Правління НРСВА щорічно організовує проведення виставки-конкурсу дитячого малюнка «Мій біль – Афганістан», турніру із гирьового спорту пам’яті воїна-інтернаціоналіста, Героя Радянського Союзу М. П. Ноги. 
Діяльність Спілки постійно підтримується з боку керівництва району, сільських та селищних голів, а також народного депутата України IV – VII скликання Олександра Біловола. І надалі пріоритетами в роботі НРСВА буде залишатися турбота про живих і збереження пам’яті про полеглих побратимів.
Прес-служба Нововодолазької районної Спілки ветеранів Афганістану.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.


Украинская Баннерная Сеть
Защитники родины - Сайт о русских солдатах. Сервис авто регистрации в
каталогах, статьи про раскрутку сайтов, web дизайн, flash,
photoshop, хостинг, рассылки; форум, баннерная сеть, каталог
сайтов, услуги продвижения и рекламы сайтов