" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пам’ятаємо про загиблих, піклуємося про живих Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41201724 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Міністерство оборони
Надрукувати Надіслати електронною поштою

Пам’ятаємо про загиблих, піклуємося про живих

 18-01-00.jpg

Воїни-інтернаціоналісти - це люди, які гідно виконували завдання Батьківщини в різних куточках нашої планети, ризикуючи своїм життям та здоров'ям, а іноді втрачаючи їх.

Багато горя і страждань принесли нашому народу ці дев'ять років і п'ятдесят один день жорстоких боїв у чужому краю. Але й там, у далекому Афганістані, радянські воїни виявили найкращі людські якості: мужність, стійкість, шляхетність. У неймовірно важких умовах бойового життя, далеко від дому, щогодини наражаючись на небезпеку, часом смертельну, вони зберегли вірність військовій присязі, військовому і людському обов'язку. І афганці до тепер згадують нас як гідних супротивників, в противагу іншім.

Бої закінчуються, а історія безкінечна. Пішла в історію й афганська війна, але ще довго турбуватимуть нас голоси загиблих та рани живих. Війни не проходять безслідно. І тому світ ніколи не забуває про трагедії, що приголомшували планету в різні епохи, про жорстокі війни, які забирали мільйони життів, відкидали назад цивілізації, руйнували цінності, створені людиною. Чимало води збігло з далекого вже, 1989 року. Загоюються рани, відходять у вічність батьки,змужніли і стали сивими солдати та офіцери. Але пам'ять про далеку Афганську війну жива і стерти згадки про ті події не зможуть ні роки, ні відстані.

Команда Дніпропетровського міського об’єднання ветеранів Афганістану УСВА (воїнів-інтернаціоналістів) у складі Гонтар Василя Олексійовича, Виноградова Юрія Вікторовича та Новак Анатолія Володимировича, за дієвою підтримкою сімей загиблих в Афганістані воїнів в особі Лідії Горбенко та Олени Сущенко закінчили складну але дуже важливу роботу.

Більше шести місяців проводилось переведення в цифровий формат мартирологу загиблих воїнів-інтернаціоналістів, які тим чи іншим чином пов’язані з містом Дніпро. Був оброблений великий формат паперових носіїв, зокрема двотомник «Книга памяти о советских воинах, погибших в Афганистане», Москва, 1995 рік, «Палящий ветер Афганистана» Книга о воинах-интернационалистах Днепропетровщины, погибших в Афганистане. Упорядник Г.С. Бурейко, 1991 рік, відповідна література інших держав. Велика кількість сайтів та форумів пов'язаних з військовими конфліктами за кордонами СРСР, в яких приймали участь громадяни колишнього Союзу.

Дієву підтримку в цій роботі надавала Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) на чолі з Сергієм Васильовичем Червонопиським. Були використані деякі матеріали нашої газети «Третій тост». Редакція «Третього тосту» постійно висвітлює життєві шляхи загиблих побратимів, за що редакції окрема подяка. Пам’ять не повинна відходити разом зі свідками подій, вона повинна передаватись наступним поколінням.

Окреме прохання до усіх ветеранів та сімей загиблих в Афганістані воїнів. Для подальшого збереження історичної пам’яті про події тих часів, та про людей які брали в них безпосередню участь, просимо допомогти нам в цьому. А саме, надати до Дніпропетровського міського об’єднання ветеранів Афганістану УСВА особисто або засобами зв’язку (м. Дніпро, пл. Шевченка 7, каб. 126, Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Ява-скрипт. ) документи, фото, спогади, на різних носіях, які будуть переведені в цифровий формат і збережені для нащадків. Повернення оригіналів - гарантуємо стовідсотково.

Зараз у світі вирує пандемія COVID-19, обмежено спілкування між людьми. Тому ми не можемо проводити масові зібрання по вшануванню наших земляків – загиблих на землі Афганістану. Всі зібрання проводимо у електронному форматі. Також ми вирішили перевести церемонію вшанування загиблих в Афганістані воїнів, наших земляків, в електронний формат.

Кожну чорну дату загибелі воїна-героя будемо викладати у мережі Facebook (короткі спогади про загиблого) щоб ми помолились про нього. Сподіваємось, що це буде доброю справою в пам’ять про наших земляків, які склали голову на чужині, важливим важелем для виховання наступних поколінь, щоб вивчали і пам’ятали нашу історію. Тому що, хто не пам’ятає минулого, не має майбутнього.
 

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.