" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Вітаємо з ювілеєм! Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40974239 Відвідувачів
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Вітаємо з ювілеєм! Надрукувати Надіслати електронною поштою

28-01.jpg28 листопада 2020 року відзначає 60-річний ювілей учасник бойвих дій в Афганістані, незмінний голова Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану Валерій Миколайович Окорський,

Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів, Хмельницької обласної організації УСВА, Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану, бойові друзі вітають Валерія Миколайовича з 60-річним ювілеєм і бажають йому доброго здоров’я, щастя, родинного тепла, успіхів в роботі на користь ветеранського руху в області і країні.

Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
голова УСВА.

 

Об’єднати і перемагати

Валерія Миколайовича Окорського глибоко шанують його побратими і протягом тридцяти чотирьох років поспіль обирають очільником громадської організації, яка, до речі, є найбільш дієвою у нашому краї та за-галом на Хмельниччині.

Ветерани–«афганці» роблять все можливе, щоб не згасла пам’ять про бойових побратимів, які загинули, турбуються про їхніх батьків і допомагають родинам. І у цьому чи не головну роль відіграє Валерій Окорський – ініціативний, вимогливий, відповідальний і доброзичливий.

В Афганістані Валерій Окорський служив у провінції Кандагар, був командиром зенітної установки «Шилка» і за два роки бойових дій пройшов шлях від рядового до старшого сержанта. Однополчани шанували його за відвагу і сміливість, витримку, вірність присязі, відповідальність та надійність.

Після війни в Афганістані він активно займається громадською діяльністю в районі і місті, обраний головою Шепетивської Спілки ветеранів Афгарістану. Девіз Валерія Миколайовича «Об’єднати і перемагати» свідчить про його життєві принципи і пріоритети, якому небайдужі долі й проблеми спільчан, учасників бойових дій, атовців, ветеранів.

Під керівництвом Валерія Окорського Спілка пройшла нелегкий шлях становлення та організаційного зміцнення. За цей час багато зроблено з увічнення пам’яті загиблих і померлих у післявоєнний час. У грудні цього року відзначатимуть одинадцяту річницю з дня відкриття пам’ятника «Чорний тюльпан» (автор – скульптор Сергій Чумаков), до будівництва якого долучився кожен член організації і громадськість міста.

Коли почалася неоголошена війна на сході України, «афганці» одні з перших підставили, як кажуть, плече учасникам АТО, ділилися своїм бойовим досвідом, допомагали волонтерам. Відвага воїнів-«афганців» стала взірцем для сучасних захисників України.

Сьогодні Шепетівська Спілка ветеранів Афганістану свою діяльність спрямовує на патріотичне виховання молоді. У офісі «афганців» для цього створили Музей Слави воїнів-інтернаціоналістів, де зібрані зразки зброї тих часів, військова форма, особисті речі. Є й колекція книг з «афганської» тематики, яку збирали і до цих пір збирають з усіх куточків України та республік колишнього СРСР. Також обладнали «Світлицю», де проводяться зустрічі з молоддю, вечори пам’яті, відкриті уроки, присвячені афганським подіям, сучасній війні на сході України. У музеї регулярно проходять екскурсії школярів і студентів.

Тісна співпраця спілчан налагоджена з педагогами і учнями Шепетівської школи-гімназії, де колись навчався воїн-інтернаціоналіст Віктор Длужнєвський, який загинув у далекому Афганістані. Валерій Миколайович доклав чимало зусиль для створення у музеї школи експозиції, присвяченої відважному воїну.

Часто гостями закладу є воїни–«афганці», а нині волонтери АТО брати Володимир і Микола Павлюки.

На базі школи–гімназії проводились змагання за кубок Віктора Длужнєвського з баскетболу, а також чемпіонат міста з футболу, присвячений його світлій пам’яті.

Спілка уклала угоди про співпрацю з навчальними закладами міста та району. Ветерани разом з педагогами проводять уроки мужності, працюють у гуртках, беруть участь у підготовці старшокласників до служби в армії, організовують змагання на першість з кульової стрільби з пневматичної гвинтівки, футболу, армреслінгу, перетягування каната та інших видів спорту.

За ініціативи Валерія Окорського щороку відбуваються міські спартакіади допризовної молоді, присвячені видатним подіям. У змаганнях беруть участь десятки майбутніх захисників з навчальних закладів. Переможців та призерів змагань нагороджують кубками і грамотами, медалями Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану.

Упродовж багатьох років, напередодні Дня звільнення Шепетівки від фашистських загарбників, Дня вшанування пам’яті учасників бойових дій на територіях інших держав у Шепетівському професійному ліцеї проводяться виховні заходи, невід’ємною частиною яких залишається першість ліцею із стрільби. При закладі діє гурток «Влучний стрілець», яким керує учасник бойових дій в Афганістані Василь Малошик.

Одне з найважливіших питань, яке на постійному контролі у голови Спілки, це питання соціального захисту, поліпшення житлових умов сімей учасників бойових дій на території інших держав. За ці роки понад півтора десятка воїнів–«афганців», які мають інвалідність, отримали власне житло. У свій час саме Окорський добився виділення трикімнатної квартири для родини загиблого Віктора Длужнєвського. Він особисто ініціював подання до міської ради пропозиції про присвоєння одній з вулиць міста імені Віктора Длужнєвського.

Силами Спілки у водолікарні Шепетівської ЦРЛ облаштована кімната для лікування учасників бойових дій, передано комплекти постільної білизни, стійки для крапельниць і кілька тренажерів для реабілітації хворих. «Афганці» допомагали медичному персоналу, зокрема, ремонтувати меблі.

Постійно підтримується зв’язок з Хмельницьким обласним госпіталем ветеранів війни, де колишні воїни проходять лікування.

Валерій Окорський користується заслуженим авторитетом і шаною не лише серед побратимів, а й шепетівчан.

Про довіру до голови Спілки свідчить той факт, що його тричі обирали депутатом міської і один раз Хмельницької обласної рад.

За особистий внесок у розвиток і становлення Шепетівської Спілки ветеранів Афганістану Валерій Окорський нагороджений державним орденом «За заслуги» третього ступеню, нагородами Української Спілки ветеранів Афганістану, Української Православної Церкви.

У цей святковий день хочеться побажати Валерію Миколайовичу здоров’я, довголіття, родинного благополуччя, добробуту та здійснення благих намірів і славних задумів!

Віра КУХАРУК.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.