" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Донський: Українці у Боснії були кращими Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40986209 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Донський: Українці у Боснії були кращими Надрукувати Надіслати електронною поштою
   Суд у Нідерландах почав слухання справи, яку подали родичі боснійських мусульман, вбитих у 1995 у місті Сребреніца в часи боснійської громадянської війни.
Родичі вимагають компенсації від Об’єднаних Націй та голландського уряду, чиї війська охороняли в Сребреніці місцеве населення.
Суд має вирішити чи можна притягати до відповідальності ООН та голландську державу.
У 1995 році, коли Сребреніцу захопили сили боснійських сербів, у тому місті було вбито 8 тисяч боснійських мусульманів.
На той момент Сребреніца перебувала під орудою ООН і під захистом голландських миротворців.
 
  Масові убивства у Сребрениці не вперше постають прикладом трагічної неспроможності міжнародної спільноти ефективно запобігати чи зупиняти локальні конфлікти чи захищати цивільне населення.
У Боснії Герцеговинні на той час були миротворчі підрозділи низки держав і зокрема України.
Це був перший міжнародний миротворчий досвід українських військових.
Одним з них був тепер підполковник у відставці Юрій Донський - тепер голова асоціації миротворців України. Тоді у Боснії він відповідав за контакт з воюючими сторонами.
Богдан Цюпин запитав нашого співрозмовника, які думки виникають у нього у зв’язку з позовом проти миротворців Голландії та проти ООН за смерть тисяч людей в Сребрениці?
Юрій Донський: По-перше, підрозділ Нідерландів мав 550 осіб, в тій зоні раніше планувалось розмістити український батальйон.
Бі-Бі-Сі: Тобто на місці голландців могли бути і українці?
Юрій Донський: Так, і ми були на місці нідерландського батальйону, тому що після захоплення Сребрениці одночасно була операція вже у Жепі. Там 79 українських солдат врятували 9 тис. осіб і не зазнали жодних втрат серед цивільного населення і серед миротворців. Місія нідерландського батальйону була найбільш провальною в Боснії, а місія українського підрозділу була за визначенням Генерального секретаря ООН, відповідно до його доповіді, найбільш успішною операцією ООН в Боснії.
Бі-Бі-Сі: Але на цьому етапі, чи ви би погодилися з тим, що саме військові Голландії повинні відповідати за те, що сталося у зоні, за яку вони несли відповідальність? Чи повинні вони, на вашу думку, відповідати за ті вбивства, які там сталися?
Юрій Донський: Є проблема іншого плану, яку ви зараз не обговорюєте, але яку обговорював увесь народ Нідерландів. Коли відправлявся батальйон у Сребреницю, то бітальйон був відправлений туди без важкої зброї. І були протести з боку військових асоціацій, профспілок військовослужбовців, ветеранських союзів, чому батальйон, який іде до такої гарячої точки, відправляється без важкої зброї. Як він може виконати цю місію по захисту цивільного населення і зони безпеки ООН, це була зона безпеки ООН, коли буде наступ сербських військ. Атакували Сребреницю два армійські корпуси. Тобто як виконати завдання? Загинути батальйону там нідерландському? З іншого боку, що зробила світова спільнота, щоб захистити і той батальйон, і те цивільне населення?
Бі-Бі-Сі: Чи правильно я розумію, що голландські солдати у цьому випадку не могли зробити нічого і тому не повинні нести відповідальності?
Юрій Донський: Відповідальність має нести командир нідерландського генерального штабу, який відповідав. Тобто залишається національна присутність, координація дій підрозділу. З іншого боку, вони просили авіа підтримки з боку НАТО, щоб захистити і себе, і населення. Такої підтримки їм не було надано, хоча НАТО – дуже потужна структура. Тобто по-суті підрозділ був кинутий напризволяще там. І командир батальйону – єдиний, хто міг вплинути на ситуацію, але коли іде наступ двох армійських корпусів, то що він міг зробити. Інше питання, що до наступу вони не були готові протидіяти сербським військам.
Бі-Бі-Сі: А як вони могли підготуватись?
Юрій Донський: У них є система, яка працює на запобігання нападів. З іншого боку, вони мали запросити підкріплення з боку ООН, з боку своєї держави, і така система потім працювала. Ви ж пам’ятаєте, що після Сребрениці були введені на територію Боснії підрозділи, які були озброєні артилерією, танками, гелікоптерами, тобто було прийнято рішення про підсилення миротворчих підрозділів, щоб вони не були хлопцями лише з гвинтівками і у блакитних шоломах.
Бі-Бі-Сі: Серед виправдань ситуації, в якій опинилися голландські військові було таке, що, мовляв, ніхто не міг підозрювати, що сербські підрозділи могли усі ці тисячі чоловіків і юнаків просто розстріляти. Як ви думаєте, як людина, яка була там у той час, чи можна було дійсно це передбачити?
Юрій Донський: Я вам скажу на прикладі України, як зробив командувач українського контингенту, полковник Верхогляд, який був заступником командувача сектора Сараєва, який був в Жепі і мав перед захопленням Жепи з боку сербських військ приватну зустріч з Младічем. Він йому сказав: «Як український полковник, я виконаю все, щоб ви цю зону не захопили, тому що це зона безпеки ООН. А ви як командувач військами робіть свою справу». Але щоб запобігти знищенню населення після Сребрениці український полковник в ту колону біженців, у кожний транспорт посадив українського миротворця в блакитному шоломі. І коли сербські війська мали бажання знищити той цивільний конвой з 9 тис. особами, вони побачили, що в кожній машині сидить український військовий.
Бі-Бі-Сі: А чи дійсно сербські солдати зважали на міжнародних миротворців, остерігалися міжнародної миротворчої сили?
Юрій Донський: Вони розуміли, що, ви ж знаєте, одна справа воювати проти ворогуючої сторони, а з іншого боку, воювати з миротворцями, які жодного стосунку до суті конфлікту не мають.
Источник: BBC Ukrainian
 
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.