" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Омельченко Олександр Олександрович Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40977848 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Надрукувати Надіслати електронною поштою

Омельченко Олександр Олександрович

 26-01-00.jpg

25 листопаду 2021 року завершив свій земний шлях Почесній член Української спілки ветеранів Афганістану Омельченко Олександр Олександрович

Омельченко Олександр Олександрович (9 серпня 1938, с. Зозів, Вінницька область, Українська РСР, СРСР — 25 листопада 2021 року, Київ, Україна) — український державний і політичний діяч, підприємець. Голова КМДА (8 серпня 1996 — 20 квітня 2006). Голова Київської міської ради (30 квітня 1998 — 30 травня 1999). Київський міський голова (30 травня 1999 — 14 квітня 2006). Народний депутат України (23 листопада 2007 — 12 грудня 2012). Лауреат Державної премії України в галузі архітектури (2004), кандидат технічних наук, полковник МВС України.

Народився 9 серпня 1938 року с. Зозів Липовецького району Вінницької області.

Із початком війни його батько столиці пішов на фронт, а мати забрала трьох дітей — Катерину, Мілу і Шурика (так називали Олександра Омельченка в дитинстві), — і повернулася до себе на батьківщину у село Соловіївку. Згодом сім´я переїхала до Карабачина, що в Брусилівському районі на Житомирщині.

У 1956 році закінчив Брусилівську середню школу зі срібною медаллю. А потім продовжив навчання у Київському будівельному технікумі.

По закінченні Київського будівельного технікуму здобував вищу освіту у Київському інженерно-будівельному інституті та інституті народного господарства. 10 місяців відслужив у Збройних силах. Затим працював на підприємствах «Головкиївміськбуду». Пройшов шлях від робітника до директора заводу залізобетонних виробів, головного інженера домобудівного комбінату, а згодом — першого заступника начальника «Головкиївміськбуду».

З 1987 по 1989 рік перебував у Республіці Афганістан у якості радника - консультанта.

Після — працював у системі Держбуду, був заступником голови виконкому Київської міської ради народних депутатів, обіймав посаду генерального директора ДКП «Київреконструкція».

У 1994—1996 роках — заступник голови, перший заступник голови Київської міськдержадміністрації.

З серпня 1996 по 20 квітня 2006 року — голова Київської міської державної адміністрації.

На парламентських виборах 2007 року отримав депутатський мандат за списком «Наша Україна — Народна Самооборона» (№ 13). Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Починаючи з червня 2014 року — депутат Київської міської ради.

Перебуваючи на високих державних посадах, завжди підтримував діяльність Української Спілки ветеранів Афганистану (воїнів-інтернаціоналістів), приймав рішення у відповідності до чинного законодавства щодо соціального захисту родин загиблих воїнів, ветеранів війни, з повагою ставився до бойового минулого ветеранів, брав активну участь в заходах УСВА, був одним з ініціаторів і керівників реконструкції Меморіала на честь учасників війні в Афганістані в м. Києві. Рішенням Правління УСВА біографічна довідка Омельченка О.О. занесена до Книги вдячності і Пошани УСВА.

Правління УСВА, всі ветерани війни в Афганістані і інших країнах висловлюють щирі співчуття родині Олександра Олександровича і довго будуть пам’ятати його добри справи.

За дорученням Правління і всіх членів УСВА
Голова УСВА                                                                                   С.В.Червонописький.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.