" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Інструменти суспільної підтримки ветеранів-учасників бойових дій у післявоєнний період Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41059205 Відвідувачів
Укрінформ
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Боевое Братство
Надрукувати Надіслати електронною поштою

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів схвалив низку рекомендацій органам влади стосовно забезпечення підтримки ветеранів - учасників бойових дій у післявоєнний період

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
Опубліковано 05 квітня 2023, о 18:35

06-01-00.jpg

05 квітня 2023 року Комітет схвалив рекомендації учасників слухань у Комітеті на тему: «Інструменти суспільної підтримки ветеранів-учасників бойових дій у післявоєнний період».

Одним із пріоритетів державної політики на 2023 рік визначено ветеранську політику. Політика ветеранського розвитку - це формування нової державної політики надання можливостей всебічної реалізації для ветеранів одночасно із впровадженням політики щодо гарантій їх соціального захисту.

У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів зазначають, що військовослужбовець не лише має бути готовим до захисту Батьківщини, але і був впевнений, що після завершення служби держава надасть йому всі необхідні інструменти для інтеграції в суспільство, громаду, родину.

За інформацією з відкритих джерел станом на 01 січня 2022 року в Україні налічувалося близько 500 тисяч учасників бойових дій. Прогнозована кількість ветеранів, членів їхніх сімей та сімей полеглих воїнів після перемоги – близько 3 млн. осіб.

Нова державна ветеранська політика передбачає безпекову, економічну, соціальну та міжнародну складові.

Безпекова складова: ветеран - активний громадянин, готовий до оборони та національного супротиву (у разі ескалації військової загрози).

Економічна складова: ветеран – це працевлаштований громадянин, платник податків, конкурентоспроможний на ринку праці.

Соціальна складова: єдина система обліку отриманих послуг ветераном;  підтримка фізичного та ментального здоров’я; адаптація до цивільного життя, інтеграція в суспільство, родину, громаду, трудові колективи; підтримка осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів родин загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; забезпечення житлом (перехідний період).

Міжнародна складова: впровадження стандартів ЄС та НАТО; розвиток ветеранської дипломатії; залученість до міжнародних ветеранських спортивних спільнот.

Учасники слухань у Комітеті наголосили на наступних важливих складових державної політики щодо соціального захисту ветеранів війни, а саме:

- сприяння економічній незалежності ветеранів війни, їхньої реінтеграції в суспільство, наданні послуг з професійної освіти;

- надання якісних медичних послуг та забезпечення комплексної реабілітації ветеранів війни та членів їх сімей;

- забезпечення житлом, відновлення пошкодженого житла як одного з інструментів підтримки ветеранів війни;

- спрощення надання пільг, послуг і гарантій ветеранам війни, членам їх сімей та родинам загиблих захисників, забезпечення їх доступу до електронних послуг і сервісів;

- пенсійного забезпечення ветеранів війни та учасників бойових дій;

- патріотичного виховання молоді;

- удосконалення державної політики вшанування пам’яті загиблих захисників України.

Учасники слухань акцентували увагу на необхідності створити службу (агентство) супроводу демобілізованих військовослужбовців, яка має надавати всебічну допомогу у вирішенні всіх питань, з якими захисник України стикається/стикатиметься у мирному житті.

З урахуванням зобов’язань держави щодо соціального захисту ветеранів війни, Комітет ухвалив низку рекомендацій учасників слухань Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України та органам місцевого самоврядування.

Зокрема, Уряду рекомендовано:

- в найкоротші строки розробити та затвердити проект Плану заходів «Поствоєнної адаптації військовослужбовців/демобілізованих»;

- забезпечити розробку і впровадження Порядку соціальної адаптації ветеранів війни та членів їхніх сімей, зокрема, створити Патронатну службу «Ветеранське волонтерство», опрацювавши технології за моделлю роботи ЦНАПів;

- прискорити запуск та роботу Єдиного державного реєстру ветеранів війни;

- забезпечити розроблення й запровадження додаткових дієвих механізмів залучення ветеранів війни у сферу зайнятості шляхом відкриття Центрів ветеранського розвитку;

- прискорити затвердження Стратегію розвитку підприємницьких ініціатив ветеранів війни до 2030 року;

- прискорити створення Національного військового меморіального кладовища для впорядкування поховань загиблих та увіковічення пам’яті;

- стимулювати впровадження та розвиток в Україні новітніх технологій протезування ветеранів війни;

- розробити план комунікаційних заходів, спрямованих на формування позитивного образу ветерана в суспільстві;

- розробити та запровадити програми адаптації житла під потреби ветеранів з інвалідністю, у яких порушена мобільність.

Безпосередньо Міністерству у справах ветеранів України рекомендовано, забезпечити комунікаційну кампанію щодо інформування ветеранів війни про існуючі програми медичних гарантій та послуг, які може отримати ветеран за Програмою медичних гарантій (діагностика, лікування, реабілітація тощо), а Міністерству оборони України - спростити порядок оформлення та отримання всіх необхідних довідок для оформлення статусу учасника бойових дій.

Повний текст рекомендацій розміщено за посиланням: https://komspip.rada.gov.ua/uploads/documents/31763.pdf

Про хід виконання рекомендацій Кабінет Міністрів України має поінформувати Комітет до 01 серпня 2023 року.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.