" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Гвардійці вшанували учасників бойових дій на території інших держав Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41204170 Відвідувачів
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Урядовий портал
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Надрукувати Надіслати електронною поштою

Гвардійці вшанували учасників бойових дій на території інших держав

Сьогодні, 15 лютого, у військових частинах Нацгвардії відбулись заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

У Північному об’єднанні гвардійці вшанували пам’ять загиблих учасників бойових дій на території інших держав

У військових частинах Києва, Чернігова та Житомира гвардійці підрозділів Північного ОТО вшанували пам’ять загиблих військовослужбовців хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятних знаків на честь героїв.

Україна пам’ятає своїх воїнів, які не повернулися до рідних домівок залишивши у вічній скорботі свої сім’ї. В історію назавжди ввійде безсмертний подвиг та героїзм тисяч українців, проявлений під час виконання свого військового обов’язку.

16-08-01.jpg

16-08-00.jpg

16-08-02.jpg

«Ми вдячні за мужність і патріотизм, за стійкість та витримку. Сьогодні ми схиляємо голови перед бійцями, яким не судилося повернутися живими на рідну землю. Вірність військовій присязі заслуговують на глибоку повагу», – зазначив заступник командира 27 Печерської бригади по роботі з особовим складом полковник Олег Ольшанський.

Також у столиці, після урочистих, заходів капелан протоієрей Микола Візер провів панахиду за загиблими героями в храмі святого Миколая. До служби приєднались і гвардійці, які в молитві пом’янули військовослужбовців та запалили свічки за їхній упокій.

16-08-03.jpg

16-08-04.jpg

У Міжнародному центрі НГУ вшанували пам’ять загиблих учасників бойових дій на території інших держав

У Борисполі гвардійці Міжнародного центру Національної гвардії віддали данину пам’яті тим, хто загинув під час участі у бойових діях на території інших держав, які відстоювали мир та стабільність у світі.

16-08-05.jpg

16-08-06.jpg

16-08-07.jpg

16-08-08.jpg

У церемонії покладання квітів до пам’ятного знаку загиблим в Афганістані взяли участь керівництво міста та району, представники громадськості, ветерани-афганці, ветерани інших локальних воєн, учасники АТО та ООС, а також побратими зі Збройних Сил України, Державної прикордонної служби та Національної поліції України. Пам’ять загиблих усі присутні вшанували хвилиною мовчання.

Під час заходу духовенство різних релігійних конфесій Борисполя за участі і військових капеланів Міжнародного центру Нацгвардії, провело молебень за загиблими воїнами.

Гвардійці Східного ОТО вшанували загиблих учасників бойових дій на території інших держав

Заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав відбулися у військових частинах Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України.

16-08-09.jpg

16-08-10.jpg

16-08-11.jpg

Строковці військової частини 3051 взяли участь у тематичному заході «Зустріч поколінь» у Сумському обласному художньому музеї ім. Никанора Онацького. Гвардійці спілкувались з учасниками бойових дій на території інших держав та переглянули тематичну фотовиставку. Командування сумського батальйону взяло участь у покладанні квітів до Меморіалу загиблим воїнам-інтернаціоналістам.

Бійці 5-ї Слобожанської бригади зустрілися з ветеранами «гарячих точки» у клубі частини. Військовий оркестр виконав тематичні музичні композиції.

16-08-12.jpg

16-08-13.jpg

«Складнощі об’єднують. І тому ви можете побачити, як ми, ветерани, досі спілкуємось та підтримуємо один одного. Пам’ятайте своїх побратимів», – закликав військовослужбовців ветеран частини майор у відставці Олександр Божко.

«Я висловлюю щиру вдячність воїнам-ветеранам за їхню мужність та відданість обов’язку. Сьогодні ми поділяємо біль ваших втрат та віддаємо шану учасникам тогочасних подій», – зазначив заступник командира 5 Слобожанської бригади полковник Олег Фомін.

Ветерани та військовослужбовці бригади також поклали квіти до пам’ятника на меморіальному комплексі загиблих воїнів-інтернаціоналістів та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Керівництво Академії Нацгвардії вшанували загиблих учасників бойових дій на території інших держав

У Харкові на Меморіальному комплексі загиблим у Демократичній Республіці Афганістан пройшов мітинг з нагоди 33-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану та до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

16-08-14.jpg

16-08-15.jpg

16-08-16.jpg

У заході взяло участь керівництво області та міста, ветерани-афганці, воїни АТО та ООС, представники громадськості, духовенства та мешканці міста.

Участь у заході взяли й начальник Національної академії Національної гвардії України генерал-лейтенант Сергій Соколовський та заступник начальника Академії по роботі з особовим складом полковник Юрій Лісняк. Разом з командуванням інших силових структур вони поклали квіти до пам’ятника. Усі присутні вшанували пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання.

Військовослужбовці Центрального ОТО вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держав

У Дніпрі, біля монументу на Дніпровській набережній, гвардійці вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держав.

Начальник Центрального територіального управління генерал-лейтенант Володимир Гордійчук  разом з представниками правоохоронних органів регіону, представниками міської влади та органів державного самоврядування  взяв участь в урочистому покладанні квітів.

16-08-17.jpg

16-08-18.jpg

16-08-19.jpg

16-08-20.jpg

Гвардійці Дніпровського полку охорони громадського порядку імені генерал-майора Олександра Радієвського біля монумента загиблим воїнам забезпечила несення почесної варти для гідного вшанування учасників бойових дій. Після покладання квітів пройшов урочистий марш за участю військовослужбовців ЦОТО.

В ООС вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держав

Військовослужбовці Національної гвардії України, які виконують завдання в зоні проведення ООС, прийняли участь у заходах з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Такі заходи свідчать про глибоку повагу суспільства до людей, яким довелось у відносно мирні для своєї країни роки нести нелегку службу в гарячих точках світу. Неодноразово ризикуючи власним життям, наші побратими чесно виконували присягу, забезпечували спокій і стабільність у багатьох країнах, чим заслужили визнання і вдячність їхніх народів.

16-08-21.jpg

16-08-22.jpg

16-08-23.jpg

Представники Національної гвардії відвідали меморіали жертвам Афганської війни у багатьох населених пунктах Донецької області. Так, у місті Волноваха відбувся захід за участю військових, які пройшли ці запеклі події та керівництва  військово-цивільної адміністрації району, силових структур, військовослужбовців які боронять суверенітет від російської агресії на Донбасі, громадської організації ветеранів Афганістану тощо.

Висловлені слова про пам’ять за тими, хто не повернувся з поля бою, були підкріплені виконанням пісень тієї доби що зворушило усіх присутніх та нагадало що вірність присязі і по цей день має актуальність,  високу оцінку в сучасному суспільстві та особливо в сучасних реаліях війни на Сході України.

Гвардійці Західного Ото вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держав

В Ужгороді військовослужбовці 3 батальйону 2 Галицької бригади Національної гвардії України взяли участь у заходах, присвячених Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав, який відбувся в Ужгороді. Учасники заходу нагадали, що участь у війні в Афганістані взяли участь більш ніж три тисячі закарпатців, а 53 з них так і не повернулися додому. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. Завершили захід покладанням квітів до пам’ятника «Скорботна мати».

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 33-ї річниці виведення військ з Афганістану у тернопільському парку Національного відродження відбулося віче-реквієм та покладання квітів до пам’ятника воїнам-афганцям. У поминальній панахиді взяли участь і військовослужбовці 2 батальйону 2 Галицької бригади.

«Сьогодні ми поділяємо весь біль з тими, хто втратив близьких на війні в Афганістані і віддаємо шану всім учасникам бойових дій на територіях інших держав, – каже командир 2 батальйону військової частини 3002 майор Володимир Олійник. – Афганці і зараз стоять на захисті України від російського агресора, беруть активну участь і у збереженні територіальної цілісності країни, і у волонтерському русі. Ми вдячні їм за хоробрість, надійність та сумлінне виконання військової присяги».

Понад 2 800 жителів Тернопільської області воювали в Афганістані. З них 58 загинули на війні, 2 – зникли безвісти.

16-08-24.jpg

16-08-25.jpg

16-08-26.jpg

16-08-26-1.jpg

В Івано-Франківську пам’ятний захід розпочався в парку воїнів-визволителів, де встановлений пам’ятник воїнам, полеглим в афганській війні. Захід розпочався виконанням спільним виконанням Державного Гімну, після чого всі присутні вшанували пам’ять полеглих бійців хвилиною мовчання. Протягом заходу лунали промови патріотичного змісту та пісні. Завершився захід панахидою та покладанням квітів до пам’ятника воїнам-афганцям.

В Калуші пам’ятні заходи розпочалися з ходи центральними вулицями до пагорба Слави, де всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїнів-афганців. Калуській міський голова подякував за мужність нашим землякам, які з честю виконували інтернаціональний обов’язок у роки Афганської війни та нагородив відзнаками. Кульмінаційним моментом заходу стало вшанування загиблих воїнів салютною групою військової частини 1241 та покладання квітів до пам’ятного знаку «Борцям за волю України».

У Вінниці в  Центральному парку ім. М. Леонтовича відбувся мітинг – реквієм з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Очільники міста та області, командування військової частини 3008, ветерани – афганці та вінничани вшанували пам’ять хвилиною мовчання та поклали квіти до Пам’ятника воїнам – афганцям. Після цього воїни почесної варти відсалютували зі зброї.

Нацвардійці військових частин півдня України вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держав

Разом із учасниками бойових дій на території інших держав, ветеранами, гвардійці військових частин Південного ОТО, небайдужими громадянами, представниками міської та обласної влади згадали тих, хто виконував свій громадянський обов’язок, але загинув на чужині. Покладаючи квіти до монумента загиблим воїнам-афганцям, присутні віддали данину подвигу всіх, хто брав участь у військових діях на території інших держав.

«Сьогодні ми вшановуємо всіх учасників тієї, вже далекої війни і засвідчуємо свою глибоку шану та повагу їхній мужності та самовідданості. Вони є яскравим прикладом для наслідування молодому поколінню, взірцем служіння народу та державі у наші дні. Значну роль відіграють учасники бойових дій на території інших держав, які наразі сумлінно виконують свій військовий обов’язок у складі Національної гвардії України або підтримують розвиток ветеранського руху. Вірю, що бойове братерство всіх поколінь українських воїнів буде і в подальшому слугувати зміцненню бойового потенціалу Національної Гвардії України», – зазначив заступник командира військової частини 3039 по роботі з особовим складом підполковник Дмитро Мартишко.

16-08-27.jpg

16-08-28.jpg

16-08-29.jpg

Цього ж дня принесли квіти до місця поховання учасника бойових дій в Афганістані, першого командира військової частини 3029 полковника Урсуленка С.А., який був нагороджений медаллю «За бойові заслуги» та орденом ДРА «За хоробрість».

Методисти клубів інформаційно-просвітницьких хабів для військовослужбовців строкової служби організували хроніко-документальні вечори «Дорогами Афганістану» та книжкову виставку «Час і досі не загоїв рану — цей одвічний біль Афганістану».

Зокрема у клубах військових частин 3012 та 3014 була проведена зустріч з почесним ветераном, полковником у відставці Дмитром Кирпічніковим, який безпосередньо приймав участь в бойових діях на території Афганістану, який  розповів військовослужбовцям про свій бойовий шлях, про умови ведення війни в Афганістані.

«Пам’ятаю, як в період з 1986 по 1987 роки проходив службу на території Афганістану. Виконував обов’язки військового радника», – згадує полковник запасу.

16-08-30.jpg

16-08-31.jpg

Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Більше 8 тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Крім афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах часів СРСР та незалежної України.

У цей день Україна схиляє голову перед своїми синами, що воювали та загинули.

За матеріалами з військових частин

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.