" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - ЗА ТРИДЦЯТЬ РОКІВ ЗРОБЛЕНО ЧИМАЛО Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41011943 Відвідувачів
Урядовий портал
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
ЗА ТРИДЦЯТЬ РОКІВ ЗРОБЛЕНО ЧИМАЛО Надрукувати Надіслати електронною поштою
26-03.jpg

Зародження громадського «афганського» руху на Вінниччині відбулося задовго до реєстрації обласної організації в Спілці воїнів-інтернаціоналістів України. Спочатку це були військово-патріотичні клуби, згодом – клуби воїнів-інтернаціоналістів, ради ветеранів війни в Афганістані при вищих навчальних закладах області.

Постановою президії Правління Спілки воїнів-інтернаціоналістів України від 31 жовтня 1990 року № П-1 зареєстровано положення Вінницької обласної Спілки ветеранів Афганістану. В області діє 30 офіційно зареєстрованих районних, міських, міськрайонних громадських організацій ветеранів війни в Афганістані, які входять в структуру Вінницької обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані.

З перших днів заснування обласної громадської організації та її структурних підрозділів у районах, містах області головна увага приділялася соціальному захисту інвалідів війни в Афганістані, членів сімей загиблих воїнів, учасників бойових дій. Це в першу чергу вирішення проблем із забезпеченням житлом, забезпечення автотранспортом за кошти держави і підприємств, організацій області, лікування й санаторно-курортне оздоровлення ветеранів війни в Афганістані.

26-04.jpg

З метою увічнення пам’яті загиблих бойових побратимів 9 травня 1991 року в музеї Меморіалу революційної і бойової слави Вінниці відбулося відкриття першої частини, а 15 лютого 1993 року – відкриття основної експозиції Музею Пам'яті воїнам Вінниччини, які загинули під час війни в Афганістані 1979–1989 років. Музеї, присвячені війні в Афганістані, створено в містах Гайсин, Калинівка, Жмеринка, Хмільник, у селах Кожанка Оратівського, Медвежа Немирівського, Леухи Іллінецького району. також створено музейні кімнати у Вінниці, Барі, селі Кривошиї, закладено фруктовий сад в селі Голодьки Хмільницького району.

Завдячуючи фінансовій підтримці обласної державної адміністрації 7 травня 1994 року урочисто відкрито пам’ятник полеглим в Афганістані воїнам, який збудовано на честь 140 вінничан, загиблих під час війни і похованих на території області, та трьох воїнів, які вважаються такими, що пропали безвісті. Пам’ятники загиблим в Афганістані воїнам встановлено майже в усіх районах області. Також встановлено меморіальні дошки на будинках, де проживали й навчалися загиблі герої, названо вулиці на їхню честь та іменні поля.

26-05.jpg

1998 року обласною спілкою спільно з обласним краєзнавчим музеєм видано Книгу Пам’яті Вінницької області «Чорний тюльпан» (автор Анатолій Гончар – заслужений журналіст України, учасник бойових дій в Афганістані). Книги Пам’яті видано в Гайсині, Іллінцях, Оратові, Ямполі, Погребищі, Калинівці.

У Хмільницькому і Вінницькому районах знято фільми про солдатських матерів, які не дочекалися синів з Афганської війни.

Понад 20 років на базі обласного клінічного госпіталю ветеранів працював науково-практичний семінар для керівників громадських організацій ветеранів війни області.

26-06.jpg

Протягом всієї своєї діяльності обласна Спілка ветеранів війни в Афганістані та її структурні підрозділи на місцях турбувалися про зміцнення матеріально-технічної бази Вінницького обласного клінічного госпіталю ветеранів війни, республіканського госпіталю для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна», санаторію ім. М. Семашка в Сімеїзі.

Проведено велику кількість заходів військово-патріотичного виховання підростаючого покоління. Усі ці напрацювання стали можливими завдяки колосальній роботі активістів «афганського» ветеранського руху в Україні та області в цілому. Це в першу чергу Сергій Червонописький – голова Української Спілки ветеранів Афганістану, Петро Коптяєв і Юрій Ніколаєв – очільники обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані, Олександр Білінський – голова Ямпільської та Олександр Цегельнюк – голова Погребищенської районної Спілки ветеранів війни в Афганістані, які очолюють організації з моменту її створення. Слова вдячності і нинішнім очільникам громадських організацій на місцях та їх активістам.

26-07.jpg

За 30-річний час діяльності організації за активну громадську роботу 33 ветерани-«афганці» Вінниччини нагороджені державними нагородами, відзнаками Кабінету Міністрів і верховної Ради України, понад 1000 ветеранів мають відзнаки Української Спілки ветеранів Афганістану, органів державної влади і місцевого самоврядування області.

На превеликий жаль, організація втратила багато ветеранів війни в Афганістані, які, пройшовши горнило війни, померли у мирний час внаслідок хвороб, поранень або нещасних випадків. Серед них керівники громадських організацій Володимир Перебийніс (м. хмільник), Анатолій Кметюк (м. тульчин), Руслан Мушиманський, Володимир Свіріпа (м. Гайсин), Василь Бовкун (м. Калинівка), Олександр Дехтяр (Чечельницький район) і редактор Гайсинської районної газети «Трибуна праці», заслужений журналіст України, учасник бойових дій в Афганістані Юрій Ковч. До останнього подиху вони працювали на «афганську» спільноту. Пам’ятаймо їх!

26-08.jpg

Вітаю всіх членів організації з 30-річним ювілеєм спілки. За цей час багато зроблено, за що вам щиросердечна подяка. Гуртуймося!

Тільки в єдності наша сила!

П. Кирилішин,
голова Вінницької обласної
Спілки ветеранів війни
в Афганістані.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.