" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Слово Голови УСВА Сергія Червонописького: Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41058522 Відвідувачів
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Урядовий портал
Боевое Братство
Надрукувати Надіслати електронною поштою

До Дня вшанування учасників бойових дій
на території інших держав і
35 – ої річниці завершення війни в Афганістані

Слово Голови УСВА Сергія Червонописького:

14-03-00.jpgПісля Другої світової війни громадяни України вимушено брали участь у війнах і конфліктах на території 30 держав. Найбільш масштабнішою, протягом 10-річчя, була Афганська війна, яка привела до значних втрат для України, 3360 військових з України загинули та пропали без вісті в 1979 – 1989 рр., від її наслідків в працездатному, продуктивному віці померло в 10 разів більше учасників бойових дій в Афганістані.

Учасники бойових дій на території зарубіжних держав, кількість яких складає в Україні більше ніж 200 тис. осіб, створили  громадські організації і активно діють у громадянському суспільстві України.

Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (далі - УСВА) є найбільш потужна в Україні громадська організація ветеранів, яка  створена в Україні у 1990 році і має близько 120 тисяч  членів організації, які об’єднані в 25 обласних, 718 міських і районних, 1096 первинних осередках.

За більш ніж 30 років Спілка пройшла тернистий шлях свого  становлення і набуття авторитету. Зроблено багато.

УСВА має великий досвід системної роботи у низці напрямків гуманітарної діяльності, досвідчених фахівців, відданих державі.

Ветерани війни взяли під свою опіку родини загиблих воїнів. За підтримки УСВА всі діти загиблих воїнів отримали освіту і перше робоче місце. В Україні створено потужне Меморіальне поле, до складу якого ввійшли 560 пам’ятніків і меморіалів у всіх територіальних центрах. УСВА ініціювала освоєння передових світових технологій протезування.

Державні органи влади і органи місцевого самоврядування мають можливість спиратися на УСВА як на реальну важливу ланку громадянського суспільства.

Ветерани Афганської війни, учасники бойових дій на території інших держав вважали, що їх війна була останньою в житті українців.

24 лютого 2022 року війна вломилася до кожної української домівки, зруйнувала наше звичне  життя, перекреслила всі плани, задуми, надії на щасливе майбутнє дітей і внуків.

Але агресор фатально прорахувався. Перед його варварськими діями не встали на коліна ні воїни, ні ветерани, ні молодь України. Кожний знайшов своє місце у справі захисту Вітчизни.

Спокійно, без порожніх мітингів, тривалих зібрань і демонстрацій, без проплачених «флешмобів», ветерани війни, учасники бойових дій, члени Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) включилися до ратної праці. Не зважаючи на непризивний вік, далеко некращий стан здоров’я ветерани поповнили лави Сил Оборони України, резерву Збройних Сил України і підрозділів територіальної оборони, активізували волонтерську діяльність. Місцеві організації УСВА стали ініціаторами створення громадських формувань сприяння захисту територій і громадського порядку на них. Допомога родинам ветеранів була і залишається важливою ділянкою роботі.

Ветерани Афганської війни булі першими добровольцями, які давали відсіч противнику, упродовж всієї війни передають свій бойовий досвід молоді, беруть активну участь у волонтерської роботі.

Стали першими Героями України, які загинули, захищаючи Батьківщину, заступник Голови УСВА О.Михнюк, авторитетні ветерани, члени УСВА І.Момот, В.Примаченко. Вищою нагородою Героя України відзначено подвиг бойового медика сучасної війни, ветерана війни в Афганістані А.Слєсаренка.

Захищаючи Батьківщину став повним кавалером, Лицарем ордену Богдана Хмельницького Ю.Беляков, який, не дивлячись  на втрату руки в бойових діях в Афганістані, добровільно вступив до лав Збройних сил України, відважно і вміло керував військовими підрозділами, застосовував свій афганський бойовий досвід. І зараз, звільнений за станом здоров’я,  Ю. Беляков виступив з ініціативою і очолює підготовку населення до національного спротиву в Закарпатській області.

За заслуги у захисті Батьківщини багато ветеранів Афганської війни отримали Державні нагороди, а також відзначені відомчими нагородами, почесними грамотами та подяками командирів військових частин за волонтерську діяльність, культурологічну і психологічну підтримку особового складу передових підрозділів.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав щороку відзначають 15 лютого. Цей день було встановлено Указом Президента від 11 лютого 2004 і приурочено до завершення виведення військ колишнього СРСР з Афганістану.

Ветерани війни з вдячністю, добре пам’ятають слова, якими Президент України Володимир Зеленський у попередні роки вшановував пам’ять воїнів, загиблих на території інших держав: «Ми ніколи не забудемо наших земляків, які загинули на чужих землях у минулі десятиліття. Всі вони були нашими співвітчизниками, українцями. А ми своїх не забуваємо. І ніколи не залишаємо своїх».

Глава держави  неодноразово висловлював повагу ветеранам локальних збройних конфліктів, які і нині використовують свій досвід для захисту України від російських загарбників на полі бою або в інший спосіб активно допомагають обороні нашої Держави.

У ці лютневі дні у всіх містах і селах України традиційно проходять урочисті заходи.  Таки заходи будуть організовані в України і 15 лютого 2024 року, у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав,   з церемонією покладання квітів до Меморіалів воїнам України, полеглим у Афганістані. Цей день співпадає з 35-ою річницею виведення військ з Афганістану і закінчення війни в Афганістані.

Разом ми – сила! Перемога буде за нами! З щирою повагою,

Сергій Червонописький.

 
Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.